detox kuur

Detox kuur: ontgiften en afvallen zonder honger

Als je een normale eter bent en je eet van nature gewoon gezonde voedingsmiddelen, dan is detoxen eigenlijk helemaal niet nodig. Want je lichaam reinigt zichzelf van binnen ook continue. In dit artikel ga ik wat dieper in op wat detoxen precies is, of je er echt 10 kilo in 10 dagen mee kunt afvallen en welke detox programma’s en detox kuren er zijn die je met goed resultaat kunt volgen.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over Detox kuren:

 1. Verschillende benaderingen van detoxen: Er zijn verschillende methoden voor het uitvoeren van een detox kuur, zoals vasten, sapkuren, plantaardige detox en kickstart programma’s. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken en duur.

 2. Toegevoegde waarde van een detox kuur: Hoewel het lichaam natuurlijke mechanismen heeft om gifstoffen te verwijderen, kan een detox kuur deze processen ondersteunen en versterken. Dit kan leiden tot een effectievere verwijdering van schadelijke stoffen en het verbeteren van de algehele gezondheid en vitaliteit.

 3. Gezondheidsvoordelen: Detox kuren kunnen verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder meer energie, gewichtsverlies, een betere spijsvertering en een bewustere omgang met voeding en levensstijl.

 4. Voorzichtigheid is geboden: Hoewel detox kuren voordelen kunnen bieden, zijn er ook nadelen en risico’s aan verbonden, zoals stress, een mogelijk onevenwichtig dieet en het risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Het is belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn en indien nodig professioneel advies in te winnen voordat je aan een detox kuur begint.

Wat is een detox kuur?

Er zijn verschillende woorden voor een detox kuur, het wordt namelijk ook wel ontgiften, ontslakken, een detox-dieet of een cleanse genoemd. Maar in feite is het allemaal hetzelfde: het is een kortdurende, drastische aanpassing van je voedingspatroon met als doel om gif- en afvalstoffen uit je lichaam en bloed te halen, want daarin hopen de afvalstoffen zich op. Het lichaam ontgiften kan op verschillende manieren gebeuren, zoals bijvoorbeeld met een detox sap kuur, een detox dieet of voor een bepaalde periode vasten.

Wat is een detox kuur stappenplan?

Hoe verloopt zo’n ontgiftingskuur en welke stappen moeten er worden genomen om te kunnen spreken van een goed resultaat?

De eerste stap is meestal een paar dagen vasten: je eet dan niets. De volgende stap is een streng dieet volgen op basis van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Na deze stappen merk je dat je heel aandachtig met je lichaam en voeding bezig bent. Andere stappen die nog gezet kunnen worden, afhankelijk van het dieet wat je volgt, zouden kunnen zijn: het alleen drinken van bepaalde vloeistoffen, zoals gezouten water of citroensap, het innemen van supplementen of kruiden. het gebruik van een laxeermiddel, wat intensiever sporten en volledig stoppen met roken, stoppen met alcohol en stoppen met geraffineerde suikers.

Wat is de toegevoegde waarde van een detox kuur?

Dat is een goede vraag want het lichaam heeft in de vorm van lever en nieren al ingebouwde mechanismes die het lichaam reinigen. Die mechanismes zijn inderdaad aanwezig maar kunnen met een detox kuurtje nog veel effectiever werken. Zo’n kuur geeft het lichaam dan ondersteuning bij het afvoeren van schadelijke en ongewenste stoffen, nog veel meer dan de lever of nieren in zo’n zelfde periode zouden kunnen doen.

Je lichaam wordt als het ware een handje geholpen waarbij het lichaam zelf de grote hoeveelheid gifstoffen (waarmee we tegenwoordig te maken hebben) niet meer alleen kan afvoeren. Je kunt dus binnen een relatief korte tijd (meestal een week, of minder) heel veel gifstoffen uit je lichaam verwijderen.

Wat drink je dan bij een detox kuur?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten kuren, ik zal hieronder een paar verschillende voorbeelden aanhalen en uitleggen wat voor resultaten je met deze kuren kunt behalen.

Vaak wordt gedacht dat afvallen het primaire doel is bij het volgen van bijvoorbeeld een sapkuur. Maar dat is niet het geval. Het gaat er in eerste instantie om dat je je lichaam ontgift. Om dit te bereiken wordt er vaak gevast en daarna wordt er een aantal dagen een bepaald dieet gevolgd. Dat je uiteindelijk na een week detoxen een paar kilo bent afgevallen, dat kan heel goed, maar vaak is het ook vocht wat uit je lichaam is verdwenen.

Maar er zijn mensen bij wie het detoxen in combinatie met een koolhydraatarm dieet zo goed aanslaan dat ze er ruim 20 kilo mee kunnen afvallen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Diana, die 21 kilo afviel met het Smoothie afslankplan van Jasper Alblas.

