langdurig-op-gewicht-blijven

Langdurig op gewicht blijven

Het is een hardnekkig probleem: ondanks dat steeds meer Nederlanders aan het diëten zijn of overwegen te gaan diëten, blijft het percentage mensen met overgewicht sterk stijgen. Waarom is langdurig op gewicht blijven zo lastig? Een belangrijke reden is dat diëten vaak van korte duur zijn. Ze zijn vaak erg streng en mensen geven snel op of vallen terug in hun oude manier van leven zodra ze hun streefgewicht hebben bereikt, wat onvermijdelijk weer leidt tot gewichtstoename. Bovendien verstoorde het dieet de honger- en verzadigingshormonen en de stofwisseling, en deze verstoring is meer dan een jaar later nog steeds merkbaar.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

  1. Blijvende verandering van eet- en leefgewoonten: Het is essentieel om je eet- en leefgewoonten blijvend te veranderen om langdurig op gewicht te blijven. Dit betekent dat je gezonde voedingskeuzes moet blijven maken en regelmatig moet blijven bewegen, zelfs nadat je je streefgewicht hebt bereikt.

  2. Realistische doelen stellen: Stel haalbare langetermijndoelen in plaats van ambitieuze doelen die te moeilijk zijn om te bereiken. Het is beter om kleine, haalbare doelen te stellen en deze stap voor stap te bereiken.

  3. Emotioneel en sociaal welzijn: Naast gezonde voeding en lichaamsbeweging is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan je emotionele en sociale welzijn. Verminder stress, zoek sociale steun en besteed tijd aan ontspannende activiteiten.

  4. Bewustzijn van gezondheidsaspecten: Het gaat niet alleen om gewichtsverlies; het is ook belangrijk om andere gezondheidsaspecten zoals bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Gezonde voedingskeuzes en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.

De oplossing om langdurig op gewicht te blijven

Maar wat is de oplossing om op de lange termijn slank te blijven? Het eenvoudig antwoord: door je eet- en leefgewoonten blijvend te veranderen. Dit betekent dat je niet alleen tijdens het afvallen, maar ook daarna gezonde voedings- en bewegingskeuzes moet blijven maken. Als je bijvoorbeeld 65 kg wilt wegen, zul je je altijd moeten gedragen als een persoon van 65 kg, wat betekent dat je niet meer terug kunt naar je oude eetgewoonten zodra je het gewenste gewicht van 65 kg hebt bereikt. Het vergt discipline en wilskracht, maar met de juiste hulp en motivatie blijf je absoluut lang(er) in vorm.

Er zijn echter nog andere valkuilen waar we ons bewust van moeten zijn en die we moeten vermijden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te beseffen dat afvallen een langzaam en een niet lineair proces is (het gaat dus niet in een rechte lijn, maar gaat met hobbels en bobbels gepaard). Daarom is het belangrijk om niet elke dag op de weegschaal te gaan staan, maar één keer per twee weken is meer dan genoeg. 

De weegschaal hoeft je niet te vertellen dat je probeert af te vallen, want dat weet je zelf ook wel. Wel kan een weegschaal je een steuntje in de rug geven, of een extra motivatie als je ziet dat je op de goede weg bent. Zeker als je naast het gewicht op de weegschaal, je voortgang in een app kunt bijhouden. Deze weegschaal van Silvergear is daar een goed en betaalbaar voorbeeld van.

De Silvergear weegschaal is aan te schaffen voor een prijs van zo’n € 25,00. Kijk daarvoor bij Bol.com, bij Coolblue.nl of bij Silvergear zelf, die hebben ook een eigen webshop waar je deze weegschaal direct (met 15% extra korting via  deze link) kunt aanschaffen.

Wees ook realistisch en stel geen doelen die je de komende tien jaar nog moet behalen, want dat is te ambitieus en onrealistisch. Kies in plaats daarvan voor langetermijndoelen die haalbaar en duurzaam zijn.

Waarom is het moeilijker om af te vallen met het ouder worden?

