afvallen zonder plan

Afvallen Zonder Plan Vooraf

Wel afvallen maar er geen duidelijk plan voor hebben. Is het dan wel mogelijk om af te vallen? Afvallen lukt toch alleen met heel veel sporten en uitgebalanceerde dieëten? Of kan het ook zonder plan?

Geen echt plan

De volgende punten zou je kunnen opvatten als “een plan” maar dat is het niet echt. Het gaat er om hoe je met voeding en beweging in het algemeen omgaat. Niet hoe je je een bepaalde periode aan een plan kunt houden. De volgende punten zijn dan ook tips waarmee je kunt afvallen zonder dat je er een plan voor hoeft te volgen.

Hier gaat het om: je levensstijl en je voedingspatroon

1 – Noteer wat je aan voeding binnen krijgt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te noteren wat je eet en drinkt op een dag, dan kan op een papiertje, met behulp van een app of een klein notitieboekje wat je om de paar uur even bijvult met wat je hebt gegeten. Doe dat niet ’s avonds maar gedurende de dag, zodat je niet de kleine tussendoortjes vergeet op te schrijven.  Als je dit allemaal noteert in je voedingsdagboek, dan wordt je je al veel meer bewust wat je gedurende de dag eet en drinkt. Die bewustwording alleen al kan er voor zorgen dat je minder en gezonder gaat eten en waarbij je na verloop van tijd vanzelf gaat afvallen.

2 – Beweeg een beetje meer

Je hoeft echt niet van het ene moment op het andere te gaan beginnen met 5km hardlopen, maar wat je wel kunt doen is een kleine wandeling maken. Je begint daar gewoon mee als het lekker weer is en fijn is om buiten te zijn. Als je dit een paar keer in de week doet, dan zul je merken dat het een bepaalde routine begint te worden en dat je ook met wat minder mooi weer een stukje gaat wandelen. 

En als je echt de smaak te pakken krijgt, dan worden die afstanden ook steeds groter. Daarnaast helpen ook andere kleine dingetjes: neem niet de lift, maar de trap, ga wat kleine boodschappen op de fiets halen in plaats van met de auto. Deze kleine aanpassingen in je dagelijks leven zorgen er voor dat je lekker in beweging blijft. Goed voor je spieren, goed om wat frisse lucht binnen te krijgen en goed om een paar kilo mee af te vallen.

3 – Eet met aandacht

Misschien denk je er niet zo vaak over na op wat voor manier je je eten naar binnen werkt, maar juist daarin schuilt een gevaar. Doordat je tijdens het eten afgeleid wordt, je kijkt er bijvoorbeeld TV bij, dan heb je niet in de gaten wat je eet en dat je eet. Het gaat er om dat je niet te snel, met aandacht en met kleine hapjes eet. Als je niet te snel eet, dan kun je het signaal dat je vol zit ook niet missen. Als je met aancacht eet, dan eet je ook minder. En kleinere hapjes die je goed kauwt helpen je om rustiger en minder te eten. Daarnaast proef je ook veel meer wat je eet.

4 – Neem een wat kleiner bordje

Dit klinkt wel heel simpel, maar werkt echt. Op een klein bordje lijkt dezelfde portie groter dan op een groot bord. Als je je bord hebt leeg gegeten denken je hersenen dat je voldoende hebt gegeten en is er niet de behoefte om nogmaals je bord vol te laden.

5 – Blijf gevarieerd eten

Als je een bepaalde periode bepaalde voedingselementen niet meer binnenkrijgt, bijvoorbeeld suiker of tarwe, dan val je daar misschien wel wat van af, maar het gaat er voor zorgen dat je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Eet dus gevarieerd, met producten uit de Schijf van Vijf, dan krijg je dagelijks binnen wat je lichaam nodig heeft.

6 – Drink genoeg

Als je voldoende water en /of thee op een dag drinkt, dan zal dat er voor zorgen dat je al een vol gevoel hebt en minder snel aan eten denkt. Daarnaast is vocht belangrijk om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Wist je dat je lichaam zo’n 1,5 tot 2 liter vocht op een dag nodig heeft? Ga bij jezelf eens na wat je aan vocht binnen krijgt op een dag, misschien kan er nog een glas water bij ..

7 – Eet vezels en eiwitten

Heb je na het eten al vrij snel weer trek in wat te eten? Neem dan bij je maaltijd voldoende eiwitten. Deze zitten bijvoorbeeld in peulvruchten, in zuivel en in ei producten. Eiwitten blijven langer in de maag aanwezig dan koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel hebt. In groente, fruit en volkoren producten zitten heel veel vezels. Ook vezelrijk eten zorgt er voor dat je minder snel weer honger begint te krijgen.

8 – (Bijna) geen alcohol

Probeer alcohol te vermijden. Of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de remming weg gaat waarmee voedsel wordt ingenomen. Je gaat dus gewoon teveel voedsel nemen als je er alcohol bij gebruikt. Daarnaast zijn alcoholische dranken niet gezond en bevatten ze veel suiker en calorieën.

9 – (Bijna) geen snoep en snacks

Bijna alle snoep en snacks dragen er toe bij dat je aan gaat komen. Ze zitten namelijk vol met suiker, zout en vetten. De hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt met het nuttigen van een zak chips zijn heel behoorlijk. Zorg er dus voor dat snoep en snacks uit het zicht blijven, of beter, koop ze helemaal niet in. Ook voor kinderen is (veel) snoep en snacks niet goed, dus geef ze een goed alternatief in de vorm van een worteltje of snoeptomaatje en geef daarbij zelf het goede voorbeeld!

10 – Neem de ingrediënten door

Kijk bij het boodschappen doen eens op de achterzijde van een product. Hierop staat een voedingswaarde tabel met daarin aangegeven het aantal gram suiker, vet en calorieën per 100 gram. Vergelijk het dan eens met een gelijkwaardig product en realiseer je dat je voor 10 cent meer een veel gezonder product kunt kopen. Let ook op de E-nummers die op de verpakking vermeld staan; hoe meer E-nummers, hoe beter je het op de plank kunt laten staan.

Boek: Het nieuwe eten; stap voor stap gezonder eten

Gewoon eten en toch afvallen? Afvallen zonder dat je hiervoor een heel opgezet plan moet gaan volgen? Dan is het boekje: Het Nieuwe Eten een aanrader.

het nieuwe etenOf je nou meer fruit wilt gaan eten, je zoutgebruik wilt terugschroeven of vaker een traktatie wilt kunnen weigeren: Het Nieuwe Eten helpt je. Je kiest een klein stapje dat je moeiteloos kunt inpassen in jouw gewoontes en je dagelijkse leven. Niet afzien, niks rare bochten of fratsen. Gaat het een tijdje goed? Maak dan een nieuw voornemen om weer een stapje dichter bij je gezonde eetdoel te komen.

Dit boek van het Voedingscentrum geeft je inzicht in je eigen eetgedrag en helpt je voornemens te maken die echt werken. Doe inspiratie op voor verbeter-stappen in allerlei situaties met ruim honderd slimme en verrassende tips en tientallen gezonde recepten. Ga aan de slag, wees trots op de stappen die je maakt en ervaar alle voordelen van een gezondere leefstijl.

Vergelijkbare berichten