Richard haakt helemaal in op de termen die tijdens de pandemie zo vaak voorbij zijn gekomen en zegt over zijn nieuwe cursus Het Gezondheidsvirus: Besmet jezelf met gezonde keuzes. Geef je zelfgenezend vermogen een booster en kies voor de juiste 2G: Gezondheid en Gedrag. 

Van een andere training van Richard heb ik al eerder een review geschreven, dat was de Gezond in 4 Weken methode. Maar nog even in het kort wie Richard de Leth is en waar de Oersterk methode voor staat. Het is Richard zijn passie om mensen te inspireren om gezond te (gaan) leven. Dat doet hij aan de hand van cursussen, boeken en blogs op zijn website. Zijn doel is om minstens een miljoen mensen goed te kunnen informeren over hun gezondheid en hoe ze die kunnen verbeteren. OERsterk is dan ook de methode en website welke Richard hiervoor gebruikt. 

En misschien heb je Richard wel eens voorbij zien komen in een talkshow op TV, want ook daar mag hij graag mensen er op attenderen dat ze echt gezonder moeten gaan leven. Wil je nog wat meer weten of lezen over Richard, dan staan hieronder wat boeken en cursussen die hij al geschreven en gemaakt heeft.

 • Zielsgelukkig = Kerngezond. Een levensboek dat je op de basisschool al had willen krijgen!
 • OERsterk in 6 weken.               Dit boek vertelt je hoe je je welzijn in de hand krijgt, hebt én houdt. Het geeft je meer energie, geluk en productiviteit.
 • OERsterk Leven.                        Een totaalconcept met praktische tips voor een gezonder en gelukkiger leven.
 • De OERsterk Journal.               Dit is wat het volgen van het Journal je geeft:  meer energie, meer rust, meer voldoening. 
 • OERsterk Magazinebundel.   Nu met 40% korting: OERsterk Ontbijten. OERsterk Soepen. OERsterk Dineren. 500 gram groenten – Lente en Zomer.

Online trainingen van OERsterk:

 • Gezonde Leefstijl en de ontwikkeling van mijn kind.
  Essentiële gezondheidskennis voor iedere ouder, grootouder of dienstverleners die veel met kinderen werkt.
 • De Geheime Vitaliteitsformule.
  In deze online training ontdek je hoe je goed voor jezelf zorgt. Leerstof die je eigenlijk al op school had moeten leren, maar die je nooit is aangeboden.
 • Gezond in 4 weken
  Ontdek hoe écht gezonde voeding een verschil van dag en nacht kan maken in hoe je je voelt, hoe je functioneert en hoe je leeft.

En de laatste training, Het Gezondheidsvirus, daar wil ik je dus wat meer over vertellen in deze review.

Het Gezondheidsvirus is een hele uitgebreide cursus bestaande uit totaal 8 lessen. Richard legt je rustig en duidelijk uit wat de samenhang tussen deze lessen is en wat het uiteindelijke doel is, van het volgen van deze lessen. En dat doel is natuurlijk je algehele gezondheid op een hoger niveau te krijgen. 

Per les neemt Richard een belangrijk thema en werkt dat heel uitvoerig uit zodat je gaat inzien wat het voor jouw leven kan betekenen. Je gaat inzien op wat voor manier je je leven leidt en dat er vast wel een paar elementen aanwezig zijn die met een kleine aanpassing, verbeterd kunnen worden.

Hieronder geef ik je een overzicht wat de onderwerpen zijn die worden behandeld in de training:

Gezondheidsvirus les1

Les 1: De evolutie als basis voor gezondheid.

Welke invloed heeft de oeromgeving van miljarden jaren geleden op jouw 21e-eeuwse gezondheid? Ontdek waarom de moderne omgeving clasht met je oerbehoeftes. Na deze les snap je ook waar je impulsen vandaan komen, hoe je ze moet temmen en waarom het gezond is om af te wijken van de norm.

