herstellen van diabetes

Herstellen van diabetes en overgewicht

Herstellen van diabetes, is dat mogelijk? Ik denk het wel en ga je dat ook in dit artikel verder uitleggen wat daar voor nodig is. Maar eerst .. wat is de relatie tussen overgewicht en diabetes? Er is een sterke relatie tussen overgewicht en diabetes type 2. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om deze ziekte te ontwikkelen en omdat overgewicht kan leiden tot insulineresistentie, waardoor het lichaam niet in staat is om insuline efficiënt te gebruiken, kan het ook de kans op diabetes type 2 verhogen.

De belangrijkste punten uit mijn artikel:

 1. Relatie tussen overgewicht en diabetes Type 2: Er bestaat een sterke relatie tussen overgewicht en diabetes type 2. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Overgewicht kan leiden tot insulineresistentie, wat de kans op diabetes type 2 verhoogt.

 2. Leefstijlveranderingen als behandeling: Levensstijlveranderingen, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen de kans op diabetes type 2 verminderen of zelfs voorkomen. Deze aanpassingen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren en de symptomen van diabetes type 2 te verminderen.

 3. Diabetes Herstel Plan: Het Diabetes Herstel Plan is een programma dat is ontwikkeld om mensen met diabetes type 2 te helpen hun gezondheid te herstellen door middel van levensstijlveranderingen. Het plan richt zich op voeding, lichaamsbeweging, stressvermindering, vermijden van giftige stoffen, gebruik van natuurlijke supplementen en het vinden van sociale ondersteuning.

 4. Mogelijkheid van remissie: Door gezonder te eten, gewicht te verliezen en meer te bewegen, kunnen mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel verbeteren. In sommige gevallen kan dit leiden tot remissie, waarbij mensen langere tijd normale bloedsuikerwaarden hebben zonder medicatie. Het is echter essentieel om een gezonde levensstijl te behouden om remissie te handhaven.

Overgewicht, en met name teveel buikvet, vergroten de kans op diabetes type 2. Vetweefsel is namelijk actief in het produceren van hormonen die de insulinegevoeligheid van het lichaam beïnvloeden. Te veel vetweefsel in het lichaam kan de hormoonproductie verstoren en kan bijdragen aan insulineresistentie.

Hoewel overgewicht de kans op diabetes type 2 verhoogt, kunnen levensstijl aanpassingen zoals regelmatig bewegen en gezonde voeding de kans op diabetes type 2 verminderen of voorkomen. Als je een gezonde levensstijl aanneemt, dan is het mogelijk om je bloedsuikerspiegel te normaliseren en de symptomen van diabetes type 2 te verminderen of er zelfs van af te raken.

Wat kun je doen om te herstellen van diabetes? 

Er zijn mogelijkheden om de symptomen van diabetes type 2 te verminderen, maar we moeten ook reëel zijn: In sommige gevallen kan diabetes type 2 niet worden omgekeerd. Dit is het geval als de alvleesklier te beschadigd is om insuline te produceren of als er sprake is van genetische factoren die het risico op diabetes type 2 verhogen.

In andere gevallen is het dus wel degelijk mogelijk om te herstellen van diabetes type 2, wat vaak ook hand in hand gaat met het verliezen van lichaamsgewicht. In mijn artikel hieronder geef ik je een stappenplan om zover te komen, en hoe het Diabetes Herstel Plan je daarbij kunt helpen, maar ik begin eerst even met een korte inleiding over diabetes type 2.

Liever gelijk zien wat de mogelijkheden zijn om van diabetes type 2 te herstellen? Kijk dan op de website van het Diabetes Herstel Plan, met alle benodigde info.

Wat is Diabetes type 2?

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of de geproduceerde insuline niet goed kan verwerken. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels, wat op de lange termijn kan leiden tot complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.

Het is dus van groot belang om diabetes type 2 goed te beheersen en te behandelen. Maar wist je dat het ook mogelijk is om diabetes type 2 te herstellen? Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is wel degelijk mogelijk! Door bepaalde veranderingen in leefstijl en voeding is het mogelijk om diabetes type 2 te herstellen en zelfs volledig te genezen. Dit kan leiden tot een betere kwaliteit van leven en het voorkomen van complicaties op de lange termijn.

