afvallen na zwangerschap

Afvallen na zwangerschap

Afvallen na zwangerschap is iets waar veel jonge moeders over in zitten. Maar een paar kilo aankomen tijdens de zwangerschap is een natuurlijk proces waar alle vrouwen die een kindje verwachten, mee te maken krijgen.

Gemiddeld komen vrouwen zo’n 10 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Dus als jij ook al zo’n 10 kilo bent aangekomen, dat is gewoon heel normaal en niks om je zorgen over te maken.

Wanneer je zwanger raakt en al wat last van overgewicht hebt, dan wordt er aangeraden om in de lagere regionen daarvan te blijven, dus 8 a 10 kilo. En heb je een normaal gewicht of zelfs ondergewicht dan mag je wat hoger en wat meer aankomen, zo’n 12 tot 15 kilo.

Het grootste gedeelte van het gewicht wat je aankomt tijdens de zwangerschap is van de baby, de placenta, het vruchtwater, extra bloed en borstweefsel. Een klein gedeelte daarvan is echter vetweefsel.

Hoeveel vetweefsel kom je aan als je zwanger bent?

Hoeveel vetweefsel je precies aankomt, dat verschilt een beetje per vrouw, maar gemiddeld is 3 tot 5 kilo de normale hoeveelheid. Dit is vaak ten gevolge van een verandering in de hormoonhuishouding.

En dit is heel erg belangrijk: het is helemaal niet erg dat je een paar kilo vetweefsel aankomt want dit is namelijk een natuurlijk proces. Je lichaam gaat dit proces aan om ervoor te zorgen dat jij de reserves hebt wanneer je borstvoeding gaat geven. 

afvallen na zwangerschap

Wat helaas wel regelmatig voorkomt, is dat vrouwen veel meer en dus teveel aankomen tijdens de zwangerschap. Dit is simpelweg in de meeste gevallen het gevolg van gewoon te veel eten. Het idee dat je voor twee moet eten is al lang achterhaald en is ook absoluut niet waar.

Het klopt inderdaad dat jij tijdens je zwangerschap een iets verhoogde energiebehoefte hebt, maar eten voor twee is dit absoluut niet.

Hoeveel moet je dan precies eten tijdens je zwangerschap? 

Tijdens het eerste trimester (1-14 weken zwanger) hoef je eigenlijk niet veel meer te eten.

Tijdens het tweede trimester (14-27 weken zwanger) verhoogt de energiebehoefte naar gemiddeld 300 calorieën meer op een dag.

En tijdens het derde trimester (27-40 weken zwanger) ligt dit zelfs nog ietsje hoger, namelijk op zo’n 400 calorieën extra per dag.

In beweging tijdens de zwangerschap

Vaak wordt een te hoge toename in gewicht gelinkt aan verminderde fysieke activiteit.

Daarom is het advies als je niet teveel wil aankomen tijdens de zwangerschap, om fysiek actief te blijven zolang dat mogelijk is. Het is wel raadzaam om met de specialist die jou tijdens je zwangerschap begeleidt even te overleggen wat er aan beweging voor jou fysiek mogelijk is.

Zo zie je bij veel vrouwen dat er bekken instabiliteit ontstaat en daarbij kun je dan minder doen dan de gemiddelde persoon zou kunnen doen.

Overgewicht tijdens de zwangerschap is een risicofactor voor moeder en kind. Daarom denken veel vrouwen ook dat het, wanneer ze zwanger raken, een goed idee is om af te vallen wanneer ze overgewicht hebben.

Maar dat is echt een misvatting: als je last hebt van overgewicht dan is afvallen tijdens de zwangerschap echt geen goed idee en sterk af te raden.

Tijdens de zwangerschap is het namelijk belangrijk om voldoende voeding binnen te krijgen. De juiste voeding en voldoende voeding is heel belangrijk voor de goede ontwikkeling van de baby en om het lichaam van de vrouw sterk en gezond te houden voor de bevalling.

