Heb jij in je leven meerdere diëten gevolgd om je ideale gewicht te bereiken? Met veel diëten is het mogelijk om af te vallen, maar misschien herken je je wel in het verhaal van Anki:  “Helaas had ik telkens hetzelfde probleem: zodra ik stopte met diëten, kwamen de kilo’s er weer aan“. Na veel onderzoek en experimenteren heeft Anki de oplossing gevonden: de Lazyfitgirl Methode. Met deze methode, genaamd De Eet Switch, heeft ze niet alleen haar ideale gewicht bereikt, maar heeft ze ook haar leefstijl blijvend kunnen aanpassen. Wil jij ook een gezonde leefstijl creëren en blijvend afvallen of op gewicht blijven? Lees dan verder want ik vertel je hoe het mogelijk is hoe je kunt afvallen zonder dieet.

De vier belangrijkste punten uit het onderstaande artikel wat ik heb geschreven over de LazyFitGirl methode:

  1. Het probleem met veel diëten is dat ze gericht zijn op tijdelijk gewichtsverlies in plaats van op blijvende veranderingen in levensstijl. Anki’s verhaal illustreert dit, aangezien ze telkens weer de kilo’s zag terugkomen zodra ze stopte met diëten.

  2. De Lazyfitgirl Methode, ontwikkeld door Anki Willemsen, richt zich op het maken van kleine, haalbare veranderingen in levensstijl in plaats van het volgen van strikte regels en beperkende diëten.

  3. Belangrijke aspecten van de Lazyfitgirl Methode zijn het creëren van een gezonde relatie met eten door te luisteren naar wat het lichaam nodig heeft en te kiezen voor beweging die bij jou past.

  4. De methode legt de nadruk op het maken van gezondere voedingskeuzes, zoals het consumeren van volkoren producten, het verminderen van de inname van verzadigde vetten, het toevoegen van groenten en eiwitten aan de maaltijden, en het kiezen van gezonde tussendoortjes.

Afvallen zonder dieët

Wil je gelijk alles weten van De Eet Switch en de methode die Anki Willemsen heeft ontwikkeld? Check haar receptenboek ‘de Eetswitch – Afvallen zónder dieet’, met meer dan 75 Lazyfitgirl-proof recepten, de Lazyfitgirl supermarkt richtlijnen en extra tips & tricks!

Het probleem met diëten

Heb jij ook al meerdere diëten geprobeerd om af te vallen, maar blijven de kilo’s er telkens weer aankomen zodra je weer normaal gaat eten? Dan ben je zeker niet de enige. Het probleem met veel diëten is dat ze gericht zijn op tijdelijk gewichtsverlies, in plaats van op blijvende veranderingen in je leefstijl.

Om mij heen hoor ik ook veel vragen die over afvallen en diëten gaan, bijvoorbeeld: hoe kan ik afvallen zonder dieet? hoe kan ik snel afvallen buik zonder dieet? Maar ook mensen die wel willen afvallen en dat op een gezonde manier willen doen, zij vragen zich af hoe ze gezond af kunnen vallen zonder dieet en hoe ze blijvend afvallen zonder dieet. Allemaal hele relevante vragen, maar wat is hier nu de oplossing voor? Snel afvallen zonder dieet is hier niet de oplossing voor maar wel het aanpassen naar een gezonde leefstijl.

Maar hoe creëer je dan wel een gezonde leefstijl die blijvend is en ervoor zorgt dat je op een gezond gewicht blijft? Dat is waar de Lazyfitgirl Methode om de hoek komt kijken. Deze methode is gericht op het maken van kleine, haalbare veranderingen in je leefstijl, in plaats van op het volgen van strikte regels en beperkende diëten.

Eten waar je lichaam behoefte aan heeft

Een belangrijk onderdeel van de Lazyfitgirl Methode is het creëren van een gezonde relatie met eten. In plaats van te focussen op wat je niet mag eten, leer je luisteren naar je lichaam en eten waar je lichaam behoefte aan heeft. Zo mag je bijvoorbeeld nog steeds genieten van lekkere snacks en maaltijden, maar dan op een bewuste manier.

