Chroom en afvallen, hoe werkt dat?

Chroom: veel mensen zijn op zoek naar wat chroom kan bijdragen als ze willen afvallen. Chroom kan hier zeker bij helpen, maar een wat verdere uitleg hoe, en op wat voor manier, dat kan geen kwaad. Dus hier vertel ik je over chroom als mineraal wat wij als mensen (in zeer kleine hoeveelheden) nodig hebben, en hoe een chroom supplement je kan helpen bij afvallen.

De drie belangrijkste punten uit mijn artikel over chroom en afvallen:

 1. Wat is chroom?

  • Chroom is een mineraal dat essentieel is voor een goede gezondheid, vooral voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en cholesterol.
  • Het komt voor in voedingsmiddelen zoals broccoli, aardappelen, appels, volle granen, vlees, paranoten en zeevruchten.

 2. Teveel of te weinig chroom?

  • Een tekort aan chroom is zeldzaam, maar kan voorkomen bij zwangere vrouwen of mensen met een ongezond voedingspatroon.
  • Te veel chroom innemen veroorzaakt zelden vergiftiging, maar langdurige inname van grote doses kan leiden tot maagproblemen, nier- of leverschade, huiduitslag, stemmingswisselingen of een verstoorde nachtrust.

 3. Waarom chroom toevoegen aan je voedingspatroon?

  • Hoewel het eten van volledige voedingsmiddelen altijd de voorkeur heeft boven supplementen, kan het toevoegen van chroom aan je dieet voordelen bieden, vooral voor atleten, bodybuilders en mensen die willen afvallen.
  • Chroom kan helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van hongergevoelens en het onderdrukken van de drang naar zoetigheid.
  • Het gebruik van chroomsupplementen tijdens een dieet kan helpen bij het volhouden van het dieet door het verminderen van hongergevoelens en het onderdrukken van de drang naar zoetigheid.

Wat is chroom?

Chroom is een mineraal wat wij als mensen dagelijks binnen krijgen en wat we voor een goede gezondheid ook echt nodig hebben. Chroom is een onmisbaar mineraal en nodig voor een goede stofwisseling en dan met name die van koolhydraten, vetten en cholesterol. Je krijgt het binnen als je bijvoorbeeld broccoli eet, maar ook in andere voedingsbronnen zit een heel klein deel chroom. Je kunt daarbij denken aan aardappelen, appels, bananen, volle granen, vlees, paranoten  en zeevruchten.

Teveel of te weinig chroom?

Het komt eigenlijk weinig voor dat mensen te maken hebben met een chroom tekort. Wel kan een chroom tekort ontstaan bij zwangere vrouwen of bij mensen die een ongezond voedingspatroon hanteren. In je dagelijkse voeding krijg je gewoon chroom binnen, en het gaat om zulke kleine hoeveelheden, dat het extra aanvullen van chroom (met bijvoorbeeld een extra voedingssupplement) niet per sé nodig is.

Maar het kan voorkomen dat mensen kampen met een chroom tekort. De werking van chroom is namelijk afhankelijk van insuline en chroom heeft wel degelijk effect of het metabolisme van glucose en vet. Als een chroomtekort dan ook kan worden aangevuld, dan resulteert dat bij deze mensen in een bevordering van hun gezondheid.

Aan de andere kant kun je ook niet teveel chroom innemen, er is geen sprake van een chroomvergiftiging mocht je bijvoorbeeld teveel chroom binnen krijgen, door voeding of supplementen. Wel is het zo dat als je langere tijd grote doses chroom in supplement vorm inneemt, dat dat bij sommige mensen tot maagproblemen kan leiden. In het uiterste geval zelfs tot nier- of leverschade.

Andere nadelige gevolgen kunnen zijn huiduitslag, stemmings-wisselingen of een verstoorde nachtrust. Wil je dus chroom supplementen innemen, dan is dat het beste om die ‘s ochtends bij het ontbijt in te nemen. Dus wil je chroom, wat in basis zeer veilig is en geen bijwerkingen heeft, als supplement gebruiken, lees dan goed de bijsluiter en overleg met de huisarts als je al met lichamelijke klachten kampt. De gemiddelde inname voor vrouwen ligt op zo’n 23 microgram per dag, voor mannen ligt dit op zo’n 30 microgram per dag.

Waarom zou je chroom toevoegen aan je voedingspatroon?

Belangrijk om te weten is dat de manier waarop voedingsstoffen samenwerken, bepaald hoe effectief ze zijn. Het is dus niet zo dat het toevoegen van één individuele voedingsstof, zoals chroom,  een zelfde uitwerking hebben. Het innemen van bepaalde voedingsstoffen in supplementvorm, om zo extra mineralen binnen te krijgen, is natuurlijk een optie, maar biedt niet dezelfde gezondheidsvoordelen als het consumeren van voedingsstoffen uit volledig voedsel. 

Kortom: het is altijd aan te raden om een voedingspatroon te volgen waar voldoende fruit en groente worden genuttigd. De inname van extra chroom als supplement is dan minder noodzakelijk.

Dus dan rijst de vraag: waarom zou je het dan wel toevoegen aan je voedingspatroon? De reden daarvoor is dat het toevoegen van extra chroom aan je dagelijkse voeding bepaalde voordelen zou bieden. Zo gebruiken atleten en bodybuilders het om prestaties te verbeteren, de hoeveelheid energie te verhogen of om spiermassa op te bouwen. 

