buikvet verliezen

Buikvet verliezen: wel of niet mogelijk?

Veel mensen hebben er last van: buikvet. Dat je een paar kilo bent aangekomen is nog tot daar aan toe, maar dat al die kilo’s juist ter hoogte van je buik zich lijken op te hopen, dat is uitermate vervelend. Een veelgehoorde vraag is dan ook: hoe kan ik buikvet verliezen of hoe zorg ik er voor dat ik buikvet verminder, of kwijt raak.

In mijn blog vertel ik je eerst hoe het komt dat juist met name rond de buik het vet zich lijkt op te hopen en leg ik je daarna aan de hand van 4 methodes uit, hoe je buikvet kunt kwijtraken.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

 1. Gezondheidsrisico’s van buikvet: Buikvet is niet alleen onaangenaam om te zien, maar het is ook het meest ongezonde vet in het lichaam. Buikvet kan leiden tot hart- en vaatziekten door de opslag van visceraal vet rond organen zoals het hart, de maag en de longen.

 2. Oorzaken van buikvet: Factoren zoals genetische aanleg, overmatige suiker- en zoutinname, roken, stress, slechte slaappatronen en consumptie van dranken met veel suiker en cafeïne kunnen bijdragen aan de accumulatie van buikvet.

 3. Strategieën om buikvet te verminderen:

  • Vermijd suiker, alcohol en ongezonde voedingsmiddelen.
  • Eet meer groenten en fruit.
  • Blijf actief en houd je aan een dagelijkse bewegingsroutine van minimaal 30 minuten.
  • Voeg wekelijks extra fysieke activiteiten toe, zoals langere wandelingen of extra workouts.
  • Overweeg professionele begeleiding als je moeite hebt om zelf buikvet te verliezen.

 4. Geen snel resultaat: Het is belangrijk te beseffen dat je niet snel specifiek buikvet kunt verliezen. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk. Het aanpassen van je levensstijl en het volgen van een gezond dieet en bewegingsroutine op lange termijn zijn essentieel om buikvet te verminderen en een gezond gewicht te behouden.

Is een teveel aan buikvet slecht voor je gezondheid?

Vooropgesteld: dat je van een een buikje af wilt, dat is alleen maar goed. Want het vet wat zich rondom je middel bevindt, dat is het meest ongezonde vet van je lichaam.

Omdat buikvet direct onder de huid zit, en bovenop je spieren ligt, is het heel snel zichtbaar. Het buikvet is weefsel wat zich in je buikholte ophoopt, en wat zichtbaar is rondom je middel. Ook kan dit vet zich opslaan bij je heupen, billen en dijbenen.  Hierdoor kun je vrij snel zien dat er sprake is van teveel buikvet. Maar er kan ook sprake zijn van vet wat dieper in het lichaam wordt opgeslagen, het zogenaamde viscerale vet.

Dit vet hoopt zich op rond het hart, de maag en de longen. Dit vet is eigenlijk nog ongezonder dan het vet waar je zo’n hangbuikje van krijgt, want het kan leiden tot hart- en vaatziekten. 

snel buikvet verliezen

Hoe kom je aan teveel buikvet, of een bolle buik?

Er kunnen diverse oorzaken zijn en ik wil er hier een aantal van bespreken.

Genetische aanleg

De plekken waar vet wordt opgeslagen is vaak genetisch bepaald. Zo slaat de ene mens meer vet op rond de billen en bovenbenen en de ander rond de buik.

Suiker en zout in voeding

De grootste oorzaak van het ontstaan van buikvet is suiker. In onze voeding zit zoveel suiker verwerkt dat we er dagelijks (ongemerkt) veel te veel van binnenkrijgen. Dit geldt ook voor het zout wat we in voeding aantreffen. Dit resulteert wellis waar niet in buikvet, maar is wel ongezond.

Roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, maar vaak wordt niet gerealiseerd dat als je rookt, dat daardoor de cortisol spiegel in het lichaam wordt verhoogd waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Met als gevolg dat overtollig vet in de buik wordt opgeslagen. Dus naast het risico op hart- en vaatziekten kan roken er ook voor zorgen dat je last krijgt van teveel buikvet. Stoppen met roken dus.

Stress

Ook bij stress kan de aanmaak van cortisol sterk verhoogd worden. Als je lichaam dit stresshormoon gaat aanmaken, dan is het resultaat dat met name in de buikholte dit overschot in de vorm van vetweefsel wordt opgeslagen. Er kan dan zelfs sprake zijn van een zogenaamde stressbuik. Een opgezette buik doordat er langdurig en veel stress is ervaren.