Definitie van diabetes type 2

Diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische aandoening waarbij het lichaam onvoldoende reageert op insuline of waarbij het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker in het bloed wordt opgenomen door de lichaamscellen. Bij diabetes type 2 blijft er te veel suiker in het bloed zitten, wat schadelijk kan zijn voor het lichaam. Gelukkig zijn er manieren om diabetes type 2 te herstellen. Zo kan een gezonde leefstijl helpen bij het verbeteren van de insulinewerking en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Oorzaken van diabetes type 2

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2. Een ongezonde leefstijl, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en erfelijkheid spelen hierbij een rol. Maar wist je dat stress en slaaptekort ook kunnen bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2? Het is belangrijk om deze factoren aan te pakken als je diabetes type 2 wilt herstellen. Door bijvoorbeeld stress te verminderen en voldoende te slapen kan het lichaam zich beter herstellen en kan de insulinewerking verbeteren.

Symptomen van diabetes type 2

De symptomen van diabetes type 2 kunnen variëren van persoon tot persoon. Veelvoorkomende symptomen zijn veel dorst hebben, veel moeten plassen, vermoeidheid, wazig zien en wondjes die slecht genezen. Maar wist je dat er ook symptomen zijn die minder bekend zijn, zoals tintelingen in de handen en voeten en een verhoogde vatbaarheid voor infecties? Het is belangrijk om de symptomen van diabetes type 2 tijdig te herkennen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen.

Behandeling van diabetes type 2

Als je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling. De behandeling richt zich voornamelijk op het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van complicaties. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de diabetes en de individuele situatie van de patiënt.

– Chirurgische ingreep

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep zoals een maagverkleining worden overwogen bij mensen met obesitas en diabetes type 2. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en het risico op complicaties te verminderen.

– Medicatie

Als leefstijlveranderingen onvoldoende zijn om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kan medicatie worden voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, zoals metformine en insuline. Het is belangrijk om medicatie altijd in overleg met een arts te gebruiken. Maar, diabetes medicijnen pakken de symptomen aan van diabetes, ze proberen de insuline te reguleren, in plaats van het lichaam gezond te maken zodat het lichaam weer zelf insuline kan reguleren.

– Leefstijlveranderingen

Je moet dus niet allerlei medicijnen nemen en verwachten dat dat je leven gaat beteren. Nee, je moet zelf jouw levensstijl aanpassen door te stoppen met roken, te bewegen, en het belangrijkst door anders te gaan eten!

Want met de juiste voeding en levensstijl creëer jij de voorwaardes voor een betere vertering, gezond metabolisme, en kun jij je medicijn gebruik gaan verminderen en dus stoppen met jezelf te vergiftigen!

Het herstellen van diabetes type 2 is dus niet alleen mogelijk, maar ook van groot belang voor de gezondheid van mensen die aan deze aandoening lijden. Hieronder ga ik dieper in op hoe je dit kunt doen en welke stappen je kunt nemen om diabetes type 2 te herstellen.

Het Diabetes Herstel Plan

Het Diabetes Herstel Plan is ontwikkeld om mensen met diabetes type 2 te helpen bij het herstellen van hun gezondheid. Het is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en richt zich op levensstijlveranderingen in plaats van medicijnen. Het plan is ontwikkeld door een team van experts op het gebied van voeding en gezondheid en heeft als doel om mensen te leren hoe ze hun diabetes type 2 kunnen omkeren en er zelfs van kunnen herstellen.

Het stappenplan van het Diabetes Herstel Plan

Het Diabetes Herstel Plan bestaat uit verschillende stappen die je kunt nemen om je gezondheid te verbeteren. De eerste stap is om te stoppen met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en suiker. Dit zijn namelijk de grootste oorzaken van diabetes type 2. Daarnaast is het belangrijk om meer vezels, eiwitten en gezonde vetten te eten. Deze voedingsstoffen helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en helpen bij het afvallen.

Een andere belangrijke stap in het plan is om meer te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Het Diabetes Herstel Plan bevat ook tips en adviezen om beter te slapen en om te gaan met stress. Dit zijn namelijk ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2.

