E621 on plate

Afvallen zonder E621

E621, de smaakmaker uit de Aziatische keuken. Door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid als veilig beschouwd, maar toch een product waarvan anderen beweren dat het kan zorgen voor hoofdpijn, astma, overgewicht en zelfs hersenschade. Hoe zit het nou met dit chemische stofje?

Benamingen voor E621

Wikipedia schrijft over E621: Monosodium of Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes. Als ve-tsin wordt MNG vanouds gebruikt in de Aziatische en Chinese keuken

Umamismaak

Glutamaat (zoals we E621 ook kunnen noemen) kan aan producten zijn toegevoegd als smaakversterker. Deze smaakversterker is verantwoordelijk voor de hartige ‘umamismaak’ van verschillende voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.

Glutamaten geven dus een speciale umamismaak. Als deze stof wordt toegevoegd aaan een bepaald product, dan wordt de hartige smaak versterkt en is er minder zout nodig om het product smaak te geven. Voor Glutamaat zijn er geen alternatieven, dit omdat Glutamaat een umamismaak heeft,  en geen enkel andere stof heeft deze zelfde smaak. Omdat Glutamaat of E621 in de volksmond niet een hele goede reputatie heeft (in verband met bijwerkingen) zetten sommige fabrikanten het E621 nummer niet op de verpakking. Om toch de umamismaak te verkrijgen voegen ze er dan een gistextract of zeewier aan toe om zo toch de smaak te kunnen evenaren.  

Is glutamaat een chemisch ontwikkelde stof?

Glutamaten komen in diverse natuurlijke producten voor, zo zit het in sardientjes, oude kaas en tomaten. Glutamaten zijn dan een combinatie van glutaminezuur met andere stoffen. Ook in je lichaam zitten glutamaten in de vorm van eiwit. En dus ook in natuurlijke producten als kip, vis, rundvlees en varkensvlees. Hierbij gaat het dus over glutamaat als natuurlijk product.

Als E621 wordt gefabriceerd voor gebruik in voedingsmiddelen, dan kan dat door gebruik te maken van genetisch gemodificeerde organismen. Uit het beschikbare onderzoek tot nu toe blijkt dat deze geproduceerde glutamaat niet schadelijk is voor de gezondheid op de lange termijn. Sommige mensen kunnen wel gevoelig zijn voor de stof.

Het is dus geen puur chemische stof, glutamaat dat als smaakversterker is toegevoegd aan een product is hetzelfde als glutamaat dat van nature al ergens in zit. Het gaat dus om hetzelfde soort glutamaat en er is dus geen verschil tussen natuurlijk en gefabriceerd glutamaat. De hoeveelheid glutamaat die je als smaakversterker binnen krijgt, is veel kleiner dan de hoeveelheid glutamaat die je van nature al binnenkrijgt via je voeding. Fabrikanten gebruiken maar een hele kleine hoeveelheid van deze stof omdat dat al voldoende is om de juiste smaak te verkrijgen. 

Voordelen van het gebruik van glutamaten.

Om de hoeveelheid zout in voedsel omlaag te brengen, worden glutamaten toegevoegd. Zout is niet goed voor de gezondheid als je daar teveel van binnen krijgt. De kans op hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk zijn daar het gevolg van. Door het toevoegen van glutamaten in een product kan tot 40% minder zout worden gebruikt om toch een vergelijkbare smaak over te houden.

Glutamaten bevatten geen gluten, hoewel de naam dat misschien zou suggereren. Dus ook voor mensen met een gluten allergie of overgevoeligheid voor gluten zijn producten met glutamaten prima te nuttigen.  

Zijn producten met glutamaat gezond?

Glutamaten en andere smaakversterkers zijn op zich niet ongezond. Wel zitten ze vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf voorkomen. Voor deze producten, zoals koek, gebak, bouillon, snacks en kant-en-klare soepen en sauzen, geldt: gebruik deze niet teveel en niet te vaak.

Sommige mensen willen smaakversterkers of andere E-nummers liever helemaal vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers zoals glutamaat te vermijden, maar er is niets op tegen want voedingsmiddelen met veel toegevoegd glutamaat staan vaak niet in de Schijf van Vijf. 

Clean label

Fabrikanten willen hun producten een zogenaamde “clean label” geven wat inhoudt dat er geen kunstmatig gemaakte stoffen in het product zit. Ze voegen dan  alternatieven voor bepaalde E-nummers toe, bijvoorbeeld gistextract als vervanging van E621. Gistextract heeft namelijk van nature een vrij hoge concentratie glutamaat, dus daarmee krijg je zo’n zelfde hartige, ‘umamismaak’. Als er gistextract in een product zit in plaats van glutamaat, dan noemt de fabrikant gistextract in de ingrediënten declaratie.

Conclusie: afvallen zonder E621

Hoewel glutamaten ook van nature in onbewerkte producten voorkomen, krijgen we er tegenwoordig veel meer van binnen doordat het massaal aan producten wordt toegevoegd. Het gevaar zit hem dan ook in een te hoge dosis E621, dat schadelijke gevolgen kan hebben.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je met een normaal eetpatroon een schadelijke hoeveelheid E621 binnenkrijgt. Bovendien kan glutamaat niet zomaar via je bloed in je hersenen terechtkomen.

Het is aan te raden om dit E-nummer zoveel mogelijk te vermijden als je wilt afvallen. Zo voorkom je dat je te veel eet (door de lekkere smaak van de producten) en loop je geen risico op een vertraagde stofwisseling. In normale hoeveelheden is E621 geen levensgevaarlijke stof, maar het kan er wel voor zorgen dat je te veel eet, waardoor je kunt aankomen. Wil je afvallen, probeer dan producten te eten zonder E621. 
bron: voedingscentrum.nl

Wil je 100% zeker zijn van gezonde voeding zonder allerlei toevoegingen, kijk dan eens bij Fitchef op de website. Daar zijn heel veel gratis en gezonde recepten te vinden. Het is ook mogelijk om een persoonlijk menu te laten samenstellen op basis van jouw voorkeuren. 

Stappenplan afvallenHet doel van Fitchef is namelijk om gezond eten voor iedereen toegankelijk te maken, ook als je een drukke baan hebt of veel onderweg bent. De recepten die door Fitchef voor jou worden samengesteld hebben dan ook weinig ingrediënten, zijn makkelijk mee te nemen, zijn snel te bereidenheel smakelijk en bovenal heel betaalbaar.

 

Boek: Bewust koken zonder e-nummers

koken zonder e-nummers

Het kookboekje, Bewust koken zonder e-nummers van Dinneke van den Dikkenberg, geeft een  praktische invulling voor het kiezen van producten (met een lijstje waar ze te koop zijn bij de gangbare supermarkten) die geen chemische rotzooi bevatten. De tips zijn bruikbaar en informatief. Heel fijn ook dat er lekkere recepten in staan als chocoladesaus met slagroomijs, boterkoek en broodbeleg.

 

Vergelijkbare berichten