afvallen zonder minder te eten

Afvallen zonder minder te eten

Als je het over afvallen hebt, dan gaat het eigenlijk altijd over het feit dat je dan een tijdje wat minder moet gaan eten. Tenslotte, elk pondje gaat via het mondje. En zoals we allemaal weten, afvallen is een proces waarbij het puur een zaak is waarbij er dagelijks minder calorieën moeten worden ingenomen, dan er calorieën worden verbrand.

Er zijn vele diëten die hier gebruik van maken. En dan gaat het om minder vet eten, calorieën tellen, minder koolhydraten eten en meer eiwitten eten. Natuurlijk is het mogelijk om met behulp van het bovenstaande af te vallen, maar wat ligt er op de loer? Juist, het jo-jo effect. En jammer genoeg is dit effect bij de meeste mensen die hebben gelijnd ook wel bekend. Wat is dan wel de oplossing als je wilt afvallen zonder minder te gaan eten?

De werking van diëten

Welk dieët je ook volgt, het bevat een aantal regels waar je een bepaalde tijd aan moet voldoen. Het gaat dan over wat je wel en niet mag eten om in de lijn van het dieët te blijven.  En bij sommige dieëten, zoals in extrema bij het crash dieët, gaat het erom om minder te eten.

Nou moet ik zeggen dat het volgen van een dieët met daarbij een uitgewerkt voedingsplan wel reuze makkelijk is om te volgen. Voor een aantal weken heb je al de recepten in huis, vaak worden de boodschappenlijstjes bij die dieëten ook al aangeleverd, en je hoeft gewoon zelf niet al teveel te regelen. En je weet dat als je je aan het plan houdt, dat er na verloop van tijd een beloning voor je is in de vorm van een aantal kilo minder op de weegschaal, en een broek die wat minder strak zit. Het geeft je een vorm van houvast en je valt er inderdaad mee af. Dus wat is er dan mis mee, met het volgen van een dieët?

Het volgen van een dieet geeft resultaat

Het volgen van een dieët is niet het probleem, en op de één of andere manier is er altijd wel een bepaalde methode die je kan helpen om af te vallen. Het probleem ontstaat als je al afgevallen bent. Het behaalde resultaat blijkt dan maar van tijdelijke aard te zijn. Want die afgelopen weken dat je aan het afvallen was, en waarin je minder moest eten, of zelfs producten moest eten die je helemaal niet zo smakelijk vond, die liggen achter je. Nu je op je streefgewicht bent gat je gewoon weer de dingen eten die je wel lekker vind want nog langer leven met een hongergevoel ga je niet volhouden.

Als je een langere tijd de calorie inname hebt beperkt, laat staan een crash-dieet hebt gevolgd, dan heb je je lichaam getrained om te overleven met minder voeding. Ga je na de dieet periode weer “normaal” eten dan zorgt het getrainde lichaam er voor dat je extra gaat aankomen. Het lichaam reageert hierop door een voorraad aan te leggen voor als er weer een periode van voedingsschaarste optreedt.

Kortom; minder eten zorgt er voor dat je in korte tijd lekker veel kunt afvallen. Dat gaat met name door verlies van vocht en spiermassa in plaats van vet, wat eigenlijk de doelstelling was. Na dit afvallen ga je weer gewoon eten met als resultaat: er komt meer vet bij. Zoals hierboven al beschreven: je krijt onherroepelijk met het jo-jo effect te maken en raak je dus verder weg van het doel wat je wilde bereiken, toen je met afvallen wilde beginnen: het verliezen van een aantal kilo’s.

Terugval en hongergevoel

De kans op een terugval na de periode waarin je bent afgevallen is dus reeël aanwezig. Daarnaast is het zo dat tijdens de periode dat je aan het afvallen bent, er ook periode’s kunnen zijn met een hongergevoel. Dit komt doordat je gewoon niet verzadigd bent. Met minder eten en het vermijden van bepaalde voedingselementen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten, is het niet verzadigd zijn het resultaat. Het lichaam heeft per saldo meer nodig dan het binnen heeft gekregen en gaat hierom vragen wat dus een hongergevoel geeft. Het lichaam krijgt dus ook niet alles binnen wat het nodig heeft om optimaal te functioneren en gezond te blijven.

Afvallen zonder minder te eten? Wat is dan de oplossing?

