Hoewel het Alfa dieet meer een leefstijl is dan een dieet, valt hij wel onder de categorie diëten omdat je door het aanpassen van je leefstijl ook kilo’s gaat verliezen. Hoe dat bij het Alfa dieet in z’n werk gaat lees je hieronder.

zoveel eten als je wiltHet idee achter het Alfa dieet is dat je terug gaat naar lichamelijke en geestelijke gezondheid zoals de natuur het van origine bedoeld heeft. Dit lijkt eenvoudiger dan het is want je moet wel heel veel doorzettingsvermogen en discipline hebben om dit dieet te volgen en terug te keren naar de natuur.

Alfa dieet volgen

Mensen die het Alfa dieet volgen, moeten 10 belangrijke regels naleven. De achterliggende gedachte achter deze 10  regels is dat voedingsmiddelen die gegeten worden, nagenoeg ongekookt gegeten kunnen worden. Dat is wel wat anders dan je van nature gewend bent. Het geldt zelfs voor vlees, wat betekent dat je alleen vlees mag eten dat kort bereid wordt of zelfs rauw gegeten kan worden. Voedingsmiddelen die je moet koken voordat je ze kunt consumeren zijn eigenlijk al ongeschikt voor het Alfa dieet. 

De 10 regels van het Alfa dieet:

 • Drink elke dag 1,5 – 2 liter water.
 • Zorg voor een juiste balans tussen de hoeveelheid Omega 3 en Omega 5 vetten.
 • Eet alleen natuurlijke suikers.
 • Eet zo veel mogelijk zeewier en (groene) bladgroenten.
 • Neem dagelijks voldoende vitamine C.
 • Neem voldoende antioxidanten
 • Eet eieren. Eieren bevatten het geheugen versterkende chlorine.
 • Eet niet teveel granen en peulvruchten, maar eet liever noten en zaden.
 • Kies je voedsel op geur en kleur.
 • Eet zo veel mogelijk rauw of kort gekookt voedsel.

De eerste regel die je moet naleven als je het Alfa dieet volgt, is dat je per dag ten minste zes glazen water drinkt. Dat is misschien nog wel de makkelijkste van de 10 regels. De tweede regel is dat u voldoende Omega 3 en Omega 5 vetten binnenkrijgt. 

Daarnaast is het belangrijk dat de suikers die je eet, natuurlijke suikers zijn. Zo mag je wel suikers uit fruit eten, maar geen onnatuurlijke suiker. Eet zoveel mogelijk bladgroenten en zeewier: dit zijn de hoofdbestanddelen van veel gerechten binnen het Alfa dieet. Belangrijk dus dat je wel een beetje van zeewier houdt. 

Vitamine C kun je makkelijk naar binnen krijgen door Vitamine C pillen te slikken. En antioxidanten van regel 6 zitten in tomaten, dus eet ook regelmatig een tomaatje. Naast voedsel met antioxidanten, is ook chlorine erg belangrijk. Chlorine rijk voedsel zoals eieren, maken een groot deel uit van het Alfa dieet. Tot slot moet je granen en peulvruchten zo veel mogelijk vermijden. Deze voedingsmiddelen passen namelijk niet binnen het Alfa dieet. Noden en zaden worden echter wel aangeraden te eten. En de laatste twee regels geven aan dat je je voedsel op kleur moet kiezen en in principe rauw moet kunnen eten.

Wilt je zo snel mogelijk veel afvallen? Dan is het Alfa dieet waarschijnlijk niet het juiste dieet daarvoor. Dan kun je bijvoorbeeld beter kijken naar een boek met recepten waar je snel mee af kunt vallen. Met het Alfa dieet valt je wel af, maar dit gebeurt niet op korte termijn. Het Alfa dieet is bedoeld voor mensen die hun lichaam op de lange termijn gezonder willen maken. Afvallen is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van, maar het naleven van een gezonde levensstijl is het primaire doel van dit dieet.

Het Alfa Dieet boek

Dit boek van Jan Guus Waldorp over het Alfa Dieet is niet zomaar een boek dat zich richt op (over)gewicht. Het Alfa Dieet boek beschrijft een leefstijl, met een accent op ‘evenwicht’. Het gezonder eruit zien en slanker worden is mooi meegenomen maar niet het hoofddoel van het Alfa Dieet.

alfa dieetHet Alfa Dieet staat voor:

 • Eten op je gevoel
 • Bewust boodschappen doen
 • Gezonder, slanker en intelligenter zijn
 • Nooit meer een slecht humeur
 • Meer zin in seks