Afvallen zonder jo-jo effect
Het jo-jo effect, een berucht effect bij afvallen. Het jo-jo effect waardoor je na flink te zijn afgevallen zo weer een paar kilo er bij krijgt, weer op je oude gewicht komt en in het slechtste geval daar weer overheen gaat. Hoe voorkom je nou dat jo-jo effect?
De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:
Definitie en Oorzaken van het Jo-Jo Effect: Het jo-jo effect treedt op wanneer je na een periode van gewichtsverlies weer aankomt, vaak door het volgen van strenge diëten. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van afvallen en weer aankomen, voornamelijk veroorzaakt door crashdiëten waarbij extreem weinig wordt gegeten.
Gezondheidsrisico’s van het Jo-Jo Effect: Het jo-jo effect is schadelijk voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Lichamelijk veroorzaakt het stress, verlies van spiermassa, en hormonale veranderingen die honger versterken. Mentaal gezien zorgt het voor stress en een obsessieve focus op gewicht en voeding, wat kan leiden tot bijkomende klachten.
Voorkomen van het Jo-Jo Effect: In plaats van te diëten, is het belangrijk om duurzame levensstijlveranderingen door te voeren. Dit omvat het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes, zoals het vermijden van calorierijke tussendoortjes en het consumeren van meer groenten en fruit, en het verhogen van fysieke activiteit.
Mindset en Leefstijlverandering: Het doorbreken van het jo-jo effect begint met een verandering in mindset. Het gaat om het aanpassen van gewoontes en niet focussen op snelle oplossingen. Langdurig succes wordt bereikt door een levensstijl te ontwikkelen die bij je past, met aandacht voor zowel fysieke als mentale gezondheid.
Wat is het jo-jo effect precies en hoe ontstaat het?
He jo-jo effect is eigenlijk een bepaalde situatie, een situatie waarbij je eerst gewicht hebt verloren, maar nadat je je gewenste gewicht hebt bereikt er weer gewicht bij gaat komen waarna je weer opnieuw moet beginnen met afvallen om die extra kilo’s weer kwijt te raken. enzovoort, enzovoort ..
Het jo-jo effect ontstaat met name als je vaak en streng dieet. Het wordt daarna steeds moeilijker om weer af te vallen en een bepaald gewicht vast te houden. Het ontstaan van een jo-jo effect komt vaak voor bij mensen die een crash dieet volgen. Eerst wekenlang, of zelfs nog langer extreem weinig eten met calorietekorten om zo gewicht kwijt te raken. Je zou kunnen zeggen dat je in een vicieuze terechtkomt bij een jo-jo effect. Het wordt steeds lastiger om af te vallen en eigenlijk ben je in een situatie aanbeland waar je zelf nog nauwelijks uit kunt komen.
De gevolgen van een jo-jo dieet zijn dan ook niet gering; je lichaam heeft er heel erg onder te leiden en naast dat is het zeer wel mogelijk dat je mentale gezondheid er ook onder te leiden heeft.
De voor- en nadelen van het jo-jo effect
Nou, met de voordelen zijn we snel klaar, en ik wil hier ook heel duidelijk over zijn: voordelen zijn er niet! Probeer ten alle tijde te voorkomen dat je in een dergelijke situatie terecht komt. Ik zal hieronder vertellen hoe je uit een jo-jo situatie kunt komen. Maar eerst de nadelen omdat het goed is je heel bewust te zijn wat het jo-jo effect voor je, in negatieve zin, kan betekenen.
Jo-jo effect is slecht voor je gezondheid
Op zich is afvallen, als je het doet op een juiste manier en met het oog op een reeël streefgewicht, niet ongezond. Te veel overgewicht is namelijk erg ongezond, dus het streven om op een goed gewicht te kunnen komen is aan te moedigen. Het kan je gezondheid verbeteren en het risico op diverse ziektes of kwalen neemt er mee af. Het is wel zo dat afvallen kan zorgen voor lichamelijke en mentale stress; het weer aankomen in gewicht gaat het risico op allerlei aandoeningen juist weer vergroten. Kortom, een lange tijd jo-jo-en waarbij je lichaam gewicht verliest en weer aankomt is ongezonder dan leven met een klein beetje overgewicht.
Jo-jo effect geeft mentale stress
Je lichaam heeft te leiden van het jo-jo effect maar hou er terdege rekening mee dat het ook zeker een negatieve invloed heeft op je mentale gezondheid. Als je in een jo-jo situatie bent aanbelandt dan ben je alleen nog maar bezig met je gewicht, hoe je er uit ziet, hoeveel calorieën je mag gebruiken en met welke recepten je de week kunt doorkomen. Je bent totaal gefocust op voeding en afvallen en hebt daarmee niet meer de controle over je gezondheid en je levensstijl. Dit geeft een mentale druk die ongezond is en voor bijkomende klachten kan leiden.
