lactose-intolerantie

Lactose intolerantie kan zorgen voor gewichtstoename

Een van de dingen waar ik pas achter ben gekomen, is dat lactose intolerantie een rol kan spelen bij gewichtstoename. Vaak wordt alleen gedacht aan gewichtsverlies, maar het tegenover gestelde is niet minder waar. Maar wat is lactose intolerantie precies en hoe kan het leiden tot gewichtstoename?

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel over gewichtstoename bij lactose intolerantie:

 1. Verkeerde voedselkeuzes: Mensen met lactose-intolerantie kunnen geneigd zijn om voedsel met veel calorieën en vet te eten als vervanging voor voedingsmiddelen die lactose bevatten, wat kan leiden tot gewichtstoename.

 2. Lactosevrije zuivelproducten: Hoewel lactosevrije zuivelproducten geen lactose bevatten, kunnen ze toch meer calorieën en vet bevatten dan reguliere zuivelproducten, wat bijdraagt aan gewichtstoename.

 3. Belang van een gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, is essentieel voor mensen met lactose-intolerantie om gewichtstoename te voorkomen.

 4. Voedingssupplementen: Het gebruik van voedingssupplementen, zoals lactase-enzymen, kan mensen met lactose-intolerantie helpen bij het verteren van zuivelproducten zonder gewichtstoename, terwijl ze toch essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen.

Wat is een lactose intolerantie?

Een lactose intolerantie is een aandoening waarbij een persoon moeite heeft met het verwerken van lactose, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten. Wanneer iemand lactose intolerant is, betekent dit dat ze niet genoeg van het enzym lactase hebben om de lactose af te breken en te verteren. Als gevolg hiervan kan lactose zich ophopen in de darmen en leiden tot symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree.

Maar waarom kunnen mensen met lactose-intolerantie vaak aankomen? Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Iemand met lactose-intolerantie kan bijvoorbeeld calorierijk en vet voedsel eten om zijn honger te stillen in plaats van voedsel dat lactose bevat, zoals melk en kaas. Dit kan leiden tot een ongezond voedingspatroon en zoals je weet, leidt een ongezond voedingspatroon weer tot gewichtstoename.

Het is dus niet zo dat de intolerantie er voor zorgt dat je gaat aankomen, het aankomen komt doordat je een verkeerde keuze kwa voedsel maakt, namelijk vet en calorierijke voedingsmiddelen.

Bovendien kunnen sommige mensen met lactose intolerantie, lactose vrije zuivelproducten proberen om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Hoewel deze voedingsmiddelen lactose vrij zijn, kunnen ze vaak meer calorieën en vet bevatten dan hun reguliere tegenhangers. Wat natuurlijk ook weer kan leiden tot gewichtstoename.

Lactose vrije zuivelproductenLactose vrije zuivelproducten kunnen leiden tot gewichtstoename omdat ze de lactose missen, het suikermolecuul dat tijdens het verteringsproces wordt afgebroken om energie te produceren. Zonder deze suiker moet het lichaam andere manieren vinden om aan energie te komen, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Om er voor te zorgen dat je ondanks je lactose intolerantie, toch voldoende lichamelijke bouwstoffen binnen krijgt, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van supplementen. Ik vertel je daar zo nog wat meer over. Wil je gelijk zien of er ook voor jou passende supplementen zijn, kijk dan op de website van Intoleran

Wat zijn lactosevrije zuivelproducten?

Deze producten zijn gemaakt met melk, maar de lactose of suiker in melk is verwijderd. Dit betekent dat mensen die een lactose intolerantie hebben, of die gevoelig zijn voor lactose, deze producten kunnen consumeren zonder de symptomen te ervaren die normaal gesproken te verwachten zijn bij iemand met een lactose intolerantie.

Kan het gebruik van lactose vrije zuivelproducten leiden tot gewichtstoename?

Er zijn een aantal manieren waarop dit kan gebeuren. Ten eerste kan iemand die lactose vrije zuivelproducten gebruikt, voedingsmiddelen met een hoog lactose gehalte, zoals melk en kaas, vervangen. Dit kan leiden tot een ongezond voedingspatroon en gewichtstoename.

