Afvallen zonder alcohol

Afvallen zonder alcohol

Bij een gezellig samenzijn hoort vaak een glaasje alcohol. Een lekker glaasje wijn of een biertje als je met vrienden in een restaurant aan het eten bent maakt het net even wat gezelliger. Maar hoe zit het met alcohol als je wilt afvallen? Zijn alle alcoholische drankjes verboden, of zijn er best nog wel drankjes die je mag drinken, ook als je op dieet bent?

Om maar met de deur in huis te vallen: alcohol houdende drankjes voegen niks nuttigs toe aan wat je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Het achterwege laten van alcoholische drankjes zou je dus eigenlijk alleen maar voordelen moeten opleveren. Zo kun je ook veel beter afvallen zonder alcohol.

Wat is het effect van alcohol?

Een alcoholisch drankje heeft naast dat het effect heeft op je gedrag, ook een effect op diverse processen die plaats vinden in ons lichaam. De gedragsverandering zul je wel herkennen: na een paar glaasjes wordt het allemaal wat losser en na nog wat glaasjes wordt je “dronken”. Je gedrag verandert dus als je aangeschoten of dronken bent.

Maar daarnaast wordt je lichaam flink aan het werk gezet om die alcohol weer uit je lichaam te halen. Het lichaam heeft eigenlijk niks aan alcohol, er zitten geen bruikbare voedingsstoffen is. Het lichaam herkent het dus als iets giftigs wat zo snel mogelijk uit het lichaam verwijdert moet worden. Hoe snel dat gaat hangt bijvoorbeeld af of je gewend bent om alcohol te drinken en van de hoeveelheid voedsel die je samen met de alcoholische drankjes hebt gegeten.

De lever, die er voor moet zorgen dat de alcohol uit je lichaam wordt gewerkt, doet ruim een uur over één glas bier of wijn. Ga je dus een avondje stappen en je drinkt tussen 22.00 en 02:00 8 glazen bier, dan is dat de volgende ochtend om 8 uur nog niet door je lichaam verwerkt. Laat staan dat je nog een paar glaasjes meer hebt gedronken…

Om de lever een beetje te ondersteunen, verlaat de alcohol ook op een andere manier je lichaam: via je adem en via je urine. Herkenbaar? Na een paar biertjes flink naar het toilet moeten? en dan vlak daarna weer ..  Dat komt omdat alcohol invloed uitoefent op onze hormoonhuishouding. 

De hoeveelheid vocht die we in ons lichaam hebben, wordt geregeld door een bepaald hormoon. Drink je alcoholische drankjes, dan wordt de aanmaak van dit hormoon afgeremd wat er voor zorgt dat er een grotere vochtafdrijving is. Zoals gezegd, ga je dan naar het toilet, dan moet je vlak daarna al weer, want door het nuttigen van alcoholische drankjes kun je wel vier keer zoveel vocht uitplassen als dat je aan drankjes hebt binnengekregen.

Alcohol en vetverbranding

Als het lichaam druk is met het verwerken van de alcohol die je tot je hebt genomen, dab vallen andere processen daardoor stil. Met name de vetverbranding loopt helemaal terug. Pas op het moment dat alle alcohol uit het lichaam is verdwenen, pas dan komen die processen weer op gang.

Een ander nadelig effect van het drinken van alcohol is dat ze ons gedrag beïnvloeden. Als je een paar glazen alcohol op hebt wordt de trek in zout en vet eten groter en groter. En de rem om ons verre te houden van junkfood, ook die drempel komt lager te liggen. Met als gevolg dat je na een avondje stappen nog een broodje shoarma of een ”kapsalon” gaat happen bij de lokale kebab zaak. Op dat moment is de alcohol nog lang niet uit je lichaam en ligt de vetverbranding nog stil.

Dus naast de calorieën die je met de alcoholische drankjes hebt binnengekregen, worden ook de calorieën van een nachtelijke snack niet gelijk verteerd en komen deze calorieën er gewoon bij je aan omdat ze worden opgeslagen als vet. Wel eens van een “bierbuik” gehoord? Juist! Het is niet voor niks dat veel mannen zich met succes aanmelden voor een methode om buikvet te verliezen.

Alcohol met mate(n)

Door alcohol drastisch te beperken, of nog beter, door te stoppen met alcohol, ga je al die extra calorieën niet meer binnenkrijgen die in de drank en in het eten zitten. Nu is het vaak zo dat je spijt hebt na een nachtje stappen met veel alcohol en snacks, zeker als je probeert af te vallen. Realiseer je dat het misschien iets minder gezellig is zonder een glaasje alcohol, maar dat je er de volgende dag een veel beter gevoel aan over houdt en niet weer achter de feiten aan moet rennen en al die extra calorieën weer kwijt moet zien te raken.

