afvallen zonder stress

Afvallen zonder stress

Iedereen stress?

Nou komt stress natuurlijk bij iedereen wel eens voor. Zo kunnen er plotselinge veranderingen zijn in je gezin, je familie of je vrienden. Of krijg je meer verantwoordelijkheid op het werk, of je hebt er een collega bij gekregen waarmee het nog niet lekker vlotjes loopt. Het kan van alles zijn en daarmee behoort stress tot ons leven. Maar het is zeker niet iets om trots op te zijn of het na te jagen. Want stress kan naast een geestelijke reactie, zoals een burn-out, ook zorgen voor een lichamelijke reactie. De hormonen in je lichaam kunnen behoorlijk van slag raken door stress. En afvallen zonder stress lijkt dan een hele opgave.

Ontbijt, Lunch & Wandelen

Omdat het elke pijler in je gezondheid beïnvloedt – fysiek, mentaal en emotioneel, is het zaak dat je de stress zo goed mogelijk gaat proberen te verminderen. Je kunt daarvoor een routine creëren, een plan van aanpak in jouw agenda. Je kunt dat doen door 3 drie punten ruimschoots in je agenda op te nemen: Ontbijt, Lunch & Wandelen.
Je lichaam voeden met goed en gezond voedsel en daarnaast in beweging komen doet wonderen bij stress. 
Als je honger hebt dan kun je je prikkelbaar of zelfs angstig voelen. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel daalt als je een langere tijd niet eet. Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, dan komen er een aantal hormonen vrij die je zo’n gevoel kunnen geven. Zo komt er cortisol en adrenaline vrij als de bloedsuikerspiegel te laag is. En cortisol is een stress hormoon en adrenaline een vlucht hormoon.
Wandelen vermindert stress want wandelen stimuleert de aanmaak van endorfine. Deze stof zorgt er voor dat het stress niveau wat afneemt. Ook bij andere activiteiten komt endorfine vrij, dus je kunt ook een lekkere work-out doen of een half uurtje lekker dansen of je favoriete muziek. Lekker met de oordopjes in, niemand die last van jou heeft, en jij hebt ook van niemand last.

Afvallen zonder stress

Je kunt precies weten wat je moet eten en hoe vaak je moet trainen, maar als je geen methode hebt om je stress te verminderen zal afvallen niet makkelijk gaan. Richt je dan ook niet alleen op naar de sportschool gaan en het eten van goed voedsel, maar kijk ook naar je stress, slaap en mindset om het gehele beeld van je gezondheid te achterhalen. Gezondheid is zoveel meer dan er goed uit zien, het is ook je goed voelen. En dat is zo belangrijk bij afvallen, je moet je er goed bij voelen, het moet je motiveren, je moet er beter door in je vel komen te zitten. Soms is het dan nodig om wat gas terug te nemen zodat lichaam en geest weer kunnen opladen. Soms is het echt nodig om te ont-stressen!

Ben jij ook klaar met die steeds terugkerende stressreacties, spanningen, paniekaanvallen of angsten? Kijk eens bij de ont-stress cursus van Alfred Petrie. Hij leert je de 6 stappen om die oude patronen los te laten en zonder stress je leven te kunnen vervolgen.

Wil je meer info over deze ont-stress cursus, kijk dan even op de ont-stress website.

Hoe kun je stress het beste tegen gaan?

Welk dieet je ook aan het volgen bent, of je nu met een coach werkt aan een betere versie van jezelf of je bent de hele week in de sportschool te vinden, bij alles geldt dat het beter gaat als je zo min mogelijk stress hebt. In plaats van af te vallen kan het zelfs zomaar gebeuren dat je aan gaat komen doordat je je stress weg gaat eten.

Ik noem hieronder een paar eenvoudige tips om stress tegen te gaan en te verminderen.

* Hou rekening met een eventuele tegenslag.

Het klinkt misschien pessimistisch maar deze eenvoudige tip kan er voor zorgen dat je niet meer achterloopt op je dagelijkse schema, maar voor komt te lopen. Als je in je planning rekening houdt met een dagelijkse file, en die file staat er een keer niet, dan heb je een dag waarin je voor komt te lopen op je schema.