Drank met teveel suiker en cafeïne

Ook een belangrijke oorzaak van buikvet: suikerrijke frisdranken. Maar ook alcoholische dranken en energiedrankjes staan hierom bekend. De hierin aanwezige suikers worden voor een groot deel als buikvet opgeslagen. Het is niet gek dat er door het Voedingscentrum wordt gezegd dat je veel beter thee, water of smoothies kunt drinken voor een gezonder lichaamsgewicht.

Slecht slapen

Ook bij een slechte nachtrust is sprake van cortisol productie met alle gevolgen van dien. Mensen die slecht of onregelmatig slapen, hebben meer kans op het krijgen van een buikje dan mensen die ‘s ochtends geheel uitgerust opstaan. Naast meer vetopslag, leidt een te hoge hoeveelheid cortisol ook tot het hebben van meer honger. Het gevaar bestaat dan ook dat je meer gaat eten dan dat je eigenlijk nodig hebt en in het uiterste geval ook gaat grijpen naar snacks en andere ongezonde voeding.

Hoe kun je buikvet verliezen?

Om buikvet kwijt te raken is het belangrijk om na te gaan hoe je in eerste instantie aan een teveel aan buikvet bent gekomen. Een aantal factoren heb ik hierboven beschreven. Als dit herkenbaar voor je is, dan weet je waar de bron van het probleem ligt en waardoor dat vetrandje is ontstaan. In veel gevallen zal het dan ook betekenen dat je je levensstijl moet gaan aanpassen. Maar hoe doe je dat? Ik geef je hierbij een aantal methodes waarmee je gericht aan de slag kunt om buikvet te verliezen.

Stop met suiker

Suiker is één van de grootste oorzaken voor vetophoping rondom de buik, dus is het zaak om dat als eerste aan te pakken. Door minder suiker te eten ga je de aanmaak van buikvet dan ook tegen.  Minder eten kan best wel eens lastig zijn, want juist in momenten van stress gaan mensen suikerrijke en vette voedingsmiddelen eten. Probeer die gewoonte te veranderen en een gezonder alternatief te bedenken, zoals fruit. 

Pak in plaats van een reep een lekkere appel, of in plaats van een zak chips een handje noten. Hiermee ben je die trek dan weer voor een tijdje kwijt en krijg je met het eten van fruit ook weer andere, gezonde voedingsstoffen binnen. Met name de vezels in het fruit zijn weer bevorderlijk voor een goede spijsvertering, en een goede spijsvertering zorgt weer voor gewichtsverlies als er sprake is van overgewicht.

Stop met alcohol

Ja, zul je dan zeggen, stoppen is ook zo wat. Maar wist je dat je als je meer dan twee alcoholische dranken per dag drinkt, het risico op buikvet extra toeneemt? Kun je niet zonder een wijntje, hou het er dan op maximaal één per dag. Alcoholische versnaperingen kunnen per glas zo’n 200 calorieën betekenen, dus je weet wat het je oplevert als je het laat staan.

Stop met ongezonde voedingsmiddelen

Sta er eens wat vaker bij stil wat je allemaal eet en hoe je je voeding bereidt. Vervang bijvoorbeeld boter en plantaardige olie eens door avocado-olie of olijfolie. Deze zijn namelijk rijk aan gezonde vetten.

Let op als je buiten de deur eet

Voor de koks in een restaurant maakt het niet (of wat minder) uit hoe iets bereidt wordt, als de gast het maar lekker vind. Maar jij als gast weet niet wat voor ingrediënten er zijn gebruikt om het diner te bereiden. Vaak krijg je als je buiten de deur eet teveel suiker en teveel ongezonde vetten binnen. Probeer dan ook eens een maaltijdsalade als je buiten de deur gaat eten, en neem een kopje thee als toetje in plaats van een Damme Blanche.

Gebruik bepaalde voedingsmiddelen

Met name vitamine C en calcium zorgen er voor dat het stresshormoon cortisol in evenwicht wordt gehouden. Hoe beter dit in evenwicht is, hoe minder visceraal vet wordt opgeslagen. En hoe minder cortisol in je lichaam aanwezig is, des te sneller kun je dan buikvet verliezen.

Vervang daarnaast vette eiwitten door magere eiwitten. Eiwitten zijn met name nodig voor je spieren en de spieropbouw, maar let er op dat je wel de magere eiwitten nuttigt. Deze zitten met name in kip, kalkoen, vis en noten. Vette eiwitten zitten met name in kaas, rood vlees en worst, beperk dat dus in je voedingspatroon.

Wil je toch tijdens het afvallen spiermassa blijven opbouwen, dan zou je kunnen overwegen om weiproteïne te gaan drinken. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel en krijg je toch de benodigde bouwstoffen binnen.

