Chiazaad

Chiazaad: populair superfood

Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen: Superfoods. Wat zijn Superfoods eigenlijk en waarom zijn ze de laatste tijd zo populair?

Chiazaad is een Superfood en Superfood is niets anders dan een marketingterm. Het gaat over producten waar een hogere concentratie voedingsstoffen in te vinden is. Bij deze voedingsstoffen kun je denken aan Vitamine C, antioxidanten en anthocyaan. Deze komen met name voor in broccoli, goji bessen, pompoen, granaatappel, mergkool en Chiazaad. Waarom zijn de Superfoods populair en hoor je iedereen over Chiazaad?

Oorsprong Chiazaad

Chiazaad is afkomstig van planten die groeien in Midden Amerika en is familie van de munt en salie. De Maya’s en Azteken aten deze zaden al duizend jaar geleden en nog steeds wordt het door veel mensen in Midden-Amerika gegeten als voedsel en medicijn. Tegenwoordig is Australië een van de grootste producenten van Chiazaad. Pas sinds 2009 heeft de Europese Unie Chiazaad veilig verklaard voor consumptie door mensen.

Chiazaad consumptie

De vrij kleine zwarte zaadjes worden voor consumptie eerst in een bakje met lauw water gelegd. Na een tijdje vormen deze zaden dan een soort gel waardoor de zaden makkelijk te consumeren zijn. Ze kunnen dan worden verwerkt in een salade of in een shake. Het bijzondere is dat Chiazaden eigenlijks nauwelijks smaak van zichzelf hebben (een hele lichte noten smaak), dus het toevoegen voor de bijzonder lekkere smaak, dat is niet het geval. Wel is het zo dat aan Chiazaden verschillende bijzondere eigenschappen worden toegedacht.

chiazaad

Chiazaad heeft dan ook een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Bij deze voordelen kun je denken aan: 

Een mooie gladde en soepele huid door gebruik van Chiazaad.

De hoge concentratie antioxidanten in Chiazaad zorgt voor een goed herstellend vermogen van de huid. Regelmatig wat Chiazaad in je voedingspatroon opnemen zou dan ook betekenen dat de vroegtijdige veroudering van de huid wordt tegengegaan.

Gewichtsvermindering bij gebruik van Chiazaad.

De vele vezels die in Chaizaad zitten helpen het lichaam om het voedsel goed te verteren, wat resulteert in een goede stoelgang. Omdat het voedsel op een goede en gelijkmatige manier wordt verteerd blijft de bloedsuikerspiegel nagenoeg op hetzelfde niveau zonder at teveel schommelingen. Als Chiazaad zich bindt met water, dan ontstaat er een gel-achtige substantie. Deze gel zorht er in je maag voor dat je snel een verzadigd gevoel ervaart en daardoor eet je minder, maar nog belangrijker, snaai je ook minder.

Een kleinere kans op diabetes bij gebruik van Chiazaad.

Omdat Chiazaad rijk is Vitamine B17, magnesium, ijzer en Omega-3 vetzuren, helpt dit om stoornissen in de vetstofwisseling te verbeteren. Insulineresistentie wordt voorkomen en een te hoog cholesterolgehalte ook. En dit zijn de twee belangrijkste factoren als het gaat om de ontwikkeling van diabetes.

Het gebruik van Chiazaad gaat ontstekingen tegen.

En uit onderzoek is naar voren gekomen dat het gebruik van Chiazaad bloeddruk verlagend kan werken. Of het gebruik van Chiazaad ook daadwerkelijk goed is om hart- en vaatziekten tegen te gaan is nog niet bewezen.

Chiazaad verbetert de sportprestaties.

De oude Azteken wisten het al, als je een lange reis voor de boeg had, dan kon je het beste eerst een handje Chiazaad nuttigen. Maar ook hedendaagse sporters zouden Chiazaad kunnen gebruiken om de sportprestaties te verbeteren. Een kleine hoeveelheid Chaizaad geeft hetzelfde effect als een energy drink. Je kunt dus beter een lepeltje Chaizaad nemen dan een blikje Red Bull want op die manier krijg je wel de gezonde Omega-3 vetzuren binnen, maar niet de slechte suikers die je vind in de energy drinks.

Daarnaast heeft Chaizaad ook een hoog proteïne gehalte wat het uitermate geschikt maakt voor sporters die spieren willen kweken en vet willen verbranden. Tijdens een flinke inspanning verlies je voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, eiwit en ijzer. Een handje Chiazaad vult dit tekort gelijk weer aan.

Chiazaad helpt om je botten en gebit sterk te houden.

Chiazaad bevat per 28 gram zon’n 175 miligram calcium, wat neerkomt op 18% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Calcium vind je ook in zuivel en in kaas, maar ook in noten en pitten en in groenten. Maar het is niet voor iedereen haalbaar om de benodigde 1000 miligram dagelijks binnen te krijgen. Daarom is Chiazaad hiervoor een handige toevoeging.

Chiazaad consumptie kan gevaarlijk zijn.

Wat wetenschappelijk onderbouwd is, is dat Chiazaad kan leiden tot allergische reacties. Je moet hierbij denken aan huiduitslag, ademhalingsproblemen, een dikke tong en tranende ogen. Sommige mensen krijgen er zelfs diaree van en moeten er van braken. Het is dan ook niet voor niets dat Chiazaden wordt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn. De bekende, en onbekende bijwerkingen kunnen een potentieël gevaar vormen voor moeder en kind.

Chiazaden zijn wel degelijk zeer voedzame voedingsbronnen met mineralen en vitaminen. Als deze zaden worden geconsumeerd in een afwisselend dieet, en je af en toe deze Chiazaden eet, dan zullen de allergische reacties wel achterwege blijven.