Als je er vanuit gaat dat er waarschijnlijk toch geen file is, en hij staat er dan wel, dan schiet de stress weer omhoog. Hetzelfde geldt voor andere zaken om je heen: het internet dat even uitvalt, een printer waarin een A4-tje is vastgelopen, een laptop die besluit dat het tijd is voor een grote update. Het kan van alles zijn.

Deadlines die je alleen maar kunt halen als alles meezit, zijn de deadlines die je niet gaat halen en jou daarmee de grootste stress bezorgen. Maar stel jezelf een beetje flexibel op en deel je tijdschema’s niet te strak in. Het zal je zoveel “lucht” geven.

* Blijf niet hangen in het verleden

Helaas is dit een feit: iedereen krijgt in z’n leven wel eens te maken met een tegenslag, verlies of ziekte. Deze zaken kunnen we helaas niet uit ons leven verbannen, maar we moeten een manier vinden om hiermee om te gaan. Deze gebeurtenissen “een plekje” geven in je leven is dan ook heel zinvol. Het zorgt er voor dat je met je leven door kunt gaan en niet tot stilstand komt.

Leren omgaan met verlies en verdriet is een belangrijk deel van ons leven. Dingen kunnen loslaten is daarom essentieel, want het verleden kunnen we niet meer veranderen. en alles wat we niet kunnen loslaten, dat stapelt zich op. Waar je wel invloed op hebt is de toekomst, richt je daar dus op en ga die vol goede moed tegemoet, hoezeer de zaken uit het verleden je ook pijn gedaan hebben.

* Relativeren kun je leren

Situaties en momenten die voor stress kunnen zorgen kun je het beste naar waarde inschatten. Vaak is het op het moment dat iets gebeurd heel heftig, maar als je er echt goed over nadenkt, dan hoeft dat helemaal niet zo’n groot punt voor je te zijn.

Als je bijvoorbeeld een bekeuring krijgt voor een paar kilometer te hard rijden, dan kun je dat onrechtvaardig vinden. Je kunt ook bij jezelf nagaan waarom je te hard reed. Was het wel nodig, of was het gewoon “uit luxe” en kon je je een bekeuring wel veroorloven? Nou, die heb je dan nu gehad, rij wat minder hard en je zult zien, ook dit zorgt voor stress vermindering.

* Van je fouten leren

Als je niets doet, dan kun je ook maar heel weinig fouten maken. Maar als je niets doet dan leer je ook niets. Juist van je fouten leer je en krijg je meer inzicht. Daarnaast, om bij het voorgaande punt aan te haken, iedereen maakt fouten dus je moet dat ook een beetje relativeren.

Fouten maken moet geen invloed hebben op je zelfvertrouwen. Wat een goede stelregel hierbij is, is dat je in de toekomst waarschijnlijk nog wel grotere fouten zult gaan maken. Relativeren dus. Maar zonder het maken van die fouten kun je jezelf ook niet ontwikkelen en zonder het maken van fouten is vooruitgang haast niet mogelijk.

* Omgaan met kritiek

Fouten maken en kritiek krijgen, dat hoort bij elkaar. Belangrijk is om jezelf open te stellen voor kritiek of suggesties. De manier die jij hebt bedacht hoeft niet per se de beste de zijn. Je bent tenslotte niet alwetend en geloof het of niet, mensen proberen je soms echt te helpen! Zie het dus niet als een aanval, maar denk even na over wat een ander je toereikt. Misschien kun je het wel toepassen en er van leren.

* Je grenzen bewaken

Stress en een burn-out ontstaan op het moment waarop je over een grens heen gaat. Probeer die grens dan ook te bewaken en zorg er voor dat je daar niet overheen gaat. Neem niet teveel hooi op je vork en probeer voor jezelf vooraf goed te bepalen waar voor jou een bepaalde grens ligt.

Je kunt daar beter vooraf over nadenken dan op het moment zelf voor een dilemma gesteld worden: iets wel of niet er nog bij nemen of bij doen. Deze grens is voor iedereen verschillend. Maar ga je daar overheen, dan zijn symptomen als uitputting en prikkelbaarheid duidelijk aanwezig. Wat je eerst nog met gemak kon, kost je nu veel meer moeite.