Een ander belangrijk onderdeel van de Lazyfitgirl Methode is het bewegen op een manier die bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, yoga of krachttraining zijn, maar het belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt en wat je vol kunt houden.

Kortom, blijvend afvallen doe je niet met een dieet, maar met een gezonde leefstijl. Met de Lazyfitgirl Methode leer je hoe je kleine, haalbare veranderingen kunt maken in je leefstijl die ervoor zorgen dat je blijvend afvalt en je lekker in je vel zit. Ik leg je hieronder precies uit hoe de methode werkt en welke resultaten je er mee kunt bereiken.

Ontdek de Eetswitch Methode: De Sleutel tot Blijvend Gewichtsverlies

Ben jij ook al tijden aan het struggelen met je gewicht en lukt het maar niet om blijvend af te vallen? Dan is het tijd om kennis te maken met De Eet Switch Methode. Deze methode gaat niet uit van strenge diëten of het tellen van calorieën, maar richt zich op het in de basis voedzamer eten en het aanpassen van je mindset.

Maar waarom is het eigenlijk zo lastig om blijvend gewicht kwijt te raken? Vaak zijn we geneigd om te denken dat het alleen een kwestie is van minder eten en meer bewegen, maar in werkelijkheid spelen er veel meer factoren mee, zoals hormonen, stress en onze relatie met eten.

Met de Eetswitch Methode leer je hoe je deze factoren kunt aanpakken en hoe je op een gezonde en duurzame manier kunt afvallen. Je leert dus hoe je kunt afvallen zonder dieet. Zo leer je bijvoorbeeld welke voedingsstoffen essentieel zijn voor een gezond lichaam en hoe je deze op een smakelijke manier kunt toevoegen aan je voedingspatroon. Je leert ook hoe je je mindset kunt aanpassen, zodat je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker wordt en beter in staat bent om je doelen te bereiken.

En het mooie is: met de Eetswitch Methode hoef je geen honger te lijden of jezelf te ontzeggen van lekkere dingen. Door te focussen op gezonde voeding en kleine aanpassingen te maken in je eetpatroon, kun je blijvend gewichtsverlies realiseren en jezelf fitter en energieker voelen dan ooit tevoren!

Leer voedzamer te eten volgens de 6 Eet Switches

We zijn aangekomen bij De Eet Switch methode en de 6 belangrijke switches die ook jij kunt maken. Ik zet deze switches even op een rij voor je en vertel je daarna over elke switch en hoe je dit zelf kunt toepassen.

volkoren
broodontbijt
vetten
groente
tussendoortjes
kant-en-klaar

EETSWITCH 1:
VOLKOREN

EETSWITCH 2:
BROODBELEG & ONTBIJT

EETSWITCH 3:
VETTEN

EETSWITCH 4:
GROENTEN & EIWITTEN

EETSWITCH 5:
GEZONDE TUSSENDOORTJES

EETSWITCH 6:
KIEZEN VOOR GEZOND GEMAK

Eetswitch 1: Voedzame Volkoren Producten – De Makkelijke Weg naar Gezonder Eten

Ben jij op zoek naar een makkelijke manier om gezonder te eten en af te vallen? Dan is het tijd om te eetswitchen naar volkoren producten! Deze eetswitch is een onderdeel van de Lazyfitgirl Transformatie en helpt je om meer voedingsstoffen binnen te krijgen en langer verzadigd te blijven.

In volkoren producten zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. Dit komt doordat de gehele graankorrel wordt gebruikt. Bij graanproducten zoals witbrood wordt het vliesje van een graankorrel verwijderd, omdat dit makkelijker is voor de verwerking. Maar juist in het vliesje zitten belangrijke voedingsstoffen die je niet wilt missen.

