afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten

Als je wat kilo’s kwijt wilt raken, maar je hebt een bloedhekel aan sporten, gaat dat dan wel lukken? Op zich ga je afvallen als je meer energie verbruikt dan dat je er in stopt, dus afvallen zonder sporten moet dan ook zeker mogelijk zijn. Omdat je geen extra energie verbruikt met sporten, gaat het afval proces wel wat langer duren. Maar is dat eigenlijk wel zo nadelig?

Het vinden van de juiste balans

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en je persoonlijke leefstijl kan het zelfs nog wat bijkomende voordelen opleveren. Vooropgesteld: sporten biedt natuurlijk voordelen om de calorie balans wat beter in de hand te houden. Je verbrandt simpelweg wat meer met een flinke workout, dan dat je voor de TV blijft zitten.

Afvallen zonder sporten gaat dus ook om het vinden van de juiste balans tussen wat je eet, en wat je verbrandt. Verbrandt je met sporten wat extra calorieën, dan kun je het jezelf permitteren om wat meer te eten. Maar reken jezelf daar niet rijk mee, want wat je verbrandt, dat valt eigenlijk wel weer tegen.

Sportschool voorbeeld:

Je gaat drie keer in de week een uur naar de sportschool; bij een gemiddelde trainingssessie verbrandt je daar zo’n 600 kcal. Per week dus zo’n 1800 kcal, oftewel 260 kcal per dag. Stel dat je tijdens het trainen een sportdrankje neemt, en na afloop een biertje aan de bar, dan is al je moeit, al je zweetdruppeltjes al voor niks geweest.

Wist je dat wanneer je wilt afvallen dat dat voor ruim 70% afhangt van je voeding? En dus maar voor 30% aan sporten? Hiermee kun je zeggen dat je kunt afvallen zonder te sporten maar dat gezond eten dan uitermate belangrijk is. Anders gezegd: het is onmogelijk om af te vallen met sporten als je daarnaast ongezond blijft eten.

workout

Daarmee wil ik niet zeggen dat je dus beter helemaal niet moet gaan sporten, dat niet. Want sporten is wel degelijk goed voor je, voor zowel je lichaam als je geest. Maar zoals ik hierboven omschreef, op korte termijn levert het je niet veel op. Op de lange termijn echter wel. Dan ga je zien dat je je spiermassa behoudt, of zelfs nog wat vergroot en dat je metabolisme, je spijsvertering  ook op een goed nivo komt te liggen.

Afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten kan wel degelijk en het heeft zelfs nog een paar specifieke voordelen, te weten:

  • minder stress voor je lichaam

Wanneer je op een normale manier, in goede doen, aan het sporten bent, dan is sporten een vorm van stress die niet verkeerd hoeft te zijn voor je lichaam. Je kunt er zelfs mentaal en fysiek sterker door worden. Maar zit je al niet zo lekker in je vel, slaap je slecht en ben je misschien een beetje overwerkt, dan kan er bij gaan sporten averechts gaan werken. De hoeveelheid stress wordt dan teveel voor je lichaam en de bovenmatige hoeveelheid stresshormonen gaat er dan voor zorgen dat afvallen zelfs nog moeilijker gaat verlopen.

  • de hongerklap na een training of workout

Als je lekker aan het sporten bent geweest, dan ik een logisch gevolg dat je daarna honger hebt, of zelfs een stevige trek. Het gevaar bestaat dat je daardoor teveel gaat eten waardoor je caloriebalans (waar je net zo hard je best voor hebt gedaan) uiteindelijk toch weer naar de verkeerde kant doorslaat, met als gevolg dat je op korte termijn niet gaat afvallen. Als je het extra eten na sporten wel binnen de perken kunt houden, dan zul je zien dat op langere termijn wel gaat afvallen en gezonder gaat leven en gezonder gaat eten.

  • verlies van spiermassa

Dit voordeel kan voor de een een voordeel zijn, voor de ander een nadeel. Als je gaat afvallen, en je sport daarbij niet of nauwelijks, dan zul je spiermassa gaan verliezen. Met de juiste voeding kun je dit nog enigszins tegengaan. Maar wil je naar een slankere lichaamsbouw, er wat slanker uitzien, dan is het niet nodig om daarbij te gaan sporten, want dan zal de spiermassa juist weer opgebouwd gaan worden.

  • je houdt tijd over

Als je een beetje actief aan het sporten bent, hoeveel uur in de week ben je daar dan wel niet mee kwijt? Niet iedereen heeft die tijd over, om naar de sportschool te gaan en daar een lekkere work-out te doen. Heb je dus een drukke baan, is sporten helemaal niks voor jou, of vind je het allemaal veel te inspannend, doe het dan gewoon niet.

