afvallen en stoppen met roken

Afvallen en Stoppen met Roken

Afvallen en stoppen met roken zijn geen goede combi, laten we daar mee beginnen. Eén van de effecten van stoppen met roken is dat het heel vaak gepaard met gewichtstoename. Hoe dat komt leg ik je zo uit, maar ik wil je ook graag vertellen, dat nadat je gestopt bent met roken, je jezelf fitter en gezonder gaat voelen. Je krijgt meer long inhoud, een mooiere huid, een frissere adem, minder gele tanden en bovenal: motivatie om echt te gaan afvallen! Want dat is de beste manier om te stoppen met roken: de juiste motivatie er voor hebben!

Inhoudsopgave

Stoppen met roken dus!

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over Afvallen en stoppen met roken:

  1. De eerste 3 weken zijn cruciaal: Het kost ongeveer drie weken voordat iemand daadwerkelijk kan zeggen dat ze zijn gestopt met roken. Deze periode kan zwaar zijn vanwege ontwenningsverschijnselen, maar goede motivatie en begeleiding kunnen helpen om deze te overwinnen.

  2. Gewichtstoename na stoppen met roken: Veel mensen ervaren gewichtstoename na het stoppen met roken, vaak als gevolg van een vertraagde spijsvertering en het vervangen van de behoefte aan roken door het eten van snacks. Het vermijden van ongezonde snacks en het aannemen van een gezonde levensstijl kan helpen om deze gewichtstoename te beperken.

  3. Roken en gewichtsbeheersing: Roken kan het gewicht beïnvloeden, vooral bij jonge meisjes die roken om hun hongergevoel te onderdrukken. Hoewel roken tijdelijk kan leiden tot gewichtsverlies, brengt het ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee op de lange termijn.

  4. Strategieën voor gewichtsbeheersing na stoppen met roken: Na het stoppen met roken is het belangrijk om een plan te hebben om gewichtstoename te voorkomen en gezonde gewoonten aan te nemen. Dit kan onder meer bestaan uit het vinden van alternatieven voor roken op momenten van verlangen, het vermijden van ongezonde snacks, het verhogen van fysieke activiteit en het aannemen van een uitgebalanceerd dieet.

Stoppen met roken na 3 weken afzien

Voordat je echt kunt zeggen dat je echt gestopt bent met roken, dan zijn er zo’n 3 weken voorbij. Dit zijn zware weken met afkickverschijnselen. Als je niet sterk in je schoenen staat, niet de juiste motivatie hebt of niet de juiste begeleiding, dan is er grote kans dat je die drie weken niet gaat halen. 

Hoe je wel effectief kunt stoppen met roken vertel ik je zo, eerst nog iets over de bij effecten als je net gestopt bent met roken: de één die krijgt diarree als hij gestopt is met roken, de ander die krijgt een droge hoest nadat hij of zij is gestopt met roken. Het komt zelfs voor dat mensen slecht slapen en slaapproblemen hebben als ze gestopt zijn met roken maar in bijna alle gevallen is er ook sprake van een toename in gewicht: je komt wat aan als je gestopt bent met roken. 

Hoe komt het dat je aankomt als je stopt met roken?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ook al ga je helemaal niks meer (maar ook niet minder) eten nadat je gestopt bent met roken, toch zul je in gewicht aankomen. Bij de meeste mensen zal dat drie of vier kilo zijn (bron: Voedingscentrum), bij de mannen rond de drie kilo en bij de vrouwen rond de vier kilo. Er zijn uitzonderingen waarbij mensen 10 tot zelfs wel 15 kilo zwaarder worden nadat ze gestopt zijn met roken.

Het aankomen ligt in het feit dat de spijsvertering of je metabolisme wordt vertraagd. Bij mensen die roken ligt de metabolisme snelheid gewoon wat hoger waardoor het lichaam meer energie verbrandt. Ben je gestopt en krijg je geen nicotine meer binnen, dan verbrandt je automatisch minder energie. En blijf je gewoon eten wat je gewend was te eten, dan is het gevolg dat je een paar kilo zwaarder gaat worden. Daarnaast bestaat het gevaar dat je de behoefte en gewoonte van het roken gaat vervangen door het pakken van een koekje en een snoepje. En dan gaat het aankomen dubbel zo hard en ben je binnen een paar weken een paar kilo zwaarder. 

Als je het roken een beetje ontwend bent en niet meer de aandrang voelt om wat anders te pakken op de momenten dat je eigenlijk zou gaan roken, dan kun je ook de koek en snacks weer wat beter achterwege laten.

Je zou kunnen zeggen: het afleren van de ene slechte gewoonte (het roken) wordt gevolgd door een andere slechte gewoonte (snacken en snaaien) met ook slechte gevolgen, namelijk aankomen door tragere spijsvertering en/of extra eten van ongezonde dingen.