Veel (online) winkels verkopen verpakkingen met Chaizaad, van bijvoorbeeld 500kg of 1 kg. Daarmee kun je best een tijd vooruit want je gebruikt er maar vrij weinig van, per maaltijd. 

Chiazaad als voedingssupplement.

Noten, zaden en pitten worden al een langere tijd als voedingssupplement gebruikt, maar ook Chiazaad is daarvoor in opkomst. Het Chiazaad wordt daarvoor dan eerst een nachtje in water gezet en de volgende dag kan het worden toegevoegd aan bijvoorbeeld jam, pap, pindakaas, pudding, salade, yoghurt en soep. Mogelijkheden te over. Of je roert het gewoon door een glas water en drinkt het in één keer op, dat kan ook. Een andere toepassing is het in brood verwerken. De Chiazaden worden dan eerst gemalen en op zo’n manier in brood verwerkt.

De Chiazaden die vol zitten met eiwitten en vezels en rijk is aan Omega-3 vetzuren kunnen zo waardevolle voedingsonderdelen toevoegen aan je voedingspatroon. Wil je vooral spieren opbouwen dan zijn Chiazaden ook uitermate geschikt want de nutriënten dichtheid is hoger dan bij de meeste andere voedingsmiddelen. Zo zit er in 100 gram Chiazaad, 21 gram eiwitten, 38 gram koolhydraten en 31 gram vet. Het eiwitgehalte ligt dus echt heel hoog bij Chiazaad. Eiwit wat belangrijk is voor de opbouw van spieren. Daarnaast bevat het eiwit ook aminozuren die het lichaam zelf niet kan produceren en we daarom via ons voedsel binnen moeten krijgen.

Ongeveer een derde van het gewicht van het Chiazaadje bestaat uit vezels. Dit heeft dan weer een gunstig effect op de spijsvertering en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoeld. Hoewel Chaizaad zelf dus niet bijdraagt aan gewichtsvermindering, is de uitwerking die dit zaad heeft in ons lichaam, wel van invloed op ons lichaamsgewicht. Met een voldaan gevoel zal je minder snel weer wat gaan snacken en naar een tussendoortje grijpen. Juist deze tussendoortje die bekendstaan als snaai-gedrag, zorgen er voor dat je in lichaamsgewicht toeneemt. 

De Chiazaden bevorderen door de vele vezels ook de stoelgang en een goed functionerende spijsvertering. Wat daarnaast nog een belangrijk punt is bij afvallen is dat met behulp van Chiazaden de omzetting van koolhydraten in glucose wordt vertraagd. De lichamelijke energie komt langzamer vrij waardoor er sprake is van een groter uithoudingsvermogen.

Samenvattend:

De Chiazaadjes geven je een energie-boost en helpen je tevens je uithoudingsvermogen te vergroten (er zitten veel eiwitten in die weer goed zijn voor de spieropbouw). Het brengt je bloedsuikerspiegel en hormonen (door de omega 3 die er in zit) in balans.Voor het consumeren moet je chiazaadjes zo’n 10 minuten in een bakje water laten weken. Het wordt een soort gel wat je op kunt drinken, waarbij het proces van koolhydraten die omgevormd worden tot suikers vertraagd wordt. Je krijgt nu minder snel die bekende pieken (en dalen) na het eten van koolhydraten. Je maakt minder insuline aan en dat helpt ook weer als je wat kilo’s kwijt wilt.

Verder helpt Chiazaad calcium beter op te nemen en dat is weer belangrijk als bouwstof voor de botten en de ontwikkeling van je spieren. Zorgvuldig en behoedzaam et je voedin omgaan blijft belangrijk. En ook al heten ze Superfoods, ook daarbij moet je voor jezelf nagaan in welke vorm het bij kan dragen aan je algehele gezondheid. Het is niet een lekker supplement, het ziet er ook niet echt aantrekkelijk uit, maar toch zie je dat het Chiazaden steeds populairder worden. De positieve werking en effecten zullen dan vast beter zijn dan de negatieve effecten die er ook zeker aan kunnen kleven. 

Naast dat Chiazaden goed zijn voor je huid en voor je sportprestaties, kan Chiazaad ook prima je voedingspatroon ondersteunen. Want juist bij het afvallen is gezond en uitgebalanceerd eten zeer belangrijk. Eventuele tekorten die je in je voedingspatroon hebt, zijn prima aan te vullen door het nuttigen van Chiazaden. Gooi die zaadjes dus eens door een smoothie of shake, pannenkoekenbeslag of yoghurt en profiteer van de positieve elementen van dit Superfood.

David Wolfe – Superfoods

Dit boek gaat over de top 17 superfoods in de wereld. Superfoods zijn krachtige, geconcentreerde voedingsmiddelen met een ontzagwekkend vermogen ons lichaam te voeden en te herstellen.

In dit full-color geïllustreerde boek geeft rawfood-deskundige David Wolfe een volledig overzicht van smakelijke plantaardige voedingsproducten zoals goji-bessen, cacaobonen (rauwe chocola), hennepzaad, maca, Chiazaad, spirulina, producten van bijen en nog talloze andere producten. Als krachtige en duurzame bron van goede eiwitten, vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten, vetten en oliën, essentiële aminozuren en vetzuren en andere voedingsstoffen vormen superfoods een uniek en veelbelovend stuk van de voedingspuzzel.

Alle superfoods worden tot in detail beschreven en voorzien van eenvoudige, lekkere recepten. Deze zeer toegankelijke handleiding geeft je overtuigende, wetenschappelijke argumenten betreffende de unieke kracht van superfoods ten aanzien van uitstekende voeding, gezondheid en welzijn, lichamelijke schoonheid en duurzame landbouw. Verander je eetpatroon, verander je lifestyle, verander de wereld.

Vergelijkbare berichten