afvallen en stoppen met roken

Afvallen en Stoppen met Roken

Afvallen en stoppen met roken zijn geen goede combi, laten we daar mee beginnen. Eén van de effecten van stoppen met roken is dat het heel vaak gepaard met gewichtstoename. Hoe dat komt leg ik je zo uit, maar ik wil je ook graag vertellen, dat nadat je gestopt bent met roken, je jezelf fitter en gezonder gaat voelen. Je krijgt meer long inhoud, een mooiere huid, een frissere adem, minder gele tanden en bovenal: motivatie om echt te gaan afvallen! Want dat is de beste manier om te stoppen met roken: de juiste motivatie er voor hebben!

Stoppen met roken na 3 weken afzien

Voordat je echt kunt zeggen dat je echt gestopt bent met roken, dan zijn er zo’n 3 weken voorbij. Dit zijn zware weken met afkickverschijnselen. Als je niet sterk in je schoenen staat, niet de juiste motivatie hebt of niet de juiste begeleiding, dan is er grote kans dat je die drie weken niet gaat halen. 

Hoe je wel effectief kunt stoppen met roken vertel ik je zo, eerst nog iets over de bij effecten als je net gestopt bent met roken: de één die krijgt diarree als hij gestopt is met roken, de ander die krijgt een droge hoest nadat hij of zij is gestopt met roken. Het komt zelfs voor dat mensen slecht slapen en slaapproblemen hebben als ze gestopt zijn met roken maar in bijna alle gevallen is er ook sprake van een toename in gewicht: je komt wat aan als je gestopt bent met roken. 

Hoe komt het dat je aankomt als je stopt met roken?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ook al ga je helemaal niks meer (maar ook niet minder) eten nadat je gestopt bent met roken, toch zul je in gewicht aankomen. Bij de meeste mensen zal dat drie of vier kilo zijn (bron: Voedingscentrum), bij de mannen rond de drie kilo en bij de vrouwen rond de vier kilo. Er zijn uitzonderingen waarbij mensen 10 tot zelfs wel 15 kilo zwaarder worden nadat ze gestopt zijn met roken.

Het aankomen ligt in het feit dat de spijsvertering of je metabolisme wordt vertraagd. Bij mensen die roken ligt de metabolisme snelheid gewoon wat hoger waardoor het lichaam meer energie verbrandt. Ben je gestopt en krijg je geen nicotine meer binnen, dan verbrandt je automatisch minder energie. En blijf je gewoon eten wat je gewend was te eten, dan is het gevolg dat je een paar kilo zwaarder gaat worden. Daarnaast bestaat het gevaar dat je de behoefte en gewoonte van het roken gaat vervangen door het pakken van een koekje en een snoepje. En dan gaat het aankomen dubbel zo hard en ben je binnen een paar weken een paar kilo zwaarder. 

Als je het roken een beetje ontwend bent en niet meer de aandrang voelt om wat anders te pakken op de momenten dat je eigenlijk zou gaan roken, dan kun je ook de koek en snacks weer wat beter achterwege laten.

Je zou kunnen zeggen: het afleren van de ene slechte gewoonte (het roken) wordt gevolgd door een andere slechte gewoonte (snacken en snaaien) met ook slechte gevolgen, namelijk aankomen door tragere spijsvertering en/of extra eten van ongezonde dingen.

Verschil tussen roken en in gewicht aankomen

Er is natuurlijk wel een verschil tussen verslaafd zijn aan het roken, met allerlei medische kwalen van dien, ten opzichte van 3 a 4 kilo overgewicht door ongezond eten. Toch is het zo dat met name meisjes tussen de 14 en 18 jaar beginnen met roken om van het hongergevoel af te komen. En zonder hongergevoel eet je minder met als gevolg dat je afvalt. Dus kort gezegd: als je gaat roken, dan val je af. En als je als puber op een leeftijd van 14 tot 18 jaar begint met roken, dan denk je nog niet echt na over de gevolgen van roken voor je gezondheid op langere termijn. 