Verschil tussen roken en in gewicht aankomen

Er is natuurlijk wel een verschil tussen verslaafd zijn aan het roken, met allerlei medische kwalen van dien, ten opzichte van 3 a 4 kilo overgewicht door ongezond eten. Toch is het zo dat met name meisjes tussen de 14 en 18 jaar beginnen met roken om van het hongergevoel af te komen. En zonder hongergevoel eet je minder met als gevolg dat je afvalt. Dus kort gezegd: als je gaat roken, dan val je af. En als je als puber op een leeftijd van 14 tot 18 jaar begint met roken, dan denk je nog niet echt na over de gevolgen van roken voor je gezondheid op langere termijn. 

Maar dit is wel heel gevaarlijk, want roken werkt verslavend. De voordelen van roken voor je figuur wegen dan ook helemaal niet op tegen de nadelen die het heeft voor je algehele gezondheid! Begin er dus gewoon niet aan, op welke leeftijd je het ook overweegt. Want roken om af te gaan vallen is één van de slechtste combinaties die er mogelijk zijn. Want ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat voor enge ziektes je kunt oplopen als gevolg van sigarettenrook. Denk maar eens aan longkanker, keelkanker, maagzweren, hartinfarct etcetera etcetera.

Naast dat het roken ontzettend slecht is voor je algehele gezondheid is het volgende ook iets om rekening mee te houden. Als je er al jong mee begint, om bijvoorbeeld dat hongergevoel te onderdrukken, dan zul je in het begin afvallen maar er een verslaving aan overhouden. Maar ben je wat ouder geworden dan blijkt uit Fins onderzoek dat veel meisjes die als tiener zijn begonnen met roken, als volwassene te maken hebben gekregen met overgewicht. En dat is met name bij meisjes zo. Jongens hebben daar wat minder last van, die zijn ook minder vaak gaan roken met als motivatie om van het hongergevoel af te komen.

Aankomen na stoppen met roken

Om het aankomen na het stoppen met roken zoveel mogelijk te voorkomen is het raadzaam om voor jezelf een plan te maken. Dat plan kan uit een paar stappen bestaan:

  • als je bent gestopt, zorg dan dat je een alternatief hebt voor die momenten wanneer je heel veel trek krijgt in een sigaret. En dat is natuurlijk bij een ieder verschillend, maar voor de één kan dat een wortel zijn, voor de ander een kopje thee en weer voor een ander een stokje zoethout. Maar zorg er voor dat deze alternatieven gezonde alternatieven zijn, en geen alternatieven waardoor je extra snel, extra zwaar gaat worden.
    Vermijd dus koekjes en snacks, en probeer eerst een nieuwe regelmaat in je leven te krijgen. Als je gelijk na het stoppen al heel veel kilo’s aankomt door een ongezonde levensstijl, dan wordt het heel moeilijk om na een maand of drie echt de knop om te gooien. Het aanleren van een gezond voedingspatroon is dan lastiger en de uitdaging (de vele extra kilo’s) is dan groter. Begin dus met een plan om die extra gewichtstoename te beperken (want dat je zult gaan aankomen, dat is een feit).
  • zorg voor wat meer afleiding overdag of in de avonduren. Zeker als je net gestopt bent moet je eigenlijk niet over sigaretten na kunnen denken omdat je continue met wat anders bezig bent. Ga zeker in de eerste weken na het stoppen wat extra bewegen. Maak elke avond na het eten een lekkere wandeling door de bosrand of door het park. Als je daar gelijk mee begint heb je in eerste instantie afleiding als je weer de aandrang tot roken krijgt, en heb je het al een paar weken gedaan, dan is het wandelingetje een goede gewoonte geworden.
    Een ander idee voor afleiding in de eerste weken na het stoppen met roken is om met een bepaald project van start te gaan. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld wat gaan klussen of gaan doe-het-zelven, of creatief bezig zijn met een diamond painting of kaarsen maken. Zomaar wat voorbeelden waar je wat avonduurtjes mee bezig kunt zijn en er afleiding is, zodat niet de gedachte aan een sigaret door je hoofd spookt.
  • Een derde stap zou kunnen zijn om met sporten te gaan beginnen. Vaak zijn rokers wat kortademig en is sporten niet een favoriete bezigheid. Maar als je gestopt bent met roken dan ga je eigenlijk al met een week merken dat die kortademigheid begint af te nemen. Dat is dan ook het moment om actief met sporten te gaan beginnen. Dat kan bijvoorbeeld bij een bepaalde vereniging of sportschool.
    Als je bijvoorbeeld naar een sportschool gaat, dan is het de eerste weken nog rustig opbouwen. In de tussentijd ga je de kortademigheid helemaal kwijt raken, wordt je fitter en gezonder en gaat het sporten eigenlijk elke week ook weer wat beter en makkelijker. Daarnaast worden er bij het sporten ook stofjes aangemaakt die je zou kunnen vergelijken met de werking van nicotine: je voelt je er goed bij. Wat je dus niet meer door nicotine binnenkrijgt, kun je met behulp van sporten aanmaken. De drang naar een sigaret wordt hiermee dan ook verminderd. Ben je niet zo iemand die staat te springen om naar de sportschool te gaan, weet dan dat er ook prima alternatieven zijn om thuis te sporten. In mijn artikel heb ik daar uitvoerig over geschreven.

