personal coach

Afvallen zonder coaching kan heel goed. Als je zelf veel discipline hebt en een goed dieet en trainingsschema wat bij je past, dan is het mogelijk om daarmee kilo’s kwijt te raken. Om ze er daarna ook permanent af te houden, dat wordt misschien al wat moeilijker. Dan gaat het niet alleen om het afvallen op zich, maar ook het verder gaan in een nieuwe levensstijl, een levensstijl waarmee je veel vaker beweegt, bepaalde producten links laat liggen en een gezond voedingspatroon hanteert.

Wanneer maak je gebruik van een coach als je wilt afvallen?

Maar, stel nou dat je al van alles en nog wat geprobeerd hebt, en dat het afvallen echt niet wil lukken. Wat ga je dan doen? Die kilo’s wil je er toch wel graag af en als ze er dan eindelijk af zijn, wil je ze er ook af houden.

Een goede manier is dan om van een coach gebruik te maken. En ja, een coach kost geld, maar zie dat geld niet als weggegooid geld maar als een investering in jezelf. De meeste coaching trajecten duren enkele weken, tot enkele maanden. Wordt je extra gemotiveerd door een goede coach en houdt die je op het goede spoor, dan kan het zomaar zijn dat je voor lange tijd klant bent bij die coach. Zo’n coach kent je dan al heel wat beter door alle begeleiding in de voorgaande periode en zal met jou afstemmen in hoeverre het nog nodig is dat je het traject vervolgd of dat je sterk genoeg bent om op eigen benen te staan.

Zijn die benen na een tijdje toch minder sterk dan dat je zelf dacht, dan is het fijn dat je even bij een coach terug kunt komen zodat die samen met jou weer de puntjes op de i kan zetten en je weer op het juiste pad kan terugbrengen.

Een coach kan heel waardevol voor je zijn. Om er toe over te stappen, daar moet je misschien eerst een nachtje over slapen, en voor jezelf misschien wel een grens over, maar het gewoon gaan proberen kan echt geen kwaad. Bij de meeste kun je voor een week of een maand een proef-abonnement afsluiten zodat je verder helemaal nergens aan vast zit. Bevalt het niet, dan stop je er gewoon weer mee, en als het wel bevalt, dan weet je dat je iemand aan je zijde hebt die je actief gaat helpen; je staat er niet meer alleen voor.

Groep coaching

Een ander mogelijkheid is om een vorm van groep coaching te gaan volgen. Meestal bestaat dat uit een community van mannen en vrouwen die hetzelfde doel als jij voor ogen hebben: afvallen. Maar om alleen af te vallen, dat valt dan tegen. Het is dan fijn om in een groep deel te nemen aan gesprekken die je kunnen motiveren en inspireren. Zo’n groep staat onder leiding van een coach en die zorgt voor prikkelende vragen, goede recepten en bemoedigingen als het even niet zo lekker gaat. De groepen waarin samengekomen wordt zijn geen openbare Facebook groepen waar iedereen in mee kan lezen en kan reageren, maar een besloten Facebook groep. Hier kun je in een beschermde omgeving je ervaringen uitwisselen en elkaar op verschillende manieren helpen.

Op mijn site kun je een aantal reviews lezen over coaching trajecten, je vind ze onder het menu Coaching. Het zijn trajecten die verschillend van insteek zijn, de één zal misschien wat beter bij je passen dan de ander. Lees ze eens door en bedenk dat een steuntje in de rug, een stok achter de deur, of een luisterend oor zo ontzettend veel voor je kan betekenen, zeker als het afvallen niet zo wil lukken. Ik hoop dat het juiste traject er voor jou ook tussen staat!