Stoppen met emotie eten

            Overwin emotie-eten en terugkerende snaai-buien

Eén van de grootste problemen waardoor je niet op lange termijn op gewicht kunt blijven, is dat je geplaagd wordt door emotie-eten. Het is je misschien (al een paar keer) gelukt om een paar kilo af te vallen, maar telkens weer komen de kilo’s terug omdat je jezelf niet in de hand hebt als het gaat om snaaien, ook wel genoemd emotie-eten.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over Stoppen met Emotie Eten:

  1. Emotie-eten, ook bekend als stress-eten, is een veelvoorkomend probleem waarbij mensen in tijden van stress meer geneigd zijn om ongezond voedsel te eten, wat kan leiden tot gewichtstoename op lange termijn.

  2. Emotie-eten wordt veroorzaakt door zowel biologische als tijdsfactoren. Biologisch gezien leidt stress tot de productie van cortisol, waardoor mensen verlangen naar energierijk voedsel dat vaak rijk is aan vetten en suikers. Tijdsfactoren spelen ook een rol, waarbij gemaksvoedsel vaak de voorkeur krijgt boven gezonde maaltijden vanwege de tijdsdruk en stress.

  3. Het innemen van suiker, vetten en koolhydraten op zichzelf is niet per se ongezond, maar de bronnen waaruit deze voedingsstoffen worden verkregen, zoals bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

  4. Om emotie-eten te stoppen en een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen, worden strategieën zoals maaltijdvoorbereiding, het vermijden van triggerfoods en het zoeken naar professionele hulp aanbevolen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken van emotie-eten aan te pakken en gezonde gewoonten te ontwikkelen om langdurig gewichtsverlies te bereiken.

Waardoor krijg je last van emotie-eten?

Emotie-eten is eigenlijk een mooie benaming voor stress-eten. In tijden dat je meer gestrest bent ga je meer, of zelfs slechter voedsel eten dan je gewoonlijk doet. Het komt bij veel vrouwen voor, mannen schijnen hierin wat stabieler te zijn. Als je als vrouw veel last hebt van stress en je gaat daardoor meer snaaien en snoepen, dan kun je er 100% zeker van zijn dat je op termijn in gewicht gaat aankomen. Hierdoor raak je (nog) meer depressief en je bent in een vicieuze cirkel beland. Hoe ga je hier weer uit komen?

Uit onderzoek is gebleken dat ten tijde van stress er vaker wordt gegrepen naar zoeter en vetter voedsel, of zelfs naar fastfood voedsel. Soms gaat het niet eens zozeer om een ongelofelijke trek in slecht voedsel, maar kom je doordat je zoveel stress ervaart niet meer toe aan gezonde keuzes als het om voeding gaat. De voeding die in momenten van stress gegeten wordt, of waaraan tijdens stress veel meer behoefte is, dat verschilt van persoon tot persoon. Maar vaak komt het er wel op neer dat het voedingsmiddelen zijn die energierijk en voedselarm zijn. Dus producten met veel vetten en suikers en veel koolhydraten.

Wat veroorzaakt die stress?

Emotie-eten en snaaien wordt meestal veroorzaakt door twee type factoren: biologische factoren en tijd factoren.

Biologische factoren

Wanneer je last van stress hebt, en met een gestressed lichaam rondloopt, dan maak je veel stresshormoon aan genaamd cortisol. Cortisol heeft een rare uitwerking op de manier waarop we met voeding omgaan. Zo krijg je door extra aanmaak van Cortisol trek in andere dingen en daarnaast verandert er ook wat in je lichaam door het aanwezige Cortisol: je lichaam gaat anders om met voedsel. Door een stress reactie komt je lichaam in een bepaalde staat, een staat waarin het lichaam hunkert naar energierijk voedsel. Dit energierijke voedsel is voor een groot deel opgebouwd uit koolhydraten en vetten, maar er zitten veel minder mineralen, vitamines en vezels in.

Waarom is er dan die behoefte aan voedselrijk eten? Dit is een biologische factor. Al duizenden jaren hebben mensen te maken met stressfactoren, was het geen gevecht met wilde dieren of andere stammen, dan was het wel een tijd van oorlog, recessie of in het klein: ruzie op het werk of in de familie. Om deze stress te boven te komen werd er dan vaak naar energierijk voedsel gegrepen. De reden hierachter is dat energierijk voedsel ten tijden van stress door je hersenen als prettig wordt ervaren. De hersenen geven hierdoor dopamine af, het zogenaamde feel-good hormoon. Zo kun je bijvoorbeeld door het nuttigen van een lekkere (calorierijke) reep net even dat stressmomentje te boven komen.

Tijd factoren

Als je last van stress hebt, dan komt er vaak van (uitgebreid) koken niet veel terecht, daar heb je dan gewoon de rust of zin niet voor. Je kunt dan tijd besparen door kant-en-klaar voedsel te gaan eten, of voedsel wat je onderweg ergens op kunt pikken (denk aan McDrive). Want voor iemand die last van stress heeft is het maken van een stoofpot of even door de McDrive rijden een groot verschil in tijd. In sommige gevallen is er niet eens sprake van stress maar zou je het meer gemakzucht kunnen noemen.