Afvallen na stoppen met roken

Ik heb je uitgelegd dat een paar kilo aankomen beter voor je gezondheid is dan blijven roken. Volgens rokeninfo.nl zijn dit dit de resultaten als je stopt met roken:

  • na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd.
  • na 5 jaar is het risico op een beroerte al gelijk aan die van een niet roker.
  • na 10 jaar is het risico op langkanker gehalveerd.
  • na 15 jaar is het risico op hart een vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

 

Je ziet dat dit belangrijke resultaten zijn, maar je ziet ook dat er soms een hele lange tijd overheen gaat voor alle gevolgen van het roken echt uit je lichaam zijn verdwenen. 

Afvallen en stoppen met roken

Om de gevolgen van overgewicht te beperken (ook deze zijn slecht voor je algehele gezondheid) is het zaak om niet in gewicht toe te nemen nadat je bent gestopt met roken. Sterker nog: nadat je bent gestopt met roken moet je gebruik maken van de nieuwe energie die je krijgt en gaan werken aan een gezond lichaam. Want naast het feit dat je er van buiten al veel mooier uit gaat zien als je bent gestopt met roken, ook van binnen wordt je een ander mens. En deze andere mens moet goed worden onderhouden.

Afvallen door het verhogen van de stofwisseling

Dus wat kun je doen om af te vallen nadat je gestopt bent met roken? En dan bedoel ik eigenlijk gelijk nadat je gestopt bent, niet een half jaar later. Je zou dan kunnen denken aan:

  • Het verhogen van je stofwisseling; deze is doordat je gestopt bent met roken vertraagd, dus als je die stofwisseling op een andere manier wat omhoog kunt brengen, dan kun je nagenoeg weer op hetzelfde niveau komen als toen je nog rookte. Om die stofwisseling snelheid omhoog te krijgen kun je bijvoorbeeld de eetmomenten wat meer over de dag spreiden. Zo kun je 6 keer per dag wat eten en dan kunnen de porties die je ook eet best klein blijven. Je stofwisseling is daardoor de hele dag actief en dat is wat je moet hebben.
  • Meer water drinken. Ga niet beginnen aan allerlei vruchtensappen of frisdranken, daar ga je echt van aankomen. Neem daarvoor in de plaats een koud glas water. Je hebt tegenwoordig van die hele handige bubbelmachines waarmee je je eigen bubbelwater kunt maken. Flesje tappen onder de kraan, even een paar keer drukken op de knop van de bubbelmachine voor de gewenste hoeveelheid bubbels in het water, zet de fles in de koelkast en een uurtje later heb je een heerlijk koud water.
    Een Sodastream is een eenmalige investering die je al snel kunt terugverdienen door het uitsparen van frisdrank aankopen. Uit onderzoek is gebleken dat je zo’n 25% meer calorieën verbrand een uur nadat je een halve liter water hebt gedronken. Dus heb je weer de neiging om een sigaret te pakken, schenk dan voor jezelf een lekker groot glas water in.
  • Ben je niet zo van het water drinken, dan kan het drinken van groene thee een alternatief zijn. Deze thee helpt ook bij het verbranden van vet. Wat ook kan is koffie drinken, want ook koffie versnelt de vetverbranding.
  • Wat pittiger eten. Dit zou je misschien niet gelijk hebben bedacht, maar pittig eten draagt ook bij aan een snellere spijsvertering. Bouw dit wel rustig op want je darmen moeten er wel eerst een beetje aan kunnen wennen.
  • Eet wat meer ijzer, zink en selenium. Je vraagt je misschien af in wat voor producten deze stoffen zitten? Je kunt dan denken aan vlees en gevogelte, groente en fruit, eieren, garnalen, noten en zaden en daarnaast nog broccoli, knoflook en ui.
  • Als laatste: probeer een bepaalde training een paar keer in de week uit te voeren. En dan bedoel ik daarmee een hoge intensiteitstraining die je drie keer in de week voor 20 minuten uitvoert. Dus totaal 1 uurtje in de week. Met dit ene uurtje training in de week verlies je zeven keer meer vet dan met hardlopen! Daarnaast win je er ook spiermassa mee, niet onbelangrijk voor hoe je er uit ziet, maar ook belangrijk om je metabolisme te versnellen.

