500 Gram Groenten - Herfst en Winter

 – drs. Richard de Leth –

Eten en drinken doe je iedere dag. Alles wat je eet en drinkt fungeert als bouwstenen voor je lichaam, als bouwstenen voor de cellen in je lichaam. Met andere woorden: jij bent zo sterk als de bouwstenen die je in je mond stopt. Nu weet iedereen eigenlijk wel dat we dagelijks te weinig groenten eten. Waar ligt dat dan aan?

Is het teveel moeite om groenten lekker klaar te maken, weet je niet wat je met een bepaalde groente moet maken als je het in de supermarkt of bij de groenteboer in het schap ziet liggen? Of misschien vindt je de smaak van groenten niet zo lekker en probeer je bij het avondeten zo min mogelijk groeten op je bord te scheppen?

Waarom zou ik meer groente gaan eten?

Ook al ben je druk en heb je niet veel tijd om groenten te bereiden, probeer dan toch om variatie in je voeding te houden, variatie in wat je aan groenten eet. Waarom? Groenten zijn een geschenk van moeder natuur. Ze bestaan uit een samenstelling van vitamines, mineralen, fytonutriënten, vezels en vocht. Heel veel goede bouwstoffen voor je lichaam.

Erg jammer dat er bij de productie van groenten aan de groenten zelf gesleuteld moest worden. Groenten werden na loop van tijd veredeld. De smaak moest minder bitter en moest wat zoeter worden. Daarnaast moest er een hogere opbrengst gerealiseerd worden en dus werden er herbiciden en pesticiden gebruikt. Maar of dit nou jouw gezondheid ten goede komt? Je snapt waarschijnlijk wel dat dat niet het geval is.

Daarom is het belangrijk om met name biologische ingrediënten te eten. Want oorspronkelijk was alles in de natuur biologisch, lokaal en seizoensgebonden.

Groenten zijn niet alleen essentieel voor jouw lijf, maar ook voor de bacteriën in jouw darmen. In jouw darmen leven tienmaal zoveel bacteriën als je cellen in jouw lijf hebt. Als je goed voor deze bacteriën zorgt, zorgen de bacteriën goed voor jou. Gezondheid komt voor een groot deel voort uit de vitaliteit van jouw darmbacteriën.

Wat hebben deze bacteriën nodig? Vezels. En groentes zijn de belangrijkste bron van vezels. Hoe meer verschillende groentes je eet, hoe breder de diversiteit aan verschillende bacteriestammen in jouw darmen wordt. En daar ligt de grote gezondheidswinst.

Maar hoeveel groente zou ik dan moeten eten?

Het Voedingscentrum zegt 250 gram per dag. En deze hoeveelheid haalt slechts 5 procent van alle mensen in Nederland. Maar 250 gram is niet genoeg voor optimale gezondheid.

Hoeveel dan wel?

500 gram! Een pond. En dat is makkelijker dan je denkt. Helemaal als je gebruik maakt van het, door OERsterk samengestelde magazine, 500 Gram Groenten – Herfst en Winter. Je wordt getrakteerd op heerlijke salades, soepen en gerechten. En voor je het weet heb je een pond groente per dag op. En dansen de bacteriën in je darm. En start je een revolutie in jouw lijf. Het gevolg is een verbeterde darmflora, immuniteit én gezondheid. Meer groente eten was nog nooit zo makkelijk en smakelijk: geniet van de 14 maaltijden!

De volgende recepten staan er in:

 • Bloemkoolcouscous
 • Witlofsalade
 • Zucchini Tonato
 • Rammenas salade
 • Knapperige salade
 • Schorseneren
 • Knolkoekjes
 • Bloemkoolrisotto
 • Pompoencurry
 • Sinaasappelspruitjes
 • Rode Kool Stamppot
 • Broccolisoep
 • Indische spitskool
 • Aardpeersoep
 • Mayonaise
 • Vinaigrette

Het boek, 500 Gram Groenten, is eigenlijk meer een glossy magazine. Er staan prachtige foto’s in van de gemaakte recepten met als doel dat ook jij trek krijgt om die recepten te gaan maken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden er soms niet alledaagse groenten gebruikt in de recepten. Ik neem tenminste aan dat je niet heel vaak schorseneren op het menu hebt staan.

Maar dat maakt het juist leuk. Verandering van spijs doet eten! En dat is wat Richard van Leth, de samensteller van deze receptenbundel, wil bereiken. Voordat ik je nog wat meer vertel over Richard en zijn motivatie om deze mooie recepten bundels te maken, wil ik je nog een kleine impressie geven van de recepten die er in dit magazine staan.

Knapperige salade

Ramanas salade

Witlof salade

Drs. Richard de Leth studeerde geneeskunde en wist alles over ziekte en de dood, maar niets over gezondheid en het leven. Hij volgde zijn hart en hing zijn witte jas aan de wilgen. Hij ging zijn eigen weg en specialiseerde zich in de preventieve leefstijlgeneeskunde. OERsterk was het resultaat.

Richard informeert, inspireert en stimuleert mensen om leider van hun gezondheid te worden. Richard is als geen ander in staat om essentiële gezondheidsinformatie voor iedereen toegankelijk te maken. Hij heeft het vermogen om je met humor en kwetsbaarheid in hart en ziel te raken.

Richard schreef 5 bestsellers, is een veelgevraagd spreker en heeft een succesvolle blog.

Met zijn diensten heeft hij slechts één doel voor ogen: de wereld gezonder maker. Pillen vervangen door leefstijl. Gezondheid is geen eindpunt, maar een levenslange reis. Zijn uitnodiging is dan ook: ga je mee op reis?

500 Gram Groenten – Herfst en Winter heeft een aanschafprijs van €15,00. Hieronder de link naar meer info en bestel informatie.

Richard de Leth