afvallen met zaden en noten

Afvallen met zaden en noten

Hoe goed passen noten, pitten en zaden binnen keto of het koolhydraatarm-dieet? En kun je noten, zaden en pitten in je dieet opnemen als je wilt afvallen?

Laat ik beginnen met de vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

 1. Koolhydraatbeperking bij een keto- of koolhydraatarm dieet: Bij een keto dieet beperk je de inname van koolhydraten tot zo’n 20 gram per dag, terwijl het iets meer kan zijn bij een koolhydraatarm dieet. Het is essentieel om te kiezen voor gezonde bronnen van koolhydraten, vooral groenten die boven de grond groeien, om binnen deze limieten te blijven.

 2. Noten als vet- en eiwitrijke bron: Noten zijn suikervrij en rijk aan vetten en eiwitten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die een keto dieet volgen. Ze bevatten ook belangrijke vitamines en mineralen, maar het is belangrijk om de portiegrootte te controleren vanwege hun hoge caloriegehalte.

 3. Omega 3 en Omega 6 vetzuren: Het is van cruciaal belang om de juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren te behouden. Omega 3 vetzuren hebben gunstige effecten op de gezondheid, terwijl een teveel aan Omega 6 vetzuren ontstekingen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Noten zoals walnoten hebben een goede verhouding tussen deze vetzuren.

 4. Noten en zaden binnen het keto- of koolhydraatarm dieet: Noten zoals macadamia’s, pecannoten, paranoten en amandelen, evenals zaden zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad, passen goed binnen een keto- of koolhydraatarm dieet vanwege hun lage koolhydraatgehalte en hoge vet- en eiwitgehalte. Het is belangrijk om ze met mate te consumeren en te variëren tussen verschillende soorten om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bij keto beperk je de hoeveelheid koolhydraten die je eet tot zo’n 20 gram per dag (bij een koolhydraatarm dieet iets meer). Het is daarom extra belangrijk dat je de gezondste bronnen van koolhydraten, met zoveel mogelijk voedingsstoffen kiest. Vaak zullen dit groenten zijn, maar als je een koolhydraatarm dieet wil volgen, dan moet je ook met groenten oppassen wat je eet. Als voorbeeld: één zoete aardappel bevat ruim 20 gram koolhydraten. Daarmee zit je al heel snel aan je dagelijkse koolhydraatinname bij een keto of koolhydraatarm dieet.

Welke groenten kunnen dan wel bij een dergelijk dieet worden gebruikt? De vuistregel daarvoor is: alle groenten die boven de grond groeien.

Afvallen met zaden en noten

Als alternatief kun je dus best af en toe noten, pitten en zaden eten, maar het is waarschijnlijk geen goed idee om te vaak en te veel ervan te eten. Bovendien gaat het niet alleen om de hoeveelheid koolhydraten, maar ook om de hoeveelheid omega 6 vetzuren. Daarnaast kunnen bewerkte noten, pitten en zaden (als ze bijvoorbeeld gepeld, gebroken of gemalen zijn), vrij makkelijk oxideren. Dit is dan weer erg ongezond voor ons lichaam.

Noten

Noten en zaden zijn suikervrij en rijk aan vetten. Door de vetten die een noot bevat, bevatten ze ook veel energie. Zo bestaat een noot voor ongeveer 55% uit vetten. Nu kun je natuurlijk denken: hoe minder vetten, hoe beter, maar dat gaat in het geval van noten niet op. Er is namelijk een verschil tussen vetten die je terugvind in geproduceerd voedsel (deze vetten moet je zoveel mogelijk beperken) en de vetten die je terugvind in een noot.  De vetten die in noten zitten zijn natuurlijke vetten en zijn een uitstekende energiebron voor het lichaam. Zoals je hieronder kunt lezen zijn er veel soorten noten. Ze hebben elk een andere samenstelling betreffende vetten en mineralen, dus daarom is het verstandig om met name gemengde noten te eten. Zo krijg je goede bouwstoffen en goede vetten binnen. Noten zijn ook een goede bron van vitamines en mineralen, zoals magnesium, selenium, mangaan en vitamine E. Toch passen ze niet allemaal in een koolhydraatarme levenswijze in verband met de hoeveelheid koolhydraten die ze bevatten.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een noot is de hoeveelheid koolhydraten die een noot bevat.

Zoals je wel weet eet je bij een ketogeen dieet zo’n 20-30 gram koolhydraten per dag, en dan kan een handje noten best wel snel aantikken!