Jo-jo effect geeft lichamelijke stress
Je lichaam krijgt te maken met een bepaalde vorm van stress als het voor een langere tijd te maken heeft met afvallen. Afvallen is tenslotte een vorm van uithongeren van je lichaam wat ervoor zorgt dat je brein een signaal krijgt dat er niet genoeg te eten is. Je lichaam zal er dan alles aan gaan doen om er voor te zorgen dat je deze situatie zo goed mogelijk kunt doorkomen en kunt overleven.
Dit houdt in dat je lichaam na een periode waarin te weinig calorieën binnenkomen, in een zogenaamde spaarstand komt. Een ander gevaar is dat je slaappatroon door het afvallen en de bijkomende stress wordt verstoord. Dit kan als gevolg hebben dat je vermoeid raakt en het afvallen niet langer kunt volhouden en in het slechtste geval, weer geneigd bent om te overeten.
Jo-jo effect zorgt voor verlies van spiermassa
Met name bij een crashdieet is er sprake van gewichtsverlies als gevolg van verlies van vocht en spieren en niet zozeer door verlies van vet. Je lichaam gaat zich aanpassen als er sprake is van vermindering van de spiermassa. De stofwisseling wordt vertraagd en verder afvallen is haast niet meer mogelijk omdat je lichaam in de spaarstand heel zuinig met energie omgaat en nog meer vet gaat opslaan. Om dit spierverlies tegen te gaan is het raadzaam om krachttraining te doen zodat je lichaam zo min mogelijk spiermassa afbreekt. Voldoende eiwitten consumeren is daarbij ook essentieel.
Jo-jo effect geeft honger
Bij afvallen komt een sterker hongergevoel naar voeren. Niet alleen zozeer omdat er minder wordt gegeten maar ook omdat je lichaam tijdens het afvallen leptine gaat aanmaken. Leptine wordt in de vetcellen van het lichaam aangemaakt en is een hormoon dat aan het brein doorgeeft dat er genoeg energie aanwezig is. Hierdoor zakt het hongergevoel weer weg. Tijdens het afvallen daalt de hoeveelheid leptine in je lichaam. Deze daling zorgt er op zijn beurt weer voor dat je hongergevoel weer wordt aangewakkerd en dat je minder snel verzadig bent.
Hoe stop je, of voorkom je nou dat jo-jo effect?
Feitje: de meeste mensen die regelmatig proberen af te vallen, komen daarna weer kilo’s aan en worden zelfs nog zwaarder dan mensen die nog nooit aan een dieet begonnen zijn! Het op een verkeerde manier afvallen zal dus kunnen resulteren in een zwaarder gewicht dan voor je ging afvallen. Deze onderstaande tips kunnen je helpen om op een gezonde manier af te vallen en het jo-jo effect tegen te gaan.
Stop met diëten als je geen jo-jo effect wil
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar is wel de kern van het verhaal. De periode van afvallen en diëten is een periode waar de regels streng in acht worden genomen om zo gewicht kwijt te raken. Vaak willen mensen die periode van afvallen en diëten zo kort mogelijk houden met een maximaal resultaat. Als ze dit hebben kunnen volhouden en de kilo’s zijn er af, dan valt men daarna al snel weer terug in hun oude leefstijl.
Maar een feit is dat er geen snelle oplossing is voor overgewicht. Het gaat er om of je je huidige leefstijl, die tot dit overgewicht heeft geleid, weer wil gaan volgen of dat je daar ook resoluut mee wil gaan breken. Het kan er op neer komen dat je een aantal dingen in je leven moet veranderen en aanpassingen moet maken voor de rest van je leven. Want het beste dieet is gewoon een leefstijl die bij jou past. Een leefstijl waarin je je bewust bent van wat je eet, wat jezelf tot een goed voedingspatroon kunt uitbalanceren en wat je de rest van je leven vol kunt houden.
Doorbreek het jo-jo effect en start met nieuwe gewoontes
Sta je wel eens stil bij je eigen gewoontes ? Vast niet, maar doe dat nou eens wel. Wat is er bij jou zo ingesleten dat het gewoon is geworden, maar in feite niet bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Het kan van alles zijn, altijd een koekje bij de koffie, een zak chips als je op de bank een film kijkt, of nogmaals opscheppen als je lekker vindt wat er bij het diner op tafel staat.
Pas deze kleine dingetjes aan want je lichaam is tenslotte het resultaat van wat je regelmatig eet en doet. Lastig om precies na te gaan met welke gewoontes je moet breken, praat er dan eens over met een goede vriend(in). Heb je een extra steuntje in de rug nodig die je echt kan helpen om je leefstijl aan te passen, neem dan eens contact op met een coach. Dit kan echt een investering in jezelf zijn waar je op lange termijn veel profijt van kunt hebben.
Eet beter, maar niet minder om het jo-jo effect te doorbreken
Hoeveel dieetboeken zijn er niet die de illusie creëren dat je gewoon alles kunt blijven eten en toch af kunt vallen? Maar als je echt wil afvallen en op gewicht wilt blijven dan zul je bepaalde producten niet of minder kunnen eten. Met name producten die er voor zorgen dat je door wilt eten en gaat overeten, deze producten kun je het beste vermijden.
