afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet

Iets wat veel mensen graag zouden willen: afvallen maar dan zonder zo’n vervelend dieet te gaan gebruiken met smakeloze ingrediënten en producten die je helemaal niet lust. Afvallen zonder dieet lijkt echter een onmogelijke opgave. Of toch niet? Hieronder de vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

 1. Aanpassing van het Voedingspatroon:

  In plaats van het volgen van strenge diëten die moeilijk vol te houden zijn en vaak leiden tot het jojo-effect, raad ik je aan om geleidelijke aanpassingen te maken in je voedingspatroon. Kleine veranderingen kunnen helpen om op een duurzame manier af te vallen en je streefgewicht te behouden.
 2. Eieren als Ontbijt:

  Het vervangen van een koolhydraatrijk ontbijt door een eiwitrijk ontbijt, zoals eieren, kan helpen bij gewichtsverlies. Eieren zijn verzadigend en kunnen het hongergevoel verminderen, wat kan leiden tot een verminderde calorie-inname gedurende de dag.
 3. Tips voor Gezond Afvallen:

  Enkele tips die ik je kan geven voor gezond afvallen zijn het vermijden van granen, het consumeren van gezonde vetten zoals omega-3 oliën, het vermijden van calorieën in dranken, het verhogen van fysieke activiteit door middel van kracht- en cardio-training, voldoende slaap krijgen, en het vermijden van fabrieksvoedsel dat additieven en chemicaliën bevat.
 4. Duurzaamheid in Gewichtsverlies:

  Ik benadruk ook het belang van duurzaamheid in gewichtsverlies. Hoewel snelle diëten op korte termijn resultaten kunnen opleveren, zijn ze vaak niet effectief op lange termijn. Het maken van gezonde aanpassingen in je voedingspatroon op een manier die je kunt volhouden, kan leiden tot langdurig gewichtsverlies en een verminderd risico op het terugwinnen van verloren gewicht.

Tegenstrijdige informatie

Op een gezonde manier afvallen, dat is wat veel mensen wel willen. Dus hoe beginnen die mensen met het hele afval traject? Juist, eerst het hele internet afspeuren naar succesverhalen bij anderen. Maar bij het lezen van al die informatie blijkt bijvoorbeeld dat er ook nogal wat tegenstrijdige informatie te vinden is, dus hoe kun je nou zeker weten wat het beste voor jou is, om af te vallen? Is dat bijvoorbeeld flink aan de slag in de sportschool of zoveel mogelijk vetten vermijden of calorieën tellen, of een keto dieet volgen? Het kan allemaal, maar misschien is er een oplossing die nog beter werkt: afvallen zonder dieet.

De afval valkuil

Veel mensen die willen afvallen, vallen allemaal in dezelfde valkuil. De valkuil van het jo-jo effect. Ze gaan op een streng dieet, vallen daardoor behoorlijk wat af, zeker in de eerste weken, maar daarna .. ze kunnen dit dieet niet volhouden, het is gewoonweg te streng. Langzamerhand gaan ze dan weer in gewicht toenemen en in het slechtste geval zijn ze nog zwaarder dan voor ze begonnen met een dieet. 

Mijn advies is dan ook altijd: probeer als je gaat afvallen de boel niet te forceren en geef het de tijd. De truc van afvallen zonder dieet is hier ook op gebaseerd. Afvallen zonder dieet doe je door geleidelijk aan kleine aanpassingen te maken. Aanpassingen in je voedingspatroon welteverstaan. 

Voordat ik de punten ga benoemen die je kunt aanpassen in je voedingspatroon, wil ik je nog meegeven dat bijvoorbeeld afvallen voor een vakantie of voor een bruiloft, waarbij de afval periode wat korter is en er niet heel veel kilo’s moeten worden afgevallen, het wel goed mogelijk is om een kort afval programma te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is het Zomerslank dieet, hiermee ben je binnen 4 weken weer in topvorm.

zomerslank-fit-in-4-weken

Zo’n dieet biedt op korte termijn uitkomst, maar zoals ik hierboven al schreef, dit gaat er niet voor zorgen dat je daarna altijd op je streefgewicht blijft.  Diëten zorgen bijna allemaal voor een tijdelijk gewichtsverlies. Ook bij het volgen van een koolhydraatarm menu waarbij je aardappelen, rijst en brood uit je menu schrapt kun je behoorlijk afvallen, maar de hamvraag is, hoe blijf je op gewicht na te zijn afgevallen?

Aanpassing van je voedingspatroon

Om blijvend af te vallen en op je streefgewicht te blijven, moet je je voedingspatroon veranderen, zo simpel is het. Heb je overgewicht, dan komt dat in heel veel gevallen door een ongezond voedingspatroon. In sommige gevallen is het echter heel makkelijk om te breken met een ongezonde leefstijl.  Kijk bijvoorbeeld eens naar je ontbijtje.
Studies hebben aangetoond dat mensen die hun op graanproducten gebaseerde ontbijt inwisselden voor een eiwitrijk ontbijt, dus overstapten van brood en cornflakes naar een ontbijt op basis van eieren, automatisch minder gingen eten en meer gewicht gingen verliezen. En dat allemaal zonder calorieën te tellen of verdere aanpassingen te maken in hun voedingspatroon. 