Eet veel meer groente en fruit

Wat wij als Nederlanders aan groente en fruit eten is eigenlijk veel te weinig. Terwijl groenten en fruit juist zulke belangrijke onderdelen zijn van ons voedingspatroon. Daarnaast zijn verse groenten en fruit ook heerlijk en zijn er diverse gerechten mee klaar te maken. Maar het is gewoon een kwestie van doen. Vaker ligt ons bord vol met een stuk vlees dan bijvoorbeeld met broccoli. 

Met de inname van groente en fruit beperk je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Deze calorie inname is belangrijk om in de gaten te houden en is bij man en vrouw verschillend.

Kom in beweging

Misschien denk je van jezelf dat je al aardig actief bent, maar zet eens een stappenteller of activity tracker aan op je smartphone en je zult zien dat dit eigenlijk best wel tegen valt. Haal jij het om minimaal 7000 stappen te zetten op een dag, en dat het hele jaar door? Je zult zien dat dat nog best een uitdaging is.

Hou de 30 minuten regel vast

Probeer elke dag 30 minuten actief te zijn. Dat kan elke dag wat anders zijn, maar belangrijk is het, om het gewoon te doen. Dat kan zijn een wandeling door het bos, een stukje fietsen als je brood gaat halen, op zaterdag ochtend lekker een stukje joggen, of als je liever wat fitness doet, wat roeien of trainen op een crosstrainer.

1 keer in de week wat extra beweging

Naast dagelijks 30 minuten actief te zijn, is het goed om één keer in de week wat langer actief te zijn. Maak de wandeling door het bos of strand wat langer of fiets een stukje om als je boodschappen gaat halen. Deze extra beweging zorgt er niet alleen voor dat je calorieën gaat verbranden, maar ook dat je je hoofd lekker leeg kunt maken. Dit komt weer een betere nachtrust ten goede en het vermindert stress, en zoals je hebt kunnen lezen is dat uiteindelijk ook weer beter om buikvet tegen te gaan.

Andere oefeningen die je doordeweeks zou kunnen doen zijn push-ups, squats en planks. Ook het werken met gewichten en stretch banden is eenvoudig om thuis te doen. Heb je hier een beetje hulp bij nodig, kijk dan even bij de online sportschool van Jasper Alblas en bij online sporten bij Studio C.

Conclusie: is buikvet verliezen wel of niet mogelijk?

Nu je weet waardoor je buikvet krijgt, namelijk door eenzijdige en ongezonde voeding waarbij je veel suiker en verzadigde vetten eet, en (te) weinig groente, fruit en vezels, nu is het tijd om in actie te komen. Want buikvet kwijtraken, dat kun jij ook. Het voort laten bestaan van buikvet, bij zowel mannen als vrouwen, is erg ongezond. Met de hierboven gegeven tips weet je hoe het mogelijk is om buikvet te beperken en hoe je, door middel van oefeningen, buikvet ook weer kunt verbranden. 

Want buikvet verbranden, dat moet voor iedereen die met overgewicht te maken heeft, de doelstelling zijn. Met name dit vet is zo slecht voor je gezondheid. En je kunt er ook echt wat aan doen. De één heeft er misschien twee weken voor nodig om buikvet te verbranden, een ander doet er twee maanden over om buikvet te verliezen. 

Echt snel afvallen en daarbij buikvet verliezen gaat eigenlijk niet, je kunt namelijk niet plaatselijk afvallen. Wat het allerbelangrijkste is, is dan ook om je leefstijl aan te passen, zodat je na verloop van tijd op het juiste gewicht komt, en daar op blijft.

buikvet verliezen

Wil je wel buikvet kwijtraken maar lukt het je echt niet op je eigen houtje, en kun je er wel wat professionele hulp bij gebruiken, kijk dan eens bij het Anti-Buikvet programma. Dit is speciaal ontworpen om jou te helpen je buikvet kwijt te raken. Het programma is speciaal ontwikkeld voor mannen en vrouwen die echt iets willen doen aan die dikke buik, het hangbuikje, of de vetrol. Iris en het Anti-Buikvet team helpen jou er doorheen en laten je weer op een gezonde manier van het leven genieten!

Ik wil meer weten over hoe ik buikvet kan verliezen

Het Anti-Buikvet programma kun je 100% risicoloos aanschaffen. Via de onderstaande kortingslink kun je het Anti-Buikvet programma aanschaffen voor € 100,00. En dat is een flinke korting want normaliter kost het programma € 500,00. Bevalt het je niet, heb je geen resultaten binnen 30 dagen, dan stort Iris dit bedrag weer naar je terug, zodat jij zonder risico kunt ontdekken wat het Anti-Buikvet programma voor je kan betekenen.

Ik Wil Van Mijn Buikvet Af!Liever vandaag dan morgen!

Vergelijkbare berichten