emotie eter

Ben jij een emotie eter?

Herken je dit ook? Je komt ‘s avonds thuis uit je werk en het eerste wat je doet is wat lekkers open trekken. Het ging niet allemaal vanzelf op je werk en om dat rot gevoel een beetje kwijt te raken, daarbij kan een lekkere chocolade reep je wel helpen. Je bent een emotie eter. Dat je na het eten van dit “troost-voedsel” je eigenlijk nog rotter voelt omdat je weer hebt toegegeven aan dat vervelende emotie-eten, dat kan er zelfs voor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. 

Belangrijk dus om je er van bewust te zijn of je een emotie eter, een troost eter of misschien wel iemand bent met een eetstoornis. Want ook dat kan het geval zijn. Als eten je leven beheerst dan kan er echt sprake zijn van een stoornis.

Ik leg je uit hoe het komt dat je een emotie eter bent geworden en hoe je kunt herkennen of dat je misschien wel met een eetstoornis te kampen hebt.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over emotie-eten, eetproblemen en eetstoornissen zijn:

 1. Wat is emotie-eten?: Emotie-eten is het gebruiken van voeding als een manier om emotionele stress te verlichten. Het komt vaak voor dat mensen in reactie op negatieve emoties ongezonde snacks eten om zich beter te voelen.

 2. Kenmerken van emotie-eten: Emotie-eten wordt gekenmerkt door het eten van ongezonde voeding in reactie op emotionele stress, zoals eenzaamheid, stress, of verveling. Mensen die hiermee kampen, hebben vaak moeite met het veranderen van dit gedrag en ervaren een verstoorde relatie met voeding.

 3. Hoe emotie-eten tegen te gaan: Om emotie-eten tegen te gaan, is het belangrijk om bewust te worden van je emotionele triggers en te leren omgaan met lastige emoties zonder naar voedsel te grijpen. Dit kan onder andere door mindfulness, het bijhouden van een eetdagboek en het zoeken van professionele hulp.

 4. Wanneer is er sprake van een eetstoornis?: Een eetstoornis gaat verder dan emotie-eten en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Signalen van een eetstoornis zijn onder andere een verstoorde relatie met voeding, angst om aan te komen, en onbeheerste eetbuien. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als er vermoedens zijn van een eetstoornis.

Wat is emotie eten?

Emotie eten, of emotie eter, is een term die je veel tegenkomt als het over afvallen gaat. Emotie eten is dan ook één van de belangrijkste reden dat je ongewenst in gewicht aankomt. Het voedsel wat je als tussendoortje eet is eigenlijk altijd ongezond. Een emotie eter neemt niet een paar rauwe wortels als tussendoortje, nee, die trekt een zak chips open. 

Een emotie eter grijpt naar voedsel zodra hij of zij te maken heeft met een lastige situatie of lastige gevoelens. Deze emoties zorgen er voor dat er een drang komt naar het eten van bepaald voedsel. Voedsel dat je afleidt van je huidige, moeilijke situatie en troost biedt bij het verwerken van lastige emoties. 

Zoals ik al schreef ligt dan de neerwaartse spiraal op de loer: na een eetbui heb je een hekel aan het feit dat je er weer aan toegegeven hebt en de negatieve emoties die je probeerde weg te stoppen, worden daarmee eigenlijk alleen maar meer vergroot.

emotie eter

Kenmerken van emotie eten.

Zoals de term emotie eten al aangeeft, wordt het extra eten of snaaien ingegeven door de emoties die je op een bepaald moment ervaart. Als je, als emotie eter, van dit snaaien af wil raken, dan is het belangrijk dat ook de achterliggende reden van het emotie eten wordt aangepakt, want zolang dit aanwezig blijft, blijft de drang naar voedsel om deze gevoelens te onderdrukken. Een gespecialiseerde diëtist of een gewichtsconsulent kan je daarmee helpen. Deze mensen laten je inzien waarom je te kampen hebt met emotie eten en vertellen je wat de kenmerken zijn van emotie eten, zoals daar zijn:

