afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet!

Afvallen lukt niet. Wie is dat nooit overkomen? Het is een veel gehoord probleem als je wilt gaan afvallen. Er wel je best voor doen maar nauwelijks wat afvallen. Hoe komt dat nou en wat kun je er aan doen? Ik leg het je uit in mijn onderstaande artikel.

Vier redenen waarom afvallen niet lukt

Heel veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze wanneer ze proberen af te vallen het niet lukt om af te vallen. Of ze vallen bijvoorbeeld een paar kilo af en dan wordt een bepaald gewicht bereikt waarna ze niet meer verder afvallen. Dit wordt een zogenaamd plateau genoemd, daarover later meer. Er kunnen diverse redenen zijn waarom je niet afvalt, dat kunnen fysieke problemen zijn, maar ook mentale problemen. De vier belangrijkste redenen leg ik je hieronder uit:

Reden nummer 1: Soms eten mensen te weinig

Wat veel mensen niet weten is wanneer ze gaan afvallen, dat er ook zoiets bestaat als te weinig eten. Wanneer je namelijk minder eet dan gewoonlijk, dan val je af, maar eet je veel minder, dan gaat jouw lichaam zich daarop aanpassen. Het gaat dan eigenlijk in een soort overlevingsstand. Nou, wat doet jouw lichaam dan? Het vertraagt je stofwisseling waardoor jij minder calorieën verbruikt op een dag, met als resultaat dat je niet meer afvalt.

Het is dus belangrijk om voldoende te blijven eten. Maar wat is nou voldoende? Gebruik daarvoor een online BMI calculator waarmee je kan berekenen hoeveel je verbruikt in rusttoestand. Daar bovenop komt je beweging en daar komt het aantal calorieën uit.

Voor een vrouw zal dat gemiddeld zo’n 2.000 calorieën zijn. Het is aan te raden om dit aantal calorieën per dag te verminderen met zo’n 200 tot maximaal 500 calorieën. 

De hoeveelheid calorieën waarmee je jouw dagelijkse verbruik wil verminderen hangt een beetje af van hoe snel je wilt afvallen, en hoeveel je wilt afvallen. Hou er rekening mee dat sneller niet altijd beter is. Je ziet vaak met mensen die heel snel afvallen dat ze met een jojo effect te maken krijgen. Dus geef jezelf ook de tijd om af te vallen. 

Als vrouw is het raadzaam om zeker niet onder de 1500 calorieën per dag te gaan zitten en als man niet onder de 1800 calorieën te gaan zitten. Dit omdat je ook een bepaalde hoeveelheid voedingsmiddelen en calorieën nodig hebt om aan jouw dagelijkse behoeften van vitamines en mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten te komen. 

Het is dus belangrijk om niet te weinig te gaan eten om zo ook de stofwisseling op gang te houden.

te weinig eten

Reden nummer 2: sommige mensen vallen niet meer af juist doordat ze afgevallen zijn

Wat gebeurt er nou als je afvalt? Jouw gewicht vermindert en over het algemeen wanneer je minder weegt heeft jouw lichaam ook minder energie nodig om alle proces op gang te houden. Zo zie je dus dat iemand die bijvoorbeeld 5 kilo minder weegt, minder energie verbruikt en dus ook minder calorieën nodig heeft.

Dit betekent dus niet per se dat je nog minder moet gaan eten want dat hangt weer samen met de eerste reden: als jij minder gaat eten dan vertraagd ook jouw stofwisseling. 

Als je nou zo’n plateau raakt doordat je bent afgevallen en je niet langs een bepaald gewicht komt, probeer dan eens wat meer beweging in jouw ritme te krijgen.

afval plateau doorbreken

Afval Plateau

Wat wordt en nou precies met een afval plateau bedoeld? Veel mensen die proberen af te vallen zijn er bekend mee: het zogenaamde plateau. Het is een fenomeen wat mensen tijdens het afvallen mee maken waardoor ze het niet meer verder kunnen afvallen. Maar wat is nou precies “een plateau”, wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen om dit plateau te doorbreken?

Een plateau is een fase die bij het afvallen bij veel mensen voorkomt. Vaak wordt een korte stagnatie in het afvallen verward voor een daadwerkelijk plateau. Met een korte stagnatie wordt dan niet bedoeld, niet of nauwelijks afvallen voor twee weken of minder.

