citroenkoffie

Citroen koffie of lauw water met citroen. Afval fabeltje, of niet?

Citroen koffie, je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op Facebook, Insta of Tik-Tok. Met name op Tik-Tok is het een ware rage waarbij er in veel video’s wordt uitgelegd dat het drinken van koffie met citroen ontzettend goed helpt bij het afvallen. Maar zoals wel vaker, als er sprake is van een rage, heeft het wel een kern van waarheid en val je echt af met citroen koffie of een glas lauw water met citroen?

Citroen koffie of lauw water met citroensap. Wat is er wel en niet waar ..

De kilo’s vliegen er af ..

Een glas lauw water met daarin citroensap op je nuchtere maag, heb jij dat al eens geprobeerd? Als je de social media berichten mag geloven dan zijn er heel wat die dit doen, of die ‘s ochtends starten met een kopje koffie met daarin citroensap.  Want dit zou je lichaam helpen ontgiften en nog belangrijker: het zou je lichaam een flinke boost moeten geven in de vetverbranding en de kilo’s zouden er op een eenvoudige manier afvliegen.

citroen water

Citroen koffie, een rage?

Ik ben eens op onderzoek uitgegaan of dit middel echt helpt bij het afvallen, want afvallen zonder er veel moeite voor te doen, dat is wat we willen toch? De huidige rage met citroenkoffie is een vervolg op de afvalhype die er een par jaar terug was. Toen las je dat een scheutje citroensap in lauw water er voor zou zorgen dat je stofwisseling gelijk in de vroege morgen al flink aan het werk wordt gezet, dat de citroensappen er voor zouden zorgen dat je lichaam op een eenvoudige  manier dagelijks aan het ontgiften was en dat er ook nog eens een makkelijke vetverbranding bij zou ontstaan.

Bij citroenkoffie worden deze zelfde voordelen benoemd en zoals zo vaak met Tik-Tok video’s wordt dit dan door veel mensen opgepakt.

Wel of niet goed om citroen koffie te drinken?

Als je een halve of een hele citroen aan je koffie toevoegt door deze er boven uit te knijpen, dan is daar niet zo heel veel mee mis. Het is minder goed voor je tanden, dat wel, want het zuur uit het citroensap kan wel op den duur je glazuur aantasten. Wil je je tanden sparen, dan kun je een glas lauw water met een rietje drinken, maar of dat bij koffie ook zo makkelijk gaat vraag ik me af.

Maar het sap uit een uitgeperste citroen is verder prima voor je lichaam en draagt bij aan een goede gezondheid. Het sap bestaat voor zo’n 90% uit water, daarnaast zitten er nog koolhydraten en nog wat zuren in. Tevens zit er ook kalium en vitamine C in. Maar in vergelijk met een kiwi, dan zit er in een citroen maar de halve hoeveelheid vitamine C welke je aantreft in een kiwi. Dus naast een citroenkoffie kun je voor de benodigde vitamine C er daarna nog een kiwi achteraan eten.

Als je gedurende de dag niet al teveel koffie meer drinkt, want koffie moet je met mate drinken en zeker niet te laat meer in de avond, dan is een kopje koffie in de ochtend natuurlijk prima. Je wordt er lekker wakker van en het geeft een start van de dag.

Dus of je je citroensap nu in een kopje koffie of in een glas water zoet, dat maakt voor het gebruik verder niet uit. Het is in elk geval beter dan een glas frisdrank te drinken en beter dan niet drinken. Want goed drinken is juist goed voor de mens. Als je veel water drinkt gedurende de dag, dan zal dat een vocht afdrijvende functie gaan hebben. Je zult in dat geval gewicht verliezen, maar vaak is dit alleen vocht en val je er op de lange duur niet verder mee af.

citroen koffie

Wel is het zo dat koffie met citroensap voor zure oprispingen kan gaan zorgen. Heb je hier al wat last van, dan zal dit erger worden als je citroenkoffie gaat drinken. In zo’n situatie kun je er dan beter maar niet mee beginnen want dan levert het je geen enkel voordeel op. Drink dan je koffie zoals je gewoon bent, en eet gedurende de dag een stuk fruit voor de inname van je vitamines.

