gezond gewicht

Is je gewicht een gezond gewicht?

In veel gevallen zegt hoe strak je kleding zit wel wat over de mate waarin je bent aangekomen. Als je die lekkere spijkerbroek niet meer aan kunt, dan weet je dat er werk aan de winkel is en dat er de afgelopen tijd iets niet goed is gegaan. Maar wil zo’n strakke spijkerbroek nu zeggen dat je te maken hebt met overgewicht of is het gewicht wat je hebt, nog steeds een gezond gewicht? Tijd om eens wat beter te kijken wat een gezond gewicht nu precies is.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

  1. Wat is BMI?

    BMI staat voor Body Mass Index, een maatstaf voor het gewicht van een persoon in verhouding tot hun lengte. Het werd in de 19e eeuw uitgevonden door de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet en is een veelgebruikte tool om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft.
  2. Hoe bereken je BMI?

    Je BMI berekenen is vrij eenvoudig. De formule is: BMI = gewicht (in kg) / lengte² (in meters). De uitkomst geeft aan in welke categorie je valt: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas.
  3. Betekenis van BMI:

    De BMI geeft een indicatie van je gewicht in relatie tot je lengte, maar het is slechts één factor die de algehele gezondheid bepaalt. Een hoge BMI kan wijzen op een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Een lage BMI kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals infecties en bloedarmoede.
  4. Gezond gewicht en overgewicht:

    Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Als je BMI hoger is dan 25, heb je overgewicht, en als het hoger is dan 30, wordt het beschouwd als obesitas. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen en het is belangrijk om actie te ondernemen om je BMI binnen een gezond bereik te houden.

Wat is BMI en hoe bereken je het?

Als het gaat om het bepalen van een gezond gewicht, is de Body Mass Index (BMI) een handige tool die al vele tientallen jaren wordt gebruikt. In dit artikel ga ik in op wat BMI is, hoe je het kunt berekenen en waarom het een belangrijke indicator kan zijn van je gezondheid.

Wat is BMI?

De Body Mass Index (BMI) is een bepaalde maatstaf van het gewicht van een persoon in verhouding tot hun lengte. Het werd uitgevonden door de Belgische wiskundige Adolphe Quetelet befin 19e eeuw en is sindsdien een van de meest gebruikte maatstaven geworden voor het bepalen van iemands gewichts-categorie.

De BMI wordt berekend door het gewicht van een persoon in kilogram te delen door het kwadraat van hun lengte in meters. Het resulterende getal geeft aan in welke mate iemands gewicht in verhouding staat tot hun lengte en wat uitdrukt of je wel of niet een gezond gewicht hebt voor je lengte. De formule luidt dus als volgt: BMI = gewicht/lengte².

Jouw BMI berekenen met de BMI formule

De BMI kan eenvoudig worden berekend met behulp van een formule. Hier is hoe het werkt:

Stap 1: Meet je lengte in meters en noteer deze.
Stap 2: Weeg jezelf in kilogram en noteer deze waarde.
Stap 3: Gebruik de volgende formule: BMI = gewicht/lengte².

Om het je makkelijk te maken heb ik een online BMI calculator gemaakt, die deze berekening voor je doet. Voer hier je lengte en gewicht in en je ziet gelijk of je overgewicht hebt. 

Body Mass Index, Online BMI Calculator

In een ander artikel wat ik heb geschreven, heb ik dus een online BMI calculator gemaakt. Met het invoeren van wat afmetingen en gewichten krijg je je BMI waarde, en een daarbij behorend advies. Je kunt de online BMI calculator hier vinden.

 

De uitkomst van een BMI-meting

De BMI is een meetmethode die veel wordt gebruikt om te zien of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lengte. In sommige gevallen geeft de BMI calculatie een wat vertekent beeld, namelijk bij zwangere vrouwen of bij mensen die veel naar de sportschool gaan en heel gespierd zijn.

Wat betekent je BMI?

Zodra je je BMI hebt berekend, kun je deze interpreteren om te zien in welke categorie je valt. Hieronder staan de gebruikelijke categorieën voor BMI:

  • Ondergewicht: BMI onder de 18,5
  • Normaal gewicht: BMI tussen 18,5 en 24,9
  • Overgewicht: BMI tussen 25 en 29,9
  • Obesitas: BMI van 30 of hoger

Het is belangrijk om te onthouden dat BMI slechts één van de vele factoren is die betrekking hebben op iemands algehele gezondheid. Andere factoren, zoals leeftijd, geslacht en spiermassa, moeten ook in overweging worden genomen bij het bepalen van wat een gezond gewicht is voor een individu.

BMI en gezondheid

Hoewel BMI geen perfecte maatstaf is van gezondheid, kan het een belangrijke aanwijzing zijn. Mensen met een BMI in het obese bereik hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

gezond gewicht

Aan de andere kant kan een BMI in het ondergewichts-bereik ook problemen veroorzaken, waaronder een verhoogd risico op infecties, bloedarmoede en vermoeidheid.