Bewaak dus je grens. Als je er eenmaal overheen bent gegaan is het veel moeilijker om daarvan terug te komen en een volgende keer weer die harde grens te stellen.

* Zorg voor structuur in je leven

Als je iets volgens een bepaalde routine doet, dan kost je dat veel minder energie om uit te voeren. Het menselijk brein werkt grotendeels op basis van van gewoontes, en een goede structuur in je leven kan daarbij helpen.

Elke dag op hetzelfde moment opstaan, eten en weer slapen gaan zorgt voor een goed dagelijks ritme. Je houdt daardoor in de loop van de dag meer energie over en ploft niet aan het eind van de middag uitgeput op de bank neer.

* Zorg voor voldoende nachtrust

Na de inspanningen overdag is er een moment voor je lichaam en geest om weer te herstellen van die bezigheden. Tijdens deze nachtrust worden de meeste groeihormonen aangemaakt en komt je lichaam en geest tot rust. Het is dan ook belangrijk dat daar goed de tijd voor wordt genomen en dat je een goede, ongestoorde nacht hebt waarin je lekker kunt slapen. Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan, maar probeer er ook op een vast moment weer uit te komen.

Uitslapen in het weekend klinkt misschien aanlokkelijk, maar een vast ritme is beter voor je lichaam. Heb je moeite met goed slapen beperk dan het koffiedrinken aan het eind van de dag, zet een uurtje eerder de tv of computer uit en zorg er voor dat je slaapkamer een lekkere donkere ruimte is. Ook kan het helpen om eens naar een ander kussen te kijken. Een goed kussen kan je een zoveel betere nachtrust geven! 

afvallen zonder stress

Voor een optimale nachtrust is een goed en comfortabel hoofdkussen essentieel. Een goede tip hierbij zijn de donzen hoofdkussens van Silently. Hierbij geen last meer van een pijnlijke nek, maar je wordt heerlijk uitgerust weer wakker, dankzij de zachte structuur van het kussen en de stevige, maar zachte donsvulling.

* Blijf actief

Beweging is erg goed voor je lichaam en geest. Door te sporten verbeter je je conditie, bevorder je je spijsvertering en verklein je de kans op medische aandoeningen zoals hart- en vaatziektes. Daarnaast bevordert sporten de aanmaak van dopamine, het “geluksstofje”. Deze hormonen zijn belangrijk om de stresshormonen terug te dringen. Kortom: door sporten kun je stress tegengaan.

* Lachen en knuffelen

Lachen en knuffelen zorgen net zoals sporten voor de aanmaak van dopamine. Een paar keer lekker lachen op een dag werkt ontspannend en gaat stress tegen. Een knuffel versterkt de onderlinge band en ook daarbij is er weer de aanmaak van dopamine. Knuffelen maar!

* Gezond eten

Heel belangrijk om stress tegen te gaan is om goed en gezond te eten. Daarmee bedoel ik voeding met voldoende voedingsstoffen, met variatie in wat je eet en wat bestaat uit gezonde producten. Je lichaam kan niet goed presteren als er te weinig voedingsstoffen binnen komen. Daarnaast raakt je lichaam veel energie kwijt aan het verwerken van ongezonde voedingsstoffen zoals suiker en vetten.
Dit alles kan zorgen voor overgewicht met het risico op hart- en vaatziekten.

De meest belangrijke tip om te kunnen afvallen zonder stress, is dus dat je altijd gezond moet eten. Zorg dus voor een gevarieerd voedingspatroon met veel groente, noten en vezels en af en toe vis, kip en fruit. Drink daarbij voldoende water en je bent bestand tegen stress omdat je veel gezonder leeft. Ook de paar kilo’s die je daarmee kwijt raakt zullen er aan bijdragen dat je je beter in je vel voelt zitten.

Een gezond leven en een gezond voedingspatroon zijn belangrijke schakels in het vermijden van stress. Daarnaast is het tijdig inzien dat iets tot stress kan leiden ook iets wat stress kan voorkomen.

Je kunt jezelf weerbaarder maken of proberen de stress die ontstaan is op te lossen. Indien mogelijk: vermijd situaties en personen die jou stress kunnen geven en je energie ontnemen. Richt je op de toekomst, blijf niet hangen in het verleden. Een toekomst zonder stress, dat is wat je voor ogen moet houden.

