Afvallen met brood? Als je wilt afvallen dan kun je toch het beste je boterhammetjes achterwege laten? Dat is inderdaad wel het geval als je keto of met een koolhydraatarm wilt afvallen, dan zijn koolhydraten uit den boze. Maar afvallen met brood, het kan echt. Er is zelfs een speciale naam voor dit dieet; het broodwissel dieet.

Brooddieet of Broodwisseldieet

Het broodwisseldieet is begin jaren 80 door arts C.M. de Vos bedacht. Het boek wat hij heeft geschreven zie je hiernaast, het is helaas niet meer nieuw leverbaar, maar op 2e hands websites kom je hem nog wel eens tegen. Begin jaren 80 was zijn boek en bijbehorende dieet behoorlijk populair met name omdat het veel in de media kwam. Op TV werd er uitvoerig over gesproken en ook in de damesbladen kwam het dieet regelmatig voorbij. Zelfs tieners die een paar kilo wilden afvallen namen alleen een stapel ongesmeerde boterhammen mee naar school. De bakkers deden door deze aandacht goede zaken en het mooie was, mensen vielen er nog echt mee af ook!

brooddieet of broodwisseldieet

Hoe werkt het broodwisseldieet?

De opzet van het dieet is betrekkelijk eenvoudig: de ene dag eet je alleen volkorenbrood en de de volgende dag eet je weer gewoon wat je anders ook at. Je kunt er dan voor kiezen om op die eet-dag wel of geen brood te eten. Daarna volgt weer een brooddag enzovoort.

Op de dag dat je brood eet, eet je een stuk of 15 sneetjes brood. Je mag er wat bij drinken, maar alleen water, thee of koffie.  Op de brooddag zijn de darmen flink aan het werk door alle vezels die binnenkomen. En na een paar dagen ga je merken dat je op de gewone eetdag lang niet meer zoveel eet als je gewoon was. Je lichaam vraagt er niet meer om en het eten wat je eet op de gewone dagen ga je beter waarderen. Je gaat beter proeven en daardoor smaakt je eten ook beter.

Lichaam en geest

Volgens dr. De Vos berust het succes van dit dieet op training van lichaam en geest.

Bij de training van het lichaam speelt de hoeveelheid suiker in het bloed een rol, plus de vulling van de maag. Met een volle maag en een hoog bloedsuikergehalte heb je geen last van honger meer. De reden dat het hongergevoel vrij lang weg blijft heeft de volgende oorzaak:
Na het eten van suiker stijgt het bloedsuikergehalte. Door de insulinewerking van het lichaam daalt deze bloedsuikergehalte ook weer snel en het gevolg hiervan is dat het hongergevoel weer sterker aanwezig is.

Zetmeel uit volkorenbrood doet het bloedsuikergehalte vrij licht stijgen, met als gevolg dat het lichaam ook niet zoveel insuline hoeft aan te maken om die waarde weer omlaag te krijgen. Door het eten van brood blijft je maag gevuld en blijft je bloedsuikergehalte op het juiste niveau.

De geestelijke training gaat over onthouding en beloning. Volgens dr. De Vos is dat het belangrijkste voordeel van dit dieet. Je hoeft voor dit dieet niet naar speciale winkels en je hebt ook niet te maken met uitgebalanceerde voedingsplannen. Het is een eenvoudig en goedkoop dieet, makkelijk toe te passen in je huidige leefstijl.

Eenzijdig dieet

boek over broodHet is wel behoorlijk eenzijdig, de hele dag alleen maar brood eten. Gelukkig is het elke keer maar één dag, want anders zou je gezondheid er onder kunnen gaan leiden. Heb je het een tijdje gedaan, dan zul je merken dat je inderdaad niet dik wordt van het eten van brood. Daarnaast wordt de stoelgang ook verbeterd door het eten van brood. 

Om hetgeen je mist op de brood-eetdag aan te vullen, moet je op de niet-brood dagen goed opletten dat je de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Dus dan eet je bijvoorbeeld groente, fruit, melkproducten, vlees en vis. Alleen als je op de alles-eetdag voldoende gevarieerd eet en goede voedingsstoffen binnen krijgt, alleen dan is het brooddieet vol te houden. Krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen, dan kan hoofdpijn of misselijkheid het geval zijn.

Makkelijk vol te houden

Het broodwisseldieet is relatief makkelijk vol te houden, want:

  • het dieet past prima in de Nederlandse voedingsgewoonten
  • verkeerde voedingsgewoonten worden niet gecorrigeerd, maar als je lichamelijke klachten krijgt zoals hoofdpijn, dan weet je: ik eet niet gevarieerd genoeg.
  • de meeste mensen vinden brood lekker, dus eten het graag
  • het is ook goed vol te houden omdat je weet, terwijl je aan het brood zit, dat er de volgende dag weer een eet-alles dag zit an te komen.
  • het is goedkoop
  • je kunt gewoon uit eten blijven gaan, maar dan wel op de eet-alles dagen.
  • je raakt 2 kilo per week kwijt met dit dieet; als je er weer mee stopt moet je oppassen dat je niet gelijk weer gaat aankomen en last gaat krijgen van een jo-jo effect.