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger afvallen gaat. Dat komt deels doordat we geleidelijk aan spiermassa verliezen door hormonen, vooral bij vrouwen van in de 50. Dit kan ervoor zorgen dat je metabolisme vertraagt, waardoor je niet alleen minder moet eten, maar ook meer moet bewegen. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om aan (een beperkte vorm van) krachttraining te gaan doen. Door spierversterkende oefeningen te doen, zoals push-ups en squats, kun je spierverlies vertragen en je metabolisme op een hoger niveau houden, wat helpt bij het verbranden van vet en er dus voor zorgt dat je ook als je al wat ouder bent, nog goed kunt afvallen.

langdurig op gewicht blijven

Wat je hierbij kan helpen is om thuis oefeningen te doen. Gewoon ’s ochtends of ’s avonds voor de laptop op de TV. Je hoeft dan niet naar de sportschool en hoeft de deur dus niet uit. Kijk eens bij de Online Sportschool om te zien of deze vorm van sporten bij je past. Jasper Alblas heeft voor degene die lekker thuis willen bewegen een programma gemaakt waarbij je per keer, 30 minuten gaat bewegen. Door dit een aantal keren per week te doen zul je je veel beter in je vel voelen zitten en gaat je verbranding omhoog.

Tips om op de langere termijn slank te blijven

Er zijn meer handige tips om op de lange termijn slank te blijven. Zo is aangetoond dat je minder eet op een klein bordje en toch dezelfde verzadiging voelt als bij het eten van een groot bord (waarbij je per saldo meer voedsel binnen krijgt). Dit komt omdat eten op een kleiner bord er aantrekkelijker uitziet, waardoor je het gevoel hebt dat je er genoeg van hebt. Grondig kauwen kan ook nuttig zijn, omdat het ervoor zorgt dat je langer vol blijft.

Probeer ook veel water te drinken, dit kan het hongergevoel helpen verminderen. Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker en verzadigd vet en eet in plaats daarvan voedzame, vezelrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen en mager vlees.

Verminder stress en zoek steun

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies niet alleen gaat over wat je eet, maar hoe je je voelt. Probeer stress te verminderen door voldoende te slapen, te ontspannen en tijd vrij te maken voor leuke activiteiten. Dit kan helpen emotionele triggers te verminderen die ervoor zorgen dat u te veel eet.

Het is belangrijk om sociale steun te zoeken, zoals het werken met een professionele coach of diëtist, die u kan helpen uw doelen te bereiken en gezonde keuzes te maken. Zoek ook steun van vrienden en familie, want het is belangrijk om niet alleen te zijn tijdens het afvallen. Je kunt ook lid worden van een afslankgroep of lid worden van een sportclub of fitnessgroep om gemotiveerd te blijven en je verbonden te voelen met anderen met vergelijkbare doelen. 

samen slank

Het deelnemen aan een afslankgroep zorgt er naast de motivatie ook voor dat je weet dat je niet de enige bent die probeert af te vallen, en niet de enige waarbij het af en toe niet lukt. Met de andere mensen in de groep kun je hier goede gesprekken over hebben en de coach die voor begeleiding zorgt in de groep, kan via tips een ander, maar ook jou stimuleren om net dat extra stapje te doen waardoor het je wel lukt om die kilo per week kwijt te raken.

Een heel mooi voorbeeld van zo’n afslankgroep is de Samen Slank Community.

Afvallen en op gewicht blijven is geen tijdelijk proces

Afvallen en het behouden van een gezond gewicht is een levenslange inspanning, en dat betekent dat je continu bewust moet zijn van je keuzes als het gaat om voeding en beweging. Dit kan moeilijk zijn, vooral als je gewend bent aan bepaalde eet- en leefgewoontes, maar met de juiste hulp en motivatie is het absoluut mogelijk om op lange termijn een gezond gewicht te behouden.

Door gezonde keuzes te maken en regelmatig te bewegen, kun je niet alleen afvallen, maar ook het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verminderen. Zoek professionele hulp als je dat nodig vindt en steun bij vrienden en familie, en houd vol, want het harde werken zal zich uiteindelijk uitbetalen in een gezonder en slanker leven.

Het is belangrijk om te onthouden dat afvallen niet alleen gaat om het aantal kilo’s dat je kwijtraakt, maar ook om het verbeteren van je algehele gezondheid. Dit betekent dat je niet alleen je gewicht, maar ook andere aspecten van je gezondheid, zoals je bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel, in de gaten moet houden. Door gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging, kun je niet alleen afvallen, maar ook het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verminderen.

Wil jij je levensstijl aanpassen?

Het is belangrijk om te onthouden dat afvallen en langdurig op gewicht blijven een onderneming van lange adem is. Dit betekent dat je constant op de hoogte moet zijn van je voedings- en bewegingsopties en bereid moet zijn om indien nodig je levensstijl aan te passen.