Heb je nou overgewicht en wil je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk vetmassa aankomt dan is het absoluut aan te raden tijdens de zwangerschap gewoon goed te letten op gezonde voeding, niet te veel te eten en veel te bewegen. Zo minimaliseer je de hoeveelheid vet massa die je aankomt en die je dus eventueel na de zwangerschap moet kwijtraken.

Snel afvallen na bevalling

Vrouwen staan tegenwoordig onder enorm hoge druk om na de bevalling weer zo snel mogelijk in hun oude kleding te passen. Maar de periode na de bevalling moet gaan om moeder en kind en om hen beide gezond en sterk te houden.

Wil je toch afvallen na zwangerschap en de overtollige kilo’s zo snel mogelijk kwijt raken, dan is er eigenlijk maar één goed advies:  gun jezelf hier alsjeblieft de tijd voor.

Wanneer je er voor kiest om borstvoeding te geven dan verbruik je zo’n 500 calorieën meer op een dag dan jouw gebruikelijke behoeften. Dit is dus zelfs nog meer dan tijdens de zwangerschap. 

Veel vrouwen zullen dan ook zien dat door borstvoeding te geven en gewoon normaal gezond te eten, vaak al een aantal van die overtollige kilo’s kwijt raken.

Het is niet aan te raden om tijdens de borstvoeding ook nog op een strikt dieet te gaan om dit sneller te laten gebeuren. Goede voeding is namelijk ook belangrijk voor goede borstvoeding. Het is echter niet zo dat wanneer jij te weinig of slecht eet, dit heel snel te zien is aan de borstvoeding, want het vrouwelijk lichaam heeft namelijk een systeem waardoor alle goede stoffen allereerst naar de borstvoeding toe gaan en waardoor jezelf dus tekorten op gaat lopen.

Als je te weinig eet zal jouw lichaam eerst de goede stoffen aan jouw lichaam onttrekken voor de borstvoeding, waardoor de borstvoeding redelijk consequent blijft maar jouw lichaam dus heel snel onttrokken wordt aan vitamines en mineralen.

Daarnaast is het zo dat als je voor langere tijd borstvoeding geeft en je te weinig een slecht blijft eten je dit absoluut ook in een borstvoeding gaat zien.

Om je eigen lichaam gezond te houden en ook jouw borstvoeding volwaardig te houden is het af te raden om op een streng dieet te gaan tijdens de borstvoeding. Probeer tijdens het geven van borstvoeding te letten op gezonde voeding, niet te veel te eten en probeer zo snel mogelijk na de bevalling, wanneer dat mogelijk is, weer te gaan bewegen.

Als je geen borstvoeding geeft omdat je er voor kiest om dat niet te doen of om dat het niet lukt of wanneer je klaar bent met het geven van borstvoeding dan is het veilig om te gaan afvallen.

woman-and-child

Samenvatting

Het is ten alle tijden af te raden om proberen af te vallen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding.

Probeer in beide periodes gewoon gezond te eten en veel te bewegen en dan zal je zien dat je niet al te veel aan zal komen en dat je door borstvoeding vaak die aangekomen kilo’s ook weer afvalt.

Wanneer je klaar bent met borstvoeding geven, dan is het veilig om af te gaan vallen. Maar ook dan geldt: doe het op een verstandige manier die goed is voor je lichaam en daarmee ook voor de baby. Want aan een chagerijnige moeder die op een streng dieet zit, daar heeft zo’n kindje ook niks aan.

Verantwoorde voeding tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is met name voor de vrouw een bijzondere tijd waarin er heel veel in haar lichaam gebeurt. Het is niet alleen dat er een kindje in haar groeit. Het is ook zo dat tijdens de zwangerschap het lichaam ongeveer een liter meer bloed aan maakt waardoor het hart harder moet pompen. Daarbij worden ook de baarmoeder en je borsten groter. Je kunt je voorstellen dat dit alles behoorlijk veel energie voor je lijf kost. En het is dus belangrijk om deze energie goed aan te vullen. 

Wat is dan een verantwoorde en gemakkelijke manier om die energie levels op peil te houden? Want als je zwanger bent wil je het allerbeste voor je kindje. En door goed voor jezelf te zorgen, zorg je goed voor je kindje.