Noten zijn zo smakelijk dat het gemakkelijk is om te veel te eten, dus weeg de portiegroottes zorgvuldig af. Probeer om geglazuurde en gekruide noten te vermijden, omdat ze met suiker zijn bereid en daarmee je lichaam uit ketose kunnen halen.

Ook de calorieën lopen snel op bij het eten van een handje noten. Zo zorgen 100 gr walnoten al gauw voor 700 calorieën!

Wat zijn Omega 6 & Omega 3 vetten?

Omega 3 is de verzamelnaam voor bepaalde vetten die in onze voeding zitten. De bekendste Omega 3 bestanddelen zijn:

 • ALA (alfa-linoleenzuur) een plantaardige omega-3 vetzuur.
 • DHA (Docosahexaeenzuur) een dierlijke omega-3 vetzuur.
 • EPA (Eicosapentaeenzuur) eveneens een dierlijke vorm van omega-3 vetzuur.

Producten die veel ALA bevatten zijn bijvoorbeeld:

 • Avocado
 • Lijnzaad
 • Walnoten
 • Zaden en pitten
 • Zeewier

Het ALA vetzuur is goed voor je cholesterolgehalte. Het is goed voor je hart- en bloedvaten en vermindert vorming van bloedproppen.

Producten die veel DHA bevatten zijn:

 • Zalm
 • Haring
 • Makreel
 • Sardientjes

DHA vetzuur is goed voor de hersenen en voor het gezichtsvermogen.

Producten die veel EPA bevatten zijn dezelfde vette vissen als die hierboven staan genoemd. EPA zorgt voor een goede bloeddruk en is tevens van belang bij een gezond cholesterol nivo.

Omega 6, ook wel Linolzuur genoemd, is terug te vinden in:

 • Zonnebloemolie
 • Koolzaadolie
 • Halvarine/margarine
 • Zuivel
 • Bewerkte voeding
 • Verzadigde vetten

Omega 6 / Omega 3 verhouding

Ook in noten zitten zowel Omega 6 als Omega 3 vetten. Het is een mengsel van die twee vetten. Nu is het belangrijk om naar de verhouding tussen de Omega 6 en Omega 3 vetten te kijken. Want Omega 3 vetten zijn goed voor je lichaam, maar Omega 6 vetten juist niet. Even in het kort, waarom Omega 3 vetten goed voor je lichaam zijn:

 • helpt bij het verminderen van de hoeveelheid ontstekingen in je lichaam
 • het verlaagt de kans op diabetes 2 (doordat de insulinegevoeligheid wordt verhoogt)
 • het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Omega 6 vetten zorgen juist voor het tegenover gestelde effect:

 • het verhoogt de kans op ontstekingen in je lichaam
 • door verlaging van de insulinegevoeligheid een verhoogde kans op diabetes type 2
 • het zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Je conclusie zal dus zijn dat je het liefst wel Omega 3 vetten eet, maar juist geen Omega 6 vetten.  Je kunt ze echter niet los van elkaar eten, dus moet je kijken naar de onderlinge verhouding.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen gemiddeld 17 keer meer Omega 6 binnenkrijgt dan Omega 3. Dat is een waarde die veel te hoog licht en voor ongezonde situaties kan leiden. Wat een gezonde verhouding is, is 4 delen Omega 6 ten opzichte van 1 deel Omega 3. 

Vetrijke plantaardige producten bevatten voornamelijk Omega 6 vetten. Om aan voldoende Omega 3 vetten te komen gaat haast niet lukken met enkel een plantaardig dieet. Producten die hierbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld walnoten, chaizaad en lijnzaad. Of anders door middel van het gebruik van voedingssupplementen. Daar is op zich niks mis mee en kan je juist de gewenste hoeveelheid Omega 3 vetten geven. Een ander alternatief is om wat vaker zalm te eten, deze bevat ook veel Omega 3 vetten.

Een ander voordeel van het eten van noten is dat ze het cholesterol nivo verlagen. Dit komt omdat noten enkelvoudige en meervoudige  verzadigde vetzuren bevatten. Voorbeelden van noten die goed zijn voor je cholesterol zijn bijvoorbeeld pistachenoten, amandelen en hazelnoten. Het eten van een handje noten is dus een makkelijke manier om gezonde vetten binnen te krijgen, in elk geval veel makkelijker dan eerst uitgebreid te moeten koken. 