Op de pagina van Anki vind je een handige lijst met volkoren producten die ze jou aanraad. Zoals je daar kunt zien is werkelijk alles volkoren te krijgen, van soepstengels tot pitabrood. Het mooie van volkoren producten is dat ze lang houdbaar zijn, dus sla vooral goed in en varieer erop los. 

Let wel op dat brood een beschermde titel is en dat het erop moet staan om te mogen worden verkocht als volkoren brood. Maar naast brood zijn er nog vele andere volkoren producten beschikbaar, vaak een combinatie van volkorenmeel en bloem. Denk bijvoorbeeld aan volkoren beschuit.

10 Tips voor het kiezen van de juiste volkoren producten

Ben jij van plan om meer volkoren producten in je eetpatroon toe te voegen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hieronder vind je 10 tips om jou te helpen de juiste keuzes te maken:

  1. Kies altijd voor het product met het hoogste percentage volkorenmeel en het laagste gehalte aan suiker, verzadigd en onverzadigd vet.
  2. Vergelijk producten binnen dezelfde categorie, dus vergelijk bijvoorbeeld geen beschuit met een boterham.
  3. Let op de vezels! Een product is vezelrijk vanaf 6 gram per 100 gram.
  4. Bekijk altijd het etiket en de ingrediëntenlijst voordat je een beslissing maakt.
  5. Voeg ook peulvruchten en groenten toe aan je dieet voor extra vezels.
  6. Vezelrijk eten vereist voldoende water-inname.
  7. Varieer met verschillende soorten volkoren producten zoals volkoren spelt(brood), teff, havermeel, boekweitmeel en noodles.
  8. Let op je reactie op volkoren tarwe. Bij darmklachten is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts die je dan een advies kan geven.
  9. Maak een lijst met volkoren producten die je lekker vindt en koop deze goed in, zodat je niet mis grijpt.
  10. Gun je darmen wel even de tijd om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Maar op termijn zullen ze je dankbaar zijn!

Eetswitch 2: Broodbeleg & Ontbijt

Wil jij ook je dagelijkse suikerinname verminderen en een gezondere levensstijl creëren? Dan is deze eetswitch perfect voor jou! Wist je bijvoorbeeld dat de meeste Nederlanders wel 16 gram suiker (4 klontjes) eten bij het ontbijt? Een belangrijke switch is dus het broodbeleg of het ontbijt zelf.

Ook bij deze eetswitch geeft Anki je allerlei lekkere en gezonde opties om je ontbijt te upgraden. Ze heeft een hele lijst aangelegd met allemaal gezonde alternatieven. Zo raad ze aan om te kiezen voor volkoren producten en deze af te wisselen met verschillende soorten fruit, ook diepvriesfruit is een goede optie. Daarnaast zijn ingrediënten als 100% cacao poeder of nibs, chia zaad, gepofte gierst, amarant of quinoa, kaneel, eiwitpoeder en groenten als wortel of bloemkool geweldige toevoegingen aan je ontbijt.

Ook kruiden die laag zijn in zout en toegevoegde suiker, suikerarme volkoren muesli of granola, ongebrande en ongezouten noten, zaden en pitten zijn aanraders. Ben jij een zoetekauw? Probeer dan eens zoetstoffen in verschillende fruitsmaken, chocolade of honingsmaak. Ook gember, citroensap, geprakte warme appel of wortel en koek- en speculaaskruiden zijn heerlijke toevoegingen voor je ontbijt.

Ben je op zoek naar creatieve en gezonde opties voor je broodbeleg? Hier zijn een aantal suggesties:

  • Verschillende soorten notenpasta (zonder toegevoegde suiker) zijn een goede keuze. Tahin (sesampasta) is ook erg lekker en voegt een extra dimensie toe aan je boterham.
  • Zaden en pitten zijn rijk aan gezonde vetten en proteïnen en kunnen je broodbeleg wat extra crunch geven.
  • Eieren zijn een goede bron van eiwitten en kunnen in allerlei vormen bereid worden. Een groenteomelet is bijvoorbeeld een supergezond ontbijt.
  • Boekweitmeel is een gezonde basis voor hartige pannenkoeken. Zo kun je variëren met je ontbijt en toch gezond eten.
  • Zoet beleg op je brood is niet de beste keuze als je je bloedsuikerspiegel stabiel wil houden. Een laagje zuivelspread of hüttenkäse met plakjes fruit erop is een gezonder alternatief.
  • Als je op zoek bent naar een honing- of suikervervanger, probeer dan NICK’s honingvervanger of NICK’s suikervervanger.
  • Chia-pudding met fruit erdoorheen is een lekker en gezond beleg voor je boterham. Het is ook mogelijk om chia-jam te maken.
  • Kant-en-klare salades of spreads bevatten vaak roomkaas en zijn daarom hoog in verzadigd vet. Gebruik ze liever als smaakmaker dan als hoofdbeleg.
  • Zelfgemaakte groentespread is een gezonde en lekkere optie voor op je brood. Er zijn veel recepten online te vinden.
  • Vleeswaren bevatten vaak veel verzadigd vet en zijn daarom geen goede keuze als je wil afvallen. Kies daarom voor magere vleeswaren.
  • Let op: mager vlees en 30+ kaas bevatten nog steeds verzadigd vet. Varieer daarom in je beleg en eet deze producten niet te vaak.
  • Combineer je vleeswaren met ander eiwitrijk beleg, zoals hüttenkäse, hummus of ei. Voeg daar wat groenten aan toe en je hebt een heerlijk en verantwoord broodje.
  • Drink liever geen calorieën, behalve groentesap. Zuivel eten vult langer dan zuivel drinken. Als je toch zuiveldrankjes wil drinken, let dan op de portiegrootte en maak ze dikker door er bijvoorbeeld een groene smoothie van te maken.

eetswitch Methode

Wil je nog meer gezonde recepten uitproberen? Neem dan een kijkje in het receptenboek ‘De Eetswitch’.

Het Lazyfitgirl receptenboek ‘De Eetswitch – Afvallen zónder dieet’ is een bestseller en gaat jouw leven ook veranderen. In dit boek geeft Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode, je alle handvatten om je te helpen voedzamer te gaan eten volgens deze methode. Blijvend afvallen zonder dieet was nog nooit zo simpel!

  • Meer dan 75 recepten;
  • Een prachtig hardcover boek;
  • De Lazyfitgirl richtlijnen voor in de supermarkt;
  • Extra tips en tricks rondom afvallen;
  • Geschikt voor zowel ervaren als nieuwe Lazyfitters;
  • Inmiddels meer dan 15.000 exemplaren verkocht!

Eetswitch 3: Vetten

Er zijn veel lekkere etenswaren die boordevol dikmakende en ongezonde verzadigde vetten zitten. Door deze minder te eten, kun je zeker afvallen. Er zijn een aantal eetswitches voor bepaalde producten, maar soms wil je gewoon genieten van een vet frietje, zak chips of kaas… en dan gaat het er om: hoe sterk ben je? In het onderdeel Mindset kom ik daar ook nog even op terug.

Het is belangrijk om de labels op producten te lezen, hoe gezond ze ook lijken. Er kan namelijk flink wat (verzadigd) vet in zitten. Bij de Lazyfitgirl Methode worden verzadigde vetten niet uitgesloten, maar wel verminderd. Onverzadigde vetten zijn gezond voor je, maar kunnen ook dikmakend zijn als je er meer calorieën/energie mee binnen krijgt dan je uiteindelijk nodig hebt.

Bekijk alle voeding waar vet in zit vanuit verschillende perspectieven:

  • Verzadigt/vult het product?
  • Hoe puur/onbewerkt is het product?
  • Hoe gezond is het voor je lichaam? (voedingswaarde)
  • Hoe verstandig is het om te eten wanneer je wilt afvallen?