Daarvoor is het van belang te weten welke vitamines en mineralen belangrijk zijn voor moeder en kind.

Voldoende vitamines en mineralen zijn tijdens je zwangerschap extra belangrijk. Zorg ervoor dat je dagelijks extra groentes binnen krijgt door bijvoorbeeld niet alleen bij het avondeten groente te eten, maar ook bij je ontbijt en lunch iets van groente (tomaatjes, komkommer, sla, paprika) toe te voegen.

Tijdens je zwangerschap draagt foliumzuur bij aan de groei en ontwikkeling van je kindje. Vooral in de eerste weken van je zwangerschap wordt geadviseerd om te starten met de inname van extra foliumzuur, maar omdat je vaak pas na een aantal weken weet dat je zwanger bent, kun je ook al starten met extra inname van foliumzuur op het moment dat je zwanger zou willen worden.

Foliumzuur zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool. In de Zwangerschapsbox van Sap.je vind je dus extra veel groene sappen.

De Zwangerschap Box van Sapje bestaat uit tien verschillende groentesappen met een slim uitgekiend nutriënten profiel voor natuurlijke ondersteuning tijdens de zwangerschap. In de box vind je biologische groentesapjes. 100% puur, zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.

Wil je meer info of een Zwangerschapsbox voor jezelf of een vriendin bestellen, klik dan op de Sap.je kortingscode hieronder. Op de website van Sap.je staat dan alle aanvullende info en hoe je de box kunt bestellen.

zwangerschapsbox met sapjes

Verantwoorde voeding na de zwangerschap

Ook na de bevalling is het van belang om goed op je voeding te blijven letten. Geef je nog borstvoeding, dan is het aan te raden om veel groenten te eten. Ook hiervoor heeft Sap.je een handige oplossing: de Groene Sapbox. Deze sapbox ligt eigenlijk in het verlengde van de Zwangerschapsbox en geeft je veel energie, vitaminen en mineralen voor na de bevalling.

In deze box zitten zes verschillende groene groentesappen uit het assortiment van Sap.je. Ze onderscheiden zich niet alleen door hun groene kleurtje, maar ook door hun flinke hoeveelheden gezonde voedingsstoffen. Ieder flesje groentesap van Sap.je bevat 370 tot 420 gram groenten, waarbij de groene groenten de boventoon voeren.

Dus in plaats van ’s avonds een heel groot bord broccoli naar binnen te werken kun je een normaal bordje opscheppen en gedurende de dag 1 of 2 groentesapjes er naast nemen. Daarmee weet je zeker dat je vitaminen en mineralen inname voor die dag op peil zijn. Je zult je er energieker en uitgeruster door voelen en vele vrouwen die deze sapjes gebruiken geven ook aan dat het een verbeterde nachtrust geeft. Ook niet onbelangrijk voor een jonge moeder!

Wil je meer info over de Groene Sapbox, klik dan op de Sap.je kortingscode hieronder. Op de website van Sap.je staat dan alle aanvullende info en hoe je de box kunt bestellen.

zwangerschapsbox met sapjes

Afvallen na zwangerschap, daarmee moet je eigenlijk pas beginnen als je bent gestopt met borstvoeding geven en als je de bevalling fysiek en mentaal weer een beetje te boven bent gekomen. Een makkelijke manier om op een verantwoorde wijze een aantal overtollige kilo’s kwijt te raken is door middel van het drinken van groentesapjes.

Niet alleen de sapjes natuurlijk, maar deze gebruik je naast een gezond voedingspatroon. Door deze sapjes krijg je al heel veel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnen, waardoor je de rest van de dag rustig an kunt doen met wat je eet. Je zult ook niet zo’n honger hebben na zo’n flesje groentesap, dus dat helpt ook om wat in kilo’s omlaag te gaan.

Kijk eens op de website van Sap.je en laat je verrassen door het ruime assortiment aan sapjes wat je bij ze kunt bestellen. Er wordt uitgelegd wat de gebruikte voedingsmiddelen zijn, hoe je de sapje kunt bestellen en hoe je ze krijgt thuisbezorgd, ingevroren en wel. 

Vergelijkbare berichten