Conclusie:

Mijn conclusie is als volgt: ben je een fervente roker, stop er dan alsjeblieft zo snel mogelijk mee. De gezondheidsrisico’s die roken met zich mee brengt zijn enorm, je brengt jezelf dus nodeloos in gevaar. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan: stoppen met roken. Hieronder vertel ik je zo meer over een manier waarbij zelfs bij de meest verstokte rokers resultaat hebben gehad, en die nu zeggen: roken? voor mij nooit meer!

Als je het voor elkaar hebt gekregen om te stoppen met roken, dan weet ik zeker dat je, doordat je je een ander mens voelt, ook nieuwe dingen kunt oppakken. Dat kan zijn een meer actieve levenshouding, het gaan beoefenen van een bepaalde sport, een gezonder eetpatroon gaan hanteren en uiteindelijk belanden in een gezonde levensstijl. Ben je daar in beland, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over je gewicht, want dan zul je op dat gewicht komen wat passend is voor jouw lichaam. Afvallen en stoppen met roken is dan voor jou verleden tijd!

Andere methode om af te vallen: The Easy Way van Allen Carr

Allen Carr was een Britse auteur en anti-rookactivist die bekend werd vanwege zijn methode om te stoppen met roken, genaamd de EasyWay. De stoppen met roken methode van Allen Carr is gebaseerd op het idee dat roken een verslaving is die wordt veroorzaakt door een verkeerd begrip van de voordelen van roken en de angst om te stoppen. Door deze misvattingen te corrigeren en de angst weg te nemen, kunnen rokers gemakkelijk en zonder ontberingen stoppen met roken.

De EasyWay-methode is wereldwijd bekend en heeft miljoenen mensen geholpen om te stoppen met roken. De methode is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en psychologische principes en is ontwikkeld om rokers te helpen stoppen met roken zonder de gebruikelijke ontberingen en schuldgevoelens. Hoewel sommige mensen de EasyWay methode van Allen Carr misschien als onconventioneel of anders dan andere stopmethoden beschouwen, is het geen zweverige of onbewezen stoppen met roken methode.

Wil je stoppen met roken en dat snel en effectief doen? Kijk dan bij de “Ik Wil Stoppen Met Roken” cursus van Marcel Borst. Een Nederlander die al vele verslaafde lotgenoten van jou heeft kunnen helpen en die ook jou van je rookverslaving af kan helpen. En dat binnen twee dagen. Probeer het gewoon! Niet goed, geld terug!

Stoppen met roken

Ja, daar draait het allemaal om. Stoppen met datgeen waar je zo aan verslaafd bent, waarvan je weet dat het niet goed voor je is, maar waar je ook niet van af kunt komen. Iets wat misschien al tientallen jaren een onderdeel van je leven is, een onderdeel van je leven wat misschien ook wel je leven heeft getekend ..

al-meer-dan-10000-gestoptAls ik je nu vertel dat er een methode is waarmee je binnen 2 dagen kunt stoppen met roken? Ja, dan verwacht ik niet anders dan dat de meeste mensen zullen zeggen dat dat onmogelijk is. Want hoeveel mensen hebben niet geprobeerd om te stoppen met roken en hebben daarbij van alles en nog wat gedaan om dat te bereiken, wat maar in een handjevol gevallen leidde tot een echt resultaat? Waarom zou iets in 2 dagen je er dan wel vanaf kunnen helpen?

Ik raad je aan om de reportage van het RTL4 te kijken. Deze laat zien hoe de cursus Ik Wil Stoppen Met Roken werkt, en laat zien dat het de echt fervente rokers ook echt laat stoppen met roken. En dat ze zelfs zeggen: ik ga nooit meer roken!

De cursus wordt gegeven door Marcel Borst van het programma Ik Stop Wel

Marcel geeft ook een gratis webinar waarin hij uitleg geeft hoe ook jij van je verslaving af kunt komen. Wat leer je daarin?
Hoe je zonder wilskracht toch in één keer kunt stoppen met roken!

Stoppen met roken doe je met een methode die wél werkt. Hypnotherapie staat op de 2e plek in de top-13 beste methoden. Op de eerste plaats staat “een hartaanval krijgen”. Die keuze wil je echt niet maken…

  • Online begeleiding om te stoppen met roken
  • Twee hypnotherapie sessies die je kunt herhalen
  • Inclusief extra MP3 voor dagelijkse ondersteuning na afronding 
  • Mogelijkheid tot 5 weken dagelijks extra ondersteuning (nazorgprogramma)
  • Gemiddeld 86% slagingskans

Meer info over de cursus “Ik Wil Stoppen Met Roken” die Marcel Borst geeft, kun je terugvinden op de website van “Ik Stop Wel”. Neem er eens een kijkje en laat je verder overtuigen dat stoppen met roken ook echt voor jou de allerbeste keuze is die je kunt maken.

Met de link hiernaast krijg je 127 euro korting op je inschrijving. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de kracht van dit programma, dan krijg je je geld weer terug. Her proberen dus zeker waard!