Overgang

Een andere reden dat je last krijgt van snaai momenten, is dat je als vrouw in de overgang komt. De hormoonhuishouding van een vrouw gaat dan dusdanig veranderen waardoor er sprake kan zijn van stress, stemmingswisselingen of soortgelijke symptomen. De aanpak van emotie eten is voor vrouwen in de overgang net even wat anders dan voor vrouwen die daar nog niet in zitten. Voor een specifiek programma voor vrouwen in de overgang verwijs ik je naar deze pagina waar ik daar meer over vertel.

Wat is er dan ongezond aan snaaien?

Het innemen van suiker, vetten en koolhydraten is op zich niet ongezond. We hebben deze voedingstoffen gewoon ook nodig om te overleven. Het probleem is de producten waar deze voedingsstoffen in zitten; vaak zijn dat bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen.

Fruit is bijvoorbeeld een gezonde bron van suiker. Maar dat suiker uit fruit beter voor je lichaam is dan suiker uit andere producten, dat is een misverstand. Het gaat dan ook niet zozeer om de suiker die je binnenkrijgt, maar om de andere gezonde voedingsstoffen die je binnenkrijgt bij het nuttigen van fruit. Zo zitten er in fruit wel degelijk vezels, mineralen en vitamines en ook deze voedingsmiddelen zijn essentieel voor ons lichaam.

Bij koolhydraten werkt het eigenlijk net zo. In gebakken producten en in junk-food wordt een bewerkte vorm van graan gebruikt waaruit het grootste deel van de vitamines, mineralen en vezels zijn verwijderd. Alle koolhydraten zijn echter behouden. Hierdoor verschillen bewerkte meelsoorten niet heel veel van suikers. Als je zelf thuis aan het bakken bent, dan kun je veel minder van deze bewerkte meelsoorten gebruiken.

Vetten zijn er in gezonde en ongezonde vetten. Ongezonde vetten zijn vetten uit dierlijke bronnen. Gezonde vetten kom je tegen in plantaardige bronnen zoals plantaardige olie en noten. Wil je dus je lichaam ten tijden van stress voeden, probeer het dan te doen met die producten die je wel de benodigde energie geven, maar niet ongezond zijn.

Als je het zelf lastig vindt om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder dat je daarbij het gevaar loopt dat je aan gaat komen, dan is het te overwegen om eens naar een vooropgesteld voedingsplan te kijken. Fitchef is zo’n op maat gemaakt plan waarbij je op een makkelijke manier aan de hand van aangeboden recepten, lekker en gezond  kunt eten. Het mooie aan dit plan is dat je er gewoon gratis mee kunt starten en zo al minstens een kilo per week kwijt kunt gaan raken op een gezonde manier om zo fit en slank door het leven te gaan.

Ben je echt gevoelig voor snaaien, emotie-eten en heb je last van stress-trek? Lees dan nog even verder hoe je kunt stoppen met emotie eten en hoe je hierbij geholpen kunt worden.

Hoe kun je snaaien tegengaan?

Hoewel het misschien lastig is om te doen, als je strak staat van de stress, maar het belangrijkste is dan om je maaltijden goed voor te breiden. Met zogenaamde meal prepping zorg je er voor dat je voor langere tijd gezonde voeding in huis hebt. Je maakt dan bijvoorbeeld grote porties waarvan je een groot deel in de vrieskist bewaard. Pas dat goed af dan kun je per keer zo’n voorbereide maaltijd uit de vriezer halen en in de magnetron ontdooien. Je kunt hierbij denken aan stoofpotten of soepen.

Ook met vlees kun je dit doen: maak een wat grotere portie aan dan dat je voor het diner nodig hebt en vries dat in zodat je een volgende keer het makkelijk uit de vrieskist kun trekken en kunt ontdooien. Denk hierbij aan pasteitjes of mager rundergehakt.

Een andere tip is om voor het ontbijt de avond er voor een kom met havermout en water in de koelkast te zetten. ‘s Nacht wordt het water door de havermout opgenomen en de volgende dag hoef je het alleen op te warmen.

Met het maken van je eigen voeding voorkom je dat je gebruik maakt van ongezonde kant-en-klaar maaltijden en kun je de maaltijden heel gezond maken door er gezonde ingrediënten in te gebruiken.

Als tussendoortje, om het snaaien van ongezonde voeding te voorkomen, kun je een handje noten nemen. Deze zitten vol met gezonde vetten en eiwitten en andere stoffen die je honger stillen. Teveel is ook weer niet goed dus gebruik de noten met mate.

Ik schreef hierboven al even dat als je stress hebt en er veel cortisol wordt aangemaakt, dat door het eten van bijvoorbeeld fastfood het hormoon dopamine wordt aangemaakt. Nu bestaat het gevaar dat hier een bepaalde verslaving in kan optreden. Dopamine wordt als een soort van beloning op ongezond eten aangemaakt. Het gevaar is dus levensgevaarlijk aanwezig dat je in het snacken en snaaien blijft hangen en dat emotie eten er zo uiteindelijk voor gaat zorgen dat je flink in kilo’s gaat aankomen.

