magnesium supplement

Magnesium supplement

Magnesium supplement of magnesium, misschien heb je deze termen wel eens voorbij zien komen, maar weet je niet precies in hoeverre dit met je dagelijks gezondheid te maken heeft. In dit artikel vertel ik je meer over magnesium, wat het is, waar het goed voor is en wanneer je extra magnesium, in de vorm van een supplement, kunt innemen.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel samengevat:

 1. Belang van Magnesium: Magnesium is essentieel voor de gezondheid en speelt een rol in ongeveer 600 verschillende processen in het lichaam, waaronder spierfunctie, botgezondheid, stofwisseling en vermoeidheidsvermindering.

 2. Bronnen van Magnesium: Groene bladgroenten, bananen, abrikozen, pruimen, avocado’s, noten en zaden, vis, peulvruchten en ongeraffineerde granen zijn rijke bronnen van magnesium. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben om voldoende magnesium binnen te krijgen.

 3. Tekort aan Magnesium: Ongeveer 30% van de volwassenen krijgt te weinig magnesium binnen, en dit kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en andere gezondheidsproblemen. Factoren zoals uitgeputte voedingsbodems, zure grond, samenstelling van bemesting, en verlies van magnesium tijdens voedselbereiding kunnen bijdragen aan een magnesiumtekort.

 4. Magnesiumsupplementen: Het kan uitdagend zijn om voldoende magnesium uit voeding te halen, dus het kan nuttig zijn om magnesiumsupplementen te gebruiken. Magnesiumcitraat wordt aanbevolen als een vorm van magnesiumsupplement die goed door het lichaam wordt opgenomen. Het is echter belangrijk om de juiste dosering te kennen om te voorkomen dat je te veel magnesium binnenkrijgt, wat kan leiden tot darmklachten.

Magnesium: wat is het?

Voor het hebben van een goede gezondheid is het belangrijk om voldoende magnesium via je voeding binnen te krijgen. Je lichaam kent heel veel verschillende processen en bij zo’n 600 processen is magnesium een belangrijk onderdeel. Magnesium is een mineraal wat je via voeding binnen krijgt. Het gaat dan om zeer kleine hoeveelheden die je binnenkrijgt, maar het is wel essentieel dat je ze binnen krijgt, want je lichaam kan niet zelf zulke mineralen aanmaken, ze moeten dus via voeding in ons lichaam komen. 

Magnesium: waar is het goed voor?

 • Magnesium draagt bij tot een goede en gezonde werking van de spieren   
 • Magnesium is goed voor je botten, ze worden er sterk van
 • Magnesium draagt bij aan een goede stofwisseling
 • Magnesium zorgt er voor dat je minder snel vermoeidheidsverschijnselen krijgt    
 • Magnesium speelt een rol in het cel delingsproces, en vele andere processen in het lichaam 
 • Magnesium is ook goed voor je tanden  en een gezond gebit

Magnesium: waar zit het in?

In ons lichaam komen diverse mineralen voor en al deze mineralen dragen bij aan een goede gezondheid. Magnesium is één van de meest voorkomende mineralen in ons lichaam en zoals hierboven aangegeven, vervult het een aantal belangrijke functies in het menselijk lichaam. Zo bevindt zich in het skelet en de tanden z’n 60 procent van de totale hoeveelheid magnesium wat zich in ons lichaam bevindt. Dus daar vindt je magnesium terug in ons lichaam. Maar hoe krijgen wij deze magnesium binnen?

Een belangrijke bron van magnesium in onze voeding is groene bladgroenten. In deze groenten komt relatief veel magnesium voor en daarom is het belangrijk om deze groenten op te nemen in je wekelijkse recepten. Maar ook in ander producten komt magnesium voor. Je kunt daarbij denken aan:

 • bananen
 • abrikozen
 • pruimen
 • avocado
 • noten en zaden
 • vis (zalm & makreel)
 • peulvruchten
 • ongeraffineerde granen zoals haver
 • boekweit
 • quinoa
magnesium products

Vlees en zuivel bevatten beduiden minder magnesium dan groene bladgroenten, maar het is wel zo dat de lichamelijke opname van magnesium wordt verbeterd bij de inname van vlees en zuivel. Van belang is dan ook om gevarieerde maaltijden samen te stellen en niet al te eenzijdig te eten. Magnesium bindt zich namelijk aan eiwitten en deze worden door het lichaam goed opgenomen.

De dagelijkse hoeveelheid magnesium die wordt aanbevolen, is echt heel klein. Bij vrouwen zo’n 300mg en bij mannen 350mg. Maar ook al is dit heel weinig, toch krijgt zo’n 30% van de volwassen te weinig magnesium binnen en bij de ouderen loopt dit zelfs op tot zo’n 60%.