Over het algemeen kan het handig zijn om je BMI bij te houden als een manier om je gewicht en gezondheid in de gaten te houden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat BMI slechts één maatstaf is en dat andere factoren ook een rol spelen.

De uitkomst van een BMI-meting geeft een bepaalde indicatie van de gezondheidsrisico’s ten opzichte van je lichaamsgewicht. Want met een gezond gewicht verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Naast het verkleinen van deze risico’s zijn er nog andere voordelen aan een gezond gewicht. Zo heb jij bij een gezond lichaamsgewicht minder last van gewricht en spierpijn. Je hebt meer energie om opgewekt de dag door te komen en ‘s nachts kun je beter slapen. Best belangrijk dus om een gezond gewicht te hebben.

Door de BMI te berekenen, weet je jouw ideale gewicht

Het vervelende is dat de helft van de mensen (in Nederland) last heeft van overgewicht. En wat helemaal zorgelijk is, is dat het overgewicht bij kinderen heel snel stijgt. Hiermee wordt overgewicht een serieus probleem voor de algehele gezondheid van de gemiddelde Nederlander. 

De problemen die men kan ondervinden bij overgewicht zijn niet gering: de bloeddruk kan (veel) te hoog worden, er kan diabetes type 2 bij ontstaan, je kunt last krijgen van hart- en vaatzieketen, gewrichtsaandoeningen en er zelfs bepaalde vormen van kanker door krijgen. En niet onbelangrijk: vergeet ook niet wat voor psychische effecten overgewicht met zich meebrengt: een laag zelfbeeld, vermindering van sociale contacten en depressiviteit.

Is BMI nodig om te bepalen of je gezond bent?

In veel gevallen weet je zelf wel of je een gezond lichaamsgewicht hebt. Zoals ik hierboven al schreef: als je spijkerbroek strak zit dan is er echt wel wat aan de hand. De BMI is een extra controle om je gewicht te controleren en om voor jezelf bevestigd te krijgen dat je inderdaad echt te maken hebt met overgewicht.

Overgewicht wil uiteindelijk niet zeggen of je in een bepaald kledingstuk wel of niet past. Sterker nog, er zijn veel mensen die denken dat ze te dik, of te dun zijn, terwijl er feitelijk geen sprake is van een ongezond lichaamsgewicht. Daarom is het voor jezelf uitrekenen van je BMI een goed hulpmiddel om dit te bepalen.

Is jouw gewicht een gezond gewicht? Wat is jouw BMI uitslag?

Heb je je BMI uitgerekend dan kun je dit ook gebruiken om je streefgewicht te bepalen. Dat kan betekenen hoeveel kilo je wilt afvallen, of hoeveel kilo je wilt aankomen. De BMI geeft daarvoor een hele goede indicatie. Wil je echt weten hoe je lichaamsgewicht zich verhoudt tot jouw lichaam, jouw lengte, jouw geslacht en jouw omstandigheden, en wil je weten of houw gewicht nog wel een gezond gewicht is, dan heb je meer info nodig (zoals bijvoorbeeld de buikomtrek en een vetpercentage meting) en daarvoor kun je dan het best bij een deskundige langs gaan.

BMI berekenen voor man, vrouw en kind

Bij een BMI meting wordt geen onderscheidt gemaakt tussen man en vrouw. De verschillen zijn dan ook heel klein en er is geen calculator voor man, of vrouw. Dit geeft wel aan dat de BMI een vrij algemene meting is, want vrouwen hebben natuurlijk een andere bouw dan mannen. Zo is de vetverdeling bij vrouwen anders dan bij mannen en mogen vrouwen wat meer vet hebben dan mannen om alsnog van een gezond gewicht te kunnen spreken.

Mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen en als je als man krachttraining doet, dan kun je zelfs nog veel meer spiermassa krijgen. De BMI waarde geeft dan ook geen exacte uitkomt, maar zoals gezegd een indicatie. Ook bij opgroeiende kinderen zegt de BMI waarde niet alles. Tijdens de groeifases van kinderen kan de hoeveelheid vetweefsel snel veranderen waardoor een BMI meting geen exacte uitkomt geeft.

Vertrouw je de uitkomst van de BMI score van je kind niet, neem dan contact op met een diëtist die op eenvoudige wijze het gezonde lichaamsgewicht van je kind kan bepalen, en daarbij goede adviezen kan geven om op een gezond gewicht te komen, en te blijven.

Gezond gewicht of overgewicht? Obesitas en afvallen, ondergewicht of een gezonde BMI?

Heb je de BMI calculator gebruikt en je BMI uitgerekend, dan komt de vraag of je een gezond of ongezond lichaamsgewicht hebt.