Eieren als ontbijt

Na het eten van eieren heb je daarna voorlopig geen last meer van een honger gevoel; eieren zijn namelijk heel erg verzadigend. De rest van de dag zal je dan ook minder honger hebben en zul je automatisch minder gaan eten. Het aanpassen van je ontbijt kan dus een hele goede eerste stap zijn. Je hoeft er geen speciaal dieet voor te volgen, je zorgt er gewoon voor dat je een eiwitrijk ontbijt hebt in plaats van een koolhydraatrijk ontbijt. 

Uit de studie bleek zelfs dat 65% meer gewichtsverlies ging ervaren, puur na het aanpassen van het ontbijt. Daarnaast nam de taille omtrek af met bijna 35% en was er meer dan 15% afname van de hoeveelheid lichaamsvet. Kun je nagaan wat een stevig koolhydraatrijk ontbijt met je doet de rest van de dag. Je zult snappen dat je met een koolhydraatrijk ontbijt niet gaat afvallen, ook al doe je de rest van de dag nog zo je best.

Het volgen van een dieet is voor veel mensen een uitstekende oplossing om mee af te gaan vallen. Je hoeft eigenlijk zelf nog nauwelijks na te denken en alles wordt je als voorgekauwde materie aangeboden. Je wordt precies verteld wat je wel en wat je niet mag eten. Maar een menu wat een door een ander voor jou bedacht is, dat loopt soms niet helemaal lekker. In het begin is het nog wel vol te houden, zeker als de eerste resultaten komen, maar op de lange duur zie je maar weinig meer terug van het resultaat wat je eerder had bereikt. Hoe kun je dan afvallen zonder dieet, hoe maak je die aanpassing in je voedingspatroon?

Simpel gezegd moet het hier op neer komen: als je je voedingspatroon zo inricht dat er minder energie wordt ingenomen dan dat er uit gaat, dan kan het niet anders dan dat je gaat afvallen. De balans tussen de inname en de verbranding van calorieën kun je op een paar manieren veranderen. je kunt er voor kiezen om gewoonweg minder te gaan eten, of je kunt ervoor kiezen om wat meer te gaan sporten on de verbranding omhoog te helpen, of je kunt het beide doen: minder eten en meer gaan bewegen. 

En die laatste combi, minder eten, meer bewegen in combinatie met een aangepast voedingspatroon gaat er voor zorgen dat je af gaat vallen. In je nieuwe voedingspatroon moet dan wel aanwezig zijn, voldoende eiwitten en vezels. Deze twee voedingsstoffen verzadigen en helpen je om het hongergevoel te onderdrukken.

Afvallen zonder dieet – de tips

1. Vermijd granen

Graanproducten, inclusief glutenvrije meelproducten, fungeren als suiker in je lichaam. Het eten van voloren brood, hoe lekker het ook is, maakt je dus dikker.

2. Eet meer vet

Dat klinkt natuurlijk gek, maar met vet wordt bedoeld, producten met omega-3 olie, zoals sardientjes, avocado’s, noten en zalm. Geraffineerde en bewerkte plantaardige olie moet je vermijden. Verzadigde vetten zoals in boter zijn in beperkte mate ook goed. Oppassen dus voor transvetten zoals die aanwezig zijn in koekjes, snacks en gefrituurde voeding. Probeer deze te vermijden.

3. Drink geen calorieën

Vruchtensappen, frisdranken (ook de light varianten) en gezoete dranken: laat ze staan en drink hier een alternatief voor. Ook alcohol kun je het beste vermijden. Een glaasje witte wijn om de dag, dat kan nog net, maar ga het niet dagelijks drinken.

4. Probeer wat meer te bewegen

De combinatie van kracht- en cardio training zorgt ervoor dat je op een gezonde manier gewicht verliest. Cardio zorgt ervoor dat je over een betere conditie krijgt, en krachttraining bouwt je spieren op. Daarnaast verbetert je stofwisseling van je lichaam. Bewegen is geen must om af te vallen, maar bewegen is in het algemeen heel goed voor je lichaam en helpt op zo’n manier er aan bij dat je goed kunt afvallen.

5. Slaap lekker uit

Dat is een tip die iedereen als muziek in de oren moet klinken, Lekker uitslapen en nog afvallen ook! Ja, goed slapen is heel belangrijk. Als je te weinig slaapt, dan krijg je te maken met allerlei bijwerkingen. Zo verandert je stofwisseling en krijg je meer trek in koolhydraten en suiker. Zo’n 7 tot 8 uur per nacht moet je minstens kunnen slapen om de volgende dag er weer goed tegen te kunnen.

6. Mijd fabrieksvoedsel

Fabrieksvoedsel bevat voedingsmiddelen die niet in de natuur voorkomen. Je kunt daarbij denken aan glucose-fructose stroop, conserveringsmiddelen, chemiccalieën en kleurstoffen. Deze zijn (in grote mate) niet goed voor je; probeer dus producten met een waslijst aan E-nummers te vermijden.

Afvallen zonder dieet, het kan. Wat je moet doen is kleine aanpassingen maken in je voedingspatroon. Probeer gewoon eens wat uit, wat nieuwe producten, wat nieuwe smaken en je zult zien dat er echt heerlijke producten zijn die je zo kunt inwisselen voor wat je nu eet, en door dit te doen ga je gewoon vanzelf afvallen. Het zal niet met een kilo in de week gaan, maar als je na een maand 2 kilo kwijt bent en na een half jaar 10 kilo, dan heb je toch iets moois bereikt zonder er veel moeite voor te doen. En sterker nog, je kunt het gewoon volhouden dus het gevaar om weer aan te gaan komen is veel minder sterk aanwezig.

Vergelijkbare berichten