Nooit meer zorgen of stress!

Heb je al de hierboven genoemde punten al toegepast en zelfs nog meer dan dat en toch blijf je last houden van stress in je leven, dan is het misschien goed om daar op een andere manier wat aan te doen. Want je kunt er wat aan doen, je kunt zelf het stress niveau in je leven verminderen, je kunt zelfs helemaal zonder stress het leven door! 

Online cursus Nooit meer zorgen of stress

In de online cursus “Nooit meer zorgen of stress” leer je om je spanningen in je leven los te laten. Via een duidelijk stappenplan wordt je op persoonlijk niveau, stap voor stap begeleid om stressvrij te kunnen leven. De cursus is resultaatgericht en is een effectieve methode om jou te leren dat stress een gewoonte is geworden. Breek met die gewoonte, je hoeft niet alles in je hoofd te controleren. Los laten hoeft ook niet, maar je leert er dat er niets is om bang voor te zijn. Dat je op jezelf kunt vertrouwen, en als je dat doet, dan zal de stress gaan afnemen. De online training gaat je helpen om voor altijd ontspannen te leven. Want bedenk: een ontspannen leven is de basis voor een gelukkig leven!

In het kort samengevat bevat de online cursus drie onderdelen. Ik noem ze hieronder:

Stap 1: Waarom maken we ons zorgen?

In deze module leer je het volgende:

– Ontdek de enige 2 redenen waarom je je zorgen maakt
– Ontdek welke gedachten en situaties je stress geven
– Ontdek de top 10 van stressfactoren
– Leer het zogenaamde ‘voordeel’ van zorgen maken
– Ontdek waarom het moeilijk is te stoppen met piekeren – tot nu!
– Leer waarom zorgen altijd blijven terugkomen
– Ontdek wat je eerst moet veranderen voordat je verder kunt
– Leer je angst los te laten – er is niets om bang voor te zijn!

Stap 2: Transformeer je zorgen

In deze module leer je het volgende:

– Leer hoe je je natuurlijke vermogen tot ontspanning weer terugvindt
– Leer hoe je je hoofd leegmaakt en direct rust creëert
– Leer hoe je zorgen omzet in positieve overtuigingen en gedachten
– Leer om te gaan met je behoefte aan controle
– Leer beter te accepteren – gemakkelijk en snel
– Ontdek dat niemand je stress kan geven – niemand!
– Leer te vertrouwen op jezelf en op je toekomst
– Ontdek hoe je negatieve gedachten kunt loslaten – gegarandeerd
– Leer je zorgen om te zetten in actie
– Ontdek hoe je je direct goed kunt voelen!

Stap 3: Natuurlijke en blijvende ontspanning

In deze module leer je het volgende:

– Leer hoe je je eigen vrijheid kunt creëren
– Als je dit geheim toepast, kun je je geen meer zorgen maken!
– Leer hoe je gelukkig kunt zijn in elke situatie
– Ontdek hoe je meer positieve ervaringen kunt aantrekken
– Ontdek je diepere – zorgeloze – zelf
– Leer bewezen technieken om te ontspannen – overal en altijd
– Leer hoe je ontspanning kunt vasthouden – maak het blijvend!
– Ontdek de beste manier om onmiddellijk blij en positief te zijn

Neem even een kijkje op de website “Nooit meer zorgen of stress” van Frank de Moei, hier staat nog veel meer aanvullende info en hoe de online training in z’n werk gaat. Het motto van Frank is: Je bent veel sterker dan je gelooft – en je kunt veel meer dan je denkt!”
Via deze link krijg je 66% korting, dus geen € 169,00 maar € 57,00 voor de gehele training.

Extra: hulpmiddelen om stress te verminderen

In het kort nog enkele andere opties die je kunnen helpen bij het tegengaan van stress, of om een meer ontspannen leven te leiden wil ik je meegeven:

Mindfulness voor het dagelijkse leven

Deze online cursus is bedoeld voor mensen die aan de slag willen met Mindfulness en meer rust willen ervaren en minder stress. De cursus beslaat 8 weken en dit kun je er mee bereiken:

 • Minder stress en betere emotionele balansmindfulness
 • Het nemen van betere beslissingen
 • Betere focus en concentratie
 • Betere en kwalitatievere nachtrust
 • Meer controle over het autonome zenuwstelsel
 • Verhoging van het algehele gevoel van geluk
 • Toename in creativiteit

Blijvend meer Zelfvertrouwen

Ook dit is een online cursus. Niet zozeer gericht op stress, maar op zelfvertrouwen. 