Wil je, begrijpelijkerwijs, toch mee doen met een glaasje alcohol, hou het dan bijvoorbeeld bij een glas champagne of een glas sherry. Hou het bij één of maximaal twee glazen en drink tussendoor een glas water. Drink in elk geval geen alcoholische drankjes om je dorst te lessen, en drink op een rustige manier je glas leeg. Nip een beetje om wat langer met een glaasje te doen.

Een glaasje alcohol op zijn tijd geeft een opgewekt en ontspannend gevoel. Dat komt omdat de alcohol je zenuwstelsel beïnvloed. Probeer het wel beperkt te houden want teveel alcohol is echt een aanslag op je lichaam. Na flink wat drinken gaat je ademhalingsritme omhoog, je hartslag stijgt, je wordt minder scherp en soms kan het een hele klus zijn om de volgende dag na te gaan wat de avond er voor allemaal gebeurd is. 

Om nog maar niet te spreken van het feit dat het praten na een aantal glazen wat moeilijker gaat en dat je wat luidruchtiger wordt. Zelfs je mentale grenzen kunnen vervagen na een paar glazen drank en kun je over bepaalde zaken opeens heel wat lichtzinniger denken ..

Welke drankjes wel, en welke niet?

Het aantal calorieën in een alcoholisch drankje wordt voor een groot deel bepaald door het alcohol percentage. Daarnaast speelt de hoeveelheid suikers in het drankje een rol.

Voorbeelden van dranken die niet heel veel calorieën bevatten zijn champagne en sherry.

Maar heel veel drankjes zijn echte dikmakers. Zo bevatten rum, wodka, grappa en whiskey zo rond de 100 calorieën per glas. Datzelfde geldt ook voor een glas wijn. Hoewel bier minder alcohol bevat dan een glas wijn, maar heeft weer meer suikers waardoor bier nog meer calorieën bevat dan een glas wijn. Vaak worden er ook meer glazen bier achter elkaar gedronken dan glazen wijn, dus bier is echt gevaarlijk voor de lijn.

Pas ook op met gemixte drankjes, deze bevatten heel veel suikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een margarita. Daarnaast zit in romige drinks, zoals Baileys en dergelijke, ook een hoog vetpercentage. Niet doen dus als je wilt afvallen.

Helemaal stoppen met alcohol?

Hoewel het zeer zeker beter voor je lichaam is, is het misschien wel heel moeilijk vol te houden en kan het er voor zorgen dat je je helemaal niet prettig voelt als geheelonthouder. Als je sterk bent en het echt bij één of twee glazen per avond kunt houden, (en dat is dan niet elke dag, maar één of twee keer in de maand), dan kun je zonder veel problemen blijven genieten van een drankje op zijn tijd.

Ben je met een dieet bezig, dan hoeft dit je afvalproces niet in de weg te staan. Ga je echter meer drinken, waardoor je veel calorieën binnen gaat krijgen, ja dan slaat de energiebalans niet meer de juiste kant op en verbrand je minder calorieën dan dat je binnen krijgt met als gevolg dat je aan gaat komen.

De voordelen van het stoppen met alcohol:

  • het houdt je scherp
  • het verbetert je nachtrust (alcohol kan die echt heel nadelig beïnvloeden)
  • je voelt je fitter en vrolijker
  • je houdt veel makkelijker een gespierd lichaam
  • afvallen zonder alcohol gaat zoveel makkelijker, je wordt er niet langer door tegengewerkt.

Tip: ben je van plan een avondje te gaan stappen en een alcoholisch drankje te gaan nuttigen, eet dan overdag iets minder en extra gezond. Doordat je wat minder calorieën op de dag binnen krijgt, zijn de calorieën die je ‘s avonds binnen krijgt niet meteen funest. Eet dan overdag veel groenten en eiwitrijke producten zodat je in ieder geval wel de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Zo kun je dan met af en toe een drankje toch blijven afvallen.

Boek: Succesvol minderen of stoppen met alcohol

Afhankelijkheid van alcohol begint al snel. Het is een fabeltje dat je iedere dag laveloos moet zijn om van een verslaving te spreken. In Succesvol Minderen Of Stoppen Met Alcohol laat Michael Niclaus je op een andere manier naar alcohol kijken. Hij doet je nadenken over je drinkgedrag, doorprikt diverse mythes over alcohol en helpt je om minder of niet meer te drinken. 

Via eenvoudige oefeningen word je je bewust van de patronen die aan de basis liggen van problematisch drankgebruik. Stoppen met drinken gaat verder dan alcohol opgeven, de volgende stap is nuchter blijven. Ook hier besteedt de auteur uitgebreid aandacht aan vanuit zijn eigen ervaringen. De getuigenissen in het boek zijn ongetwijfeld voor velen herkenbaar.

Kies voor een beter leven door bewuster met alcohol om te gaan. Afvallen zonder alcohol zal je dan ook veel beter afgaan.

Vergelijkbare berichten