 • ondanks dat je heel graag van het snoepen af wilt raken, het lukt je maar niet. Het is zo’n vast ritueel, die chips ‘s avonds op de bank, dat het je niet lukt om een film te kijken zonder wat te snaaien. Vraag jezelf af waarom het nodig is dat je die zak chips nodig hebt..
 • je hebt voor alles een motivatie om te eten. Je eet namelijk als je je onrustig voelt, of onzeker, maar ook als je je blij of boos voelt of moe of chagerijnig. Vraag jezelf af hoe het komt dat elke emotie met eten wordt geassocieerd ..
 • het volgen van welk dieet dan ook, het wordt maar geen succes. Dat is ook niet zo vreemd, want door al het snaaien is de calorie inname veel te hoog op dagbasis. Dus eerst stoppen met snaaien, en dan kun je pas beginnen met afvallen.
 • je ideale gewicht kun je niet op de lange termijn vasthouden. Ook al is het je even gelukt om een bepaald gewicht te behalen, daarna val je toch al snel weer in de jo-jo val. Met als resultaat aankomen in gewicht en het krijgen van negatieve emoties en een negatief zelfbeeld.

Emotie eten tegen gaan

Wat kun je doen om toch met dat snaaien te gaan minderen en het emotie eten de baas te blijven?

Allereerst moet je van jezelf weten welke emoties er voor zorgen dat je naar voedsel grijpt. Wat is het dat je doet grijpen naar een zak chips of reep chocolade? Vaak zijn het onderdrukte emoties, en dat kan van alles zijn. Ga bij jezelf na of je last hebt van pijn en verdriet, van boosheid of vreugde, van eenzaamheid of stress. Als je van jezelf weet wat jou triggert om naar voedsel te grijpen, dan is dat hetgeen waar eerst aan gewerkt moet worden. Als je daar zelf niet achter komt of niks kunt met deze bevinding, schakel dan hulp in.

Het kan misschien een drempel zijn om er met iemand over te gaan praten, maar als je eenmaal je verhaal hebt verteld tegen zo’n consulente, dan kun je samen met hem/haar gaan werken aan een situatie waarin je de drang naar voedsel onder controle kunt houden. Natuurlijk zul je nog last kunnen hebben van bepaalde emoties en aan de hand daarvan een bepaalde drang voelen. Maar met hulp weet je dan dat dit niet uit hoeft te lopen op een avondje snaaien. 

Je weet dan een manier om op een andere manier met je emoties om te gaan: je belt eens met een vriend of vriendin en deelt met hun wat je hebt meegemaakt en welke emoties dat bij je op riep. Erg waardevol als je in je vrienden- of familie kring een luisterend oor hebt die je frustratie kan aanhoren en die je misschien wel van goede adviezen kan voorzien, of die je uitnodigt om een stukje te gaan wandelen en er dan verder over te praten. 

Je kunt ook een lekker bad nemen of een muziekje opzetten. Iets waarmee je kunt ontspannen, of iets waar je lekker mee kunt galmen. Als je op zo’n manier de emotie’s de baas bent dan heb je een weg gevonden om van dat snaai-gedrag af te komen. Daarbij kan het helpen om:

 • een realistisch doel te stellen voor je gewicht. Hoe realistischer, hoe makkelijker het doel kan worden bereikt, en hoe eerder je daar een positieve emotie mee kunt opwekken.
 • je eetpatroon aan te passen. Gewoon gezond eten met veel groente, noten en zaden en er voor te zorgen dat er niet al teveel koolhydraten in je dagelijkse voeding zitten. Daarvoor zijn er diverse recepten te vinden die je daarbij kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld de Afslankreceptenbijbel.
 • meer te gaan bewegen. Beweging kan er voor zorgen dat je je emoties kunt verwerken, je kunt er eens rustig over nadenken tijdens een work-out en als je klaar bent, dan zijn die emoties ook vaak voor een groot deel weggenomen. Zo’n work-out kun je in een sportschool doen, maar er zijn ook diverse programma’s om thuis voor de buis lekker te kunnen bewegen. Je bent er niemand tot last en nog mooier, je hebt last van niemand. Een voorbeeld hiervan is de online sportschool.
 • wat meer vergevingsgezind te zijn naar jezelf toe. Accepteer dat het niet altijd lukt om van het snaaien af te blijven, maar zie dan ook dat een keer zondigen je niet van je doel af kunt houden.
 • met regelmaat te eten, en daarbij ook voldoende te eten. Dus met een echt gevulde maag van tafel gaan zodat je eigenlijk tot de volgende maaltijd genoeg hebt en niet tussendoor de neiging hebt om weer iets uit de kast te pakken. Snoep en junkfood laat je sowieso staan en je kiest alleen nog maar voor gezonde voeding. Wist je dat gefermenteerde voeding heel gezond is? Ik heb daar een tijdje terug nog een interessant artikel over geschreven: Fermenteren kun je leren.

Wanneer is er sprake van een eetstoornis?

We hebben het gehad over het feit wat emoties bij je teweeg kunnen brengen en dat dat kan uitmonden in snaaigedrag. Maar is er een grote angst om aan te komen, heb je een vertekend lichaamsbeeld, eet je heel veel, of juist heel weinig en komt het zelfs voor dat je een aantal keren in de week een onbeheerste eetbui hebt, dan is er echt sprake van een eetstoornis. 

Een eetstoornis is dan ook een psychische aandoening, het heeft er niet mee te maken dat je je voeding niet goed kunt kauwen of door kunt slikken. Bij iemand die een eetstoornis heeft wordt het dagelijks functioneren een probleem, het hele leven wordt er op een negatieve manier door beïnvloed.

De kenmerken van iemand die een eetstoornis heeft zijn of heel veel eten, of heel weinig, en streng lijnen afgewisseld met gigantische eetbuien.

Vraag je jezelf af of je een eetstoornis hebt, kijk dan even naar de onderstaande voorbeelden en ga bij jezelf na of je ze herkent:

 • Liegen over wat je hebt gegeten
 • Je slaat wel eens een maaltijd over, en je moet vlak na een maaltijd wel eens braken
 • als het eetmoment nadert gedurende de dag, dan voel je ook de spanning daarvoor toenemen
 • Je eet als je eigenlijk helemaal geen trek hebt, of andersom, je eet terwijl je eigenlijk al hartstikke vol zit.
 • je hebt geen controle over eten, eten beheerst je hele leven
 • na het snaaien verstop je de verpakkingen omdat je er niet mee geconfronteerd wilt worden.

Heb je het vermoeden dat iemand in je naaste omgeving een eetprobleem of eetstoornis heeft? Of heb je zelf symptomen die daarop wijzen? Dan is het raadzaam om een online eetstoornis zelftest te doen.

Uit zo’n zelftest kunnen een aantal zaken naar voren komen waarbij het goed is om de volgende punten in gedachten te houden:

1 – Een eetstoornis is niet altijd aan het uiterlijk te zien, daarom wordt dit ook niet heel snel als een eetstoornis herkend. Er kunnen wel bepaalde signalen zijn die er op kunnen duiden dat er toch sprake is van een eetstoornis.

2 – Vaak zijn het vrouwen die een eetstoornis hebben, maar dit komt ook voor bij mannen, o’n 3% van de mannen onder de 20 jaar heeft ook last van een eetstoornis. Dit kan bijvoorbeeld een uitwerking zijn om het perfecte lichaam te trainen.

3- Een eetstoornis is moeilijk te genezen en gaat niet vanzelf over. Vandaar dat er hulp bij nodig is om deze stootnis te boven te komen.

4 – Bij een eetstoornis kan het voorkomen dat bepaalde voedingsstoffen niet meer worden ingenomen waardoor er tekorten in het lichaam ontstaan. In extreme mate (bij anorexia) kan het zelfs een overlijden tot gevolg hebben. Bij anorexia als gevolg van het ondergewicht, bij een eetbui stoornis door gebrek aan voedingsstoffen.