Hoewel er verschillende definities zijn voor wat precies een plateau is, hou ik graag aan dat het inhoudt dat je drie weken of langer niet afvalt terwijl je wel je best doet om af te vallen. Door drie weken of meer vol te houden sluit je bepaalde natuurlijke schommelingen zoals watergewicht en bijvoorbeeld gewicht door hormonen, uit. 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom zo’n plateau plaatsvindt en ik geef je hier vier van de meest voorkomende oorzaken :

Oorzaak nummer één is dat je je niet meer helemaal goed aan je eet- en je beweegpatroon houdt. Je zou ook kunnen zeggen dat het niet en echt plateau is omdat het met je eigen gedrag te maken heeft. Wanneer je je wat beter aan je schema zou houden, zou je waarschijnlijk wel af zou vallen.

Oorzaak nummer 2 kan zijn dat je metabolisme oftewel je dagelijks verbranding omlaag is gegaan. Nou komt dit vaak voor tijdens het afvallen omdat wanneer je wat minder weegt, je ook wat minder verbrand. Daarnaast wordt ook wel eens gezien dat mensen tijdens het afvallen ook een klein beetje spiermassa verliezen en het is juist die spiermassa die zorgt voor een hogere verbranding. Dus wanneer je een beetje spiermassa verliest, gaat daarmee ook je verbranding een beetje omlaag 

Oorzaak nummer 3 kan zijn de honger modus. Dit is wanneer je een heel streng dieet volgt. Jouw lichaam gaat in een soort honger modus om te proberen zoveel mogelijk van die calorieën die je binnen krijgt, op te slaan in je lichaam, zodat je voldoende energie hebt. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je te weinig eet.

Oorzaak nummer 4 is stress. Stress kan ervoor zorgen dat je gewicht vasthoudt. Een goed voorbeeld als het om slaap gaat: er komt uit onderzoek naar voren dat wanneer je niet voldoende slaap krijgt, je vaak moeilijker afvalt, en sterker nog,  je kunt er zelfs van aankomen. 

Hoe doorbreek je zo’n plateau? Om een afval plateau te kunnen doorbreken moet je in de eerste plaats dus weten waarom je in een plateau terecht bent gekomen. Dus stel je nou voor dat je denkt: ja ik krijg eigenlijk niet meer dan vijf of zes uur slaap per nacht en ik heb het ook best wel druk, ik ben soms ook wat gestrest, dan zou dat dus een reden kunnen zijn en dan moet je ervoor zorgen dat je meer rust in je leven inbouwt.

Zorg ervoor dat je die acht uur slaap per nacht krijgt en zorg ervoor dat je voldoende ontspanning krijgt.

Stel dat het te maken heeft met je eigen gedrag omdat je je eigenlijk niet meer zo goed aan je eetschema houdt of toch net wat minder aan het bewegen bent dan dat je eigenlijk zou moeten doen, dan moet je daar eens wat aan gaan doen.

Het heeft dus eigenlijk meer met je eigen gedrag te maken en is dus ook heel makkelijk om aan te passen. Wat betreft de voeding is het eigenlijk heel makkelijk om te denken: als ik een plateau heb bereikt moet ik gewoon minder gaan eten en dan val ik alsnog wel af. 

Maar dit moet je absoluut niet doen tenzij je intussen met een gedragsverandering te maken hebt. Maar als dat niet de reden is dan moet je ook niet minder gaan eten om die honger modus te voorkomen. 

Want minder eten zorgt vooral voor minder voedingsstoffen en minder energie en het levert vaak niet het gewenste afval resultaat op.

Het is belangrijk dat je let op gezonde voeding, dat je voldoende eet, dat je je metabolisme op gang houdt door voldoende te eten. Door de energie die je krijgt van die voeding, kun je bijvoorbeeld ook weer meer gaan bewegen.

Zorg er ook voor dat je voldoende varieert met je voeding want ook variatie kan goed zijn om zo’n plateau te doorbreken. Hetzelfde geldt voor sporten, zorg dat je af en toe varieert met de vormen van sport die je beoefent. Dit kan er ook voor zorgen dat je een plateau doorbreekt. Je kan bijvoorbeeld HIIT trainingen, dus high intensity interval trainingen, gebruiken om ook dat plateau te doorbreken. Dit is namelijk heel goed voor de verbranding. Dit kun je in een sportschool doen, maar is ook prima thuis te doen. Bijvoorbeeld via de online sportschool.