Gezondheidsvirus les2

Les 2: De 4 pijlers van OERsterk en hun samenhang.

Wat is de kracht van de complementaire geneeskunde versus de reguliere geneeskunde? Waarom is het belangrijk dat je de stap zet van Ziekte en Zorg (ZZ) naar Gezondheid en Gedrag (GG)? Je leert het in deze module.

Gezondheidsvirus les3

Les 3: Ontspanning als basis voor gezondheid.

Voeding en beweging zijn hot. Maar veel mensen vergeten de ontspanning. In deze les laat ik zien waarom ontspanning de fundering is van je gezondheid. Je leert hoe je het zorgsysteem van je lichaam (ontspanning) kunt ondersteunen, en hoe je het stress-systeem uitzet.

Gezondheidsvirus les4

Les 4: Drie voedingsprincipes die je nergens leert.

De moderne omgeving verleidt je met de 3V’s: te Veel en te Vaak de Verkeerde dingen eten. Het is dus logisch dat je een zoetekauw wordt, of een snaaier, of een propper. Maar wat zijn de juiste voedingsprincipes, en waarom? Je leert het in deze module.

Gezondheidsvirus les5

Les 5: Het intieme samenspel tussen beweging en het immuunsysteem.

Niet schrikken, maar: bijna iedereen is chronisch ontstoken. Dat komt door een overactief immuunsysteem. Beweging kalmeert dat systeem weer. Wat zijn de twee krachtigste beweeginterventies? In deze les ontdek je welke kleinste stap het grootste resultaat geeft.

Gezondheidsvirus les6

Les 6: De noodzakelijke balans tussen hoofd, hart en buik.

Flow is het moment dat hoofd, hart en buik op één lijn liggen. Het is essentieel voor optimale gezondheid. In deze les behandelen we ook de scheppende vermogens van je brein, want body en mind zijn intiem met elkaar verbonden.

Gezondheidsvirus les7

Les 7: Over vitaliteit en metabole gezondheid.

Hoe vitaal ben je? In deze les leer ik je waarom ons brein steeds zwakker wordt en wat je kunt doen om dat om te draaien. Ook snap je hoe je jouw metabole gezondheid (de stofwisseling) radicaal versterkt. Maar vooral leer je hoe je aan de ratrace van het moderne leven ontsnapt.

Gezondheidsvirus les8

Les 8: De blauwdruk voor een goede dag.

Het geheim van een goed leven is een goede dag. En morgen weer eentje. Het is noodzakelijk dat je volgens de wijsheid van de natuur leeft. Maar waar selecteert de natuur precies op? In deze les krijg je de blauwdruk voor een goede dag: 10 concrete stappen en potentiële leefstijlinterventies.

Zoals je ziet 8 uitgebreide onderwerpen. Zo leer je dat onze leefomgeving voortdurend verandert maar dat onze genen lang niet zo snel mee-veranderen. Met alle gevolgen van dien. Richard maakt je duidelijk dat er een sterk verband zit tussen ontspanning, voeding, beweging en mindset, de 4 pijlers.

Tevens wordt je uitgelegd dat ontspanning ontzettend belangrijk is voor een goede gezondheid. Inspanning is helemaal niet verkeerd maar stress moet je ten alle tijden zien te voorkomen. Het eten van verkeerde voeding, het is er zo bij ons ingesleten. Richard legt je uit wat de juiste voedingsprincipes zijn en waarom deze je helpen om gezond te leven en op een gezond gewicht te blijven. In het kort verteld hij je eigenlijk hoe je kunt afvallen zonder de 3 V’s: veel, vaak & verkeerd.

Daarnaast legt Richard uit dat beweging belangrijk is voor een goed immuunsysteem. En dat we, doordat we steeds minder gaan bewegen, zittende beroepen hebben etcetera, onze gezondheid negatief beïnvloeden. Met een paar slimme en duidelijke aanwijzingen is dit echter eenvoudig op te lossen. 