Afvallen met noten

De gezondste noten om mee af te vallen, zijn die noten die de beste Omega 6 vs. Omega 3 verhouding hebben. Walnoten zijn de noten die hierin zo’n beetje het best scoren. Nou zijn walnoten niet heel goedkoop in aanschaf en dat is natuurlijk ook iets om rekening mee te houden als je af wilt vallen. Een ander weetje over de walnoten: het zijn geen echte noten maar zogenaamde steenvruchten. Maar ga je naar de goedkoopste noten, dan kom je uit op pinda’s. Pinda’s zijn officieel ook geen noten, maar vallen onder de peulvruchten. En deze hebben uitgerekend de slechtste Omega 6 / Omega 3 verhouding. Natuurlijk zitten er tussen de slechte en de beste noot nog heel veel andere varianten. Zo zou je kunnen gaan voor de cashew noot. Deze zijn niet heel erg duur in aanschaf en hebben wel een gezonde vet verhouding. 

De noten met de beste Omega 6 / Omega 3 verhouding zijn de onderstaande, waarbij de bovenste de beste verhouding heeft:

 • Walnoten
 • Amandelen
 • Cashew noten
 • Macadamia’s
 • Pistache noten
 • Pecan noten
 • Paranoten
 • Hazelnoten
 • Pinda’s

Deze noten (waaronder ik ook de pinda’s en walnoten voor het gemak even meereken) kun je in verschillende vormen aanschaffen. Bijvoorbeeld gezouten of ongezouten en gebrand of ongebrand.  Wat betreft gebrand of ongebrand kun je het beste kiezen voor de ongebrande variant. Hoe minder een product is bewerkt, des te minder voedingsstoffen gaan er verloren en des te beter het voor je is.
Gezouten of ongezouten maakt eigenlijk niet heel veel uit voor je gezondheid of de mate die je er mee af kunt vallen. Wel is het zo dat gezouten noten er voor zorgen dat je er meer van gaat eten. En hoewel noten gezond zijn, bevatten ze ook best wel wat calorieën. Dus er teveel van eten zorgt er dan niet voor dat je lekker gaat afvallen.

Welke noten passen binnen keto?

Macadamia

Macadamia’s zijn boomnoten en erg vetrijk, dus een ideale keuze voor een keto-dieet. Ze worden dus ook wel de echte keto-noten genoemd. Een portie macadamia-noten van 100 gram bevat 770 calorieën, 7,8 gram eiwit en 76,1 gram vet, met slechts 4,8 gram netto koolhydraten. Ze zijn rijk aan mangaan, magnesium, vitamine B6 en anti-oxidanten. Macadamia-noten worden ook gebruikt om heerlijke koolhydraatarme alternatieven te maken voor melk, bloem en boter. Helaas zijn deze noten best wel prijzig. Dit komt omdat ze pas na 7 jaar geoogst kunnen worden en het een tijdrovend proces is.

Incacao-macadamia

Macadamia notenpasta van Inca’cao kun je gebruiken op je brood, crackers, als dipsaus of over je gebak. Het is dus super veelzijdig. De notenpasta is verstevigd met cacaoboter. Hierdoor hebben ze een unieke “Cremeux” textuur in tegenstelling tot 100% pure noten pasta’s van andere merken. Door deze eigenschap van deze unieke creatie kunnen ze gebruikt worden om te smeren, te dippen, te bakken, te koken en nog veel meer!

macadamianoten-zeezout

Dit is een leuk handzaam zakje gezouten Macadamianoten van Horizon. Gewoon erg lekker!
Als je naar noten kijkt valt de macadamianoot al snel op omdat die hele mooie voedingswaarden heeft, ze bevatten zelfs meer eiwitten dan koolhydraten….
De noten komen uit Australië en zijn van biologische teelt.

white-macadamianuts

Dit is een mooie witte chocolade reep die past in het keto dieet. De macadamia-noten geven de reep net die lekkere crunch. Deze vegan witte chocoladereep met macadamia noten bevat slechts 1,5g netto koolhydraten en 42% pure, gladde cacaoboter. De macadamia-noten geven de reep net die lekkere crunch. Wist je dat macadamia-noten zelfs de meeste onverzadigde vetzuren van alle nootsoorten hebben? Een super verantwoord tussendoortje dus!