Dit kan lastig zijn, vooral als je gewend bent aan bepaalde eet- en leefgewoonten, maar met de juiste hulp en motivatie is het heel goed mogelijk om voor langere tijd een gezond gewicht te behouden. Zoek professionele hulp of een geschikt programma wat je kan begeleiden als je wilt afvallen, als je denkt dat je dat nodig hebt, want hard werken zal uiteindelijk zijn vruchten afwerpen. Het is vaak maar een kleine investering, maar het zorgt er voor dat je veel beter je doelen kunt bereiken en langdurig op je gewenste gewicht kunt blijven. 

Stappenplan afvallenEen goede tip hierbij is om eens te kijken bij Fitchef. Zij maken weekschema’s om zo gebruik te maken van een gebalanceerd voedingspatroon, waarbij het (weer) aankomen in kilo’s wordt voorkomen. En als je last hebt van overgewicht, dan zullen eerst de overtollige kilo’s verdwijnen, waarna je uiteindelijk op een gestabiliseerd gewicht komt.

Door de weekschema’s van Fitchef te volgen hoef je je geen zorgen meer te maken over wat je moet eten of wat je aan voeding moet inkopen bij de supermarkt. Hier wordt voor gezorgd en dat kan jou een grote mate van rust geven, want stress over de juiste voeding, dat gaat je niet helpen als je af wilt vallen.

Ontspanning en nachtrust

Er zijn echter nog andere dingen waarmee u rekening moet houden als het gaat om het langdurig behouden van een gezond gewicht. Voldoende slaap krijgen is bijvoorbeeld belangrijk omdat slaapgebrek kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden die honger en eetbuien vergroten.

Probeer ook voldoende te ontspannen en tijd vrij te maken voor leuke activiteiten, aangezien stress kan leiden tot emotionele, onstabiele situaties. Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk, omdat lichaamsbeweging niet alleen helpt bij het afvallen, maar ook de spiermassa en het metabolisme in stand houdt.

Het zoeken naar de juiste balans

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat afvallen en gezond blijven niet alleen gaat om wat je eet, maar ook om hoe je je voelt. Probeer dus een gezonde balans te vinden tussen voeding en beweging, en zorg dat je voldoende tijd hebt voor leuke en ontspannende activiteiten. Zoek steun bij vrienden en familie en werk samen met een coach of professionele diëtist als u daar behoefte aan heeft.

Onthoud dat afvallen en het houden van een gezond gewicht een onderneming van lange adem is, dus wees bereid om indien nodig veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Het kan moeilijk zijn, maar met de juiste hulp en motivatie blijf je voor de lange termijn fit en gezond.

Het is ook belangrijk om realistische doelen te stellen als het gaat om afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Stel geen doelen die te ambitieus of onhoudbaar zijn. In plaats daarvan is het het beste om kleine, haalbare doelen te stellen en ze stap voor stap te nemen. Zoek ook naar manieren om jezelf te motiveren, zoals een kleine beloning wanneer je een doel hebt bereikt of je deel je bereikte doel met vrienden en familie.

Het is belangrijk om te onthouden dat afvallen en een gezond gewicht behouden niet alleen gaat over hoeveel gewicht je verliest, maar ook over het verbeteren van je algehele gezondheid. Dit betekent dat je niet alleen je gewicht af en toe moet controleren, maar ook andere aspecten van je gezondheid, zoals bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. Door gezonde voedingskeuzes te maken en te bewegen, kun je niet alleen afvallen, maar verklein je ook de kans op gezondheidsproblemen.

Vermijd ongezond voedsel

Een andere belangrijke factor om in gedachten te houden als het gaat om het behouden van een gezond gewicht, is het beperken van ongezond voedsel en het toevoegen van meer gezond voedsel aan uw dieet. Probeer veel groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten te eten en beperk de inname van suiker, verzadigd vet en bewerkte voedingsmiddelen.

Langdurig op gewicht blijven, hoe doe je dat?

Afvallen en het behouden van een gezond gewicht is een levenslange inspanning, dus wees bereid om aanpassingen te maken in je levensstijl als dat nodig is. Dit kan moeilijk zijn, maar met de juiste hulp en motivatie kun je gezond en langdurig op gewicht blijven op de lange termijn.

Vergelijkbare berichten