Maar dit is wel heel gevaarlijk, want roken werkt verslavend. De voordelen van roken voor je figuur wegen dan ook helemaal niet op tegen de nadelen die het heeft voor je algehele gezondheid! Begin er dus gewoon niet aan, op welke leeftijd je het ook overweegt. Want roken om af te gaan vallen is één van de slechtste combinaties die er mogelijk zijn. Want ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat voor enge ziektes je kunt oplopen als gevolg van sigarettenrook. Denk maar eens aan longkanker, keelkanker, maagzweren, hartinfarct etcetera etcetera.

Naast dat het roken ontzettend slecht is voor je algehele gezondheid is het volgende ook iets om rekening mee te houden. Als je er al jong mee begint, om bijvoorbeeld dat hongergevoel te onderdrukken, dan zul je in het begin afvallen maar er een verslaving aan overhouden. Maar ben je wat ouder geworden dan blijkt uit Fins onderzoek dat veel meisjes die als tiener zijn begonnen met roken, als volwassene te maken hebben gekregen met overgewicht. En dat is met name bij meisjes zo. Jongens hebben daar wat minder last van, die zijn ook minder vaak gaan roken met als motivatie om van het hongergevoel af te komen.

Aankomen na stoppen met roken

Om het aankomen na het stoppen met roken zoveel mogelijk te voorkomen is het raadzaam om voor jezelf een plan te maken. Dat plan kan uit een paar stappen bestaan:

 • als je bent gestopt, zorg dan dat je een alternatief hebt voor die momenten wanneer je heel veel trek krijgt in een sigaret. En dat is natuurlijk bij een ieder verschillend, maar voor de één kan dat een wortel zijn, voor de ander een kopje thee en weer voor een ander een stokje zoethout. Maar zorg er voor dat deze alternatieven gezonde alternatieven zijn, en geen alternatieven waardoor je extra snel, extra zwaar gaat worden.
  Vermijd dus koekjes en snacks, en probeer eerst een nieuwe regelmaat in je leven te krijgen. Als je gelijk na het stoppen al heel veel kilo’s aankomt door een ongezonde levensstijl, dan wordt het heel moeilijk om na een maand of drie echt de knop om te gooien. Het aanleren van een gezond voedingspatroon is dan lastiger en de uitdaging (de vele extra kilo’s) is dan groter. Begin dus met een plan om die extra gewichtstoename te beperken (want dat je zult gaan aankomen, dat is een feit).
 • zorg voor wat meer afleiding overdag of in de avonduren. Zeker als je net gestopt bent moet je eigenlijk niet over sigaretten na kunnen denken omdat je continue met wat anders bezig bent. Ga zeker in de eerste weken na het stoppen wat extra bewegen. Maak elke avond na het eten een lekkere wandeling door de bosrand of door het park. Als je daar gelijk mee begint heb je in eerste instantie afleiding als je weer de aandrang tot roken krijgt, en heb je het al een paar weken gedaan, dan is het wandelingetje een goede gewoonte geworden.
  Een ander idee voor afleiding in de eerste weken na het stoppen met roken is om met een bepaald project van start te gaan. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld wat gaan klussen of gaan doe-het-zelven, of creatief bezig zijn met een diamond painting of kaarsen maken. Zomaar wat voorbeelden waar je wat avonduurtjes mee bezig kunt zijn en er afleiding is, zodat niet de gedachte aan een sigaret door je hoofd spookt.
 • Een derde stap zou kunnen zijn om met sporten te gaan beginnen. Vaak zijn rokers wat kortademig en is sporten niet een favoriete bezigheid. Maar als je gestopt bent met roken dan ga je eigenlijk al met een week merken dat die kortademigheid begint af te nemen. Dat is dan ook het moment om actief met sporten te gaan beginnen. Dat kan bijvoorbeeld bij een bepaalde vereniging of sportschool.
  Als je bijvoorbeeld naar een sportschool gaat, dan is het de eerste weken nog rustig opbouwen. In de tussentijd ga je de kortademigheid helemaal kwijt raken, wordt je fitter en gezonder en gaat het sporten eigenlijk elke week ook weer wat beter en makkelijker. Daarnaast worden er bij het sporten ook stofjes aangemaakt die je zou kunnen vergelijken met de werking van nicotine: je voelt je er goed bij. Wat je dus niet meer door nicotine binnenkrijgt, kun je met behulp van sporten aanmaken. De drang naar een sigaret wordt hiermee dan ook verminderd. Ben je niet zo iemand die staat te springen om naar de sportschool te gaan, weet dan dat er ook prima alternatieven zijn om thuis te sporten. In mijn artikel heb ik daar uitvoerig over geschreven.