Besteed de tijd die je over hebt aan andere zaken die er voor kunnen zorgen dat je gelukkiger door het leven gaat. Lees eens een boek wat je kan motiveren, of een boek waarmee je ideeën op kunt doen voor nieuwe recepten, luister eens naar een podcast met tips om af te vallen etcetera etcetera

  • tijd voor gezonde voeding

Aansluitend op het voorgaande voordeel is het feit dat je ook meer tijd hebt om wat lekkers te bereiden. Dus geen brommertje van Thuisbezorgd, of een diepvries pizza, maar een lekker bereide, gezonde maaltijd. Ook al is koken misschien niet je hobby, doordat je er net even wat meer de tijd voor hebt voelt dat kwartiertje extra in de voorbereiding helemaal niet vervelend, als je daarna wat lekkers op tafel hebt staan.

Voordelen en nadelen

Het zou wat al te rooskleurig zijn als er alleen maar voordelen zouden zitten aan het feit dat je niet gaat sporten. En dat is natuurlijk ook zo, sporten heeft wel degelijk positieve effecten voor je lichaam en geest.Family sport activity conceptZoals ik hierboven omschreef heeft het niet sporten bepaalde voordelen. Maar wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • je gezondheid

Met sporten werk je aan de algehele gesteldheid van je hele lichaam, je hart, je spieren en je bloedvaten, maar ook aan je geestelijke gezondheid. Sommigen vinden het heerlijk om zich een uurtje lekker af te matten in de sportschool om daarmee de dag achter zich te laten en zich weer helemaal op te laden. Want hoewel sporten een fysieke inspanning is en er best wat tijd mee gemoeid gaat, op de lange duur is het gezond voor lichaam en geest, en kan je er op de lange duur ook kilo’s mee verliezen.

  • spiermassa op nivo houden

Een feit is dat als je minder gaat eten, dat je lichaam dan spiermassa gaat gebruiken om je lichaam draaiende te houden. Als je gaat sporten, dan kun je dit verlies aan spiermassa tegengaan. Het verlies van spiermassa is nadelig voor je lichaam omdat je metabolisme, je spijsvertering hierdoor daalt. Op de lange duur wordt afvallen hierdoor bemoeilijkt.

Een ander nadeel van het kwijtraken van spiermassa (op korte termijn) is dat je lichaam er gewoon wat minder strak uit komt te zien. Mannen krijgen dunnere schouders en armen en vrouwen raken hun billen daardoor kwijt. Geen wonder dat veel sportscholen hierop inhaken en juist deze delen van het mannelijk en vrouwelijke lichaam weer op orde willen helpen.

  • het verbranden van vet

Sporten kan helpen bij het verlagen van het stresshormoon cortisol. En een laag cortisol niveau helpt je weer met je vetverbranding. Als je wat langer aan het sporten bent dan zul je merken dat de vetverbranding op een positieve manier gestimuleerd wordt en dat je gewicht gaat verliezen.

  • minder voeding

Sporten zorgt er voor dat je calorieverbruik gedurende de week omhoog gaat. Je kunt dus wat meer eten. Zou je niet sporten, dan zou je minder moeten eten om hetzelfde resultaat te behalen. Het gevaar wat daarbij op de loer ligt is dat als je minder gaat eten, je ook minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan vitamines en mineralen. Groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, kun je eten zoveel je wilt, dus dat kan je helpen om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Afvallen zonder sporten, hoe werkt dat?

Ten eerste:

Zorg voor een calorie tekort. Welke vorm van afvallen je ook kiest, dit is bij elke vorm cruciaal: er moet gewoon minder in dan dat je daadwerkelijk verbrandt. Wil je dus afvallen zonder te sporten dan moet je dus heel goed op je voeding en voedingspatroon letten en is er eigenlijk geen ruimte voor een cheat-day of andere pleziertjes.

Ten tweede:

Zorg voor voldoende eiwitten. Als je aan het sporten bent, dan bouw je daarmee ook je spiermassa op. Sport je niet, dan moet je dat op een andere manier doen, namelijk door voldoende eiwitten in je voeding op te nemen. Als je voldoende eiwitten binnen krijgt, dan is het lichaam niet snel genegen om spiermassa af te gaan breken en blijft je spiermassa dus behouden.

Ten derde:

Blijf voldoende vet eten. Let wel: gezonde vetten. Door voldoende gezonde vetten te blijven eten, kun je ondanks het feit dat je niet aan het sporten bent, er toch voor zorgen dat je hormoonbalans in een goede balans blijft.

Ten vierde:

Probeer het afval proces niet in een korte periode te doen. Snel afvallen in korte tijd is in de meeste gevallen niet aan te raden, omdat het gevaar voor het jo-jo effect altijd aanwezig is. Beter is het om traag af te vallen. Neem er gewoon de tijd voor en op de lange duur zul je hier meer profijt van hebben. Snel afvallen zorgt er alleen maar voor dat je met name spiermassa kwijt gaat raken. Waar het op neer komt is om te eten met een calorietekort, maar er voor te zorgen dat dit tekort beperkt is. Om dit wat meer inzichtelijk te maken zijn er handige eetschema’s waar je je voor kunt aanmelden. Fit.nl heeft zo’n voedingsplan, ik zal je hieronder wat meer over dat plan vertellen.