Te denken valt hierbij aan ontbijtgranen, koen en snoep, vleeswaren en salades en bepaalde vruchtensappen. Deze producten bevatten veel calorieën en daarom is het verstandig in plaats van deze producten andere producten te nuttigen. De basis van je dagelijkse maaltijd zou moeten bestaan uit groente, fruit en peulvruchten. Hiervan kun je echt grote porties eten. Vermijdt wel het eten van vette en suiker rijke tussendoortjes, stop met drinken van producten met veel calorieën en leer jezelf aan om veel water te drinken.
Daarnaast, als je een bepaalde tijd iets niet meer eet, dan zal je lichaam er op den duur ook niet meer naar vragen en ben je in de tussentijd al gewend om iets anders te eten. Een steuntje in de rug hierbij kan zijn om een goed receptenboek met een weekmenu voor 50 dagen te gebruiken waarin met name die producten en ingrediënten worden gebruikt die bijdragen aan een gezonde leefstijl.
Doorbreek het jo-jo effect en ga meer bewegen
Een bekend feit is dat steeds meer mensen hun dag zittend doorbrengen. Naast een zittend beroep kijken Nederlanders ook nog eens zo’n 3 uur televisie op een dag of zitten ze te gamen of te surfen op internet. Het mag geen verrassing zijn dat dit geen positieve uitwerking op je lichaam heeft. Daarnaast kan het ook je nachtritme verstoren. En dat zijn nu juist de belangrijkste oorzaken van overgewicht: slecht slapen en weinig bewegen. Pak dit dus aan en kom in beweging. Ga lekker naar buiten en maak een wandelingetje, ga sporten als je dat leuk vindt en kijk eens een uurtje per dag minder TV. Als je die 7 uur per week dan in beweging bent, dan heb je al een goede stap gezet naar een gezond lichaam met een gezond gewicht.
Jo-jo-en, een effect van je mindset
Bepaalt het getal op de weegschaal ‘s ochtends hoe jij je de rest van de dag voelt? Besef dan dat niet het enige is wat je leven glans geeft. Ga voor jezelf eens na wat voor jou bijdraagt aan jouw gezondheid en geluk. In deze tijd met sociale beïnvloeding waar je ook maar kijkt, is het belangrijk om je niet met anderen te vergelijken en te denken dat als je net zo bent als zij, dat dan je leven meer waarde heeft. Want dat heeft het niet. Ook al wil je er goed uitzien, je geluk en gezondheid is niet allen afhankelijk van je lichaamsgewicht.
Neem eens een break en richt je op wat andere zaken in het leven dan alleen bezig te zijn met diëten. Je zult tot de ontdekking komen dat je je goed voelt als je dat doet wat je gelukkig maakt en waar je je goed bij voelt. En als je je dan afvraagt: wat is er belangrijker, mijn gewicht of mijn gezondheid, dan zul je je realiseren dat dat hand in hand gaat. Kijk dus niet alleen naar je gewicht, datgene wat de weegschaal ‘s ochtends aangeeft maar richt je op je totale mentale en geestelijke gezondheid.
Conclusie:
Een verkeerde manier van diëten kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met een jojo effect. Zorg er dus voor dat als je wilt afvallen, dat je dan gebruik maakt van een methode die bij je past, en bedenk daarbij dat crash diëten vragen is om moeilijkheden. Er zijn zoveel diëten om uit te kiezen, dus kijk eerst even wat het beste bij jouw leefstijl past.
Een gezond gewicht is geen doel maar is wel het resultaat van alle dingen die je doet. Kom dus niet in die vicieuze cirkel terecht maar pas je leefstijl aan. Kom in beweging, laat je adviseren door een coach, lees wat motiverende boeken over een gezonde leefstijl en maak een permanente aanpassing in je leefstijl. Hiermee neemt het risico op een terugval af en ga je, door het volgen van een gezondere leefstijl, sowieso wat kilo’s verliezen totdat je op een gewicht terecht komt wat passend is voor jou en de leefstijl die je volgt.
Boek: Nu afvallen en nooit meer aankomen
Afvallen: waarom is dat toch zo moeilijk? Waarom laten we ons zo gemakkelijk verleiden door guilty pleasures? En hoe komt het dat na elke afslank poging die kilo’s toch weer terugkomen?
Dit boek, Nu Afvallen En Nooit Meer Aankomen, is geschreven voor vrouwen die willen afvallen en nooit meer willen aankomen. Afvallen is lastig, maar nog wel te doen. Maar nooit meer aankomen is een forse ambitie, waar veel schrijvers van afvalmethodes met een grote boog omheen lopen. Terwijl juist dát het succes van je afvalpoging bepaalt.
In dit boek vind je vernieuwende inzichten en praktische oplossingen waarbij niet alleen naar je voeding en levensstijl wordt gekeken, maar vooral ook naar je persoonlijkheid en gedrag. Hierdoor word je weer de baas over je eetgedrag en maak je zelf een einde aan je eeuwige strijd met die extra kilo’s. De NU SLANK methode is een methode waarmee je in 7 stappen afvalt en nooit meer aankomt!