Afvallen zonder emotie eten
“Overdag kan ik me zo goed inhouden en beheersen als het gaat om eten, maar als ik ‘avonds op de bank plof, dan moet ik gewoon wat snaaien. Het liefst heb ik dan iets met chocolade, choco rozijntjes, pinda rotsjes of gewoon een lekkere reep”. Herkenbaar?
Tot eten worden aangezet door je emoties: emo-eten
Het eten om lastige gevoelens te dempen, om je frustratie, onrust of eenzaamheid tegen te gaan, of om je boosheid en verdriet weg te stoppen, het kan allemaal en valt onder de noemer emotie eten. Dit is wat anders dan uit gewoonte een zak chips open trekken als je een Netflix film op zet, hoewel het resultaat, het in gewicht aankomen, bij beide hetzelfde is.
In dit geval richten we ons op emotie-eten en wat dat met je doet als je probeert af te vallen.
Schuldgevoel
Als je last hebt van snoepen of snaaien omdat je moe bent als je thuiskomt, dan kan het zijn dat je daar een soort schuldgevoel van krijgt. Dus boven op het gevoel, “ik zit niet zo lekker in mijn vel” komt er het schuldgevoel nog bij. Je krijgt spijt dat je weer wat hebt gesnoept terwijl je je zo had voorgenomen om daar mee te stoppen.
Als je wilt gaan lijnen, dan moet je eerst deze snoep- en snaaibuien de baas worden. Je moet streng zijn voor jezelf en jezelf niet de gelegenheid geven om in een emotionele bui weer een reep chocola open te trekken en er daarna weer spijt van te krijgen. Koop die repen, chips en koekjes gewoon niet meer in. Als er dan de neiging ontstaat naar snoepen omdat je je gefrustreerd voelt, zorg er dan voor dat er wat anders is wat wel gegeten kan worden. Iets wat je kunt eten zonder dat je er van aankomt en je schuldgevoelens worden aangewakkerd. Koop wat meer fruit en neem bijvoorbeeld een appeltje als je ‘s avonds op de bank zit.
Appelschillen teveel werk? Koop dan zo’n appelsnijder voor een paar euro en in een handomdraai heb je stukjes appel zonder het klokkenhuis.
Je drukt de appelsnijder van boven naar onder door de appel, en als resultaat heb je hapklare partjes zonder klokhuis. Een snack in een paar seconden werk!
Ook bepaalde groenten zoals wortels of snoeptomaatjes zou je kunnen overwegen als je de neiging krijgt om te gaan snaaien.
De oorzaak van emotie-eten
Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan want een emotionele eetdrang naar chocolade laat zich niet met een appel of een stuk komkommer onderdrukken. Als je die eetdrang probeert te onderdrukken, grote kans dat ie later dan nog heviger terugkomt. Maar wat moet je dan eten als je zo’n emotionele eetdrang voelt opkomen?
Eigenlijk is dat de verkeerde vraag. Belangrijker om een gezond eetbaar alternatief te vinden is het vinden van een oplossing van je emotionele problemen. Deze zorgen er namelijk voor dat je wilt gaan eten. Als je problemen weg zijn, dan zal die aandrang ook geleidelijk aan minder worden en kun je er op een bepaald moment wel helemaal zonder. Want dat is wat er gebeurd als je toegeeft aan emotie-eten en niet werkt aan je geestelijke welzijn: je praat niet over je problemen maar probeert ze weg te werken of te onderdrukken met eten.
Een emotionele eter kun je al snel zijn, of snel worden. Als je de neiging hebt om na een ruzie of iets vervelends wat je hebt meegemaakt, te gaan eten of als je aan het eten bent terwijl je helemaal geen honger had en het eigenlijk nauwelijks in de gaten hebt dat je eet, dan eet je waarschijnlijk vanuit emotionele motieven.
Behoefte om te eten of een emotie onderdrukken
Wat zijn dan de verschillen tussen de behoefte om te eten en de behoefte om emoties te onderdrukken met behulp van eten?
Het eerste kenmerk is waarschijnlijk heel herkenbaar voor iedereen: je hebt trek in iets specifieks, zoals bijvoorbeeld kaas of chocolade. Dat is een teken van emotioneel eten.
Het tweede kenmerk is dat je honger hebt die dringend aanvoelt. Je wilt de deur uit gaan om een broodje shoarma te gaan eten: duidelijk emotioneel eten.
Het derde kenmerk: iets willen eten omdat je iets hebt meegemaakt, omdat iets eten je rustiger maakt. Emotioneel eten dus.
Het vierde kenmerk: lichamelijke honger bouwt zich langzaam op en tegen etenstijd heb je een gezonde honger. Dat is niet emotioneel eten. Bij een emotionele eter is er plotselinge trek.
Het vijfde kenmerk, vast ook wel bij je bekend. Je begint met een een klein stukje van een chocolade reep en denkt, morgen neem ik weer een stukje. En dan opeens; de hele reep is op. Een duidelijk voorbeeld van een emotionele eter.
En het laatste kenmerk is dat je te laat stopt met eten. De sensatie van eten is zo prettig dat je er mee wilt doorgaan ook al zit je eigenlijk vol. Een emotionele eter herkent dit direct.