Uitleg van de verschillende stappen

Het Diabetes Herstel Plan bevat uitgebreide uitleg van de verschillende stappen die je kunt nemen om je gezondheid te verbeteren. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgelegd wat je wel en niet kunt eten, welke oefeningen je kunt doen en hoe je beter kunt slapen. Er worden ook recepten en boodschappenlijstjes gegeven om het makkelijker te maken om gezond te eten.

Het Diabetes Herstel Plan is een uitgebreid programma dat je stap voor stap begeleidt bij het herstellen van je gezondheid. Het plan is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en is ontwikkeld door experts op het gebied van voeding en gezondheid. Als je diabetes type 2 hebt en op zoek bent naar een manier om je gezondheid te verbeteren, dan is het Diabetes Herstel Plan zeker de moeite waard om te proberen.

Het Diabetes Herstel Plan – Stappenplan

Stap 1: Verander Je Voeding

Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van diabetes type 2. Het Diabetes Herstel Plan richt zich dan ook op het veranderen van je voedingspatroon als eerste stap in het herstelproces.

In het plan leer je wat je wel en niet moet eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en hoe je gezonde voeding in je dagelijkse leven kunt integreren. Er wordt uitgelegd welke voedingsmiddelen je moet vermijden en welke je juist wel moet eten.

Daarnaast bevat het Diabetes Herstel Plan praktische tips en adviezen om gezonde voeding makkelijker te maken. Er worden recepten gegeven en boodschappenlijstjes opgesteld om je op weg te helpen naar een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Stap 2: Begin met Bewegen

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij het beheersen van diabetes type 2. Het verhoogt de gevoeligheid van je lichaam voor insuline, wat de bloedsuikerspiegel helpt te reguleren. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het verliezen of behouden van een gezond gewicht, het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van het cholesterolgehalte.

Maar hoeveel beweging heb je nodig? De aanbevolen richtlijnen zijn minstens 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week, verspreid over verschillende dagen. Matig intensieve beweging omvat activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen, waarbij je hartslag omhoog gaat en je gaat zweten.

Het is ook belangrijk om de hele dag door actief te blijven. Probeer elke 30 minuten op te staan en wat te bewegen, zelfs als het alleen maar een korte wandeling is.

Hier zijn enkele praktische tips om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine te integreren:

 • Neem de trap in plaats van de lift
 • Ga op de fiets naar het werk of de winkel
 • Maak een wandeling tijdens de lunchpauze
 • Doe huishoudelijke taken, zoals stofzuigen of de was doen
 • Wordt lid van een sportclub of een groepsvorm van beweging of samen afvallen

Door meer lichaamsbeweging in je leven te integreren, kun je niet alleen je diabetes type 2 beter beheersen, maar ook je algehele gezondheid en welzijn verbeteren.

Stap 3: Verlaag Stress en Verbeter Slaap

Stress kan een negatieve invloed hebben op diabetes type 2. Het kan de bloedsuikerspiegel verhogen en de insulinegevoeligheid verminderen. Daarnaast kan slaaptekort de bloedsuikerspiegel ontregelen. Het Diabetes Herstel Plan geeft praktische tips om stress te verminderen en slaap te verbeteren. Zo worden er ademhalingsoefeningen en meditatie aangeboden om stress te verminderen en slaaptips om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Het is belangrijk om stress te vermijden en een gezond slaappatroon te hebben. Een goede nachtrust kan bijdragen aan een betere regulering van de bloedsuikerspiegel en een verbeterde insulinegevoeligheid. Het Diabetes Herstel Plan biedt handvatten om stress te verminderen en slaap te verbeteren voor een betere gezondheid.

Stap 4: Vermijd “Giftige” Stoffen

Giftige stoffen kunnen een negatieve invloed hebben op diabetes type 2. Ze kunnen bijdragen aan ontstekingen en de bloedsuikerspiegel ontregelen.

Deze stoffen kunnen onder andere gevonden worden in bewerkte voedingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit, plastic producten en luchtvervuiling. Door deze stoffen te vermijden, kan het lichaam beter in staat zijn om zichzelf te herstellen en te reguleren.

Een voorbeeld van een giftige stof die vermeden moet worden bij diabetes type 2 is acrylamide. Acrylamide wordt gevormd bij het bakken, braden en frituren van voedsel, vooral bij zetmeelrijke producten zoals aardappelen en brood. Het is gebleken dat acrylamide de bloedsuikerspiegel kan verhogen en ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken. Het is daarom beter om deze voedingsmiddelen te vermijden of te verminderen.

