at the doctor's office

Afvallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen

Gezond afvallen is afvallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Naast dat snel afvallen ongezond is, bestaat er een grote kans dat de kilo’s er binnen niet at te lange tijd weer bij zijn gekomen, of sterker nog, dat je zelfs nog wat meer bent gaan wegen. Het gevaar van het jo-jo effect ligt op de loer.

Met een paar eenvoudige stappen is het mogelijk om af te vallen zonder dat je daarmee je gezondheid in gevaar brengt. Ik zal ze hieronder even noemen.

Stap 1: Probeer enkelvoudige koolhydraten te vermijden

Wat zijn enkelvoudige koolhydraten en waarom moet je ze vermijden?

Enkelvoudige koolhydraten zijn voedingsstoffen die de insulinewaarde in je lichaam omhoog doen gaan want de hoeveelheid insuline neemt daardoor toe. Het probleem bij hoge insulinewaardes, veroorzaakt door enkelvoudige koolhydraten, is dat er ongewenst lichaamsvet wordt opgeslagen. Daarnaast zijn er nog een aantal neveneffecten: een hoge insulinewaarde belast je lichaam bovenmatig waardoor je lichaam sneller “slijt”. Er is een grotere kans op hart- en vaatziekten en hoger cholesterol waarde, Kortom, enkelvoudige koolhydraten zijn dus slecht voor je gezondheid en voorkomen dat je af gaat vallen. Vermijden dus!

In wat voor producten zitten dan enkelvoudige koolhydraten?

Enkelvoudige koolhydraten zitten met name in brood, pasta, ontbijtgranen, chips, rijst, aardappelen, snoep en suikerrijke snacks. Daarnaast zitten ze ook in de meeste kant-en-klare voedingsmiddelen.

Als je deze voedingsmiddelen het beste kunt vermijden, wat kun je er dan voor in de plaats eten?

Snacks kun je het beste helemaal achterwege laten. Wil je af en toe toch wat snaaien, neem dan een handje ongezouten en ongebrande noten. Of een ander alternatief: een gekookt eitje met een heel klein snufje zout.

Pasta, aardappelen en rijst kun je het beste vervangen door wat meer vlees en wat meer groente. Ook vis is een goed alternatief. En als je toch pasta wilt eten, gebruik dan de koolhydraatarme lasagne of penne. Deze bevatten tot wel 70% minder koolhydraten.

Als vervanging voor brood kun je een rijstwafel nemen. Maar ook yoghurt met noten en fruit, of een salade met kalkoen en nootjes.

Daarnaast kun je in je dagelijkse eetpatroon opnemen: kwark & Hüttenkäse, eieren en kokosolie en veel groenten en vlees. Met mate kun je hieraan toevoegen|: pure chocolade, havermout en fruit.

Met deze eerste stap ga je ongewenst vet verliezen. Het heeft even tijd nodig maar de resultaten zullen er al vrij snel zijn. Daarnaast hou je ook minder vocht vast en dat resulteert ook weer in gewichtsafname.

Stap 2: Ga niet minder eten maar ga anders eten.

Bij stap 1 heb ik al aangegeven wat je in plaats van bepaalde koolhydraatrijke producten als alternatief kunt eten. Om niet een hongergevoel te krijgen en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het goed om meer eiwitten, groente en gezonde vetten te eten.

Door het eten van eiwitten wordt je eetlust verlaagd, je hebt dus minder trek en hierdoor kun je afvallen. Met en eiwitrijk voedingspatroon worden je hormonen positief beïnvloed waardoor het hongergevoel naar de achtergrond wordt verschoven. Bijkomend voordeel is dat je met name vet verliest tijdens het afvallen en geen spiermassa. Eiwitten zorgen er voor dat je spiermassa op pijl blijft.

Producten waar veel eiwitten in zitten zijn: vlees, vis en zeevruchten. Eieren, peulvruchten en noten. Probeer deze in je recepten te verwerken en je valt af zonder dat je problemen met je gezondheid gaat krijgen.