5 – Niemand kiest er zelf voor om een eetstoornis te ontwikkelen. Het zijn psychologische factoren die een belangrijke rol spelen, zoals weinig zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, perfectionisme, faalangst en moeite met het uiten van gevoelens.

6 – Meer dan 20.000 vrouwen van 40 jaar en ouder lijden aan een eetstoornis. Het feit dat bij (sommige) vrouwen rond die leeftijd de overgang al begint, is daar één van de redenen voor. Vrouwen krijgen dan te maken met psychische klachten wat kan uitmonden in een eetstoornis.

Voorkomen van een eetstoornis

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het hebben van een eetstoornis een ernstige zaak. Iets wat je lichamelijke gezondheid echt op het spel kan zetten. Daarom is het verstandig om een gezond voedingspatroon aan te houden zodat je niet in een jo-jo effect beland met een negatieve spiraal als resultaat.

Gezond zijn van lichaam en geest, dat is de beste manier om een eetstoornis te voorkomen. Aan de andere kant zijn er mensen die dermate snel te kampen kunnen hebben met psychische problemen, dat daar heel snel eetstoornissen uit voort kunnen vloeien. Heb je zoiets bij een ander of bij jezelf ervaren, zoek dan zo snel mogelijk professionele hulp. Alleen dan kun je weer van een eetstoornis af raken.

Tenslotte wil ik je nog een aantal signalen meegeven. Lees ze eens door en ga ze bij jezelf eens na. Zijn deze signalen herkenbaar voor je? Wacht er dan niet te lang mee om ze aan te pakken en er wat mee te gaan doen. Als je nog in een beginfase zit, probeer dan je levensstijl en voeding aan te passen, is het iets waar je al langere tijd mee aan het worstelen bent, neem dan contact op met een coach of andere deskundige die je hierbij kunnen helpen.

Signalen van een (beginnende) eetstoornis:

 • altijd bezig zijn met voeding, afvallen en calorieën
 • last hebben van een laag zelfbeeld met weinig zelfvertrouwen
 • perfectionistisch en competitief ingesteld
 • gevoelig maar ook impulsief
 • sporten om een juist lichaamsgewicht
 • heel sterk prestatiegericht
 • de overtuiging dat je veel dikker bent dan anderen
 • het buitengesloten voelen
 • ga ook niet naar feestjes, want daar zijn andere mensen en nog erger: volop te eten
 • ik kijk elke dag in de spiegel en denk dan: ik ben te dik
 • al mijn kleding is oversized, lekker wijd
 • je liegt wel eens (of vaker) over wat je gegeten hebt
 • je eet ook liever alleen dan met anderen
 • je ervaart een schuldgevoel na het eten of snaaimoment
 • dooreten terwijl je al vol zit
 • vreemde combinaties gaan eten, zoals pindakaas combineren met hagelslag
 • je hebt last van koude handen en voeten
 • een hoog cholesterol gehalte
 • en een te hoge, of lage bloeddruk
 • je gebit geeft je problemen
 • overmatige overgangsklachten

Zijn meerdere kenmerken van toepassing op je, zoek dan echt hulp en laat het niet verder oplopen.

Op deze pagina kun je lezen: 

 • hoe je kunt herstellen van een eetstoornis
 • dat je niet zelf hebt gekozen voor deze eetstoornis
 • je wel zelf voor hulp kunt kiezen
 • je het niet alleen hoeft te doen
 • en dat je niet de enige bent die hier zo ontzettend mee zit!

Emotie eten, eetproblemen en eetstoornissen:  adviezen om emotie-eten tegen te gaan

Emotie eten is een veelvoorkomend fenomeen waarbij voeding wordt gebruikt als een uitlaatklep voor emotionele stress. Herken je het patroon waarbij je ‘s avonds na een zware dag naar troostvoedsel grijpt? Dit gedrag kan leiden tot een neerwaartse spiraal waarin je je alleen maar slechter voelt. Het is essentieel om te begrijpen wanneer je een emotie eter bent en welke stappen je kunt nemen om dit te veranderen.