Diana geeft aan dat het met enige regelmaat detoxen best wel wat voordelen geeft, te weten:

 • het vasten geeft tijdelijk je organen even rust
 • extra stimulans van de lever om gifstoffen te verwijderen
 • je lichaam gaat steeds meer afvalstoffen verwijderen
 • je lichaam krijgt in een korte tijd veel gezonde voedingsstoffen binnen

De kilo’s die je met het detoxen kwijt raakt, die kunnen er ook af blijven. Als je tussen de periode’s van detoxen gezond blijft eten en blijft bewegen, je niet meer calorieën inneemt dan dat je verbruikt, dan kun je met een volgende detox weer een par kilo afvallen met als resultaat dat je na een paar keer detoxen zo’n 5 tot 10 kilo kwijt kunt raken. Dat gaat echter niet in 10 dagen, want dat zou ook niet gezond zijn, want dan zou je eerder spreken over een crash dieet.

Als je met een detox kuur bezig gaat, wees je dan bewust van de voor- en nadelen van zo’n kuur.

De voordelen van een detox kuur:

 • je voelt je beter in je vel zitten, je hebt meer energie en meer focus. Dit komt met name omdat je geen ongezonde voeding binnen krijgt voor een bepaalde periode, en daarnaast krijg je opeens veel meer vitamines en mineralen binnen dan dat je gewoon was.
 • je valt er mee af; niet als primair doel, maar wel als fijne bijkomstigheid. Als je heel snel afvalt bij het detoxen, dan kun je er eigenlijk zeker van zijn dat na het detoxen er weer kilo’s bij gaan komen. Er zal dan sprake zijn van vochtafdrijving en verbranding van de koolhydraatvoorraden, maar niet van vetverbranding. Als je echter een paar kilo afvalt, zo tussen de twee en de vier kilo per kuur, dan is het goed mogelijk om dit gewichtsverlies vast te houden.
 • Daarbij komt het laatste voordeel van detoxen: je gaat veel bewuster met voedsel om en je probeert een gezondere levensstijl na te volgen. Je gaat wat meer sporten, je focust meer op gezond en voedzaam eten, bewerkt voedsel ga je vanaf nu vermijden en je gaat veel meer drinken, met name thee en water.

De nadelen van een detox kuur:

 • Het zijn niet alleen maar voordelen, want er is ook een echt nadeel aan detoxen, namelijk de hoeveelheid stress die er bij komt kijken. 48-uur vasten is niet niets, dus als je hier niet helemaal op gefocused bent dan slaat de stress toe. Je hebt moeite om het hongergevoel te weerstaan en de stresshormoon-spiegel stijgt.
 • Een ander gevaar bij het volgen van een detoxkuur is dat je een te eenzijdig voedingspatroon gebruikt waardoor je te weinig gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Een vitamine- en mineralentekort ligt op de loer. Belangrijk dus om ook tijdens een kuur goed op te letten wat je aan voeding binnen krijgt, en dit zonodig aan te vullen met supplementen zodat je toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Redenen om met een detox kuur te beginnen

Een detox kuur wordt meestal gedaan om bepaalde gezondheidsklachten te verminderen en om fitter in je vel te komen zitten. Zo kun je een detox kuur doen bij spijsverteringsproblemen, als je last hebt van een aanhoudend opgeblazen gevoel, als je last hebt van chronische vermoeidheid, een auto-immuunziekte of obesitas.

Ook als de feestdagen net achter de rug zijn, dan is het een goed moment om te gaan detoxen en een detoxkuur van een paar dagen te houden. Alle afvalstoffen kunnen dan je lichaam weer verlaten en je lichaam krijgt de mogelijkheid om zich weer te herstellen.

Voorbeelden van detox kuren:

1 – de sapkuur

Dit is ook gelijk de meest effectieve en intensieve manier van detoxen. Deze kuur kun je zo lang maken als je wilt maar 21 dagen is wel de maximale tijdsduur om met een sapkuur bezig te zijn. Vaak voel je heel goed aan wanneer je lichaam zich begint te resetten en je een nieuwe focus ervaart. Bij het volgen van de sapkuur maak je meestal zelf de sappen van verschillende soorten groenten.

Bij het Smoothie Afslank Plan wordt zo’n sapkuur aangeboden. Na een kuur van 7 dagen ervaar je dat je meer energie hebt dan tevoren, dat het mogelijk is om af te vallen zonder honger te hebben en ga je de verzuring van je lichaam tegen. Kortom: je geeft je lichaam echt een reset.

Een punt van aandacht bij het volgen van een wat langer sapkuur is het volgende: stop voordat je begint met de kuur al met het gebruik van suiker, alcohol en koffie. Als je dat moet gaan doen op de eerste dag dat je gaat vasten, dan wordt dat alles bij elkaar veel te zwaar.