Reden nummer 3: beweging.

Veel mensen gaan heel braaf twee a drie keer per week naar de sportschool, maar de rest van de week doen ze niet zoveel. Mensen hebben een zittend beroep, ze liggen veel op de bank en ja, dan gaat die twee a drie keer sportschool per week niet perse het verschil maken. Volgens de gezondheidsraad moeten we 30 minuten per dag bewegen, vijf dagen in de week op matig intensief niveau. Dat is bijvoorbeeld een stevige wandeling of een stuk fietsen. 

Wil jij nou afvallen en heb je dat plateau bereikt waardoor je niet meer verder komt met afvallen, dan wil ik je aanraden om die 30 minuten per dag niet vijf dagen in de week maar 7 dagen in de week te doen en daarnaast twee tot drie keer per week intensief te sporten. 

Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat interval training oftewel high intensity intervaltraining effectief blijkt te zijn voor de vetverbranding. 

Daarnaast is het ook belangrijk om daarbij krachttraining te doen. Dit is niet alleen belangrijk voor sterke botten maar zorgt ervoor dat jouw spiermassa behouden wordt tijdens het afvallen.

Je kan eventueel ook nog spiermassa opbouwen als je flink aan krachttraining doet. En hoe meer spiermassa jij hebt hoe hoger jouw stofwisseling is.

fitness-girl

Reden nummer 4: veel mensen denken dat zij minder en gezonder eten dan dat ze daadwerkelijk doen. 

Het is belangrijk wanneer je probeert af te vallen om te letten op hoe gezond een product nou daadwerkelijk is. Heel veel mensen eten producten, denkende dat ze heel gezond zijn terwijl er eigenlijk heel veel verborgen calorieën en suikers in zitten die ervoor zorgen dat ze niet afvallen. Een goed voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld smoothie’s of vruchtensappen; dit kan de kant-en-klare variant zijn maar dat kan ook gewoon zelf thuis gemaakt zijn. Wat je ziet is dat mensen een smoothie heel makkelijk achter over gooien. Wanneer ze alle vruchten die in the smoothie zitten los zouden moeten eten, dan zouden ze daar a> veel langer over doen en b> zouden ze het waarschijnlijk niet eens op krijgen.

Daarnaast zie ik ook dat mensen vaak hun porties lager inschatten dan dat ze daadwerkelijk zijn. Probeer daarom eens je porties af te wegen en eens te kijken of je nou daadwerkelijk zo’n aangeraden portie eet van een bepaald product.

Een andere tip die ik heb is dat je van een kleiner bord of uit een kleiner schaaltje kan gaan eten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je van een kleiner bord eet, maar wel dezelfde portie, dat jouw hersenen het verwerken alsof je een grotere portie heb gegeten en je dus beter vol zit.

food-on-small-plate

Afvallen lukt niet

Als je al van alles hebt geprobeerd en afvallen lukt niet, je hebt mijn bovenstaande tips doorgelezen en je denkt bij jezelf: ik kom echt niet verder, overweeg dan eens om je leefstijl aan te gaan passen.

Want als je met overgewicht te maken hebt, dan is dat vaak afkomstig van een verkeerde leefstijl met een verkeerd voedingspatroon. En met verkeerd bedoel ik dan dat er niet altijd de juiste keuzes worden gemaakt als het gaat om gezonde voeding.

Tijd om dus die leefstijl aan te gaan pakken want alleen dan kun je echt iets in je leven, en aan je gewicht, veranderen.

Een hele andere leefstijl zou kunnen zijn, om te beginnen met KETO. Op deze website heb ik al enkele artikelen over KETO geschreven en een uitgebreide pagina over KETO, alles wat je moet weten.

Heb je een steuntje in de rug nodig of wat inspiratie en ondersteuning bij het samenstellen van je keto dagmenu’s? Doe dan de Keto quiz.

Met de Keto quiz kun je ontdekken hoeveel jij kunt afvallen met het Keto dieet. Via een paar gerichte vragen kom je uit op jouw persoonlijke keto plan, afgestemd op jouw situatie. En dit gratis plan met heerlijke recepten kun je dan gelijk toepassen.

green arrow

Klik hier en doe de 2-minuten Keto Quiz en ontvang jouw persoonlijke Ketogeen Dieet Plan. En hierna hoef je nooit meer te zeggen .. afvallen lukt niet. Nu gaat het je lukken!!

Vergelijkbare berichten