Bij al deze kenmerken voelt een emotionele eter zich daarna waardeloos en schuldig met het gevaar dat je in een soort van jo-jo situatie terecht komt. Omdat je je waardeloos voelt eet je nog maar wat te eten, want ja, de doelstelling voor vandaag is toch al niet gehaald.
Wat kun je doen om te stoppen met emotie eten?
Het belangrijkste is om de reden te identificeren die aanleiding geven tot emotioneel eten. Ga je eten omdat je je verveelt of omdat je angstig of verdrietig bent? Probeer dan dit probleem op te lossen en je emotionele vreetbuien zullen ook minder worden.
Probeer de signalen te herkennen die jouw emotionele honger aangeven. Krijg je trek in chocolade? Je staat op het punt om emotioneel te gaan eten! Probeer wat afleiding te zoeken, ga wat wandelen of extra uitgebreid koken (met natuurlijk gezonde ingrediënten).
Sla geen maaltijden over omdat je denkt dat dat bijdraagt aan de slanke lijn. Maaltijden overslaan kan resulteren in overeten op het moment dat je wel gaat eten.
En als laatste, en misschien wel moeilijkste als je een emo-eter bent: probeer een alternatief te vinden voor eten. Voel je een emo-eetbui aankomen, ga dan iets doen waarbij je niet kunt eten omdat er geen eten in de buurt is. Bijvoorbeeld een wandeling maken of een lekker warm bad nemen. Ook sporten kan je helpen om wat van je frustraties kwijt te raken. Is dat niks voor jou, overweeg dan eens een dagboek waarbij je kort je opschrijft met welke emotionele zaken je te maken hebt gehad en schrijf ook op hoe je ze te boven bent gekomen. Af en toe terugbladeren geeft je misschien inzicht in een bepaald patroon en kan je een steuntje in de rug geven.
Afvallen zonder emotie eten
Emotie eten is een veel voorkomend obstakel als je probeert af te vallen. Na een week streng lijnen denk je dat je in het weekend wel weer wat meer mag, met alle gevolgen van dien. Emotie-eten is alleen op te lossen als de bron van het emo-eten wordt aangepakt, dat wat die emotie bij jou teweeg brengt. Je kunt tenslotte pas iets oplossen als je weet wat het probleem is. Emo-eten is alleen een kenmerk dat er voor een bepaalde emotie nog geen oplossing is gevonden.
Emotie eten is niet iets om je voor te schamen, bij heel veel Nederlanders is er die gewoonte om met eten op een bepaalde emotie te reageren. Krijgen we niet een gebakje op een verjaardag en een plakje cake bij een begrafenis? Het belangrijkste is om die eerste stap te zetten en die cirkel te doorbreken. Dan zul je je trots voelen dat je dat hebt kunnen doen en je motiveren om dat ook vol te houden.
Kun je nu hierbij een steuntje in de rug gebruiken omdat je het zelf niet volhoud om te stoppen met snaaien en een grote emotionele eter bent? Kijk dan eens op de website van Sarina Baars. Zij heeft al vele vrouwen kunnen helpen die kampen met dit probleem. Ze geeft vaak een gratis webinar en op haar website kun je ook een gratis e-book downloaden waarin je aan de hand wordt genomen om van het snaaien af te raken. Echt de moeite waard als je serieus wilt afvallen maar last blijft houden van emotie-eten.
Stop Eetbuien Programma
Controle over je eetgedrag in 90 dagen
Jasper Alblas heeft een mooi boek geschreven met daarin een bewezen programma voor gedragsverandering op het gebied van eetbuien en eetverslavingen.
Krijg binnen 90 dagen controle over wat je eet
Bevrijd jezelf van slechte gewoontes en eetbuien
Een bewezen gedragsmethode
Voel je bevrijd, energieker en krachtig
Verminder je risico op een terugval
Boek: Overwin je eetbuien – Christopher G. Fairburn
Heb jij regelmatig momenten dat je maar door blijft eten? Dat je alles wat er in huis te eten is in je mond stopt tot je propvol zit? Voel je je daarna schuldig en ben je boos op jezelf omdat je weer over de schreef bent gegaan?
Als je een probleem hebt met het onder controle krijgen van je eetgedrag, is dit boek voor jou, ongeacht je gewicht. Het geeft je inzicht in je eetprobleem en laat zien waarom dit probleem zichzelf in stand houdt. Het helpt je om je eetbuien te overwinnen zelfstandig of onder begeleiding van een therapeut.
In dit boek leer je stapsgewijs:
* de drang tot eetbuien te weerstaan
* controle te krijgen over wat je eet
* jezelf te bevrijden van strikt lijnen en andere gewoontes die tot eetbuien leiden
* een stabiel en gezond eetpatroon op te bouwen
* je lichaamsbeeld te verbeteren
* het risico op terugval te verminderen
Je leert de oorzaken kennen waarom je teveel eet, maar ook hoe je er daadwerkelijk mee kunt stoppen.
Overwin Je Eetbuien bespreekt de meest recente feiten en inzichten in de psychische en lichamelijke aspecten van eetstoornissen. Het biedt een zeer effectief, wetenschappelijk getoetst zelfhulpprogramma.