Lactose vrije zuivelproducten kunnen nuttig zijn voor mensen met lactose intolerantie, maar ze zijn niet noodzakelijk ongezond. Denk eraan om ze met mate te consumeren en ze te gebruiken in een evenwichtige en gevarieerde voeding.

Het is belangrijk om een ​​gezonde levensstijl aan te houden, waaronder gevarieerd en uitgebalanceerd eten en voldoende bewegen.

Het handhaven van een gezonde levensstijl kan helpen bij het beheersen van lactose intolerantie, zelfs als dit betekent dat u lactose vrije zuivelproducten moet gebruiken.

Het risico op gewichtstoename door ongezonde eetpatronen.

Ongezonde eetpatronen kunnen bijdragen aan gewichtstoename bij mensen met lactose intolerantie, omdat ze kunnen leiden tot een afhankelijkheid van ongezond voedsel. Iemand met lactose intolerantie kan bijvoorbeeld veel bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken eten, waardoor de calorie-inname kan toenemen wat uiteindelijk weer kan leiden tot gewichtstoename.

Allereerst, wat zijn enkele ongezonde eetpatronen? Een ongezond eetpatronen is een manier van eten die kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename. Iemand kan bijvoorbeeld veel junkfood eten, niet genoeg drinken of veel bewerkt en ongezond voedsel eten.

Iemand met een lactose intolerantie kan aankomen omdat hij moeite heeft met het verwerken van lactose. Als mensen moeite hebben met het verwerken van lactose, betekent dit dat ze beperkt zijn in wat ze wel en niet kunnen eten, en als gevolg daarvan is er het gevaar dat ze meer ongezonde en calorierijke opties gaan eten. Dit is slecht voor je lichamelijke gezondheid en kan leiden tot gewichtstoename.

De juiste keuzes bij een lactose intolerantie

Het is belangrijk om te onthouden dat lactose intolerantie niet betekent dat je geen gezonde voedingskeuzes kunt maken. Er zijn tal van gezonde, lactose-arme opties die je kunt kiezen om aan jouw voedingsbehoeften te voldoen, waaronder groenten, fruit, noten en granen. Het is ook mogelijk om lactose-vrije zuivelproducten te gebruiken als alternatief voor melk en melkproducten, hoewel het belangrijk is om te onthouden dat sommige van deze producten bewerkt kunnen zijn en extra suikers en andere toevoegingen kunnen bevatten. Het eten van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet en het maken van gezonde voedingskeuzes kunnen zeker helpen om op een verantwoorde manier met lactose intolerantie om te gaan en gewichtstoename te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen en een gezonde levensstijl aan te houden. Regelmatige lichaamsbeweging en een actieve levensstijl kunnen gewichtstoename helpen voorkomen en het immuunsysteem versterken. Om dit te bereiken, wordt aanbevolen om minimaal 150 minuten per week aan matige intensiteits-oefeningen te doen, of 75 minuten per week aan hoge intensiteits-oefeningen. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan wandelen, hardlopen, zwemmen of een andere vorm van fysieke activiteit te doen die je leuk vindt.

Voedingssupplementen en gewichtstoename bij mensen met lactose-intolerantie.

Lactose-intolerantie kan een gewichtstoename veroorzaken, vooral als iemand voedsel eet met veel calorieën en vet om zijn honger te stillen, in plaats van voedsel met veel lactose, zoals melk en kaas. Gelukkig zijn er supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van lactose-intolerantie zonder dat dit leidt tot gewichtstoename.

Lactase-enzymen zijn een soort voedingssupplement wat kan helpen bij het beheersen van een lactose intolerantie. Deze supplementen bevatten het enzym dat nodig is om lactose af te breken en te verteren, wat kan helpen het ongemak dat gepaard gaat met lactose intolerantie, te verminderen. Door lactase-enzymen in te nemen voordat je zuivelproducten eet, kun je van deze voedingsmiddelen genieten zonder onaangename symptomen te krijgen.

Bovendien kan het nemen van voedingssupplementen, zoals lactase-enzymen, ervoor zorgen dat iemand met lactose intolerantie de voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig hebben. Als je je beperkt tot alleen lactose-vrij voedsel, dan kan dit leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D. Door lactase-enzymen te gebruiken, kunt je zuivelproducten consumeren, wat gewichtstoename kan helpen voorkomen.

