slank het nieuwe jaar in

Slank het nieuwe jaar in

Slank het nieuwe jaar in, met Oud & Nieuw, Kerst en Sinterklaas achter de rug, hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Veel feestdagen achter elkaar waarbij (veel) eten en drinken meer regel dan uitzondering is. Het kan zelfs gebeuren dat het eten een “moeten” wordt, als je 2e kerstdag weer bij een rijkelijk gevuld diner wordt uitgenodigd, en daarna met Oud & Nieuw de nodige oliebollen “moet” eten. De lol is er dan al vanaf en je loopt dagen met een opgeblazen gevoel rond.

Dat moet anders kunnen ook al lijkt het dat je eigenlijk geen keuze hebt en (te) veel eten er in de laatste maand van het jaar nou eenmaal bij hoort. De enige manier om op gewicht te blijven en het nieuwe jaar niet te moeten starten met een crashdieet, is om ook tijdens de feestdagen een gezond en gevarieerde voeding na te streven. Hoe doe je dat?

Gezond en gevarieerd blijven eten

Ten eerste is het van belang om te weten dat je ook in de decembermaand gezond en gevarieerd kunt blijven eten. Er zijn voldoende seizoensgroenten om uit te kiezen. Daarnaast is het ook in de wintermaanden goed om te blijven bewegen, lekker een frisse neus halen met een wandeling door bos of park. Als je dit de hele decembermaand blijft doen, gewoon goed op je voeding en beweging letten, dan zijn die paar dagen in december waarbij je even niet heel strikt op je gezonde levensstijl let, niet zodanig slecht dat je na de jaarwisseling gelijk op dieet moet. Want slank het nieuwe jaar in, dat is het uitgangspunt.

Want laten we wel wezen, je wordt niet dik van die paar feestdagen waarop je ongezond en teveel eet, nee, je wordt dik van ongezonde levensstijl waarbij je permanent te veel en te ongezond eet. Dat neemt niet weg dat de weegschaal aan het begin van het nieuwe jaar toch net even teveel naar rechts kan doorslaan na een paar dagen met ongezonde voeding. En dan moet er snel wat aan gebeuren om die overtollige kilo’tjes aan het begin van het jaar weg te werken.

De juiste balans in je voeding

Om ook in de decembermaand evenwichtig en gezond te eten is het van belang om een bepaalde samenstelling in je voeding na te streven. Er moet een juiste balans zijn tussen macronutriënten (eiwitten, koolhydraten vetten en vezels), micronutriënten (vitaminen, mineralen en sporenelementen) en water. Dit is de basis van een gezond voedingspatroon, waarbij het er in het kort op neerkomt: als je gezond wilt eten, dan moet je evenwichtig, gevarieerd maar ook gematigd eten.

Was je al voordat de decembermaand begon op je juiste gewicht, dan wil je niet dat dat in de loop van de maand verloren gaat. Slank het nieuwe jaar in, dat is het streven. Daarom een paar tips die je kunnen helpen.

Desserts

Let op bij het eten van desserts. Vaak zitten deze met suiker en zoetstoffen en kunnen daarmee echte dikmakers zijn. Wat kun je doen om dit soort toetjes over te slaan? Stel gewoon voor dat jij voor het dessert zorgt als je bij vrienden gaat eten. Met een lekker stukje vlees is niet zoveel mis, en als jij daar dan een lekker en verantwoord toetje bij maakt, dan hoeft het diner er helemaal niet voor te zorgen dat je afgeladen naar huis gaat.

slank het nieuwe jaar in

Er zijn zoveel gezonde desserts die je zelf kunt maken, dat het vast moet lukken om er wat lekkers van te maken, en vaak nog veel lekkerder dan de kerstpudding of ijstaarten die rond die tijd veelvuldig voorbij komen.

Alcohol

Probeer in de decembermaand ook rustig aan te doen met alcohol; als je weet dat je met de Kerst of met Oud & Nieuw wat alcohol gaat drinken, bepaal dan van tevoren wat je dan zou willen drinken. Veel alcoholische dranken bevatten namelijk heel veel calorieën, maar er zijn best een paar drankjes die je gerust kunt nemen met de Kerst of Oud & Nieuw. Bij Kerst kun je prima een rode wijn bij het diner drinken.

Verwacht je dat er geen rode wijn aanwezig is bij het Kerstdiner, neem dan zelf een flesje mee die je lekker vind zodat je zeker weet dat er rode wijn beschikbaar is.

Met Oud & Nieuw hoort traditioneel champagne, maar champagne is helemaal niet zo ongezond om te drinken. Drink het natuurlijk met mate, maar van een paar glaasjes om te toosten op het nieuwe jaar ga je echt geen kilo’s aankomen.