Daarom heb ik deze uitgebreide FAQ samengesteld waarin de meest voorkomende vragen rondom emotioneel eten voorbij komen.

1. Wat is emotie eten?
Emotie eten is een veelvoorkomend fenomeen waarbij voeding wordt gebruikt als een uitlaatklep voor emotionele stress. Het is het eten van voedsel, meestal ongezond, als reactie op negatieve emoties om deze te onderdrukken.

2. Hoe herken ik of ik een emotionele eter ben?
Je herkent het patroon van emotie eten wanneer je merkt dat je bij lastige emoties of negatieve gevoelens zoals eenzaamheid, stress of verveling naar snacks of ongezonde voeding grijpt. Dit gedrag komt vaak voor in situaties waarin je eigenlijk geen echte honger hebt.

3. Wat zijn de risico’s van emotie eten?
Emotie eten kan leiden tot overeten, gewichtstoename en een verstoorde relatie met voeding. Het kan ook een vicieuze cirkel creëren waarbij je je na het eten van ongezonde snacks juist slechter voelt en daardoor nog meer gaat eten om troost te vinden.

4. Hoe kan ik emotie-eten tegen gaan?
Om emotie-eten tegen te gaan, is het belangrijk om bewust te worden van je emotionele triggers en te leren omgaan met lastige emoties zonder toevlucht te nemen tot voedsel. Mindfulness kan hierbij helpen, evenals het bijhouden van een eetdagboek en professionele hulp zoeken, zoals een diëtist of therapeut.

5. Zijn er specifieke situaties waarin ik meer last van emotie-eten heb?
Emotie eten kan zich voordoen in verschillende situaties, zoals na een lange werkdag, als je je eenzaam voelt, of wanneer je onbewust voor de tv aan het snaaien bent. Het kan ook voorkomen wanneer je alcohol drinkt, wat de remmingen kan verminderen.

6. Wat zijn emotionele triggers?
Emotionele triggers zijn situaties, gebeurtenissen of emoties die de drang om te eten vanuit emotie versterken. Dit kunnen bijvoorbeeld stressvolle momenten, conflicten, of vermoeidheid zijn.

7. Hoe kan ik professionele hulp zoeken voor mijn eetproblemen?
Als emotie eten een serieuze invloed heeft op je leven, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een diëtist, therapeut, of psycholoog met ervaring in eetstoornissen kan je begeleiden bij het aanpakken van emotie-eten.

8. Wat is ‘Uit de ban van emotie-eten’ van Joanna Kortink?
Uit de ban van emotie-eten‘ is een boek geschreven door Joanna Kortink dat advies en inzichten biedt over hoe je emotie-eten kunt begrijpen en aanpakken. Het boek bevat strategieën om een gezondere relatie met eten op te bouwen en emotionele eetbuien te verminderen. Onderaan in dit artikel kun je nog wat meer lezen over dit boek van Joanna.

9. Zijn er voedingsmiddelen die emotie-eten bevorderen?
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suikers en koolhydraten kunnen de afgifte van dopamine stimuleren, wat een rol kan spelen in het overmatig eten van ongezonde snacks. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze voedingsmiddelen en ze met mate te consumeren.

10. Wat zijn enkele adviezen om emotie-eten tegen te gaan?
Om emotie-eten te verminderen, kun je onder andere proberen mindful te eten, jezelf gezondere alternatieven te gunnen, professionele hulp te zoeken, en je bewust te worden van je eetpatroon, je eetgedrag en emotionele triggers. Een aanrader hierbij is het gebruik van het boek, de Afslank Receptenbijbel, met daarin een uitgebreid omschreven voedingspatroon waarin alle benodigde voedingsstoffen voor het lichaam zich bevinden.

11. Hoe kan ik een goede relatie met eten opbouwen?
Een goede relatie met eten begint met het erkennen van je emoties en behoeften zonder deze te onderdrukken met voedsel. Het gaat om bewust eten, luisteren naar je lichaam en het voeden met voedzaam voedsel wanneer je echt honger hebt.