Lactose-intolerantie en emotionele gezondheid zijn met elkaar verbonden, dus het is belangrijk om goede voedingskeuzes te maken.

Veel mensen hebben een lactose intolerantie, wat ongemak kan veroorzaken, zoals buikpijn en diarree. Deze problemen kunnen leiden tot emotionele onrust, dus het is belangrijk om te onthouden dat goede voedingskeuzes kunnen helpen deze ongemakken te verminderen.

Een manier om emotionele onrust te verminderen, is ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan het eten van voedingsmiddelen omvatten die lactose vrij zijn, wat kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D. En dit kan weer leiden tot een lager zelfbeeld.

Bovendien kan het eten van gezond voedsel helpen emotionele onrust te verminderen. Voedsel wat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en magere eiwitten, kan helpen de stemming te verbeteren en emotionele gezondheid op te bouwen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het er niet alleen om gaat wat je eet, maar ook hoe vaak je het eet. Door regelmatig te eten kun je je bloedsuikerspiegel stabiel houden, geen hongergevoel krijgen en emotionele onrust verminderen.

Een diëtist kan je helpen bij het opstellen van een voedingsplan dat voldoet aan uw specifieke behoeften en levensstijl en kan bepalen of het nemen van voedingssupplementen, zoals lactase-enzymen, geschikt voor je is. Daarnaast kan het je ook helpen om te gaan met de emotionele uitdagingen, zoals stress en onzekerheid, die gepaard kunnen gaan met lactose intolerantie, en om je dieet aan te passen.

Eten gaat niet alleen gaat over wat je eet, maar ook over hoe je je voelt over wat je eet.

Sommige mensen met lactose intolerantie kunnen moeite hebben met het vinden van voedsel wat ze kunnen eten, wat kan leiden tot emotionele onrust. Door met deze beperkingen om te gaan en nieuwe, smakelijke en voedzame opties te vinden, kun je emotionele onrust verminderen.

gezond-kokenHet is belangrijk om een ​​balans te vinden tussen het volgen van een dieet en genieten van lekker eten. Soms is het oké om iets te eten dat niet helemaal in het dieet past, zolang het maar met mate gebeurt. Door te leren omgaan met deze uitstapjes en te genieten van lekker eten, kun je emotionele onrust verminderen en het gevoel van controle over je eigen gezondheid versterken.

Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat lactose intolerantie niet betekent dat je je emotionele welzijn opoffert. Door goede voedingskeuzes te maken en indien nodig professioneel advies in te winnen, kun je je emotionele onrust verminderen en je emotionele gezondheid versterken, terwijl je tegelijkertijd de lactose intolerantie onder controle houdt.

Producten die iemand met een lactose intolerantie prima kan eten om zo een uitgebalanceerd voedingspatroon te krijgen, zijn:

 • Fruit en groenten: Er zijn talloze soorten fruit en groenten die heerlijk zijn en die ook rijk zijn aan voedingsstoffen. Voorbeelden hiervan zijn appels, bananen, aardbeien, broccoli, spinazie, wortels, enzovoort.
 • Volkoren granen: Volkoren granen, zoals volkoren brood, volkoren pasta, havermout en quinoa, zijn rijk aan vezels en andere voedingsstoffen en kunnen een geweldige bron van energie zijn.
 • Bonen en peulvruchten: Bonen en peulvruchten, zoals kidneybonen, linzen, kikkererwten en tofu, zijn een geweldige bron van proteïne en vezels en zijn ook laag in vet.
 • Noten en zaden: Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, pinda’s en chiazaad, zijn rijk aan vetten en proteïnen en kunnen een gezonde snack zijn.
 • Soja- en rijstmelk: Soja- en rijstmelk zijn lactose vrije alternatieven voor koemelk en kunnen gebruikt worden in plaats van koemelk in koffie, thee en bij het koken.
 • Lactose vrije kaas: Er zijn tal van lactose vrije kaassoorten beschikbaar die net zo lekker zijn als koemelk-kaas.
 •  Lactose vrij ijs: Er zijn verschillende lactosevrije ijssoorten beschikbaar die net zo lekker zijn als gewoon ijs.
 • Sojaproducten: Sojaproducten, zoals tofu, tempeh en sojabroodjes, zijn een goede bron van proteïne en kunnen gebruikt worden in plaats van vlees.
 • Lactose vrije yoghurt: Er zijn verschillende lactose vrije yoghurtsoorten beschikbaar die net zo lekker zijn als gewone yoghurt.
 • Plantaardige oliën: Plant-oiliën, zoals olijfolie, koolzaadolie en avocado-olie, zijn een gezonde bron van vetten en kunnen gebruikt worden in plaats van boter of roomboter.

