desperate-woman

Waarom stopt het afvallen?

De volgende vraag komt jou waarschijnlijk ook niet onbekend voor:  “HELP! Het ging zo goed de eerste weken toen ik begon, maar nu lijk ik niks meer af te vallen! Wat moet ik doen?!” Hoewel het bij andere methodes er vaak op neerkomt dat er linksom of rechtsom toch teveel calorieën binnen komen, kan het met KETO ook nog met andere factoren te maken hebben.

Maar waarom stopt het afvallen? Als eerste wil ik je meegeven dat het normaal is dat je op een gegeven moment minder gewicht gaat verliezen. Dat overkomt iedereen. Je gewicht kan om verschillende redenen variëren waarbij je rekening moet houden met hormonen, stress, lichaamsvocht en de keuze van je voedsel.

Wees niet te hard voor jezelf, en ga pas iets aanpassen als je zo’n twee a drie weken hetzelfde gewicht aanhoudt. Gewicht fluctueert enorm. Dat gezegd hebbende, laten we een aantal dingen aanhalen die ervoor kunnen zorgen dat je geen gewicht meer verliest.

Waardoor stopt het afvallen?

Teveel of te weinig eiwitten

Hoewel het belangrijk is dat je genoeg eiwitten neemt om spiermassa verlies tegen te gaan, moet je weten dat een ketogeen dieet matig in eiwit is. Het beste kun je uitrekenen hoeveel eiwit ideaal is voor jouw lichaam in combinatie met je activiteitsniveau (zie hoofdstuk 6). Het teveel eten van eiwitten kan je zelfs uit ketose brengen door een stijging van bloedsuiker via gluconeogenese.

Teveel zuivel 

Hoewel sommige mensen zuivel prima kunnen verdragen, weet ik vanuit mijn Paleo achtergrond dat teveel melkeiwitten kunnen zorgen voor trager gewichtsverlies en mogelijk andere complicaties. Probeer eens een paar weken te stoppen met het nuttigen van zuivel en kijk hoe dat voelt. 

Teveel kunstmatige zoetstoffen

We hebben het hier over light dranken, glutenvrije etenswaren en zoetstoffen in je koffie of thee. Veel mensen grijpen naar de “gezondere alternatieven” als het gaat om koeken, snoepjes etc. Omdat er glutenvrij of suikervrij op de verpakking staat betekent het niet direct dat je het onbeperkt kunt eten. 

Teveel noten / notenboters

Pindakaas, cashewpasta, amandelboter… Ja, ik heb het over jullie. Het is heel makkelijk om te veel noten te eten. Maar notenboters zijn nog meer sneaky. Wellicht denk je dat één lepeltje… en een half, en nog een klein beetje niet zo’n kwaad kan. Maar noten en pindakaas tellen flink op in calorieën én tevens in koolhydraten en laten je niet heel erg vol zitten.

Dus limiteer deze voedingsbronnen als je merkt dat je geen gewicht meer verliest. 

Teveel calorieën

Hoewel sommige mensen zeggen dat je met KETO niet op calorieën hoeft te letten ben ik het daar niet (helemaal) mee eens. Voor mij staat als een paal boven water dat hoewel KETO je helpt met je energieniveau, algehele gezondheid en het tegengaan van vreetbuien dat het “calorie in versus calorie uit” verhaal toch een effect heeft op gewichtsverlies.

Hoewel ik weet dat niet alle calorieën hetzelfde zijn opgebouwd en een andere impact hebben op het lichaam, is het toch raadzaam om ongeveer te weten wat je basisbehoefte is en hier vervolgens niet te veel vanaf te wijken. 

Teveel kunstmatige voeding

Deze aanpassing noem ik “back to basic”. Ik ben niet persé tegen alle verpakte voeding, maar het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn om te kijken waar je wellicht weer wat meer échte ingrediënten kunt gaan eten. Ik ben superblij met alle alternatieven die er nu komen voor gezonde snacks zonder toevoegingen, kant en klaar maaltijden etc. Het is een stap in de goede richting. 

Maar op een gegeven moment at ik een reepje hier, een shake daar, een handje noten zus en merkte ik dat ik niet meer die energie had zoals in het begin. Ik at gewoon weer teveel suiker!

Als je merkt dat je ook vaak grijpt naar iets met een verpakking eromheen dan is het wellicht de moeite waard om wat maaltijden vooraf klaar te maken en gekoeld te bewaren. Zodra je trek hebt, kun je altijd wat van je échte vooraf klaargemaakte voeding eten. Wat ik ook kan aanraden is om je bloed ketonen (en glucose) te meten als je nieuwe voeding eet. Gewoon om te kijken wat het doet met je niveaus. 

Een interessant verhaal dat ik je kan vertellen (waar ik absoluut niet trots op ben) is het volgende. 

Op een zondag liepen we met de familie in een winkelcentrum in Gran Canaria en onze kinderen kregen trek. Het was eigenlijk de bedoeling dat we maar eventjes gingen, maar we hadden de jongens een nieuwe auto gegeven en ze waren zo zoetjes aan het spelen dat we de tijd een beetje uit het oog waren verloren. 