Een mooi voorbeeld is kokosyoghurt. Het is een natuurlijk product, maar toch wordt het afgeraden. In een kleine portie van 200 gram biologische kokosyoghurt zit namelijk 15 gram vet waarvan 10 gram verzadigd. Dit krijg je dan bij je ontbijt al binnen. Ter vergelijking: één oliebol bevat 6,2 gram vet waarvan 1 gram verzadigd.

De eetswitch voor kaas is 20 of 30+ kaas, zuivelspread light, hüttenkäse of smeerkaas 15+. Daarnaast kun je switchen naar magere zuivel. Hierdoor krijg je in verhouding minder verzadigd vet binnen dan bij het volle product. Vleessoorten met veel verzadigd vet kun je vervangen door magere vleessoorten. Ook hierbij is het belangrijk om de labels te lezen. Vlees bevat namelijk altijd iets verzadigd vet.

De eetswitch voor bakboter is plantaardige olie of bakspray. Dit scheelt dagelijks veel verzadigd vet. Op brood light halvarine, maar alleen als je het echt niet kunt missen. Anders gewoon achterwege laten.

Anki geeft op haar website voorbeelden van producten met veel eiwitten, minder verzadigde vetten en onverzadigde vetten die binnen de Lazyfitgirl methode passen. De voedingswaarden staan erbij. 

Een andere handige eetswitch is het gebruik van kruiden en specerijen in plaats van sauzen en dressings. Deze bevatten vaak veel calorieën en verzadigd vet. Een simpele dressing van olijfolie, citroensap en peper en zout kan al genoeg smaak geven aan een salade.

Tot slot is het belangrijk om niet alleen op de hoeveelheid vetten te letten, maar ook op de totale calorie-inname. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, zul je niet afvallen. Dus zelfs als je gezonde vetten eet, is het belangrijk om ook op de portiegrootte en totale calorie-inname te letten.

Door bewuster om te gaan met vetten en te kiezen voor magere opties, onverzadigde vetten en pure producten kun je nog steeds genieten van lekker eten, terwijl je ook werkt aan een gezonde levensstijl en gewichtsverlies. Zo kan ook jij afvallen zonder dieët.

Advies voor vis, peulvruchten, vlees, eieren en zuivel.

Varieer tussen dierlijke en plantaardige producten. Een voorbeeld van een weekplanning kan zijn: één dag vis, één dag peulvruchten, één dag noten, één dag rund- of varkensvlees en twee dagen kip of ander gevogelte. In plaats van vlees kan je ook een vleesvervanger nemen, zoals tofu, tempé of ei. Vlees bevat geen vezels, dus vaker vegetarisch eten wordt aangeraden!

Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen, zijn bijvoorbeeld lekker in pompoensoep, salades of wraps. Koken met peulvruchten is eenvoudig en altijd lekker. Het wordt aangeraden om minimaal één keer per week vis te eten, vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm, bokking en sardines. Lekker op brood, in salades en bij het avondeten. Kies voor ongepaneerde vis en schaal- en schelpdieren.

Onbewerkt mager vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager rundergehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees zijn ook goede opties. Biologisch vlees is een persoonlijke keuze, maar geen vereiste om af te vallen. Kruid je vlees of vis zelf en controleer de ingrediëntenlijst van je kruidenmengsels.

Eieren, tofu en tempé zijn ook goede keuzes als eiwitbronnen. Kies voor ongepaneerde vegetarische burgers, stukjes of balletjes en bekijk het label voor (verzadigde) vetten en suikers.

Kies magere zuivel zoals magere kwark of yoghurt, of plantaardige zuivel zoals soja-, haver- of amandelmelk en haver kookroom. Let erop dat je versies zonder toegevoegde suikers kiest. Boter en kokosolie wordt afgeraden.

Eetswitch 4: Groenten & eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn erg gezond voor je en ideaal om veel te eten als je wilt afvallen. Elke voedingswetenschapper is het hier over eens. We moeten veel vaker plantaardig eten. Plantaardig eten bevat talrijke mineralen, vitaminen en plantaardige stoffen waar je immuunsysteem erg blij mee is. De meeste zijn ook nog eens goede bronnen van vezels, waar je darmen heel blij van worden.