Pecannoten

Pecannoten zijn een andere goede keuze als onderdeel van keto. 100 gram pecannoten levert iets minder dan 720 calorieën, 9,6 gram eiwit, 72 gram vet en slechts 4,5 gram koolhydraten. Ze zijn rijk aan Vitamine B1, Vitamine B6, koper en mangaan. Geniet van pecannoten op zichzelf of hak ze fijn voor een knapperige, keto vriendelijke topping voor kip of vis.

De Good to Go – Cinnamon Pecan soft baked bar is de perfecte, schuldvrije snack die naar cake smaakt en slechts 2 g suiker of minder bevat.

Je kunt hem zo uit de verpakking op elk gewenst moment van de dag nuttigen, maar ook even opgewarmd uit de magnetron is ie heerlijk. Een stukje taart kan hier niet tegenop! Bevat naast amandelen en pecannoten ook amandelbloem. De reep is glutenvrij.

No Nuts granola

Okono Granola No Nuts, No Glory – Pure noten en zaden is een heerlijke granola die perfect past in het keto dieet. De granola bevat veel pitten, zaden en noten en heeft een lekkere smaak door de gebruikte kruiden. Het is een samenstelling van pecannoten, brazilnoten, amandelen en zaden, ondersteund met een vleugje gember en verfrist met een snuifje knapperige kokos, welke traag, zorgzaam en ambachtelijk zijn geroosterd.

Pecannoten van Bountiful zijn heerlijk door de havermout of als extra toevoeging in de muesli.
Vanwege de zoete smaak kunnen de pecannoten ook goed in vleesgerechten, salades en gevogelte verwerkt worden.  Pecannoten kunnen tevens gebruikt worden ter vervanging van vlees in de vegetarische keuken. 

Paranoten

Paranoten vind je voornamelijk in Brazilie, Paraguay, Bolivia, Peru en Venezuela. De paranoot ofwel Braziliaanse noot, lijkt op een kokosnoot en groeit aan een boom van 40 tot 60 meter hoog, met een doorsnede van circa twee meter. Deze opvallende bomen staan vooral in het Braziliaanse Amazonegebied. Van november tot en met maart vallen de rijpe vruchten (harde, kegelvormige hulzen) uit de boom. Deze hulzen bevatten elk acht tot twaalf zaden, de voor ons bekende paranoten. 


Deze noten bevatten bij een portie van 100 gram 705 calorieën, 14,3 gram eiwit, 67 gram vet en slechts 2,8 gram koolhydraten. Deze noten zijn een van de rijkste bronnen van selenium, een essentieel sporenmineraal waarvan soms een tekort ontstaat bij mensen met een keto-dieet. Maar overdrijf het niet: te veel selenium kan ook schadelijk zijn, dus beperk je inname tot 3 paranoten per dag.

paranoten

Paranoten zijn lekker om ze zo te eten of in een notenmix. Je kunt ze prima heel of gebroken door een groene salade mengen. De paranoot doet het ook prima in een pesto. Paranoten kunnen uitstekend verwerkt worden in brood, cake, koekjes en taarten.

Hazelnoten

Hazelnoten worden door hun zachte, romige textuur vaak gecombineerd met chocolade om keto-desserts te maken. 100 gram hazelnoten bevat 628 calorieën, 16 gram eiwit, 63 gram vet en 5 gram netto koolhydraten. Hazelnoten zijn daarnaast rijk aan Vitamine E, mangaan, Vitamine B1 en antioxidanten.

hazelnootpasta

Deze hazelnootpasta bevat alleen maar hazelnoten. Verder helemaal niets. De hazelnoten zijn gepeld, geroosterd en daarna vermalen. Je kunt de hazelnootpasta gebruiken op je brood of crackers, maar je kunt er ook mee koken en bakken. Per 100 gr hazelnootpasta krijg je 6 gr koolhydraten binnen.

pralin Hazelnoten

Dit is een lekkere chocolade reep van De Bron gevuld met Praliné en Hazelnoten. Zonder toegevoegde suiker.

Een erg lekkere traktatie! Een reep is 42 gr en bevat 3,7 gr netto koolhydraten.

hazelnoot-cake

Wat is er nu lekkerder dan tijdens het eiwitdieet bij de koffie een lekkere wafel te pakken? Deze wafels met hazelnoot-smaak zijn dan ideaal. Ze zitten per 2 in een folie zodat je ze ook kunt verdelen tussen 2 kopjes koffie. Samen vormen ze een volledige eiwitrijke maaltijd. De wafels bevatten laagjes hazelnoot-mousse en zijn afgetopt met chocolade aan de bovenkant. 