Beide zaken hebben natuurlijk wel veel met elkaar te maken.
Twaalf weken lang elke week een les over het vergroten van je zelfvertrouwen. Elke les heeft praktische oefeningen en vragen zodat je direct het resultaat merkt. Bovendien krijg je 3 extra e-Boeken voor nog meer zelfvertrouwen en zelf-accepatie. Dit is wat je leert over zelfvertrouwen:

 

 • Zonder zelfvertrouwen zul je nooit dingen doen die jij zelf belangrijk vindt…
 • Zonder zelfvertrouwen zul je andere mensen volgen en niet je eigen mening…
 • Zonder zelfvertrouwen zul je nooit voelen dat je geluk en succes echt verdient…
 • Zonder zelfvertrouwen blijf je vechten tegen jezelf, in plaats van jezelf te waarderen…
 • Zonder zelfvertrouwen zul je altijd innerlijke onrust ervaren…

Flinndal antistress – helpt je om rustig te blijven

Moet je een examen doen of heb je bijvoorbeeld een drukke baan? Bij dit soort situaties krijgen we vaak te maken met stress. Stress is spanning. Deze spanning kan positief zijn: in de vorm van adrenaline die we soms nodig hebben om te kunnen presteren.

Stress kan ook voortkomen uit een (te) drukke leefstijl met volgeboekte agenda’s en lange werkdagen. Deze momenten van stress kunnen gepaard gaan met gevoelens van irritatie en prikkelbaarheid. Flinndal Antistress bevat natuurlijke rustgevers die je helpen deze spanning onder controle te houden en je mentale welzijn in stresssituaties ondersteunen.

Flinndal Antistress bestaat uit natuurlijke ingrediënten, namelijk valeriaan, citroenmelisse en rhodiola. Deze ingrediënten helpen je om te gaan met de tijdelijke stressmomenten die kunnen ontstaan bij een drukke leefstijl en rustig te blijven bij gevoelens van irritatie. Bij de natuurlijke ingrediënten van de Flinndal Antistress treedt geen gewenning op. Ook bevat de Flinndal Antistress geen verslavende stoffen. Je kunt Flinndal Antistress dus gebruiken zo lang als je dat zelf prettig vindt en het kan een solide basis zijn om te kunnen afvallen zonder stress.

Boek: Het Relax Dieet – Jacqueline van Lieshout

Bestrijd stress en bereik jouw ideale gewicht

Het Relax Dieet van detoxcoach Jacqeline van Lieshout gaat over ontspanning. Het legt je precies uit hoe stress je niet alleen in zijn greep kan hebben, maar hoe het je gewicht en je gezondheid ook enorm negatief beïnvloedt. Relax & enjoy. Hoe stop je met die hysterische manier van leven, en vind je jezelf en joy weer terug? En daarmee je ideale gewicht, dat precies bij je past?

“We denken steeds meer te weten over voeding en hebben ieder dieet en voedingsprogramma al geprobeerd. We hebben iedere sportschool van binnen gezien en hongerig en gekweld op de bank gezeten. Zijn we er dunner en blijer van geworden? Misschien tijdelijk, maar zonder blijvend resultaat. Eerder het tegenovergestelde en zit je nu in een jo-jo fase

Het leven zit vol met stress. Door ons werk, ons gezin, en door onze relatie(s) thuis en die met al onze online vrienden. Alles moet snel, het moet nu en allemaal tegelijk. We willen alles zijn voor iedereen en nemen geen échte tijd of rust voor onszelf.”

Dé detoxcoach van Nederland, Jacqueline van Lieshout, geeft je in Het Relaxdieet alle informatie en tips en trucs voor het opruimen van je leven en je voedingspatroon. Relax, het zal je leven veranderen!

Vergelijkbare berichten