Maar, bij een koolhydraatarm dieet moet je juist zo min mogelijk brood eten, hoe zit dat dan?

Dat je van brood eten dik wordt is misschien een kleine misvatting. Want het tegendeel is echter waar. In brood zitten namelijk heel veel vezels, veel vitaminen en mineralen en voedingsstoffen en brood is ook vetarm. Je voorkomt dus zo eigenlijk overgewicht en je zorgt er voor dat je afvalt. Wat je het beste kunt eten voor dit dieet zijn donkere broden, zoals volkorenbrood en meergranenbrood. 

En witbrood, is dat dan zeker slecht om te eten? Ook dat is een misvatting. Ook in witbrood zitten vezels en vitaminen en mineralen, alleen zit er veel minder van in dan bij een donker brood, wat er voor kan zorgen dat je weer sneller honger gaat krijgen. Kortom, brood is gezond en lekker. En nog leuker, je kunt ook zelf brood maken. Bijvoorbeeld: Cornflakesbrood, notenbrood of een courgettebrood. Omdat je om de dag veel brood eet en om de dag een heel gevarieerde eet-dag hebt, wordt de alvleesklier getraind om geen insuline aan te maken.

Voor- en nadelen van het brooddieet

De voordelen van het brooddieet

  • je kunt er twee kilo per week mee kwijt raken
  • het is super simpel; de ene drag eet je brood en de andere dag normaal, verder niets
  • makkelijk vol te houden; omdat het zo simpel is en je daarnaast toch gevarieerd eet is het relatief makkelijk vol te houden
  • lage kosten; geen dure pillen of shakes, gewoon een lekker brood wat je bij de ambachtelijke bakker kunt kopen, of wat je zelf kunt maken.

Toch een paar nadelen aan het brooddieet:

  • gevaar van het jo-jo effect ligt erg op de loer; zodra je stopt ga je weer aankomen. Belangrijk dus om je eetpatroon blijvend aan te passen.
  • het kan maagklachten veroorzaken; te veel brood geeft bij sommige mensen een onbetamelijk gevoel in de maag en krijgen daarna maagklachten. Hou dit dus goed in de gaten. Heb je hier last van, dan is dit dieet niet voor jou geschikt.
  • beperkt te volgen; na 6 weken moet je echt met dit dieet stoppen want je krijgt anders onvoldoende voedingsstoffen binnen.

De dagindeling bij een brooddieet

Op zich genoeg voordelen om het brooddieet eens uit te gaan proberen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan deze dag invulling waarbij het belangrijk is dat er ook momenten zijn voor tussendoortjes.

  • ontbijt: twee sneetjes volkorenbrood zonder beleg of boter. drink daarbij voldoende thee of water
  • tussendoortje: plakje roggebrood met een kopje koffie of thee
  • lunch: twee meergranen broodjes met een kopje bouillon.
  • tussendoortje: een sneetje volkorenbrood met een glaasje thee
  • diner: half / of heel volkoren stokbrood met weer een kopje bouillon. Heb je erge honger dan kun je wat gesneden groenten in de bouillon doen, maar het is beter om dit achterwege te laten.

Geen beleg

Beleg of boter, dat gaat niet op de boterham, je eet hem op zonder iets er op. Beleg is er vaak de oorzaak van dat je extra calorieën binnen krijgt. Het lekkerste om te eten is dan ook een verse boterham rechtstreeks bij de bakker vandaan, of natuurlijk uit eigen oven. Je zult zien dat je na verloop van tijd het beleg op de boterham niet eens gaat missen.

En wat je mag eten op een eet-dag?

Dat kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Ontbijt: 2 bananenpannenkoeken met kop koffie of thee

Tussendoortje: Cherrytomaatjes of komkommerschijfjes met kop koffie of thee

Lunch: Salade met vis, vlees, ei of noten

Tussendoortje: handjevol noten met fruit en kop koffie of thee

Avondeten: Zilvervliesrijst of aardappelen met gestoomde vlees, vis, bonen, champignons of tofu.

Zoals altijd zijn er mensen die er heel veel baat bij hebben gehad en er veel mee zijn afgevallen, maar er zijn er ook waarbij ze na twee weken geen boterham meer konden zien, en het dieet maar hebben gestaakt. Ben jij een beetje een brood liefhebber en wil je een paar kilo’s kwijt, probeer het dan gewoon eens een paar weken, en je zult zien dat dit lang nog niet zo’n gek dieet is.

Boek: Een Boek over Brood

Van A tot Z belicht de schrijver, Issa Niemeijer, in begrijpende taal alle aspecten van het broodbakken. Niet alleen het bakken van een gistbrood komt aan de orde, ook het maken van een desem starter en het bakken van een mooi desem brood wordt in dit boek, Een Boek Over Brood, behandeld. Voor een beginnend broodbakker een fantastische bron van informatie. Niet in de laatste plaats door de prachtige tekeningen en illustraties. Lees ook de recensies op Bol.com, die zijn allemaal lovend over dit mooie, maar ook inhoudelijke boek.