Dan is het tijd om in actie te komen. Het zal een grote stap zijn want niemand vind het leuk om te erkennen dat al die extra kilo’s er door snaaien aan zijn gekomen en dat je dat snaaien gewoon niet onder controle had. Je zal misschien in je binnenste moeten kijken wat die stressfactoren zijn die je hiertoe hebben aangezet, ook al zo’n moeilijke opgave. De opgave wordt dus: stap uit het patroon van emotie eten en doorbreek de vicieuze cirkel.

Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van emotie-eten?

Heb je bij jezelf het gevoel dat je altijd maar iets moet eten en komt dat gevoel ook iedere keer weer terug? Worstel je er al jaren mee en is het eigenlijk een innerlijke strijd met jezelf geworden waarbij in het slechtste geval je gezin er ook onder te leiden heeft? Ook al weet je dat snaaien niet goed is, het lukt je gewoon niet om tussendoor niets te eten. De gang naar de voorraadkast, koelkast of vriezer zit er te erg ingesleten. Je weet gewoon dat wat je aan het doen bent niet handig is en zeker niet gezond.

Maar hoe doorbreek je die vicieuze cirkel en wordt je weer helemaal blij en gelukkig met jezelf? Ga dan naar iemand toe die gespecialiseerd is in het geven van hulp in dergelijke situaties. Iemand die je helpt met het verslaan van je eetbuien, die je helpt met het doorbreken van patronen en die je kan helpen met het stoppen van ongezonde gewoontes waardoor je weer rust krijgt in je leven, je weer af gaat vallen en je je gewicht weer onder controle kunt houden.

Een coach die je hierbij prima kan helpen is Sarina Baas. Zij is een coach en hypnotherapeut en gespecialiseerd in het doorbreken van emotie-eten. Zij heeft in haar praktijk al vele vrouwen mogen begeleiden die met overgewicht kampten en hierdoor zag ze de rode draad bij al die vrouwen: onmacht.

Onmacht was wat Sarina zag. Onmacht omdat het zelf niet lukt om definitief te stoppen met snaaien en onmacht omdat ze zichzelf steeds zwaarder zien worden terwijl dat juist is wat ze niet willen. Deze onmacht kan naast overgewicht voor nog meer problemen zorgen: een slecht zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en heel veel stress. Zoals ik hierboven heb uitgelegd is stress de oorzaak van snaaien en emotie eten. Daar moet dus wat aan gebeuren.

Sarina Baas
stoppen met emotie eten

Sarina geeft regelmatig een gratis webinar over Definitief Gewichtsverlies. Hierin legt ze uit hoe je in drie stappen van emotie eten af kunt raken, kunt afvallen en waarmee het afvallen eigenlijk geheel moeiteloos gaat, in minder dan 20 minuten per dag.

Dit gratis webinar is echt iets voor jou als jij …

Je vraagt je misschien af waarom DIT webinar er voor gaat zorgen dat je van het emotie-eten af komt en moeiteloos gaat afvallen. Dat komt door de volgende oorzaken:

  • Eindelijk ga je begrijpen waarom je overgewicht hebt en hoe je dat kunt stoppen.
  • Je leert een simpele methode waarmee je je streefgewicht kunt bereiken, zelfs als je alles hebt geprobeerd en je al jaren worstelt met emotie-eten.
  • Je leert 5 valkuilen herkennen waarmee je je wel aan je dieet kunt houden. Als het tegenzit en het lijkt of iets de controle over je heeft, zoals vermoeidheid, stress of verveling, dan weet je vanaf nu hoe je voorkomt dat je naar eten grijpt.
  • Je leert een “BrainGame” te ontwikkelen waarmee je leert hoe je kunt voorkomen om in oude patronen terug te vallen.
  • alle diëten hebt geprobeerd en toch telkens weer terugvalt in oude patronen. Maar je bent nu echt klaar met jo-jo-en!
  • klaar bent met calorieën tellen of honger lijden. Je wilt af van het gevoel dat je "levenslang" hebt.
  • steeds banger wordt voor je gezondheid. Suiker, hoge bloeddruk, wat staat je nog meer te wachten?
  • baalt van jezelf als je naar jezelf kijkt. Naar je blootje in de spiegel kijken, daar wordt je niet blij van.
  • merkt dat je steeds minder zelfvertrouwen hebt. Waar is die sterke vrouw gebleven?
  • wanneer je kleren eigenlijk niet meer zo lekker zitten. En je je favoriete spijkerbroek niet meer aan kunt.

Gratis e-book: Stoppen met Emotie Eten

Wil je eerst een gratis en vrijblijvend e-book ontvangen met ruim 25 tips waar je kunt lezen hoe je emotie eten tegen kunt gaan? Dan kan dat want Sarina geeft haar e-book met tips gratis weg. In dit e-book leer je aan de hand van haar tips:

  • Hoe je de controle over eten terug kunt nemen
  • Hoe je de zin in snoepen kan laten verdwijnen
  • Hoe je eetbuien kunt voorkomen
  • Hoe je niet snoepen, echt gaat volhouden