Val je door citroenkoffie af?

Dat is eigenlijk de hamvraag en hoe gek het ook klinkt na al die beweringen die je op social media ook ziet, er is geen enkel bewijs voor. De enige reden dat het drinken van citroenkoffie of lauw water met citroensap voor gewichtsverlies kan leiden is dat je dit drinkt in plaats van suikerhoudende frisdranken of fruitsappen.

Want juist deze op het oog onschuldige drankjes, die zorgen er voor dat je dag in dag uit teveel calorieën binnen krijgt, en de enige manier om af te vallen is, zoals we allemaal weten, dagelijks meer energie verbranden dan dat je opneemt.

Helpt citroenkoffie bij het ontgiften?

Ook daar is helaas weinig bewijs voor. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk vast te stellen welke gifstoffen in welke organen en in welke mate door het drinken van citroenkoffie verwijderd zouden worden. Citroen water zou er wel voor zorgen dat het natuurlijke ontgiftingsproces in je lichaam op een natuurlijke manier wat meer geactiveerd wordt.

Als er in de dikke darm een ophoping van afvalstoffen plaats vindt, dan wordt de dikke darm niet goed gereinigd en dit kan er uiteindelijk toe leiden dat er sprake is van overgewicht. Citroensap helpt je dikke darmen dus bij het op een goede manier afvoeren van deze afvalstoffen. Een optimale darmfunctie zorgt voor een optimale spijsvertering en dit kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Citroensap drinken als onderdeel van een sapkuur kan wel een vorm zijn van een calorietekort en zo helpen bij het kwijt raken van een paar kilo’s. Een sapkuur komt vaak neer op een crashdieet. Dit is niet op lange termijn vol te houden en is dus alleen gedurende een korte termijn effectief. Duurzaam is het echter niet en het gevaar van tekorten van belangrijke voedingsstoffen is dan ook al snel aanwezig. 

Conclusie: helpt citroensap bij het afvallen?

Helaas is de methode van het simpelweg toevoegen van citroensap aan je koffie of een glas lauw water niet een methode die tot gewichtsverlies gaat leiden. Alleen als je een glas water met citroensap in plaats van wat anders gaat drinken, alleen dan kan het bijdragen aan gewichtsverlies. Voor voldoende vitamine C moet je eigenlijk elke ochtend twee citroenen uitpersen boven je koffie, maar makkelijker is het om gewoon één kiwi te eten, daar zit dan net zoveel vitamine C in.

Je buikvet gaat er helaas niet van weg, daar zijn andere methodes voor die efficiënter zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Anti-Buikvet programma voor een doeltreffende handleiding.

Beter dan om te stoppen met citroenkoffie? Op zich geeft het geen nadelige gevolgen voor de gezondheid, dus als jij je er goed bij voelt, dan kun je dit zeker blijven doen.

Een karaf met gekoeld water en een paar schijfjes citroen er in, is tijdens de zomermaanden heerlijk verfrissend. En daarnaast helpt het in bepaalde mate bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook het drinken van water zonder citroensappen heeft deze uitwerking. Wil je echt winst halen wat vetverlies betreft? Denk dan eens na over je slaappatroon of je algehele eetpatroon. Deze zaken zijn veel effectiever als het gaat om gewichtsverlies.

citroen-karaf

Citroen pers

Ben je toch wel enthousiast om met citroensap aan de slag te gaan en dit toe te gaan voegen in je wekelijkse eetpatroon, dan is een degelijke citruspers een aanrader. Met een dergelijke pers hoef je niet met je handen te wringen tot het sap er uit loopt, nee, je stopt een halve citroen in de pers en met een eenvoudige handbeweging is de hele citroen in z’n geheel uitgeperst.

Bij Bol.com is deze pers in de aanbieding.

Vergelijkbare berichten