Amandelen

Amandelen zitten net op het randje van Keto! Ze zijn desalniettemin een nuttige toevoegingen bij keto. 100 gram amandelen bevat 615 calorieën, 21 gram eiwit, 53 gram vet en 9 gram netto koolhydraten. Ze worden zowel gemalen als als melk veel gebruikt bij keto omwille van de waardevolle bron die ze zijn voor vitamine E, antioxidanten en mineralen zoals koper en magnesium.

amandelbrood

Het bevat 60% minder koolhydraten in  vergelijking met een gewoon plakje brood. Per plakje amandelbrood betekent dit maar 7,6 koolhydraten.  De ingrediënten zijn een samenstelling van zaden, rogge en soja. En daarmee dus rijk aan eiwitten en vezels. Het bevat geen toegevoegde suikers. Het  bevat 3x meer eiwitten van een hoogwaardige kwaliteit en 3x meer vezels dan een gewoon plakje brood.

Super lekker zijn ze! Deze amandelen omhuld met een laagje chocolade! Lekker genieten zonder toegevoegde suikers.

Sweet-Switch maakt gebruik van alleen natuurlijke kleurstoffen, het bevat geen toegevoegde suikers.

De volgende noten zijn enkel geschikt voor

koolhydraatarm, niet voor keto.

Walnoten

Walnoten zijn een van de lekkerste en meest populaire noten. 100 gram walnoten bevat 650 calorieën, 15 gram eiwit, 65 gram vet en tussen de 3 en 6 gram netto koolhydraten (afhankelijk waar je ze koopt). De verhouding in de macro’s is absoluut niet keto, wel koolhydraatarm. Geniet gerust van walnoten als lekkere snack of gebruik ze als ingrediënt in koolhydraatarm vriendelijke recepten zoals salades of brownies. Ze zijn echter minder geschikt voor keto.

Cashewnoten

Cashewnoten bevatten meer koolhydraten. Ze passen nog net in het koolhydraatarm-dieet. Toch kunnen ze het beste helemaal worden vermeden bij keto. 100 gram cashewnoten bevat 625 calorien, 18 gram eiwit, 49 gram vet en 26 gram netto koolhydraten. Cashewnoten worden vaak aanbevolen in veganistische recepten als vervanging voor zuivel, maar pas wel op. Slechts 60 cashewnoten zijn voldoende om een dagelijkse keto-hoeveelheid van 20 gram koolhydraten te bereiken.

Passen zaden in een koolhydraatarm dieet?

Chiazaad, hennepzaad en lijnzaad bevatten slechts 1 gram khd / 100g. Ze passen dus perfect in het keto-plan.

Ben je het niet gewend om veel zaden te eten, bouw het dan langzaam een beetje op. Sommige mensen krijgen van veel zaden last van hun darmen.

Chiazaden zijn afkomstig van de ‘Salvia Hispanica’, een plant die behoort tot de Muntfamilie. De zaadjes zijn rijk aan omega-3-vetzuren, en kunnen voor heel wat verschillende doeleinden gebruikt worden in de keuken. Chiazaden werden vroeger bij de Azteken al in de voeding verwerkt.

Lijnzaad kan in vele gerechten verwerkt worden. De ongebroken variant is van betere kwaliteit dan de gebroken, dit komt doordat het oxidatie proces geen invloed heeft gehad op het product. Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen door het lichaam dan ongebroken lijnzaad. Lijnzaad pas kort voor gebruik vermalen/breken.

Lijnzaad is zeer vezelrijk en draagt daarom bij aan een goede darmgezondheid.

Lijnzaad kan toegevoegd worden aan muesli en kan verwerkt worden in brood, koekjes of muffins, maar ook in een pizzabodem. Je kan het over een salade strooien of een zelfs beetje lijnzaad mengen met gekookte rijst (na het koken toevoegen). De mogelijkheden met lijnzaad zijn eindeloos.

Bij lijnzaad moet je wel opletten. Als je dit teveel eet, dan zet het lichaam dit om naar cyanide. Dit is waarom aangeraden wordt om als volwassene niet meer dan 15-45 gram gebroken lijnzaad per dag te eten (en kinderen zelfs minder).

Hennepzaad is een van de populairste superfoods. Hennepzaad heeft een lekkere noot-achtig smaak, zeer geschikt om in smoothie of muesli verwerkt te worden. 