Daarnaast moet je ook opletten dat je na de detox periode weer rustig aan gaat doen met het gewone voedsel. Je kunt je lichaam en organen flink belasten door vlak na een kuur bijvoorbeeld wat bitterballen naar binnen te schuiven. Je lichaam heeft echt tijd nodig om weer te wennen aan gewoon voedsel, laat staan aan party snacks.

2 – de plantaardige detox

Dit houdt in dat je 3 tot 4 weken geen dierlijke producten eet. Ten eerste weet je na een maand geen dierlijke producten te hebben gegeten, of een dergelijk voedingspatroon wel bij je past. Want hoewel dierlijke producten niet per se slecht voor je hoeven te zijn, ze belasten wel je lichaam op een bepaalde manier. Het kost behoorlijk wat energie om ze te verteren.

Je eet tijdens dit dieet geen bewerkte producten en geen vlees, vis en eieren. Daarnaast drink je geen alcohol, koffie, zuivel en thee. Je eet wel groeten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten, superfoods en drinkt daarbij water of verse kruidenthee. Dit is een wat minder intensieve kuur dan de sapkuur en daarom duurt deze kuur ook wat langer.

3 – kickstart

Vind je een plantaardige detox of een sapdetox nog steeds wat te heftig en wil je liever wat gecontroleerder beginnen, dan kun je een kickstartprogramma uit het Smoothie Afslank Plan doen. Gedurende 10 dagen vervang je dan één of meerdere maaltijden door een groene smoothie. Daarnaast blijf je koolhydraatarm eten en kun je elke dag gezonde tussendoortjes nemen.

Het voordeel is dat de groene smoothies wat makkelijker in je leven te integreren zijn. Zeker als je voor een baan de deur uit moet, dan is zo’n groene smoothie dieet veel praktischer. Na de eerste 10 dagen kun je er ook gewoon mee doorgaan en blijven één van de maaltijden vervangen door een groene smoothie. Dit zorgt dan voor een nieuwe levensstijl waarbij je goed zorgt voor je lichaam en je bewust bezig bent met wat goede voeding is voor je lichaam.

De beste detox kuur

Er is niet iets zoals een top 10 met de beste detox kuren simpelweg omdat de beste detox kuur  geheel bepaald wordt door jouw behoeften. Heb je nog nooit een detox kuur gedaan, begin dan met een korte, 3 daagse kuur om te zien hoe het je bevalt. Ben je wat meer ervaren, dan kun je overstappen naar een 5 of 7 daagse kuur.

Er zijn veel leveranciers die wat kuren betreft, maatwerk leveren. Je krijgt dan bijvoorbeeld een boek met allerlei recepten voor het maken van smoothies, detox sappen etcetera. Hierbij moet je dan zelf aan de slag om je detox sappen te maken. Andere leveranciers leveren een geheel compleet pakket zodat je zelf eigenlijk helemaal weinig tot niks hoeft voor te bereiden. Daarom is het belangrijk om zelf te bepalen welke kuur het beste bij jou past.

Om je enkele voorbeelden te geven:

Makkelijk Afvallen – 7-Daagse Smoothie Plan.

Het 7-daagse Smoothie detox plan bevat alles om het lichaam een reset te geven. Deze detox is voor de meeste mensen makkelijk te volgen. En het kost niet veel extra tijd of geld (sterker nog, het levert juist tijd op omdat er minder gekookt hoeft te worden).

Het plan, wat je terug kunt lezen in een mooi fysiek boekwerk, bevat complete dagmenu’s en recepten voor 7 dagen.

Innerwave – Milde Detox.

DE 3 FASEN SAPKUUR:

 1. Get Ready (3 dagen)

Dit is de voorbereidingsfase. Deze fase is erop gericht om geleidelijk de voedingsmiddelen weg te laten die je tijdens fase 2 niet gaat nuttigen. Je eet gezond, drinkt veel en je start alvast met het nemen van de Detox capsules. Je lichaam wordt geleidelijk voorbereid op de reiniging. Dit zorgt ervoor dat je straks met meer gemak de vastenfase doorloopt.

 1. Mild Fasting (3 dagen)

Fase 2 is het echte werk: de reinigingsfase, sapkuur 3 dagen! Je spijsverteringsstelsel, lever en nieren voeren afvalstoffen af. De supplementen die je neemt voorkomen dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en stimuleren de lichaamsreiniging. Je houdt genoeg energie om te blijven werken, sporten en socializen. Je hebt telkens een keuze uit een smoothie, soep of een salade en een plantaardige proteïne shake. Zo kom je deze fasen, sapkuur 3 dagen, milde kuur van Innerwave door.