Op de bovenste etage van het winkelcentrum was een heel gedeelte ingericht met allerlei eetgelegenheden. De ogen van de jongens viel op de KFC omdat daar een glijbaan was (slim van die KFC jongens). In principe weigerde ik om hier te gaan eten, ik had in geen 5 jaar een fastfood keten van binnen gezien, en wilde dit zo houden. Maar ik liet me overhalen door mijn kids. Ik dacht… “Ach, een stukje kip, en een salade moet toch geen kwaad kunnen”. 

Uiteindelijk heb ik 3 stukjes kip en een salade op en een uur laten toen we thuis waren prikte ik mijn bloed om de waardes te bekijken. Ze waren in 5 weken tijd nog nooit zo hoog geweest (glucose) en zo gedaald (ketonen) als na 3 stukken kip en een salade van de KFC. 

Een flinke eye-opener voor mij. En wellicht ook voor jou.

Stress

stopt-het-afvallen
stopt-het-afvallen

Hoe zit het met je emotionele gezondheid? Ben je gestrest? Ben je geobsedeerd met een cijfer op de weegschaal? Stress is iets waar we allemaal mee moeten leren omgaan, maar het leren van nieuwe manieren hoe je kunt reageren op stress is iets dat je leven totaal kan veranderen. Het leven is 10 procent wat er gebeurt, en 90 procent hoe je erop reageert.

Als ik me gestrest voel dan probeer ik die energie om te zetten in iets nuttigs. Ik probeer daarnaast extra te mediteren in een stressvolle periode. In mijn jeugd was mijn uitlaatklep om stress op te vangen, simpelweg meer eten. Wellicht ervaar jij hetzelfde. Nu maak ik gewoon to-do lijstjes en ga ik dingen afvinken, en voel ik me direct beter. Mocht je gestrest zijn of geobsedeerd zijn bij het cijfer van de weegschaal dan wordt het tijd om deze voor een tijdje op te bergen en je volle focus te houden op je eetgedrag. Jouw gewicht maakt niet uit. Het gaat erom hoe je eruit ziet in de spiegel toch?

Je hoeft een cijfer niet te associëren met hoe je eruit ziet. Stel dat je 90 kilo zou wegen, maar eruit ziet als een slanke en fitte Hollywoodacteur/actrice… zou het gewicht je dan uitmaken? Het is slechts dat… Een cijfer.

Onthoud ook dat je dit niet alleen doet voor je gewicht, maar dat er ook nog zoveel andere voordelen zijn aan het naleven van een keto eetpatroon zoals een verbeterde mentale focus, minder vreetbuiten, beter zittende kleren (kijk niet naar de weegschaal), en de mogelijkheid om betere keuzes te maken met je voeding. Kijk ook naar je voorfoto en vergelijk die met hoe je er nu uitziet. Met name na een aantal weken moet er toch zeker flink verschil te zien zijn. 

Slaap

Krijg je wel genoeg slaap? Slaap is als voeding voor je hersenen. Probeer altijd tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Als ik goed uitgerust ben dan voel ik me energieker en heb ik meer focus gedurende de dag, en dat helpt me om betere keuzes te maken.

Vocht

Drink je wel genoeg water? Probeer minimaal 2 liter water per dag te drinken, of 8 glazen van 250 ml. Hoewel het het beste is om water te drinken, kun je ook op andere manier je vocht op peil houden bijvoorbeeld met bruisend water, thee, koffie of andere dranken.

Het kan natuurlijk zijn dat je op een bepaald streefgewicht bent aanbeland en dat je niet meer de noodzaak hebt om per se af te vallen. Misschien heb je na 4 maanden keto ook wel weer zin om iets flexibeler te zijn in je voedselkeuzes. Je kunt dan beslissen om te gaan pendelen tussen een Paleo en KETO dieet, waarbij je als vetverbander blijft functioneren, maar wel iets meer koolhydraten kunt nuttigen.

Wat is de oplossing om blijvend af te kunnen vallen?

Als het jouw vraag is: waarom stopt het afvallen? Dan kan ik je het boek van Niels Bosman adviseren. Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al vele duizenden mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

Het boek wat hij heeft geschreven, het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma, is een hardcover (dus geen PDF) wat je thuisgestuurd krijgt en waarna je met het Makkelijk Afvallen programma kunt beginnen. 

Van start gaan is geheel zonder risico, want in principe werkt een koolhydraatarm dieet voor iedereen, maar mocht om wat voor reden het dieet niet tot gewichtsverlies hebben geleid, dan stort Niels je het hele aankoopbedrag weer zonder zeuren retour. Nou, mooier dan dat kun je het niet hebben.

makkelijk-afvallen-boek-niels-bosman

Heel interessant, ik wil nog wat meer info

Op de website van Niels, www.makkelijkafvallen.nl staat nog veel meer informatie over het Koolhydraatarm 50 dagen programma en lees je ervaringen van mensen die zijn programma hebben gevolgd. Daarnaast kun je er ook al diverse gratis herfstrecepten vinden.

Naar de Website