Afvallen na stoppen met roken

Ik heb je uitgelegd dat een paar kilo aankomen beter voor je gezondheid is dan blijven roken. Volgens rokeninfo.nl zijn dit dit de resultaten als je stopt met roken:

 • na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd.
 • na 5 jaar is het risico op een beroerte al gelijk aan die van een niet roker.
 • na 10 jaar is het risico op langkanker gehalveerd.
 • na 15 jaar is het risico op hart een vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

 

Je ziet dat dit belangrijke resultaten zijn, maar je ziet ook dat er soms een hele lange tijd overheen gaat voor alle gevolgen van het roken echt uit je lichaam zijn verdwenen. 

Afvallen en stoppen met roken

Om de gevolgen van overgewicht te beperken (ook deze zijn slecht voor je algehele gezondheid) is het zaak om niet in gewicht toe te nemen nadat je bent gestopt met roken. Sterker nog: nadat je bent gestopt met roken moet je gebruik maken van de nieuwe energie die je krijgt en gaan werken aan een gezond lichaam. Want naast het feit dat je er van buiten al veel mooier uit gaat zien als je bent gestopt met roken, ook van binnen wordt je een ander mens. En deze andere mens moet goed worden onderhouden.

Afvallen door het verhogen van de stofwisseling

Dus wat kun je doen om af te vallen nadat je gestopt bent met roken? En dan bedoel ik eigenlijk gelijk nadat je gestopt bent, niet een half jaar later. Je zou dan kunnen denken aan:

 • Het verhogen van je stofwisseling; deze is doordat je gestopt bent met roken vertraagd, dus als je die stofwisseling op een andere manier wat omhoog kunt brengen, dan kun je nagenoeg weer op hetzelfde niveau komen als toen je nog rookte. Om die stofwisseling snelheid omhoog te krijgen kun je bijvoorbeeld de eetmomenten wat meer over de dag spreiden. Zo kun je 6 keer per dag wat eten en dan kunnen de porties die je ook eet best klein blijven. Je stofwisseling is daardoor de hele dag actief en dat is wat je moet hebben.
 • Meer water drinken. Ga niet beginnen aan allerlei vruchtensappen of frisdranken, daar ga je echt van aankomen. Neem daarvoor in de plaats een koud glas water. Je hebt tegenwoordig van die hele handige bubbelmachines waarmee je je eigen bubbelwater kunt maken. Flesje tappen onder de kraan, even een paar keer drukken op de knop van de bubbelmachine voor de gewenste hoeveelheid bubbels in het water, zet de fles in de koelkast en een uurtje later heb je een heerlijk koud water.
  Een Sodastream is een eenmalige investering die je al snel kunt terugverdienen door het uitsparen van frisdrank aankopen. Uit onderzoek is gebleken dat je zo’n 25% meer calorieën verbrand een uur nadat je een halve liter water hebt gedronken. Dus heb je weer de neiging om een sigaret te pakken, schenk dan voor jezelf een lekker groot glas water in.
 • Ben je niet zo van het water drinken, dan kan het drinken van groene thee een alternatief zijn. Deze thee helpt ook bij het verbranden van vet. Wat ook kan is koffie drinken, want ook koffie versnelt de vetverbranding.
 • Wat pittiger eten. Dit zou je misschien niet gelijk hebben bedacht, maar pittig eten draagt ook bij aan een snellere spijsvertering. Bouw dit wel rustig op want je darmen moeten er wel eerst een beetje aan kunnen wennen.
 • Eet wat meer ijzer, zink en selenium. Je vraagt je misschien af in wat voor producten deze stoffen zitten? Je kunt dan denken aan vlees en gevogelte, groente en fruit, eieren, garnalen, noten en zaden en daarnaast nog broccoli, knoflook en ui.
 • Als laatste: probeer een bepaalde training een paar keer in de week uit te voeren. En dan bedoel ik daarmee een hoge intensiteitstraining die je drie keer in de week voor 20 minuten uitvoert. Dus totaal 1 uurtje in de week. Met dit ene uurtje training in de week verlies je zeven keer meer vet dan met hardlopen! Daarnaast win je er ook spiermassa mee, niet onbelangrijk voor hoe je er uit ziet, maar ook belangrijk om je metabolisme te versnellen.