Goed om te weten is dat chroom een voedingsmiddel is en geen medicijn. Dat betekent met name dat het wat langer duurt voordat de effectieve werking begint op te treden. Dat kan een week tot 10 dagen zijn.

Maar ook voor mensen die willen afvallen heeft het innemen van chroom supplementen voordelen.

Welke voordelen heeft het chroom supplement als je wilt afvallen?

Puur als los mineraal heeft chroom niet een werking waarvan je af gaat vallen, maar de truc zit hem in het feit dat je door inname van chroom supplementen minder trek hebt en minder honger. Hierdoor neemt je calorie inname af, en hierdoor val je dan af. Dus het chroom supplement is hierbij een helpende factor. Je hongergevoel wordt onderdrukt en de trek in zoet of andere dingen die je zou willen snaaien, die neemt af.

Het gebruiken van chroom supplementen tijdens een dieet kan er ook voor zorgen dat je je dieet makkelijker vol kunt houden. Zeker in het begin, als je nog moet wennen aan de nieuwe hoeveelheid die je dagelijks inneemt (bij sommige diëten wordt die hoeveelheid drastisch beperkt) kan chroom je helpen omdat je dan minder honger hebt. En juist dit hongergevoel is voor veel mensen een belangrijk obstakel als ze met een dieet bezig zijn.

Zoals ik hierboven al schreef heeft chroom invloed op insuline en de bloedsuikerspiegel. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, dan neemt de trek in zoet eten af. Grote schommelingen in je bloedsuiker-spiegel kunnen er voor zorgen dat je zin krijgt in zoetigheid waardoor het vasthouden aan een dieet moeilijker wordt. Het chroom supplement kan je dus helpen als je te maken hebt met snaaigedrag of emotie eten. Onbewust wordt de trek die je hebt naar achteren verdrongen.

Wanneer je wilt gaan afvallen, dan is het belangrijk om wel gewoon gezond voedsel te blijven eten. Maaltijden overslaan is dan ook geen goed idee want hiermee gooi je je metabolisme in de war. Tevens krijg je dan niet meer de benodigde vitaminen, vezels en mineralen binnen die je lichaam wel degelijk nodig heeft. De hoeveelheid energie die je dagelijks nodig hebt, neemt ook af waardoor beweging en sporten ook minder makkelijk gaat.

Daarom: blijf een gezond voedingspatroon vasthouden, maar vermijdt het tussendoor snoepen van met name zoetigheid. Voor veel mensen die willen afvallen is dit juist erg lastig. Er blijft een onbedwingbare drang om op diverse momenten van de dag, bijvoorbeeld ‘s avonds op de bank, voor de buis, naar zoetigheden te grijpen. Het hongergevoel ligt op de loer. Vaak is het niet eens zo dat je echt honger hebt, maar ligt de reden van het snaaien aan andere oorzaken. Het innemen van chroom supplementen kan je dan juist helpen om die trek naar zoete producten te verminderen.

Chroom populair als afslankmiddel

Omdat chroom niet al te duur in aanschaf is, en er goed voor zorgt dat die zoete trek afneemt (wat ook weer een kostenbesparing is) is het een populair afslankmiddel en overal verkrijgbaar. Chroom supplementen zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van tabletten, maar je komt het ook tegen in bruistabletten, poeders en zelfs in kauwgom. 

Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden waarbij ik de opmerking maak om altijd de dosering aanbevelingen op te volgen en bij twijfel over de inname, contact op te nemen met de huisarts:

Bio-Chromium houdt de bloedsuiker normaal en voorkomt zo het hongergevoel. Bio-Chromium helpt zo om op gewicht te blijven doordat het gebruik van tussendoortjes sterk wordt verminderd. NOW Chromium Picolinaat Capsules is een voedings supplement op basis van chroom in de vorm van picolinaat. Deze vorm heeft een hoge biologische beschikbaarheid waardoor de chroom goed wordt opgenomen in de darmen.

Naast appelazijn bevat deze afslankcapsule van Lucovitaal, ook vitamine B en chroom. Chroom ondersteunt de normale vetstofwisseling en helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Vitamine B geeft een algehele ondersteuning aan het afslankproces.

Samenvattend:

De verschillende functies van chroom zijn als volgt:

 • het ondersteunt de werking van insuline, wat goed is voor je bloedsuikerspiegel
 • het ondersteunt de vet- en koolhydraatstofwisseling
 • het is goed voor het cholesterolgehalte.

Omdat we in ons Westerse voedingspatroon te rijk is aan suikers en geraffineerde koolhydraten, is het noodzakelijk om ook voldoende chroom binnen te krijgen. Het mineraal chroom ondersteunt de werking van insuline en zorgt voor een goede waarde van de bloedsuikerspiegel.

Met voldoende chroom in je dagelijkse voeding, zorg je er ook voor dat je beter kunt afvallen. Het onderdrukt het hongergevoel en gaat snoepen tegen. Bij een lage bloedsuikerspiegel kan er sprake zijn van een hongergevoel of suikerdip. Dit zorgt er voor dat je ongezonde dingen gaat eten. Maar als de bloedsuikerspiegel stijgt, dan neemt deze trek af. Hierbij is chroom een uitstekend hulpmiddel: je trek neemt af, je eet minder en je gaat afvallen. Het is echter geen wondermiddel waardoor je ineens heel veel kilo’s gaat afvallen. Maar een chroom voedingssupplement wat bij De Online Drogist is te verkrijgen, kan je zeker ondersteuning bieden als je gewicht wilt verliezen.

Vergelijkbare berichten