Vooropgesteld dat elk mens en elk lichaam anders is en anders reageert, gaat het er om dat je goed voor je lichaam moet zorgen. Het moet de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen krijgen. Minder eten, zeker op de lange duur, is dan ook geen oplossing. Je staat er eigenlijk versteld van wat het lichaam allemaal aan voedingsstoffen nodig heeft en dat je best aardig wat moet eten om dat allemaal in juiste hoeveelheden dagelijks in te nemen. En dan heb ik het over het pure eten, dicht bij de natuur en zonder allerlei E-etiketten. De verhouding waarmee je koolhydraten, vetten en eiwitten moet eten, dat verschilt per persoon. Maar elk persoon heeft deze macronutriënten wel degelijk nodig om gezond te kunnen leven.

Wat is de juiste macronutriënten verhouding?

Je kunt dat voor jezelf een beetje nagaan met de Harris-Benedict methode. Hiermee kun je de BMR waarde voor man en vrouw uitrekenen. BMR staat voor Basaal Metabolisme in Rust. Het is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren aan belangrijke onderdelen van je lichaam zoals ademhaling en hartslag. Dus doe je helemaal niks, dan verbrandt je lichaam al behoorlijk wat calorieën. Je lichaam verbruikt ook in rust namelijk heel veel energie om bijvoorbeeld je hart te laten kloppen, de werking van de hersenen optimaal te houden, de lichaamstemperatuur goed houden etc.

De BMR reken je als volgt uit:

Vrouw: 655 + (9,6 x gewicht in kilo) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd in jaren)

Man: 66 + (13.7 x gewicht in kilo) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren)

Om het wat inzichtelijker te maken geef ik hierbij het voorbeeld van een man van 38 jaar, met een gewicht van 98 kg en een lengte van 184 cm:

66 + (13.7 x 98 (kg)) + (5 x 184 (cm)) – (6,8 x 38 (jaar)) => BMR = 2071.

Wat je er nog door dagelijkse activiteit bij doet, moet je daarbij optellen.

Sport je niet en heb je een kantoorbaan, dan kun je er nog zo’n 400 calorieëen bij optellen en kom je rond 2470 calorieën.

Sport je af en toe en beweeg je wat meer dan kom je op 2850 calorieën, dus nog 400 meer.

Sport en beweeg je regelmatig, dan kom je op een BMR van 3200 calorieën. Nog eens 350 meer.

My Own Program

Hoe je deze BMR waarde in een juist voedingspatroon kunt verwerken is misschien wat lastig, maar een voedingscoach kan je daar zeker mee op weg helpen. Een voorbeeld van een dergelijke coaching is het programma van My Own Program. Als je een paar uurtjes per week er tijd voor wilt maken, dan zorgt dit programma voor de juiste begeleiding.

Het My Own Program leert je om 1 op 1 of in kleine groepjes alles op gebied van voeding, beweging en rust en herstel. Je hebt na dit programma alle kennis in huis waarmee je een gezond, energiek en slank lichaam zult creëren. Aan het einde van dit programma heb je een realistisch doel en plan waar je mee aan de slag kunt. En goed om te weten; 88% behaald met deze methode zijn of haar doelstelling.

Conclusie:

Dus ja, het komt neer op het vermijden van snelle koolhydraten. Dus weinig of heel beperkt eten van pasta, aardappelen en brood. En geen snoepjes, koekjes en ijsjes. Eet wel voldoende gezonde vetten zoals die te vinden zijn in vis en in noten. En vermijd de verzadigde vetten van gefrituurde snacks, gebak en vlees.

Met deze regels in je achterhoofd hoef je geen dieet te volgen, maar ga je anders eten. Niet minder eten, maar bewuster eten. Want daar gaat het vaak fout: onbewust te veel en te vaak de verkeerde producten eten. Let daar op en afvallen zonder minder te eten wordt hiermee mogelijk. Het zal niet snel gaan, en dat is ook juist goed, dus je hebt er wel wat geduld en uithoudingsvermogen voor nodig. Maar ook al val je maar 2 kilo per maand af, dat is toch al ruim 10 kilo in een half jaar.

En als je je nieuwe voedingspatroon gewoon blijft volgen, dan hoef je er ook niet bang voor te zijn dat na verloop van tijd de kilo’s er weer aankomen. Blijf gemotiveerd en blijf weg van ongezonde voedingsmiddelen. Kun je een steuntje in de rug gebruiken, kijk dan eens bij coaching van My Own Program.

Vergelijkbare berichten