Je kunt plantaardige eiwitten vinden in veel producten: alle groenten, zoete aardappelen, bonen, peulvruchten, granen, noten, zaden, havermout, quinoa en zilvervliesrijst. Vooral als je sport, is het aan te raden om meer plantaardige dan dierlijke eiwitten te eten. Er zijn veel gespierde topsporters die beweren dat hun prestaties zijn verbeterd nadat ze dierlijke eiwitten hebben vervangen door plantaardige. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk ook vezels (vlees niet). Misschien heb je hier nog nooit zo over nagedacht?!

Hennepzaad bevat gezonde omega 3-vetzuren en het is bovendien lekker en gemakkelijk in gebruik. Quinoa is een zaadje, maar het wordt gebruikt als graan. Quinoa bevat alle acht essentiële aminozuren. Het is super simpel in gebruik en ook kant-en-klaar in een blikje te koop. Je kunt het gebruiken als rijst of in een salade of soep, maar ook als basis voor een ontbijt met fruit en noten. Het heeft een neutrale smaak. Per 100 gram bevat quinoa acht gram eiwit.

Veel mensen weten niet dat groenten naast vezelrijk ook een bron van eiwitten is. Een avocado bevat ongeveer vier gram eiwit en 250 gram broccoli acht gram, 250 gram asperges bevat ongeveer vijf gram eiwit en 250 gram spruitjes ongeveer zeven gram. Eet je vijf ons groenten per dag? Dan is de kans groot dat je 20 gram eiwit binnen hebt gekregen. Eiwitten zorgen ervoor dat jij tijdens het afvallen je spiermassa behoudt en je verbranding op peil blijft. 

Eet meer bonen, peulvruchten en noten voor een gezonde en eiwitrijke voeding.

Spliterwten, kidneybonen, mungbonen en Borlottibonen zijn topleveranciers van eiwitten met ongeveer 24 gram eiwitten per 100 gram. Kikkererwten en linzen bevatten ook veel eiwitten: respectievelijk negen en zes gram per 100 gram. Bonen zitten vol vezels en je kunt ze combineren met zilvervliesrijst of quinoa, of er heerlijke burgers van maken. Er bestaat ook meel van bonen.

Tempeh is ook een goede bron van eiwitten. Het is gefermenteerde soja en bevat alle acht de aminozuren. Door het fermentatieproces bevat het ook goede bacteriën voor je darmflora en kan het je hormoonhuishouding in balans brengen. Tempeh bevat twaalf gram eiwit per 100 gram.

Noten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten en paranoten zijn niet alleen rijk aan mineralen, vitamine E en gezonde onverzadigde vetten, maar bevatten ook veel eiwitten (alleen geldig voor ongebrande noten). Per 100 gram bevatten ze tussen de vijftien en twintig gram eiwitten. Er bestaat ook meel van noten, maar gebruik dit met mate in bakrecepten en combineer het met volkoren meelsoorten of boekweitmeel om te voorkomen dat je te veel calorieën uit onverzadigd vet binnenkrijgt.

Een gezonde gewoonte is het mealpreppen van groentesoep en groene smoothies of sappen drinken. Helaas zitten de meeste sappen in de supermarkt vol suiker. Kies voor groentesap met minimaal 75 procent groenten en zonder toegevoegde suiker.

Als je bonen en peulvruchten wilt eten, is het belangrijk om ze goed af te spoelen om de moeilijk verteerbare eiwitten kwijt te raken. Bouw het gebruik van bonen en peulvruchten op, pureer ze eventueel en drink voldoende water. Diepvriesgroenten zijn ook ideaal en net zo gezond. Zo kun je eenvoudig extra eiwitten aan een maaltijd toevoegen zonder dat het extra tijd kost. Er zijn ook kant-en-klare zakken te koop, maar let daarbij op toegevoegde suikers, vet en zout. Kruid je groenten goed en voeg altijd meer groenten toe dan in het recept staat!