Blijf actief, ook in de wintermaanden

Omdat je weet dat je tijdens de feestdagen waarschijnlijk wat extra calorieën binnen gaat krijgen doordat je wat ongezonder gaat eten en drinken dan dat je gewend bent, is het zaak om ook in de decembermaand flink te blijven sporten. Gewoon lekker in beweging blijven en ook al is het wat kouder in de wintermaanden, ga er toch op uit en ga een lekkere wandeling langs het strand of door het bos maken.

Het is niet nodig om (af en toe) intensief te sporten, belangrijker is dat je wekelijks lekker actief bezig bent, bijvoorbeeld met (hard)lopen, fietsen of wandelen. Zo hou je er een bepaalde regelmaat in, wat belangrijk is om het vol te houden.

Voorbereid op pad

Een andere praktische tip is om alvorens je naar een feestje of diner gaat, alvast thuis wat te eten. Je kunt dan vast een boterham of een lekker gevulde salade nemen. Zo hou je toch een beetje trek als je zo aan tafel zit met al het lekkers, maar voorkom je dat je je daarmee gaat afladen, want er is dan al een bodem in je maag aanwezig.

Ook het drinken van één of twee glazen water aan tafel kan er voor zorgen dat je niet zo’n hele erge trek meer hebt als het tijd is voor de apperitiefjes. Want dat zijn vaak de echte dikmakers.

Genieten van de feestdagen

Als je deze tips in het achterhoofd houdt, dan kun je met een gerust hard de feestdagen tegemoet en is het ook niet nodig om met een streng dieet het nieuwe jaar van start te gaan. Je kunt genieten van het samenzijn met familie en vrienden en gewoon meedoen met wat je met elkaar eet en drinkt. Je hoeft jezelf echt niet te kwellen en overal nee tegen te zeggen. Een beetje zondigen mag echt wel, en als je het een beetje slim aanpakt dan levert dat beetje zondigen niet of nauwelijks wat extra kilo’s op.

Hou jezelf in de hand, ga voorbereid naar een feestje toe (door bijvoorbeeld zelf een fles wijn mee te nemen of een lekker en gezond toetje voor te bereiden) en zorg ervoor dat je kleine porties opschept. Probeer het gewoon bij één keer opscheppen te houden en bedenk dat het gezelschap waar je in verkeerd veel belangrijker is dan de hoeveelheid voedsel die je in korte tijd tot je zou kunnen nemen.

Neem de tijd als je aan het eten bent en voorkom dat je snel gaat eten. Want zoals je waarschijnlijk wel weet: het duurt zo’n 20 minuten voordat je hersenen een verzadigingsgevoel doorgeven.

Motiveer elkaar; doe het samen

Is het toch niet helemaal gelukt om niet aan te komen rond de feestdagen, of ben je in de aanloop naar de feestdagen toe al je motivatie kwijt, probeer dan samen met iemand naar de feestdagen toe te werken. Elkaar motiveren om actief bezig te blijven door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen, en misschien ook leuk: samen op zoek gaan naar gezonde maar lekkere toetjes voor bij het kerstdiner. En na 1 januari kun je dan met je maatje nog even doorgaan om weer lekker strak in je vel te komen, zodat je na een weekje bezig zijn, weer helemaal op je gewicht bent.

voordelen van afvallen

Er zijn ook andere manieren om met elkaar overgewicht aan te pakken, zo heb je bijvoorbeeld de Samen Slank Community. Met een groep vrouwen ga je dan een traject in om je overgewicht aan te pakken en in de groep wordt je dan gemotiveerd en gestimuleerd om vol te houden en niet op te geven. Met veel tips en adviezen van vrouwen die samen met jou in het zelfde traject zitten.

Slank het nieuwe jaar in

Lukt dat niet en heb je na Oud & Nieuw nog een stok achter de deur of een extra duwtje in de rug nodig, dan zijn er programma’s waarmee je in een paar weken een flink aantal kilo’s kunt afvallen. Dat kan door wat actiever te gaan bewegen en te gaan sporten, zoals bijvoorbeeld met Fit-Cooking.nl 

 

Als je niet zo van sporten houdt en gewoon bewust met je voeding bezig wilt zijn, dan is het Makkelijk Afvallen Dieet misschien wel wat voor je. In 50 dagen bouw je op een hele rustige, maar verantwoorde manier aan een fit en gezond lichaam. 

Dus niet door heel intensief te gaan sporten of een crash dieet te gaan volgen, maar door gewoon bewust met je voeding bezig te zijn. Ik wens je een fijne en ontspannen feestdagen en een gezond 2022.

Vergelijkbare berichten