 1. Keep Calm (3 dagen)

Fase 3 zorgt ervoor dat je je lichaam weer laat wennen aan voedingsmiddelen die wat moeilijker te verteren zijn. Als je (extra) gewicht wil verliezen dan kun je deze dagen koolhydraatarm eten om de vetverbranding verder te stimuleren. Dit is ook een goed moment om je oude eetpatroon onder de loep te nemen. Wat zou je blijvend willen veranderen?  Maak een nieuwe start na de 3 dagen sapkuur met een gezonder eetpatroon en een bewustere leefstijl.

Clean Start – 21-daagse Detox.

Clean Start 21 dagen detox is voor iedereen die toe is aan een grote schoonmaak, zowel lichamelijk als geestelijk. De cursus is zo opgezet dat je 21 dagen lang bewust bezig blijft met je lichaam en geest en ook na het volgen van de Detox periode nog veel aan de informatie zult hebben. De ideale Detox voor beginners!

Wil je ook ervaren welk effect een detox heeft op jouw gezondheid heeft? Geef je dan op en ontvang tijdelijk een aantrekkelijke korting. Wacht niet langer en gun jezelf de cursus ‘Clean Start’. Alles inclusief, dus ook alle extra e-boeken en bonussen!

Clean Start – 10-daagse Summer Detox.

Speciaal ontwikkelde en complete zomer detox kuur die je lichaam reinigt, voedt en rust geeft. Met als resultaat een frisse start van de zomer met meer energie, wat overtollige kilootjes minder en een flinke dosis zelfvertrouwen er bij! Na deze 10 dagen kuur voel jij je weer gezond en energiek en kun je alles aan! Veel informatie en tips kun je ook na je detox blijven gebruiken. Net als de 50 heerlijke recepten!

Bij de Summer Detox ga je gedurende 10 dagen elke dag zelfgemaakte sappen drinken gemaakt van biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en andere superfoods.

Jasper Alblas – 30-daagse Smoothie afslank plan.

 • Je verliest tot 4 kilo in de eerste week
 • Vervolgens verlies je tot 2 kilo per week
 • Efficiënt kickstart programma
 • Bevordert vetverbranding en geeft energieboost

Met de kracht van gezonde smoothies verbrand je overtollig lichaamsvet en krijg je minder drang naar suiker en ongezonde voeding. 

Het boek bevat: 30 smoothie recepten, 15 sap recepten en 21 ‘normale’ recepten die de vetverbranding stimuleren. Met de dagschema’s volg je het programma heel makkelijk. Per dag staat er aangegeven welke recepten je uit het boek kan klaarmaken.

Extra: Jasper Alblas – 30-daagse Smoothie afslank plan – Winter editie

In de winter is het buiten kouder. De natuur heeft bepaald dat ons lichaam in de winter anders werkt dan in de zomer. Je doorbloeding verloopt langzamer, waardoor de voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid langer in je lichaam kunnen blijven. Daardoor worden warmte en energie langer vastgehouden in je lichaam. Door je voeding in de winter aan te passen, help je je lichaam om dit proces makkelijker te laten verlopen.

Gelukkig hoeven smoothies niet helemaal van het menu. Eén per dag heeft ook in de winter voordelen voor je energieniveau, en ook groentesappen kun je prima blijven drinken. Door de smoothies en sappen uit het Smoothie Afslankplan te combineren met soepen uit deze speciale soepbonus uit het Afslankplan, kun je ook in de winter op een prettige manier afslanken met het Smoothie Afslank Plan. Dit e-book zit inbegrepen in het bovenstaande Afslankplan van Jasper Alblas.

Ik hoop dat je met de bovenstaande info wat beter kan bepalen of detoxen ook wat voor jou is. Als je het nog niet eerder gedaan hebt, begin dan rustig aan en doe een kuurtje van een dag of drie. Dan merk je vanzelf of het wat voor jou is. Heb je het al wat vaker gedaan en krijg je de smaak te pakken, probeer dan eens een programma uit. Zo’n compleet plan helpt het je makkelijk te maken, de recepten zitten er bij en vaak ook nog een boodschappenlijstje met alle ingrediënten. 

Vaak wordt een kuur in de zomermaanden gedaan, enerzijds om er strak uit te zien in je bikini, maar anderzijds ook omdat de frisse smoothies dan het lekkerste smaken. Wil je ook in de wintermaanden door gaan met smoothies, dan kan dat prima met warme soepen. Ook daarbij voeg je diverse groenten samen en doe je die in de blender om daarmee een heerlijke warme soep te maken.

Hou wel in de gaten dat je voor deze gerechten een warmte bestendige blender nodig hebt, zoals deze van Nutribullet, de beste warmte bestendige blender volgens de Consumentenbond: “deze super blender is een kei in het smoothies maken”.

Met een krachtige 600 Watt motor kan hij alle voedingsmiddelen op een eenvoudige manier vermalen, ook noten en bevroren fruit.

Vergelijkbare berichten