dieet trends 2021

Wat was trending in 2021 als het gaat om afvallen?

Aan het eind van het jaar, of aan het begin van het nieuwe jaar is er nog even de tijd om terug te kijken en te zien wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Als ik kijk naar 2021 en naar wat populair was met betrekking tot afvallen, dan was (opnieuw) koolhydraatarm eten razend populair. Dit was al zo in 2020, maar afgelopen jaar stond elk (maand)blad en elke website wel volgeschreven over koolhydraatarm eten. En het was ook één van de meest gezochte termen op Google: koolhydraatarm of kha eten. Er werd dus veel vaker op die term gezocht dan bijvoorbeeld op Sonja Bakker, of Weight Watchers.

In dit artikel bespreek ik met je de populaire dieettrends van 2021, waarbij koolhydraatarm eten opnieuw de grootste trend was, gevolgd door diëten zoals het Alkaline- en Prana-dieet. De verwachting is dat de focus in 2022 zal verschuiven naar een holistische benadering van gezondheid, waarbij niet alleen voeding, maar ook de geestelijke gezondheid centraal staat.

Koolhydraatarm eten

Natuurlijk is het zo dat heel veel Nederlanders deze eetwijze het afgelopen jaar hebben omarmt. Er is natuurlijk heel veel informatie over te vinden en heel veel makkelijke programma’s zijn er voor beschikbaar zodat je op een vrij eenvoudige manier met dit dieet, of beter gezegd, met deze leefstijl uit de voeten kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

De leukste manier om binnen een korte tijd buikvet te verliezen, is met het Koolhydraatarm 30 dagen menu. Je kunt er zo’n 7 kilo mee af vallen binnen een maand.

Ketogeen Brood & Pasta. 50 koolhydraatarme alternatieven voor alledaagse producten. Producten die je, als je met Keto bezig bent, zo mist in je weekmenu.

De Koolhydraatarme Keuken, snel afvallen zonder honger. Kiezen voor koolhydraatarm is kiezen voor een nieuwe leefstijl. Een receptenboek met 50 koolhydraatarme recepten

Dus koolhydraatarm eten, waarbij je goed let op wat je aan koolhydraten binnenkrijgt, en waarbij je suiker, brood en pasta probeert te minimaliseren in je voedingspatroon, is eigenlijk niet meer weg te denken als het gaat om het volgen van een verantwoorde, op het gewicht afgestemde, leefstijl. Kijk alleen al eens bij Bol.com wat die allemaal aan boeken heeft voor een koolhydraatarme levensstijl.

Maar was koolhydraatarm eten dan het enige waar veel naar gezocht werd of zijn er nog andere diëten die in 2021 de kop op staken?

Er waren inderdaad wel wat nieuwe diëten die in 2021 voor het eerst onder de aandacht kwamen. En in 2021 komen diëten onder de aandacht via Pinterest, Facebook of Instagram. En vergeet TikTok niet. Als daar een filmpje in voorbij kwam met een magisch afslank middel, dan was dat vrij snel weer een nieuwe trend. Ik bespreek die nieuwe trends hier even in het kort met je.

Dr. Now

Dr. Now is bekend van het TV programma My 600-lb Life, en veroorzaakte daarmee in 2021 een trend onder mensen met obesitas. Zijn dieet is voor dergelijke mensen echt een honger dieet want de calorie inname wordt bij dit dieet beperkt tot 1000 tot 1200 kcal. Zeer streng afvallen dus en het is maar de vraag of je met een dergelijke methode van de verloren kilo’s af raakt of dat ze er na een (korte) periode er weer net zo snel aanzitten.

Het Alkaline-dieet

Bij het alkaline-dieet sla je eenvoudigweg al het “zure” eten over. Hierbij kun je denken aan veel soorten vis en noten en brood en suiker. Wat dan wel gegeten wordt is heel veel groenten en fruit. Nou is groenten en fruit eten natuurlijk prima en goed voor de slanke lijn, maar uiteindelijk gaat het er om dat je gebruik maakt van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Bij dit dieet lijkt dat niet geheel van toepassing te zijn.

Het Alizon-dieet

Het Alizon dieet is gebaseerd op een lage calorie inname met daarbij gepaard gaande behandelingen. Deze behandelingen worden dan ondergaan met ultrasone trillingen. Het Alizon dieet is dan ook een onderdeel van een (radiofrequente) therapie waarbij ook bindweefsel massage wordt toegepast.

Het Prana-dieet

Dit is wel het meest vreemde dieet waar ik ooit van gehoord heb en ik heb er al wat voorbij zien komen haha. Maar de strekking van dit “dieet” is dat je leeft door te ademenen .. Je eet dus (bijna) niets. Nou ik weet niet hoe lang je dit denkt te kunnen volhouden, maar hier komt al snel een einde aan omdat je van lucht en licht nu eenmaal niet kunt leven, er zitten simpelweg geen voedingsstoffen in.

Toch zijn er bepaalde mensen die zich Breatharians noemen, die bij hoog en laag volhouden dat ze nagenog zonder voeding kunnen leven. Daarbij moet wel gezegd worden dat er tenminste 5 mensen zijn overleden die dachten dat dit dieet op waarheid beruste .. Misschien is intermittent fasting een beter alternatief voor mensen die dit dieet zouden willen uitproberen

Het Histamine-dieet

Het Histamine-dieet laat je ook een bepaalde grondstof weg uit je voeding en in dit geval laat je histamine er uit. Deze stof vind je terug in rode wijn, chocolade, oude kaas en worst maar ook in yoghurt. Een beetje een ongezellig dieet als je het mij vraagt. Maar dat je ingewanden er van kunnen opknappen, daar kan ik me wat bij voorstellen.

Om nu te zeggen dat het een nieuwe trend is gaat wat ver, maar in plaats dat het nog gaat om calorieën tellen en in korte tijd afvallen, gaat het al langere tijd, en waarschijnlijk ook in 2022, over een gezonde geest in een gezond lichaam. Hierbij is sprake van een totaal pakket, dus niet alleen een dieet waar je van afvalt, maar ook in kaart brengen wat je lichaam echt nodig heeft en dus zorgen voor een goed onderbouwd voedingsplan.

Zo’n plan is niet alleen goed voor de slanke lijn, maar ook voor je brein, je huid, je lever en maag- darm stelsel. Het is dus zaak om voor jezelf te bepalen wat voor jou werkt. Niet een algemeen afslank product, maar iets wat maatwerk is, op jouw lichaam en leven afgestemd. Want elk mens is tenslotte weer anders, nietwaar?

Dus nadenken over wat je eet, maar ook nadenken waar je eten vandaan komt, dat zal het komende jaar en de komende jaren steeds belangrijker worden. Daarbij zullen we waarschijnlijk ook onze portemmonee moeten trekken want al die verantwoorde producten hebben wel een prijskaartje en zijn veel duurder dan de kant en klare pakken die we in de supermarkt vinden. Misschien zelf een moestuintje beginnen?

Vergelijkbare berichten