Conclusie:

Mijn conclusie is als volgt: ben je een fervente roker, stop er dan alsjeblieft zo snel mogelijk mee. De gezondheidsrisico’s die roken met zich mee brengt zijn enorm, je brengt jezelf dus nodeloos in gevaar. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan: stoppen met roken. Hieronder vertel ik je zo meer over een manier waarbij zelfs bij de meest verstokte rokers resultaat hebben gehad, en die nu zeggen: roken? voor mij nooit meer!

Als je het voor elkaar hebt gekregen om te stoppen met roken, dan weet ik zeker dat je, doordat je je een ander mens voelt, ook nieuwe dingen kunt oppakken. Dat kan zijn een meer actieve levenshouding, het gaan beoefenen van een bepaalde sport, een gezonder eetpatroon gaan hanteren en uiteindelijk belanden in een gezonde levensstijl. Ben je daar in beland, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over je gewicht, want dan zul je op dat gewicht komen wat passend is voor jouw lichaam. Afvallen en stoppen met roken is dan voor jou verleden tijd!

Stoppen met roken

Ja, daar draait het allemaal om. Stoppen met datgeen waar je zo aan verslaafd bent, waarvan je weet dat het niet goed voor je is, maar waar je ook niet van af kunt komen. Iets wat misschien al tientallen jaren een onderdeel van je leven is, een onderdeel van je leven wat misschien ook wel je leven heeft getekend ..

Als ik je nu vertel dat er een methode is waarmee je binnen 2 dagen kunt stoppen met roken? Ja, dan verwacht ik niet anders dan dat de meeste mensen zullen zeggen dat dat onmogelijk is. Want hoeveel mensen hebben niet geprobeerd om te stoppen met roken en hebben daarbij van alles en nog wat gedaan om dat te bereiken, wat maar in een handjevol gevallen leidde tot een echt resultaat? Waarom zou iets in 2 dagen je er dan wel vanaf kunnen helpen?

Ik raad je aan om de reportage van het RTL4 te kijken. Deze laat zien hoe de cursus Ik Wil Stoppen Met Roken werkt, en laat zien dat het de echt fervente rokers ook echt laat stoppen met roken. En dat ze zelfs zeggen: ik ga nooit meer roken!

De cursus wordt gegeven door Marcel Borst van het programma Ik Stop Wel

Marcel geeft ook een gratis webinar waarin hij uitleg geeft hoe ook jij van je verslaving af kunt komen. Wat leer je daarin?
Hoe je zonder wilskracht toch in één keer kunt stoppen met roken!

Stoppen met roken doe je met een methode die wél werkt. Hypnotherapie staat op de 2e plek in de top-13 beste methoden. Op de eerste plaats staat “een hartaanval krijgen”. Die keuze wil je echt niet maken…

 • Online begeleiding om te stoppen met roken
 • Twee hypnotherapie sessies die je kunt herhalen
 • Inclusief extra MP3 voor dagelijkse ondersteuning na afronding 
 • Mogelijkheid tot 5 weken dagelijks extra ondersteuning (nazorgprogramma)
 • Gemiddeld 86% slagingskans

Meer info over de cursus “Ik Wil Stoppen Met Roken” die Marcel Borst geeft, kun je terugvinden op de website van “Ik Stop Wel”. Neem er eens een kijkje en laat je verder overtuigen dat stoppen met roken ook echt voor jou de allerbeste keuze is die je kunt maken.

Met de link hiernaast krijg je 127 euro korting op je inschrijving. Ben je na 14 dagen niet overtuigd van de kracht van dit programma, dan krijg je je geld weer terug. Her proberen dus zeker waard!