Alleen eten als je echt honger hebt, dus niet bij een klein beetje trek, maar bij echte honger, dat is het basisprincipe van het Anti-dieet. Dat klinkt op zich eenvoudig maar is nog lastiger dan je denkt. Het is namelijk heel belangrijk om het hongergevoel van trek te kunnen onderscheiden, want honger is daadwerkelijk wat anders dan trek hebben. 

Hoe werkt het Anti-dieet

Het dieet kort samengevat luidt: als je honger hebt mag je wat eten, als je trek hebt dan eet je niets. Daar schuilt natuurlijk een gevaar in want als snel zou je kunnen zeggen dat je honger hebt terwijl je nog te maken hebt met trek. Daarom geeft het dieet een paar kenmerken van het hebben van echte honger, en op die momenten mag er dan ook gegeten worden.

  • Je mag eten als je maag knort. Dit is namelijk een teken dat de maag leeg is en het lichaam aan voedsel toe is.
  • Je eet als je al een lange tijd niets gegeten hebt en een lage bloedsuikerspiegel heeft.
  • Je eet als je moe bent na beweging of het na het uitvoeren van sportactiviteiten, om uw eiwitten aan te vullen.
  • Je eet als het lichaam weer toe is aan vet, bijvoorbeeld na drastisch afvallen.

Het dieet geeft ook aan wanneer je juist niet mag eten:

  • Eet niet overmatig veel als je last van stress hebt of om troost te zoeken. Overmatig eten door emotionele stress is één van de meest voorkomende redenen om aan te komen.
  • Eet niet als je je verveelt, waarbij eten wordt gezien als bezigheid of gewoonte.
  • Eet niet uit frustratie, waarbij eten wordt gezien als compensatie voor een vervelende ervaring of chagrijnige bui.
  • Eet niet bij het zien van eten. Niet eten omdat je wordt geconfronteerd met eten. 

De bovenstaande redenen vallen onder het kopje  “nephongers”. Hierbij eet je dus niet omdat je honger hebt, maar om een andere reden. Het is bij dit dieet dus van belang om de nephongers van echte honger te onderscheiden en alleen te eten bij een echt hongergevoel.

Het Anti-dieet heeft ook raakvlakken met het zogenaamde intuïtieve eten. Bij intuïtief eten geldt: je mag alles eten wat je wil zonder je daar schuldig over te voelen, Je vertrouwt daarbij op je lichaam en dat die je vertelt wanneer je honger krijgt, en dat het tijd is om te gaan eten.

Studies tonen aan dat mensen die in contact staan met de behoeften van hun lichaam zich beter voelen en meer kwaliteit van leven ervaren. Maar ja, hoe kom je in contact met de behoeftes van je lichaam? Het klinkt misschien makkelijker dan het lijkt.

Intuïtief eten is vooral een uitkomst voor mensen die in hun leven veel hebben gedieet en nu weer ‘normaal’ willen gaan eten maar geen idee hebben hoe dat moet.”

De 10 principes van intuïtief eten

  1. Zet de dieetbril af
  2. Respecteer je hongergevoel
  3. Sluit vriendschap met eten
  4. Stuur de ‘eetpolitie’ weg
  5. Ontdek voldoening
  6. Voel je verzadiging
  7. Wees lief voor je emoties
  8. Respecteer je lichaam
  9. Beweging – voel het verschil
  10. Eer je gezondheid

Het Antidieetboek

Het Antidieetboek van Gerrit Jan Groothedde gaat over afvallen zonder kuren of andere fratsen. Hij vertelt je op een luchtige manier hoe om te gaan met het antidieet en hoe hij er 35 kg mee is afgevallen. Goed eten én gewicht verliezen is volgens Gerrit Jan niet moeilijk als je bereid bent de vele marketingmythes door te prikken. Zijn boek geeft je daarvoor de middelen in handen vanuit een stevige kennis van zaken en op basis van zijn persoonlijke ervaring. Het boek is makkelijk te lezen, met humor en herkenbare punten. Een boek zonder de eeuwige recepten en verboden lijsten.