Algemene info: Afvallen en Stoppen met Roken

Tot slot wil ik je nog wat algemene informatie meegeven die betrekking heeft op afvallen in combinatie met stoppen met roken, want stoppen met roken is een belangrijke stap voor je gezondheid. Veel mensen zijn echter bang om daarna aan te komen, en dat is ook iets wat je in de praktijk ook wel ziet gebeuren.

Gelukkig zijn er manieren om stoppen met roken te combineren met afvallen. Hieronder bespreek ik met je een aantal praktische die je kunnen helpen om op gewicht te blijven na het stoppen met roken. Ik zal onder andere nog wat nader ingaan op de invloed van roken op de stofwisseling, gezonde voeding, suikervrije kauwgom en extra beweging,

Roken en niet aankomen na het stoppen met roken: praktische afvallen tips

Stoppen met roken kan een uitdaging zijn, vooral als je bang bent om daarna aan te komen. Gelukkig zijn er manieren om stoppen met roken te combineren met afvallen. Een van de belangrijkste aspecten is het kiezen voor gezonde voeding na het stoppen met roken.

Het is essentieel om te focussen op een gebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, vezels en eiwitten. In plaats van te grijpen naar ongezonde snacks, kun je bijvoorbeeld kiezen voor gezonde alternatieven zoals worteltjes of fruit. Deze bevatten minder calorieën en zijn voedzaam. Daarnaast kan het kauwen van suikervrije kauwgom helpen om een frisse mond en adem te behouden en de verleiding tot het nemen van een sigaret te verminderen.

Mensen die stoppen met roken krijgen vaak een verhoogde stofwisseling omdat nicotine die juist vertraagde. Met een snellere stofwisseling heb je meer honger en energie om te bewegen. Maak daar gebruik van door te sporten en af te vallen. Zo kun je stoppen met roken en afvallen tegelijk.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het normaal is om een verandering in eetlust te ervaren na het stoppen met roken. Het kan zijn dat je meer honger hebt dan voorheen. Het is daarom belangrijk om gezonde snacks bij de hand te hebben en voldoende te drinken. Dit kan helpen om je hongergevoel te verminderen en je energie op peil te houden.

Door te kiezen voor gezonde voeding, suikervrije kauwgom te gebruiken en extra te bewegen, kun je dus afvallen na het stoppen met roken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de veranderingen. Op deze manier kun je een gezond gewicht behouden en genieten van een frisse mond en adem.

Voor mensen die stoppen met roken en tegelijkertijd hun gewicht willen beheersen, is het vinden van een evenwichtige benadering essentieel. Het proces van stoppen met roken kan enkele uitdagingen met zich meebrengen, zoals verhoogde hongergevoelens en veranderingen in de stofwisseling.

Hier zijn 10 praktische tips om je te helpen bij het stoppen met roken en afvallen tegelijkertijd:

1. Bereid je voor op veranderingen:

Wees voorbereid op veranderingen in je lichaam. Begrijp dat je stofwisseling kan vertragen na het stoppen met roken, wat gewichtstoename kan veroorzaken. Zorg voor realistische verwachtingen.

2. Eet gezonde snacks:

Als je honger hebt, kies dan voor gezonde snacks zoals groenten, fruit, noten of suikervrije kauwgom. Dit kan helpen om ongezonde eetgewoonten te vermijden.

3. Verhoogde stofwisseling door sporten:

Regelmatige lichaamsbeweging versnelt de stofwisseling en helpt bij gewichtsbeheersing. Begin met een trainingsroutine die bij je past.

4. Bouw spiermassa op:

Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Overweeg krachttraining om spiermassa op te bouwen en je stofwisseling te verbeteren.

5. Eet kleinere porties:

Verdeel je maaltijden over meerdere kleine porties gedurende de dag. Dit helpt de stofwisseling actief te houden.

6. Hydratatie:

Drink voldoende water. Het kan hongergevoelens verminderen en je helpen om je beter te voelen tijdens het stoppen met roken.

7. Zorg voor gezonde alternatieven:

Als je de drang voelt om te roken, kies dan voor gezondere alternatieven zoals wandelen, kauwgom kauwen of een ademhalingsoefening.

8. Vermijd lege calorieën:

Beperk voedingsmiddelen en dranken met veel toegevoegde suikers en lege calorieën. Kies voor voedzame opties die je energie geven.

9. Balans in voeding:

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met een mix van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Dit kan helpen om je energie op peil te houden.

10. Consistente zelfzorg:

Blijf geduldig en geef niet op. Stoppen met roken en gewichtsverlies zijn beide uitdagende doelen, maar met consistentie en zelfzorg kun je succes behalen.

Het stoppen met roken en afvallen kunnen hand in hand gaan als je aandacht besteedt aan je stofwisseling, gezonde keuzes maakt en actief blijft. Met de juiste benadering kun je een gezondere levensstijl bereiken terwijl je de sigaretten achter je laat.