En, hier had ik zelf eigenlijk nog nooit zo over nagedacht, het hart, hoofd en buik zijn op een onlosmakelijke manier met elkaar verbonden. Tussen deze drie moet een goede balans zijn, een goede flow. Hoe je dat voor elkaar krijgt, en wat de positieve gevolgen hiervan zijn, legt Richard je uit in les 6.

In les 7 komt de stofwisseling aan bod, en het feit dat je brein aan het verkleinen is. Via 6 sleutelfuncties wordt je uitgelegd hoe je voor jezelf kunt nagaan hoe vitaal je bent. Je zult er achter komen dat je op bepaalde punten wat achter blijft en dat je daar nog wat beter aan moet werken. Richard neemt je bij de hand en helpt je hierbij.

En als laatste verteld Richard hoe een goede dag er uit hoort te zien. En als je de goede dagen aan elkaar rijgt dan heb je uiteindelijk een goed leven. Via 10 concrete stappen kun je zelf van elke dag, een goede dag maken. 

In ons drukke leven komt het wel eens voor dat je een paar dagen wat minder goed voor jezelf zorgt. Er kan van alles aan de hand zijn, op het werk, in het gezin, in de familie etc. Dat gebeurd bij iedereen wel eens, maar als dit te lang duurt, te lang aanhoudt, dan gaan er klachten ontstaan. Misschien komen ze je wel bekend voor: vermoeidheid, maag- en darmproblemen, een paar ongewenste kilo’s erbij en niet lekker in je vel zitten. De kunst is dan om dit te herkennen EN er wat aan te gaan doen. 

Het Gezondheisvirus kan hierbij je gebruiksaanwijzing zijn. Hierin wordt namelijk precies uitgelegd wat er gebeurd als je te weinig slaapt, teveel eet, te weinig ontspant en teveel zit. Richard legt je uit dat bewegen nog belangrijker is dan je misschien al dacht. In de training ontdek je je zelfgenezende vermogen. Je wordt en blijft beter, zonder kunstmatige poeders of pillen.

In Het Gezondheidsvirus legt Richard dit alles op een heel begrijpelijke manier uit; geen taaie kost of moeilijke termen. In eenvoudige bewoording, via praktische opdrachten, checklist en filmpjes neemt Richard je mee en verteld hij enthousiast hoe ook jij je leven een positieve wending kunt geven. Het volgen van de cursus is eenvoudig. Je kunt op elk willekeurig moment starten, het enige wat je nodig hebt is een laptop, tablet of mobieltje.  In je eigen tempo en in je eigen tijd kun je dan de diverse lessen volgen.

En wat voor resultaten mag je er dan van verwachten?

 • Je bent stabieler en je geniet veel meer.
 • Je batterij is opgeladen en je bent weerbaarder tegen gedoe of tegenslag.
 • Je slaapt dieper, maar je hebt ook zin om aan de dag te beginnen (zelfs als de wekker al om 6 uur gaat).
 • Je gewicht klopt, zonder ingewikkeld dieet.
 • Je hebt meer fun tussen de lakens.
 • Je piekert minder.

Kortom, je bent de gezondere, leukere en betere versie van jezelf! Je staat weer goed op de rails en je lichaam doet wat het moet doen: optimaal functioneren zonder protest. Heerlijk toch?!

Mocht je je afvragen: “Ben ik niet te laat met een leefstijlaanpassing?” Nee hoor. Zelfs tachtigers kunnen nog bijsturen. Het lichaam is plastisch: alle cellen en structuren worden constant afgebroken en opgebouwd. Iedere drie maanden zijn de meeste cellen in jouw lichaam vernieuwd, waardoor je constant in staat bent om een betere en sterkere versie van jezelf te bouwen. En dat begint met de keuzes die je vandaag maakt.

Het Gezondheidsvirus leert je te investeren in je grootste kapitaal: vitaliteit, gezondheid en welbevinden.

Voor €149,- ontdek je hoe je jezelf iedere dag kunt versterken. En dat is onbetaalbaar.