Samenvattend: een lactose intolerante kan er wel degelijk voor zorgen dat je gaat aankomen in gewicht; niet door de intolerantie zelf, laat dat duidelijk zijn, maar door de producten die je eet vanwege je lactose intolerantie. Het tegenovergestelde kan ook waar zijn, dus dat iemand met een lactose intolerantie gaat afvallen. Vaak komt dit door het samengaan van lichamelijke ongemakken (diarree) en het niet meer met voldoening kunnen eten van alle producten die je zou willen eten.

De intolerantie kan er voor zorgen dat je gaat aankomen in gewicht doordat de alternatieve producten die je eet, veel meer suikers en calorieën bevatten dan de originele producten. Maar deze moet je laten staan omdat je er echt lichamelijke ongemakken van krijgt.

Daarnaast is het belangrijk om er voor te zorgen dat je ondanks je lactose intolerantie, toch voldoende lichamelijke bouwstoffen binnen krijgt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van supplementen.

Er zijn een aantal online shops die hierin gespecialiseerd zijn. Je kunt je benodigdheden gewoon online bestellen en één of twee dagen later kun je al gaan beginnen met het maken van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Een patroon waarbij supplementen de broodnodige aanvullingen geven.

Eén van deze webshop is Intoleran.com. Zij bieden een heel breed assortiment aan supplementen aan, waaronder verschillende producten voor een lactose-intolerantie.

Wil je gewoon wat van hun producten uitproberen? Dat kan, vraag gewoon een proefmonster aan en test het zelf uit!

Intoleran proefmonsterIntoleran

Met behulp van deze supplementen kun je er wel zorgen dat je wel een uitgebalanceerd voedingspatroon gaat krijgen, ondanks het feit dat je best wel veel producten achterweg moet laten.

Zoals ik al aangaf: Het is niet zo dat een bepaalde intolerantie er voor zorgt dat je gaat aankomen, het aankomen komt doordat je een verkeerde keuze kwa voedsel maakt, namelijk vet en calorierijke voedingsmiddelen. 

Om dit probleem op te lossen is het te adviseren om een goed kookboek te hebben wat helemaal toegespitst is op voedsel allergie en intoleranties. Een boek waarin goede en gezonde alternatieven worden aangedragen zodat je met een gerust hart kunt genieten van hetgeen jij of je partner gaat bereiden. Helaas is dit boek alleen nog 2e hands verkrijgbaar, maar is daardoor wel wat schappelijker van prijs. 

Een van de gebruikers vertelde dit over het Basiskookboek bij voedselallergie en -intolerantie:

Wij zijn erg blij met het kookboek. Ons zoontje heeft een intolerantie voor zowel kippenei, suiker, koemelk en bepaalde histamine. Het is voor ons dan ook ideaal dat je nu gewoon in één kookboek gebundeld allerlei recepten hebt die je in het dagelijks leven makkelijk kan gebruiken. Er staat duidelijk in beschreven hoe je dingen kan vervangen en waarvoor.

Het leuke is dat het een basis recept is waarmee je werkt met een vervanging lijst onder ieder recept. Zo leer je ook gewone recepten die in standaard kookboeken staan om te toveren tot een geschikt allergie recept. Dit is wat je als ouder van een allergisch kind of als jezelf allergisch bent nodig hebt. Wij zijn er dan ook ontzettend blij mee en zien het als een verrijking. Er staan inderdaad geen plaatjes bij waardoor het misschien minder smeuïg is, maar ik moet zeggen dat ik ze niet zo zeer mis.

Vergelijkbare berichten