afvallen zonder broccoli

Afvallen Zonder Broccoli

Haha, van de week kreeg ik van mijn neefje een leuk appje. Hij vroeg mij of hij bij mij mocht komen wonen, want zo vertelde hij “bij mijn moeder moet ik elke week broccoli eten!” Blijkbaar is hij daar niet zo’n fan van, maar zijn moeder heeft vast goed in de gaten waarom ze vaak broccoli eten.

Broccoli, heel erg gezond

Hoewel je broccoli misschien niet heel erg lekker vindt, net zoals mijn neefje, is het goed om te weten dat broccoli een heel erg gezonde groente is en dat het je heel goed kan helpen als je wilt afvallen. In broccoli zit namelijk een bestandsdeel genaamd sulforafaan. 

Misschien heb je nog nooit van sulforafaan gehoord dus hier in het kort een uitleg daar over. Bepaalde groenten, zoals broccoli, bevatten van nature glucosinolaten. Met deze stof beschermen ze zichzelf tegen microben, schimmels en insecten. Want als een insect bijvoorbeeld aan broccoli begint te knagen, dan krijgt dit insect buikpijn van deze glucosinolaat en stopt hij dus met het verder eten van deze groente. Mensen krijgen hier gelukkig geen buikpijn van, maar voor hen heeft het juist een heilzame werking op de gezondheid.

De heilzame werking van sulforafaan

Sulforafaan kan er voor zorgen dat:

  • De bloeddruk wordt verlaagd
  • Een maagzweer veroorzaakende bacterie wordt tegengegaan
  • Het immuumsysteem wordt versterkt
  • Ontstekingen in het lichaam worden tegengegaan
  • Het brein beschermd wordt tegen ziektes als Alzheimer
  • Het cholesterol nivo daalt
  • De lever beter functioneert
  • De huid en ogen beter worden beschermd tegen zonlicht
  • De vetverbranding omhoog gaat
broccoli

Afvallen door broccoli te eten

Sulforafaan zorgt er dus voor dat je vetverbranding omhoog gaat. Daarnaast zorgt het er ook voor dat oxidatie in het lichaam wordt tegengegaan. Oxidatie ontstaat bij overgewicht en kan leiden tot allerlei ziektes en kwalen. Naast dat de vetverbranding omhoog gaat bij het eten van broccoli gebeurd er nog wat anders in de vethuishouding in je lichaam. 
Zoals je wellicht weet zit er in ons lichaam zogenaamd “bruin” vet. Deze vetten houden je lichaam warm en heeft daardoor een belangrijke functie. Maar in ons lichaam komt ook “wit” vet voor, en aan dit vet heb je eigenlijk niks, het zorgt er alleen maar voor dat we in kilo’s aankomen. 
Eet je nu regelmatig broccoli of andere groenten waar sulforafaat in zit, zoals bloemkool, savooien kool of mosterdzaad, dan zorgt het sulforafaat wat je tot je neemt er voor dat er “beige” vet wordt aangemaakt. Net zoals “bruin” vet goed voor je lichaam, maar nog belangrijker, het neemt de plaats in van “wit” vet. De dikmakers verdwijnen daarmee uit ons lichaam.

Elke dag broccoli eten?

Als mijn neefje dat hoort dan is hij blij dat zijn moeder het nog maar één keer per week serveert, maar elke dag broccoli eten, dat hoeft natuurlijk niet. Zoals je hebt kunnen lezen is het wel een groente die je op je menu moet laten staan en regelmatig moet eten, want de positieve effecten van deze groenten zijn echt heel uitzonderlijk. Je kunt in plaats van broccoli te koken, ook broccoli gebruiken in een groentesap. Dat is een makkelijke manier om toch broccoli, en daarmee sulforafaan, binnen te krijgen. 
Je kunt deze groentesap zelfs nog wat verder verrijken door er versgemalen mosterdzaad aan toe te voegen. Daarmee wordt de dosis sulforafaan nog eens vele malen hoger. En besef dat een groentesap veel gezonder is dan een vruchtensap want in vruchtensap komt toch nog best veel suiker voor. Als je gebruik maakt van goede combinaties dan kun je met broccoli ook smakelijke sappen maken. Dit hoef je dan zeker niet elke dag te drinken, maar wissel het dan gewoon af met shake en neem als uitzondering dan eens een vruchtensapje tussendoor.

Nog wat broccoli tips

Kook de broccoli zo kort mogelijk. Als je de broccoli te gaar kookt, dan neemt de heilzame werking van sulforafaan ook heel snel af. Het beste is om de broccoli rauw te eten, dat kan bijvoorbeeld met een lekker dipsausje. Niet uit een zakje, maar een zelfgemaakte, gezonde dipsaus. 

Een andere optie is om de broccoli te roerbakken, hiermee wordt de actieve werking van sulforafaan niet al te ver teruggebracht. En probeer eens een groentesapje met broccoli, als je het combineert met wat lekkere andere ingredienten, dan kan dat een hele voedzame en heilzame start van je dag betekenen.

Boekje Peter Bauwens – Broccoli

Peter Bauwens heeft een leuk boekje geschreven over broccoli, waarin hij schrijft: “Broccoli is veel meer dan die supergezonde groente in de winkelrekken. Het is een verzamelnaam voor een hele reeks opvallende planten met jonge bloemknoppen als oogst en makkelijk te kweken groenten in de tuin. Wat dacht je van broccoli in groen, roomwit, paars of dieproze? Of zoek je een botanisch en culinair avontuur met Italiaanse spigariello, Oosterse kailaan of broccolikiemen? In dit boek vind je een overzicht van de onbegrensde mogelijkheden van broccoli, van zaad tot op je bord.”

Vergelijkbare berichten