En als laatste:

Zoals hierboven al beschreven, het is belangrijk om voldoende vetten en eiwitten te consumeren. Om op een calorietekort uit te komen is het dan noodzakelijk dat er wat in de hoeveelheid koolhydraten geschapt wordt. Overbodige koolhydraten worden door je lichaam gewoon weer omgezet in vet, met als resultaat dat afvallen niet, of heel moeilijk gaat.

Ook hierbij geldt dat een goed eetschema je hierbij prima kan helpen. Met zo’n voedingsplan krijg je wekelijks een op jouw voorkeuren afgestemd voedingsadvies waarbij je op het juiste tempo kunt afvallen zonder spiermassa kwijt te raken, zonder met een hongergevoel te zitten of met het jo-jo effect te maken te krijgen. Belangrijk is om te realiseren dat snel afvallen zonder sporten geen goed uitgangspunt is. 

Hoe ziet het voedingsplan van Fit.nl er uit? 

Volgens Fit.nl passen veel dieetboeken niet bij je persoonlijke situatie. Hierdoor krijg je te veel óf te weinig voedingsstoffen binnen én je mag helemaal niks lekkers eten of drinken. Dat is natuurlijk nooit vol te houden. Vroeg of laat heeft iedereen een feestje of vakantie waarin je wat meer eet of drinkt dan je van plan was. Met een Fit.nl voedingsschema ontdek je niet alleen hoe je hier mee om kan gaan, je leert ook hoe je jouw leefstijl op een gezonde manier kunt combineren.

In één van mijn artikelen lees je nog veel meer over hoe het samenstellen van een voedingsplan bij Fit.nl er uit ziet. 
Wil je ook een keer een gratis voedingsplan aanvragen, dan kan dat via de onderstaande link. Deze brengt je op de pagina waar je een paar gegevens moet invoeren, zoals wat bijvoorbeeld je doel is, en het gratis voedingsschema wordt dan per ommegaande naar je toe gemailed, zodat je een indruk kunt opdoen wat je kunt verwachten van deze service van Fit.nl. Hier de link.

Afvallen zonder te sporten kan wel degelijk, een goed voedingspatroon is hierbij wel essentieel. En wist je dat door de fiets te pakken naar je werk, je boodschappen niet langer met de auto te halen en af en toe een wandelingetje te maken, je net zoveel verbrandt als twee uur lang zweten in de sportschool? Toch iets om in het achterhoofd te houden. Lukt het je niet om zelfstandig wat kilo’s kwijt te raken, bedenk dan dat er ook programma’s zijn voor individuele begeleiding, of programma’s waar je juist met een hele community werkt aan het gezamenlijke doel: afvallen.

Boek: De Fit Methode; Geen dieet maar een plan dat werkt.

Een fit lichaam begint bij weten wat je moet doen. Beschikken over de juiste informatie over bewegen en eten is cruciaal om progressie te boeken en je persoonlijke doel te bereiken. Of dit nu vetverlies, spieropbouw of enkel fitter worden is. Alle benodigde kennis vind je in dit 300+ pagina’s tellende boek.

De FIT Methode is geschreven door Jeroen van der Mark van Fit.nl en is voor iedereen die iets wil verbeteren aan zijn of haar lijf, ongeacht ervaring, leeftijd, voorkeuren of trainingsdoel. Je richt zelf je voedingsschema en trainingen in en kunt deze zo afstemmen op jouw persoonlijke wensen en omstandigheden.

Je ontvangt het juiste schema voor jouw doel, passend bij jouw huidige situatie. Dit kan een schema voor in de sportschool zijn, maar ook voor thuis of een hardloopschema. Zowel voor beginners als gevorderden. De FIT Methode is lekker toegankelijk. Ook geschikt voor mensen die niet elke dag in de sportschool staan te zweten. Het leest ook lekker weg en staat vol leuke weetjes. Geen droge kost over spieropbouw, maar een kleurig geïllustreerd boek die het ook goed doet bij de jongere generatie. En dat terwijl het wel gebaseerd is op allerlei wetenschappelijke onderzoeken.

DeFITMethode

Joery heeft de Fit Methode onlangs besteld en schreef er het volgende over:

Na aanschaf en snelle ontvangst, gelijk begonnen met lezen. In tegenstelling tot veel andere boeken wordt je vanaf het begin meegenomen en lees je wat sporten en spiergroei nu precies is en doet. Je leert jezelf aan om een plan te maken hoe je je doel gaat bereiken en om niet in de vallen te trappen die je gewoontes hardnekkig blijven proberen terug te laten keren.
Ook leer je een voedingsschema te maken om jouw doel te bereiken en hoe je een goed trainingsschema ontwikkeld waardoor je je doelen zeker gaat halen.

Het boek is geschreven in duidelijke taal en zeer geschikt voor mensen die eindelijk eens willen leren om een goed plan samen te stellen om de gewenste doelen te bereiken. Dan is er nog maar 1 ding wat je moet doen: “Stick to the plan stupid!”

Vergelijkbare berichten