Optimaliseer je stofwisseling nadat je gestopt bent met roken 

Na het dappere besluit om te stoppen met roken, ondergaat je lichaam tal van veranderingen, waaronder een verschuiving in je stofwisseling. Roken heeft invloed op hoe je lichaam calorieën verbrandt, en het stoppen met roken kan aanpassingstijd vereisen.

Roken vertraagt de stofwisseling

Roken heeft een bekende invloed op de stofwisseling. Het verhoogt tijdelijk de stofwisseling, wat betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen gewicht lijken te beheersen terwijl ze roken. Echter, bij regelmatig roken kan het metabolisme uiteindelijk vertragen.

Tijd om te wennen: stofwisseling na het stoppen

Nadat je bent gestopt met roken, heeft je stofwisseling tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan een paar weken duren voordat je stofwisseling zich aanpast aan het ontbreken van nicotine en andere chemische stoffen in sigaretten.

Invloed op de stofwisseling: nicotine en extra eten

lady-addict-white-breaks

Nicotine heeft een directe invloed op de stofwisseling. Het kan je hongergevoel onderdrukken en je stofwisseling enigszins verhogen. Wanneer je stopt met roken, kan het verlies van nicotine-invloed resulteren in meer eetlust. Dit kan leiden tot extra eten en gewichtstoename, tenzij je bewuste keuzes maakt.

Optimaliseer je nieuwe stofwisseling

Hoewel je stofwisseling kan vertragen na het stoppen met roken, zijn er manieren om het te optimaliseren en gewichtsbeheersing te ondersteunen:

  • Regelmatige Lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan je stofwisseling stimuleren. Overweeg regelmatige training om je metabolisme te verbeteren.
  • Eiwitrijk Voedsel: Eiwitten hebben een hogere thermische werking, wat betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt om ze te verteren. Voeg eiwitrijk voedsel toe aan je dieet.
  • Hydratatie: Voldoende water drinken ondersteunt de stofwisseling. Het kan ook helpen om hongergevoelens te verminderen.
  • Vermijd Crashdiëten: Extreem calorie-beperkende diëten kunnen je metabolisme vertragen. Kies voor een evenwichtig en voedzaam dieet.
  • Verminder Stress: Hoge stressniveaus kunnen de stofwisseling beïnvloeden. Beoefen stress verlichtende activiteiten zoals meditatie, yoga of wandelen.
  • Slaap Kwaliteit: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Slaaptekort kan de stofwisseling negatief beïnvloeden.

Hoewel het stoppen met roken enige aanpassing vereist, kun je met bewuste inspanningen je stofwisseling optimaliseren en een gezonde levensstijl behouden. Onthoud dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen en zich aan te passen aan de nieuwe fase van rookvrij zijn.

Adviezen en tips om succesvol te stoppen met roken

Als je de wens hebt om te stoppen met roken, heb je al de belangrijkste stap gezet. Het beëindigen van deze gewoonte kan een grote uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en mindset kun je succesvol zijn.

Wanneer je stopt met roken: kies jouw moment

Het beste moment om te stoppen met roken is wanneer jij er klaar voor bent. Kies een tijd waarin je minder stress hebt en waarin je je kunt concentreren op het doorbreken van de gewoonte. Onthoud dat er geen ‘perfect’ moment is – het gaat om jouw vastberadenheid.

Laatste sigaret: zeg vaarwel

De dag dat je besluit te stoppen, maak er een ceremonie van. Neem afscheid van je laatste sigaret op een bewuste manier. Bedenk dat dit het begin is van een gezondere fase van je leven.

Gewoonte van roken: vervang dat met iets anders

Roken wordt vaak geassocieerd met bepaalde gewoonten, zoals na het eten of tijdens een pauze. Identificeer deze momenten en kies bewust iets anders om te doen. Neem bijvoorbeeld een korte wandeling, luister naar muziek of drink een glas water.

cigars-with-diabolic-faces-drawn

Trek in een sigaret: beheers het verlangen

Trek in een sigaret kan sterk zijn, maar het is tijdelijk. Geef niet toe aan de drang. Afleiding is een krachtig hulpmiddel. Richt je aandacht op iets anders: bel een vriend, lees een boek, of speel een kort spelletje op je telefoon.

Kies iets anders als afleiding: gezonde alternatieven

Kies voor gezonde afleidingen wanneer de drang naar een sigaret toeslaat. Suikervrije kauwgom, een stuk fruit, of een paar slokjes water kunnen helpen om het verlangen te verminderen.

Ondersteuning: praat erover

Deel je doel om te stoppen met roken met vrienden en familie. Ze kunnen je aanmoedigen en ondersteunen. Overweeg ook om lid te worden van een stoppen-met-roken-ondersteuningsgroep.