Een gezond lichaamsgewicht zit tussen de BMI waarde van 18,5 en 25.

Zit je op deze waarde toen je je BMI uitstekende? Prima, maar hou deze BMI dan wel vast!

Kom je op een BMI hoger dan 25? Oeps, er is sprake van overgewicht en obesitas en is er werk aan de winkel en is het tijd om af te vallen! Probeer om je BMI omlaag te krijgen en als je dit zelf niet lukt, lees dan welke diëten er zijn die je daarbij kunnen helpen, of ga anders bij huisarts of gewichtsconsulente langs. Zij kunnen je helpen en voorkomen dat je nog meer gaat aankomen in gewicht. Bij het vaststellen van overgewicht gaan ze je tips geven hoeveel calorieën per dag gezond voor je zijn want op gewicht blijven en het juiste gewicht bij je lengte te hebben is essentieel. Overgewicht is niet iets om mee rond te blijven lopen, het draagt niet bij aan een gezond leven. Daarnaast kan de reden van overgewicht heel divers zijn.

  • je kunt last hebben van te weinig slaap waardoor hormonen die je eetlust beïnvloeden de overhand krijgen. Je komt uit bed met honger en je bent gevoelig voor emotie-eten met als resultaat dat je gaat snacken en snaaien.
  • je kunt last hebben van stress waardoor je lichaam zuiniger met energie omgaat en je meer trek krijgt.
  • je kunt door medicijn gebruik een gewichtstoename ervaren als bijwerking op bepaalde medicijnen; het beste is om dit aan de huisarts voor te leggen.
  • je kunt op een bepaalde leeftijd zijn aanbeland (tussen de 40 en 60) waarbij je stofwisseling langzamer gaat. Mannen beginnen een buikje te krijgen en vrouwen krijgen te maken met overgangsverschijnselen. Voor mannen is het advies om vooral veel in beweging te blijven om de stofwisseling te activeren.

    Vrouwen kunnen, in verband met de overgang waar zij in terecht komen, het beste een traject volgen wat specifiek op overgangsklachten en oplossingen is gericht. De overgangsperiode is een hele specifieke periode in het leven van een vrouw waarbij de hormoonschommelingen een groot deel van het lichaamsgewicht en de emotionele toestand bepalen.
    Wil je daar specifiek meer over weten, dan verwijs ik je graag naar
    de pagina over Menokuur waar ik je meer over overgangsverschijnselen, overgangsklachten en coaching tijdens de overgang vertel, en hoe het mogelijk is om slank en soepel door de overgang te komen. 

Samenvatting: Hoe meet je je BMI en bereken je een gezond gewicht?

BMI staat voor Body Mass Index en is een meting die wordt gebruikt om de verhouding tussen je lengte en gewicht te bepalen. Deze index geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt of dat er sprake is van overgewicht of obesitas. Een hoog BMI kan leiden tot ernstige ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bereken je BMI, het is belangrijk om je BMI te meten en binnen de grenzen van een gezond BMI-range te blijven.

Om je BMI te berekenen kun je je gewicht delen door het kwadraat van je lengte in meters. Dit geeft een waarde die volgens de BMI-tabel binnen de normale BMI-range past. Een BMI tussen de 18.5 en 24.9 wordt gezien als gezond BMI, terwijl een BMI tussen de 25 en 29.9 als overgewicht wordt beschouwd. Een BMI tussen de 30 en 39.9 wijst op obesitas en een BMI hoger dan 40 duidt op extreme obesitas.

Het berekenen van de BMI geeft een indicatie van de verhouding tussen je lengte en gewicht, waarmee je kunt bepalen of je overgewicht hebt, maar zegt niets over de verhouding tussen spiermassa en vetpercentage.

Een gezond BMI-range past bij jouw lichaamstype en geeft aan of je een gezond gewicht hebt. Een BMI tussen de 18.5 en 24.9 is normaal en hoeft niet per se gezond te zijn. Het is belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden en voldoende te bewegen en gezond te eten, ook als je een normale BMI hebt. Als je een BMI hebt die hoger is dan 30, dan heb je zwaar overgewicht en is het belangrijk om af te vallen om het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te verkleinen.

De BMI meten geeft een indicatie van de mate van overgewicht en kan helpen bij het vaststellen of je een gezond gewicht hebt. Het bepalen van je BMI is relevant voor mensen vanaf 2 jaar oud en is vooral belangrijk als je ouder bent dan 70 jaar. Als je merkt dat je overgewicht hebt, is het belangrijk om je levensstijl aan te passen en gezond te leven om zo je BMI te verlagen. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kun je je BMI verlagen en binnen de grenzen van een gezonde BMI-range blijven. Aan de hand van de BMI waarde kun je dus bepalen of je een gezond gewicht hebt. Meten dus en het advies ter harte nemen!

Vergelijkbare berichten