Het is een veelzijdig ingredient en kan dan ook op verschillende manieren gebruikt worden. Gebruik hennepzaden rauw en meng ze door salades en andere gerechten. Of kook of bak de hennepzaden, dit is voor bijvoorbeeld heerlijk op brood. 

chiazaad

Chiazaad

Lijnzaad

hennepzaad

Hennepzaad

En als laatste de pitten.

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn echte keto pitten. Ze bevatten 2 gram netto koolhydraten per 100 gram. Pompoenpitten lijken een goede bron voor kalium te zijn, maar zijn dit in de praktijk meestal niet.
Pompoenpitten zijn erg lekker bij salades en een lekkere toevoeging aan een brood. Je kan ze roosteren in de pan en gebruiken als garnering voor diverse gerechten zoals een rauwkostschotel. Ook op een cake smaken ze heel lekker. 

Je moet al heel veel pompoenpitten eten om in je kaliumbehoefte te voorzien. Avocado’s en zalm kunnen dan betere opties zijn.

Zonnebloempitten

Een zonnebloempit is het zaad van de zonnebloem. Uit zonnebloempitten wordt door persing zonnebloemolie gewonnen. Zonnebloempitten worden veel los verkocht als versnapering. Vooral in landen rond de Middellandse Zee eten veel mensen deze pitten. Ze worden gedroogd, soms geroosterd en om ze langer houdbaar te maken, eventueel met zout of meel omgeven. Ook een deegproduct zoals brood krijgt een pittigere smaak door de toevoeging van zonnebloempitten.

Zonnebloempitten krijgen nog meer smaak wanneer je ze even roostert. Ze zijn dan extra lekker in salades en hartige of zoete gerechten, maar ook in een vegetarische stamppot met andere noten. Vanwege de voedingswaarde van zonnebloempitten zijn ze zeer geschikt als vleesvervangers in vegetarische maaltijden. Ook lekker in muesli.

Zonnebloempitten bevatten 6 gram netto koolhydraten per 100 gram. Ze zijn daarom meer geschikt voor koolhydraatarm dan keto.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn vooral bekend als essentieel ingrediënt in pesto. Ze bevatten iets meer koolhydraten, maar of ze nu geroosterd of rauw worden gegeten, ze zijn een veelzijdige toevoeging aan een koolhydraatarm-dieet. 100 gram van deze pijnboompitten bevat 720calorieën, 18,3 gram eiwit, 64,2 gram vet en 11,2 gram koolhydraten.

Het voordeel van pitten is dat 25 gram al best heel veel pitten zijn en je  dus ook de koolhydraatarm-pitten bij keto kunt eten.

Het nadeel is dan weer dat je dus gigantisch veel pitten moet eten om ook echt veel voedingsstoffen binnen te krijgen.

zonnebloempitten

Zonnebloempitten

pompoenpitten

Pompoenpitten

Hoe goed passen noten, pitten en zaden binnen keto of het koolhydraatarm-dieet? Heel erg goed dus. Er is genoeg om uit te kiezen en je dieet mee in te vullen. Afvallen met zaden en noten is dan ook zeker een goed idee. Als vleesvervanger zijn noten ook heel erg goed te gebruiken. Ook als tussendoortjes zijn noten erg lekker. Zo zorg je er voor dat  je bloedsuikerspiegel op peil blijft en voorkom je een hongergevoel tussen de maaltijden door. Maar ook hierbij geldt: eet het met mate en zorg voor een goede balans in je voedingspatroon. Bij een handje gemengde noten krijg je alle goede voedingsstoffen binnen, want dat is het mooie van noten: elke notensoort heeft zijn eigen positieve werking op het lichaam.

Oscar Helm, de schrijver van de Afslank receptenbijbel heeft een leuke video opgenomen waarin hij uitlegt hoe gezond noten zijn, en wat voor effect noten hebben als je wilt afvallen. 

Meer info ove de Afslank Receptenbijbel

Op de website van Oscar, www.afslankreceptenbijbel.nl staat nog veel meer informatie over de Afslank Receptenbijbel en lees je ervaringen van mensen die zijn programma hebben gevolgd. Daarnaast kun je daar via de onderstaande link, de Afslank Recepten bijbel kopen met gratis extra's. Bij afrekenen kun je dan kiezen of je het boek met, of zonder de extra opties wil ontvangen.

Naar de Website
de-afslank-receptenbijbel

Vergelijkbare berichten