12. Is emotie eten een vrij algemeen verschijnsel?
Ja, emotie eten is een vrij algemeen verschijnsel wat van persoon tot persoon verschillen kan. Het komt voor bij veel mensen, maar de intensiteit en frequentie kunnen variëren. 

13. Hoe kan ik mijn emotie-eten verminderen?
Om je emotie-eten te verminderen, kun je verschillende strategieën proberen, zoals het bijhouden van een eetdagboek, het ontwikkelen van mindful eetgewoonten, en het leren herkennen van echte honger versus emotionele honger.

14. Wat zijn enkele gezondere alternatieven voor ongezonde snacks?
In plaats van ongezonde snacks zoals chips en koekjes, kun je kiezen voor snacks met vezels, zoals groenten en fruit. Het helpt om snacks vooraf te plannen en binnen je dagelijkse voedingsdoelen te blijven.

15. Is het mogelijk om emotie-eten volledig te stoppen?
Het volledig stoppen van emotie-eten kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk om de frequentie en impact ervan te verminderen door bewustwording, strategieën en professionele begeleiding.

16. Wat is de rol van dopamine bij emotie eten?
Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij het beloningscentrum van de hersenen. Voedingsmiddelen met suikers en koolhydraten kunnen de afgifte van dopamine stimuleren, wat kan bijdragen aan het overmatig eten van ongezonde snacks.

17. Hoe kan ik omgaan met eetbuien?
Omgaan met eetbuien vereist bewustwording van je triggers en het ontwikkelen van copingmechanismen om met lastige emoties om te gaan. Professionele hulp, zoals therapie en ondersteuning van een diëtist, kan hierbij helpen.

18. Wat is het belang van een eetdagboek bij het aanpakken van emotie-eten?
Een eetdagboek kan helpen om bewust te worden van wanneer en waarom je eet, evenals je emoties en triggers die tot emotie-eten leiden. Dit inzicht kan de eerste stap zijn naar gedragsverandering.

19. Hoe kan ik mijn relatie met eten verbeteren?
Het verbeteren van je relatie met eten gaat om bewustwording, zelfcompassie en het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten. Het kan nuttig zijn om advies te zoeken bij professionals die gespecialiseerd zijn in eetproblemen.

20. Zijn er groepen of organisaties die kunnen helpen bij eetproblemen?
Ja, het Voedingscentrum en andere organisaties bieden informatie en bronnen over eetproblemen, gezonde eetgewoonten en het zoeken naar professionele hulp.

21. Wat zijn enkele strategieën om emotionele eetbuien te voorkomen?
Strategieën om emotionele eetbuien te voorkomen omvatten het ontwikkelen van mindfulness, het identificeren van triggers, het vinden van gezonde manieren om met emoties om te gaan en het opbouwen van een positieve relatie met voeding.

22. Hoe kan ik mijn eetpatroon veranderen als emotie-eter?
Als emotie-eter kun je je eetpatroon veranderen door bewust te kiezen voor voedzame maaltijden en snacks, je emoties te erkennen zonder voedsel te gebruiken als troost, en geleidelijk aan gezondere gewoonten op te bouwen.

23. Wat zijn enkele gezonde manieren om met lastige emoties om te gaan?
Gezonde manieren om met lastige emoties om te gaan zijn onder andere praten met vrienden of familie, mindfulness en ontspanningsoefeningen, lichaamsbeweging, en creatieve activiteiten die je afleiden van de drang om te eten.

24. Hoe kan ik voorkomen dat ik blijf eten, zelfs als ik al vol zit?
Het herkennen van verzadigingssignalen van je lichaam en bewust eten kan helpen voorkomen dat je blijft eten, zelfs als je al vol zit. Neem de tijd om te genieten van elke hap en luister naar je lichaam.

25. Wat zijn enkele tips om mindfulness te gebruiken bij het aanpakken van emotie-eten?
Mindfulness kan je helpen bij het aanpakken van emotie-eten door je bewust te maken van je emoties en eetgewoonten. Focus op elke hap, proef het voedsel en wees je bewust van je gevoelens zonder oordeel.