Om je een idee te geven: met zo’n 200 gram spinazie krijg je zo’n 150 mg magnesium binnen. Deze hoeveelheid krijg je niet binnen als je puur 200 gram spinazie eet. Dat klinkt misschien raar, maar dit komt door het feit dat in spinazie ook oxaalzuur zit. Dit bindt het magnesium wat ook in de spinazie zit, en omdat oxaalzuur minder goed door het lichaam wordt opgenomen, krijg je dus niet alle benodigde magnesium binnen. 

Dus zorg er voor dat je portie’s niet al te klein zijn als je voldoende magnesium mineralen binnen wilt krijgen, maar bovenal, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon waarbij de maaltijd samenstelling je helpt om de magnesium goed op te nemen.

Oorzaken van te weinig magnesium in voeding

Magnesium komt voor in heel veel verschillende voedingsproducten, maar hoe kan het dan dat een groot deel van de bevolking in verhouding te weinig magnesium via zijn voeding binnen krijgt? Dat heeft te maken dat de hoeveelheid magnesium die in voedsel zit, en de mate waarin dit achteruit loopt. 

Zo’n honderd jaar geleden zat er veel meer magnesium in groente in vergelijking met vandaag. Hoewel er nog veel onderzoeken naar worden gedaan is al wel duidelijk waardoor dit is veroorzaakt: uitputting van de voedingsbodem waarop de groente worden gekweekt, de zure grond waarop de groenten groeien, de samenstelling van de bemesting van de bodem en gewassen en een ander belangrijk punt is dat veel magnesium verloren gaat bij de bereiding van voeding.

Andere oorzaken van een magnesium tekort kunnen, volgens een artikel van Nutrifoodz, ook deze zijn:
 
COLA Drinken
Omdat ze fosfaten bevatten die je lichaam van kostbaar magnesium weghouden…
Constante stress en zorgen
omdat magnesium het mineraal voor stressverlichting is en met ons hectische moderne leven ons lichaam moeite heeft om voldoende aanbod te produceren om aan de vraag te voldoen…
Antibiotica en voorgeschreven medicijnen
die vaak chemicaliën bevatten die zich aan magnesium binden waardoor het volledig nutteloos is voor je lichaam…

Magnesium supplement

Omdat het lastig is om dagelijks de juiste hoeveelheid magnesium via je voeding binnen te krijgen, en omdat gezond en gevarieerd eten soms best een uitdaging kan zijn, daarom is het goed en raadzaam om je voeding aan te vullen met een magnesium supplement.

Er zijn supplementen die goed oplossen in vloeistof, maar er zijn ook tabletten, capsules en pillen magnesium die je met water kunt innemen. Er bestaat ook magnesium olie voor gebruik op de huid of voor orale inname .

Natuurlijk is het van belang om de juiste vorm en dosering van zo’n supplement te bepalen. Als je bijvoorbeeld een sporter bent, dan wordt vaak geadviseerd om een magnesiumsupplement te gebruiken voor een goede spierontwikkeling en extra energie. En ben je een 50plusser, dan is extra aanvulling van magnesium sowieso aan te raden voor een goede gezondheid, sterke tanden en minder vermoeidheid.

Het beste magnesium supplement

Volgens zorgwijzer.nl is magnesiumcitraat een supplement dat het beste door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Magnesiumcitraat is magnesium gebonden aan citroenzuur. 

Kun je teveel magnesium innemen?

Via je reguliere voeding krijg je eigenlijk nooit teveel magnesium binnen. Eigenlijk is het zo dat je altijd te weinig magnesium binnen krijgt. Op zich is dat niet zo’n heel groot probleem, maar dit kan wel leiden tot vermoeidheid, spierkrampen, algehele lusteloosheid en minder gezonde hart- en bloedvaten. Dus beter om je magnesium inname op peil te houden. 

Om dat te doen kun je dus magnesium supplementen gebruiken. In zo’n supplement zit dan zo’n 250mg magnesium. Als je dus bijvoorbeeld 2x een supplement achter elkaar inneemt, dan kan er sprake zijn van een overschot aan magnesium. Je krijgt dan teveel magnesium binnen wat zou kunnen resulteren in darmklachten. Hoe je dus goed aan de aanbevolen hoeveelheid.

Effectieve magnesium supplementen:

magnesium supplement bregje

60 capsules in een potje waarbij één capsule zo’n 81mg magnesium bevat. Zo kun je de inname goed doseren aan jouw behoefte.

multivitamine fit.nl

Deze multivitamine bevat met zorg  samengestelde en uitgebalanceerde essentiële vitaminen en mineralen, waaronder magnesium.

Nutrifoodz-magnesium

Je spierkramp en hoofdpijn vermindert, je stress en spanning ook. Je bent beter beschermd tegen hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Veel van de informatie hierboven heb ik van de website van Nutrifoodz. Een hele informatieve website waar je ook nog eens de 10 Verbluffende Voordelen Van Magnesium door kunt lezen. Heel informatief!

Vergelijkbare berichten