Eetswitch 5: Lekkere en gezonde tussendoortjes

Je weet waarschijnlijk al dat het niet verstandig is om bewerkte en verpakte tussendoortjes te eten als je wilt afvallen. Het probleem van obesitas wordt steeds groter, omdat mensen vaak te weinig eten en daarom te vaak kiezen voor tussendoortjes die vol zitten met suiker en vet, maar weinig voedingswaarde hebben. Bovendien herkent ons lichaam extreem bewerkte voeding niet goed.

Als tussendoortje kun je het beste kiezen voor dezelfde gezonde producten die je ook voor ontbijt, lunch of diner kunt gebruiken. Kies voor voedzame en vullende tussendoortjes, zoals volkoren crackers met beleg, snoepgroenten of een stuk fruit. 

Zorg ervoor dat je goede bakjes hebt waarin je je tussendoortjes kunt meenemen. Als je weinig tijd hebt, kun je het beste een grotere portie van je ontbijt of lunch maken en de restjes later als tussendoortje eten.

In deze eetswitch vind je enkel producten ter inspiratie en een paar uitzonderingen van verpakte tussendoortjes die wel in De Eet Switch methode passen. 

Het advies is om eens per week iets te bakken en dit in de vriezer te bewaren. Zo heb je altijd een gezond en lekker tussendoortje bij de hand.

fitgirl

Tips voor gezonde tussendoortjes met behulp van een switch in bakrecepten

Vervang bloem door volkorenmeel, havermeel of havermout. Vervang suiker door bananen, zoetstoffen, eiwitpoeder met een smaakje of 100% appelmoes. Vervang boter door magere Franse kwark, 100% notenpasta of zonnebloemolie. Probeer recepten uit waarbij je bonen, wortelen of zuivelspread light toevoegt. Het gebruik van siliconen bakvormen is handig omdat je deze niet hoeft in te vetten, dat scheelt ook weer wat.

En wat drink je dan?

Drink voornamelijk water, thee en koffie. Smaakwater gezoet met fruit is ook een goede optie. Drankjes met zoetstoffen en light frisdrank zonder calorieën zijn af en toe prima. Zuivel is beter om te eten dan om te drinken, omdat het beter verzadigt. Als je geen zwarte koffie lust, kun je magere melk of ongezoete plantaardige melk toevoegen. Groentesap is ook een voedzaam tussendoortje, zolang het minstens 75% groenten bevat en geen toegevoegde suikers heeft.

Eetswitch 6: Kiezen Voor Gezond Gemak

Ongezonde keuzes worden vaak gemaakt uit gemak of wanneer je gewoon erg druk of moe bent. Dan krijg je namelijk trek in vet en zoet. Dat is onze natuur. Maar fastfood bestelen of ergens wat afhalen, dat is ook niet de beste optie. Er zijn namelijk genoeg makkelijke en gezondere opties beschikbaar. 

Verse maaltijd- en soeppakketten
Deze zijn ideaal omdat ze tijd besparen in de supermarkt, je gooit niets weg en je hoeft niet na te denken over een recept. Hetzelfde geldt voor pakketten met een recept van maaltijdservices, zoals Hello Fresh, Marley Spoon, De Krat en andere verspakketten. Je kunt ze zelf Lazyfitgirlproof maken door:

  • Eventueel extra groenten en een blikje peulvruchten toe te voegen.
  • Crème fraiche kun je vervangen door magere kwark, ongezoete Skyr of haver kookroom.
  • Boter kun je vervangen door olijfolie of bakspray.
  • Als er rijst, pasta, wraps, enz. bij zit, vervang deze dan door de volkoren variant uit je voorraadkast.
  • Sausjes kun je mengen met magere kwark of (plantaardige) yoghurt.