Bereid je voor op moeilijke momenten

Het stoppen met roken zal uitdagingen met zich meebrengen. Anticipeer op moeilijke momenten en bedenk van tevoren hoe je ermee om zult gaan. Wees voorbereid en weet dat deze momenten tijdelijk zijn.

Vier je successen: beloon jezelf

Elke dag zonder roken is een prestatie. Beloon jezelf voor je inspanningen, of het nu gaat om kleine mijlpalen of grote successen. Dit kan je motivatie hoog houden.

Stoppen met roken is een proces. Het vergt doorzettingsvermogen en toewijding, maar het is een van de meest waardevolle beslissingen die je kunt nemen voor je gezondheid en welzijn. Blijf positief en wees trots op elke stap die je zet in de richting van een rookvrij leven.

Waarom kunnen mensen die stoppen met roken zo moeilijk afvallen?

Het verband tussen stoppen met roken en gewichtstoename is een veelvoorkomend fenomeen. Veel mensen ervaren moeilijkheden om af te vallen nadat ze gestopt zijn met roken. Dit heeft te maken met verschillende factoren die elkaar beïnvloeden.

Vertraagde stofwisseling: de invloed van roken

Roken heeft een effect op je stofwisseling. Het versnelt deze enigszins, wat kan leiden tot een lichte verbranding van calorieën. Wanneer je stopt met roken, kan je stofwisseling echter vertragen, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt dan voorheen.

Aankomen na het stoppen met roken: het gewichtseffect

Na het stoppen met roken ervaren veel mensen een toename in gewicht. Dit kan deels te wijten zijn aan de vertraagde stofwisseling. Bovendien kan het wegvallen van de gewoonte om te roken leiden tot het vervangen van sigaretten door voedsel, vooral zoetigheid.

Verleiding en zoetigheid: compensatiegedrag

Het stoppen met roken kan leiden tot een verhoogde trek in voedsel, vooral snacks met veel suiker en calorieën. Dit komt omdat roken de eetlust onderdrukt, en na het stoppen kunnen deze onderdrukte eetlustgevoelens in alle hevigheid terugkeren. Zoetigheid kan dan dienen als een vorm van compensatie, wat bijdraagt aan gewichtstoename.

Het is belangrijk om te beseffen dat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen na het stoppen met roken. Hoewel gewichtstoename vaak in de eerste maanden na het stoppen optreedt, kan het lichaam zich na verloop van tijd herstellen en kan het gemakkelijker worden om een gezond gewicht te behouden.

Afvallen en roken: probeer je balans te vinden

Als je bezig bent met afvallen en je bent net gestopt met roken, kan het lastig zijn om een balans te vinden tussen deze twee doelen. Het is essentieel om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben. Het is mogelijk om af te vallen na het stoppen met roken, maar het kan meer inspanning vergen dan wanneer je alleen zou proberen af te vallen.

Blijf gedisciplineerd en vooral: heel positief

Hoewel het moeilijk kan zijn om af te vallen na het stoppen met roken, is het niet onmogelijk. Het vereist discipline, een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging. Het kan ook nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken, zoals een diëtist, om een effectieve aanpak te ontwikkelen.

Onthoud dat zowel stoppen met roken als afvallen aanzienlijke voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn. Blijf positief, geef niet op en wees trots op elke stap die je neemt in de richting van een gezonder leven.

Nicotine en afvallen: de rol van nicotine bij gewichtsverlies

stop-smoking-messageNicotine, wat aanwezig is in sigaretten, kan een invloed hebben op je stofwisseling en je eetlust, en sommige mensen denken dat het kan bijdragen aan gewichtsverlies. Laten we eens kijken naar de rol van nicotine bij gewichtsverlies en enkele strategieën om ermee om te gaan:

Effect op stofwisseling en eetlust

1. Verhoogde Stofwisseling:
Nicotine kan de stofwisseling lichtjes verhogen, wat kan leiden tot een lichte toename in calorieverbranding. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen denken dat roken kan helpen bij gewichtsverlies.

2. Onderdrukking van Eetlust:
Nicotine kan ook de eetlust onderdrukken. Mensen die roken kunnen merken dat ze minder trek hebben in voedsel, vooral als ze een sigaret roken. Dit kan leiden tot een verminderde inname van calorieën.

Nicotinevervangers:

1. Nicotinepleisters en -kauwgom:
Als je wilt stoppen met roken maar je zorgen maakt over gewichtstoename, kunnen nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom of inhalers je helpen. Ze voorzien je lichaam van nicotine zonder de schadelijke effecten van tabaksrook.

2. Suikervrije kauwgom:
Als je merkt dat je na het stoppen met roken vaker naar snacks grijpt, kan suikervrije kauwgom een alternatief zijn. Het kan de mond bezig houden en het verlangen naar eten verminderen.