Ook gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel om wat sneller te kunnen afvallen. Je cholesterol waarde wordt door gezonde vetten verlaagd, hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen en de bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd. Allemaal zaken die bijdragen aan een betere gezondheid.

Je kunt aardig wat kilo’s afvallen als je suiker en zetmeel vervangt door gezonde vetten. Deze vetten helpen je ook om bepaalde vitamines beter op te nemen en zorgen ze ervoor dat je immuunsysteem in goede conditie blijft. Gezonde vetten vindt je bijvoorbeeld in avocado’s, zalm, cashewnoten, eieren en olijven.

Kortom, met de bovenstaande twee stappen blijf je gezond, kun je afvallen zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Een win-win situatie dus!

afvallen zonder gezondheid

Een paar zaken die je kunnen helpen om gezond af te vallen:

  • Probeer een wat actievere leefstijl te hanteren. Wat meer wandelen of fietsen en wat minder met de auto. Krachttraining beïnvloed de stofwisseling dus kan je een extra zetje geven.
  • Drink genoeg; eigenlijk drink je al heel snel te weinig. Drink voldoende water of groene thee; dit is goed voor je hart en bloedvaten en als je voldoende drink resulteert dat ook in een mooiere huid.
  • Probeer wat minder zout te eten. Zout houdt namelijk vocht vast in je lichaam. Een weekje geen chips, borrelnootjes, pizza’s, kant en klare sauzen en complete magnetronmaaltijden kunnen er al voor zorgen dat je een paar kilo (aan vocht) verliest.
  • Drink geen alcohol. Alcohol bevat nog meer calorieën dan suiker. Het verhoogt de eetlust, verstoort je nachtrust en zorgt er voor dat je niet af valt maar aankomt, Daarnaast zijn er ook nog kansen op gezondheidsklachten bij (overmatig) alcohol gebruik. Heel af en toe een glaasje drinken? Neem dan een glas rode wijn.
  • Je zou kunnen overwegen om te gaan vasten. Intermittend vasten is tegenwoordig een behoorlijk hype en is bedoeld om een bepaalde tijd niets te eten. Je eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 11:00 en 19:00 en daarna niets meer. Dit moet je wel liggen en praktisch bij je uitkomen. Soms is dit in verband met werkzaamheden te moeilijk om vol te houden.

Conclusie:

Met de bovenstaande stappen kun je zo’n twee kilo per week afvallen en als je het een maandje vol kunt houden, dan ben je zo 10 kilo kwijt. Deze manier van afvallen is niet ongezond, en als je er wat langer de tijd voor wilt nemen, bijvoorbeeld 10 kilo in twee maanden, dan heb je ook kans dat je uiteindelijk wat langer op je streefgewicht kunt blijven staan zonder daar heel veel moeite voor te moeten doen. En zie je de weegschaal weer omhoog kruipen, pas dan voordat er teveel kilo’s zijn bijgekomen de twee genoemde stappen weer toe en je brengt daarmee jezelf weer in het gareel.

afvallen zonder gezondheid

Boek: Afvallen met gezond en vooral lekker eten

Afvallen en genieten van lekker eten lijken in eerste instantie niet goed samen te gaan. Natalia en Walter denken daar anders over. Zij hebben zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk mensen te helpen met afvallen maar dan wél met lekker eten en op een gezonde manier. Elke dag opnieuw! 

Dit boek bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. De manier van eten die Natalia en Walter laten zien kun je met gemak en plezier jarenlang volhouden. Dit zorgt ervoor dat de kilo’s die je kwijtraakt voorgoed wegblijven.

Project Gezond begon als een online afslankprogramma waarbij leden elke week een nieuw weekmenu en nieuwe recepten ontvangen. Iedereen ontvangt zoveel persoonlijke ondersteuning als hij of zij nodig heeft. Daarnaast is er een enorm actieve besloten community waar alle leden aan deel mogen nemen. Vanwege de vele verzoeken die vanuit de online community kwamen hebben Natalia en Walter ervoor gekozen om Project Gezond ook ‘offline’ beschikbaar te maken in de vorm van dit boek.

Vergelijkbare berichten