Kant-en-klare maaltijdsalades
Deze bevatten vaak meer suiker en verzadigd vet dan je waarschijnlijk denkt. Wil je maaltijdsalades Lazyfitgirlproof maken? Laat dan de croutons weg en gebruik minder kaas. Laat de dressing weg en voeg wat hüttenkäse met olijfolie en citroensap toe. Vervang eventuele witte pasta voor volkoren. Voeg extra groente toe, zoals tomaatjes, een zak gesneden kool, wortels en bijvoorbeeld linzen.
Eigenlijk kun je salades beter zelf maken. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een zak sla, rauwkost, groentes au julienne (wortel, rode kool) en bijvoorbeeld kant-en-klare mais, quinoa en edamame bonen uit een blikje. Gebruik een plantaardige olie en voeg kruiden toe als dressing.

Pakjes en zakjes
Zonder pakjes en zakjes koken is niet voor iedereen haalbaar. Beter achterwege laten dus.

Pizza
De hoeveelheid zout en verzadigd vet (kaas, vlees!) in pizza’s is enorm. De opties die bij Anki op de website staan, zijn gezonder omdat de bodem meer vezels bevat (langzame koolhydraten) en je ze zelf kunt beleggen. Denk aan tomatenpuree, pizzakruiden en een beetje pesto. Gebruik gerookte kip, tonijn of vegetarische kipstuckjes als topping. Voeg veel groenten toe zoals courgette, paprika en tomaatjes. Voeg wat hüttenkäse en knoflook toe en je hebt in no time een heerlijke pizza.
Als je het makkelijk wilt maken, dan kun je Turkse pizza uit de vriezer halen waar al rundergehakt op zit. Niet super gezond, maar door er veel groenten en sla bij te eten kun je het transformeren tot een gezonde maaltijd.

Kant-en-klare maaltijden
Helaas bevatten de meeste kant-en-klare maaltijden veel suiker, vet en weinig vezels. Ook beter om achterwege te laten.

Fastfood
Als je friet gaat halen, eet dan je snack (rundvleeskroket is de beste keuze) op een volkorenbroodje. Als je pizza bestelt, probeer er dan iets gezonds naast te eten, zoals een bakje kwark met fruit, tomaatjes, wat mais uit een blikje of een zak wortels. Misschien heb je nog soep in je vriezer liggen. Rare combinaties zijn ook goed! Als je voor fastfood kiest, combineer het dan met iets voedzaams en schakel daarna weer terug naar gezonde gewoonten. Dit helpt je ook om niet meer in termen van goed en fout te denken, maar in het kunnen genieten van alles wat je eet.

Mindset

Tot slot een belangrijk onderdeel wat nodig is om af te vallen zonder dieët: de juiste mindset. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet nodig is om af te vallen om van jezelf te houden. Juist het accepteren en waarderen van je lichaam zoals het is, kan helpen bij het behalen van je doelen. Het is daarom essentieel om te werken aan je mindset en je relatie met eten te verbeteren.

Gelukkig is er tegenwoordig een nieuwe aanpak in de afslankbranche die zich richt op gedragsverandering en mindset. Het is een verfrissende benadering waarbij er ruimte is om te genieten zonder schuldgevoel en waarbij een gezonde relatie met eten centraal staat. Anki Willemsen is hier een passend voorbeeld van en het is inspirerend om te lezen hoe zij met haar benadering al zoveel mensen heeft kunnen helpen. Afvallen zonder dieët is echt mogelijk en zij geeft daarvan het perfecte voorbeeld en de daarbij behorende uitleg.

Iedereen kan de vrijheid ervaren om van zichzelf te houden en te werken aan doelen op een manier die bij hem/haar past. Met de juiste mindset en begeleiding is dit zeker mogelijk!

Daarom adviseer ik je eens een kijkje te nemen op de website van Anki, hier zie je heel veel lijsten met voedingsmaterialen welke een beter alternatief zijn voor die voedingsmiddelen waar je langzaamaan steeds dikker van wordt, en welke niet bijdragen aan een gezond lichaam.

Je kunt van diverse deelnemers lezen hoe het hun is vergaan met het Eet Switchen en de verhalen zijn stuk voor stuk heel bijzonder!