Gezonde eetgewoonten handhaven

1. Kies iets anders dan eten:
Als je de neiging hebt om te eten als een manier om je handen bezig te houden, zoek dan alternatieven zoals een stressbal, pen, of een fidget spinner.

2. Gezonde snacks:
Als je de drang hebt om te snacken, kies dan voor gezonde opties zoals rauwe groenten, fruit, noten of magere zuivelproducten.

3. Water Drinken:
Drink voldoende water gedurende de dag. Soms kan dorst verward worden met honger, en gehydrateerd blijven kan je helpen om minder te eten.

Beperk alcoholgebruik

1. Verhoogde eetlust:
Alcohol kan de eetlust verhogen en je impulsiever maken bij het kiezen van voedsel. Dit kan bijdragen aan het consumeren van meer calorieën dan je eigenlijk nodig hebt.

2. Lege calorieën:
Alcoholische dranken bevatten vaak lege calorieën zonder voedingswaarde. Probeer je alcoholconsumptie te matigen als je bezig bent met gewichtsbeheersing.

Nicotine en gewichtsverlies: de balans vinden

Hoewel nicotine enigszins kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling en onderdrukking van de eetlust, is het belangrijk om te onthouden dat roken ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is absoluut niet aan te raden om te roken als een strategie voor gewichtsverlies.

Als je wilt stoppen met roken en tegelijkertijd gewichtstoename wilt voorkomen, overweeg dan alternatieve methoden zoals nicotinevervangers, gezonde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl. Onthoud dat gewichtsverlies het beste kan worden bereikt door een combinatie van gezonde voeding, lichaamsbeweging en positieve gedragsverandering.

Roken, stoppen, afvallen en balans: ook jouw succesverhaal?

flat-lay-no-tobacco-dayStoppen met roken en afvallen gaan hand in hand om een gezonde levensstijl te bereiken. Hier zijn enkele strategieën die je kunnen helpen bij het stoppen met roken, gewichtsverlies en het vinden van de juiste balans:

Stoppen met roken:

1. Stel Duidelijke Doelen: Definieer waarom je wilt stoppen met roken en stel concrete doelen. Dit kan je motivatie vergroten.

2. Vind alternatieven: Zoek gezonde alternatieven voor roken, zoals kauwgom, ademhalingsoefeningen of fidget toys.

3. Steun-groepen: Sluit je aan bij een stoppen-met-roken steungroep voor ondersteuning en om ervaringen te delen.

4. Professionele Hulp: Overweeg hulp van een gezondheidsprofessional om je te begeleiden bij het stoppen met roken.

Afvallen en balans:

1. Gezonde Voeding: Kies voor een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen.

2. Portiecontrole: Let op de portiegrootte om overeten te voorkomen.

3. Sport en Beweging: Sporten versnelt de stofwisseling en helpt bij gewichtsverlies. Kies een activiteit die je leuk vindt.

4. Balans: Zoek naar een evenwichtige benadering van gewichtsverlies en geniet af en toe van traktaties.

Overwinnen van verleiding

1. Vermijd Triggers: Identificeer situaties die het verlangen naar een sigaret of ongezond eten opwekken, en probeer ze te vermijden.

2. Gezonde Alternatieven: Zoek gezonde alternatieven voor zoetigheid en ongezonde snacks.

3. Mindfulness: Leer mindfulness-technieken om bewust te zijn van je verlangens en ze te beheersen.

Jouw succesverhaal!

1. Positieve Mindset: Geloof in jezelf en wees geduldig. Het bereiken van je doelen vergt tijd en toewijding.

2. Beloon Jezelf: Vier je successen, zowel groot als klein, met niet-voedselgerelateerde beloningen.

3. Blijf Leren: Blijf leren over gezonde gewoonten en zoek naar manieren om je levensstijl te verbeteren.

4. Houd Een Dagboek Bij: Houd een dagboek bij van je vooruitgang, gevoelens en prestaties om jezelf gemotiveerd te houden.

5. Delen met Anderen: Deel je succesverhaal met anderen om inspiratie en ondersteuning te bieden aan mensen die dezelfde reis maken.

Zowel stoppen met roken als afvallen is een persoonlijk proces is. Wat voor de ene persoon werkt, kan anders zijn voor een ander. Raadpleeg een gezondheidsprofessional voordat je belangrijke veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl. Met vastberadenheid, ondersteuning en de juiste strategieën kun je je doelen bereiken en een gezondere en evenwichtigere levensstijl creëren.

Meer info over de cursus “Ik Wil Stoppen Met Roken” die Marcel Borst geeft, kun je terugvinden op de website van “Ik Stop Wel”. Neem er eens een kijkje en laat je verder overtuigen dat stoppen met roken ook echt voor jou de allerbeste keuze is die je kunt maken.

Met de link hiernaast krijg je 127 euro korting op je inschrijving. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de kracht van dit programma, dan krijg je je geld weer terug. Her proberen dus zeker waard!

Vergelijkbare berichten