26. Wat zijn enkele praktische stappen om emotie-eten de baas te worden?
Om emotie-eten de baas te worden, kun je praktische stappen nemen zoals het aanleggen van een eetdagboek, het identificeren van emotionele triggers, gezonde alternatieven voor snacks kiezen en leren omgaan met stress en negatieve emoties zonder voedsel.

27. Is het mogelijk om mijn relatie met eten te herstellen na het hebben van een eetstoornis?
Ja, het is mogelijk om je relatie met eten te herstellen na het hebben van een eetstoornis. Dit vereist vaak professionele hulp, geduld en inzet om geleidelijk gezonde eetgewoonten en een positieve kijk op voeding te ontwikkelen.

28. Wat zijn enkele bronnen die ik kan raadplegen voor meer informatie over emotie eten?
Je kunt  het boek ‘Uit de ban van emotie-eten’ van Joanna Kortink raadplegen, evenals online informatie van gerenommeerde organisaties zoals de Consumentenbond voor inzichten en advies over emotie-eten en eetproblemen. 

29. Hoe kan ik mijn eetproblemen aanpakken als ik me schaam?
Het is belangrijk om te begrijpen dat eetproblemen vrij algemeen voorkomen en dat schaamte niet nodig is. Zoek professionele hulp en ondersteuning om je te helpen je eetproblemen aan te pakken en een gezondere relatie met voeding op te bouwen.

30. Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik een eetstoornis heb?
Als je vermoedt dat je een eetstoornis hebt, is het essentieel om hulp te zoeken bij een therapeut, diëtist of iemand anders die gespecialiseerd is in eetstoornissen. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen bij het herstelproces. 

Om gezond van lichaam en geest te blijven kan ik je aanraden om eens een kijkje te nemen bij de Afslankreceptenbijbel. Niet alleen als je een paar kilo wilt afvallen, maar ook als je gewoon een gezond voedingspatroon wilt volgen. Een voedingspatroon waarin alle benodigde voedingsstoffen voor het lichaam zich bevinden.

En met een grote verscheidenheid aan recepten zodat er altijd wel een (groot) aantal recepten zijn te vinden die je lekker zult vinden en die voorkomen dat je in een eetstoornis gaat belanden. Gezonde voeding in een gezond lichaam, dat is voor elk mens, dus ook voor jou, het beste wat je na kunt streven! En in dit boek lees je dat:

 • Afvallen ook leuk kan zijn!
 • Je overtollige buikvet op een snelle manier kunt verbranden.
 • Je geen honger hoeft te lijden met dit dieet.
 • Het voorkomt dat je gaat jo-jo-ën.
 • De recepten simpel zijn te maken.

Uit de ban van emotie-eten – Joanna Kortink

Evi van Leersum schreef over dit boek:

Ik begon het boek te lezen en stond al snel net als een jonge hond aan de riem te trekken om te mogen beginnen met de praktische oefeningen die in het boek worden beschreven. Dit boek is op mijn lijf geschreven en dat is op een praktische manier omgaan met deze problematiek. Geen diëten, streng lijnen en weer aankomen, maar aan het werk met jezelf. Wat bij mij vooral heeft geholpen is de dialoog die ik met mijn innerlijke saboteur aan ben gegaan. Ik vond het zo herkenbaar om te lezen hoe mijn innerlijke stem mij saboteert, ik was er helemaal klaar mee!

In het boek worden handvatten gegeven hoe je met je innerlijke saboteur moet omgaan en het wèrkt! Het is eigenlijk heel simpel als je weet wat je moet doen. Ik voelde mij al snel als herboren, ik heb de touwtjes weer in handen, ik zit vol energie èn de kilo’s vliegen eraf! Ik ben telkens weer verwonderd wanneer ik op de weegschaal sta, maar vooral heel erg blij mijn spiegelbeeld en wie ik ben!!
Ik hoop van harte dat iedereen de weg vindt naar dit boek.

Vergelijkbare berichten