Een ander voorbeeld van giftige stoffen zijn bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Deze kunnen de bloedsuikerspiegel ontregelen en ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Biologisch geteelde groenten en fruit zijn een betere keuze omdat deze geen bestrijdingsmiddelen bevatten.

Plastic producten kunnen ook giftige stoffen bevatten, zoals bisfenol A (BPA). BPA kan de bloedsuikerspiegel ontregelen en ontstekingen veroorzaken in het lichaam. Het is daarom belangrijk om voedsel op te slaan in glazen potten in plaats van plastic containers.

Ten slotte kan luchtvervuiling ook een negatieve invloed hebben op diabetes type 2. Door het inademen van vervuilde lucht kunnen ontstekingen in het lichaam ontstaan die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen. Het is aan te raden om buiten te sporten op rustige plekken, weg van drukke wegen en industriegebieden.

Stap 5: Gebruik Natuurlijke Supplementen

Naast veranderingen in voeding, beweging, stressvermindering en het vermijden van giftige stoffen, kunnen natuurlijke supplementen ook helpen bij het beheersen van diabetes type 2. Natuurlijke supplementen zijn producten die zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en kunnen worden gebruikt als aanvulling op een gezonde levensstijl.

Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het beheersen van diabetes type 2, zoals magnesium, chroom, vitamine D en berberine. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de insulineresistentie en kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Chroom kan ook helpen bij het verbeteren van de insulineresistentie en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Vitamine D kan bijdragen aan de insulineproductie en berberine kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk om te onthouden dat natuurlijke supplementen geen vervanging zijn voor medicijnen en dat het belangrijk is om met een zorgverlener te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken. Sommige supplementen kunnen namelijk ook bijwerkingen hebben of interfereren met andere medicijnen.

Het Diabetes Herstel Plan kan je helpen om meer te leren over natuurlijke supplementen en hoe ze kunnen worden gebruikt als onderdeel van een gezonde levensstijl. Het programma biedt gedetailleerde informatie over welke supplementen nuttig kunnen zijn bij het beheersen van diabetes type 2, welke doseringen veilig zijn en hoe supplementen kunnen worden gecombineerd met andere veranderingen in levensstijl om de gezondheid te verbeteren.

Stap 6: Verbind en Vind Ondersteuning

Sociale steun kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van diabetes type 2. Steun van familie, vrienden en zelfs professionals kan helpen bij het maken van gezonde keuzes en het volhouden van veranderingen in levensstijl. Het Diabetes Herstel Plan biedt ook ondersteuning in de vorm van een community van mensen die hetzelfde doel hebben: het herstellen van hun gezondheid.

Het is belangrijk om te weten waar je steun kunt vinden en hoe je verbinding kunt maken met anderen. Dit kan online zijn via forums en groepen, maar ook offline via bijvoorbeeld een diabetes support groep. Het Diabetes Herstel Plan biedt ook toegang tot experts op het gebied van voeding en gezondheid die extra begeleiding kunnen bieden.

Lees ook hoe het Diabetes Herstel Plan Cassandra heeft kunnen helpen:

Diabetes 2 en remissie

Remissie is de situatie wanneer mensen met diabetes type 2, een langere tijd normale bloedsuiker waardes hebben zonder dat ze medicijnen nodig hebben. Als mensen met diabetes type 2 door gezonder te eten gewicht verliezen en meer gaan bewegen worden hun bloedsuikers vaak beter en soms zelfs weer normaal. Zoals gezegd kan het Diabetes herstel plan daarbij helpen.

Door gewichtsverlies of bij een maagverkleining is het mogelijk dat mensen met diabetes type 2 zonder medicijnen langere tijd een normale bloedsuiker hebben. Dit noemen artsen remissie. 

Hoe lang duurt remissie? 

Remissie kan lang duren, zeker als het je lukt om op gewicht te blijven.  Echter, als iemand met diabetes type 2 in remissie na verloop van tijd weer aankomt, zullen zijn bloedsuikers weer stijgen en kunnen medicijnen weer nodig zijn. Remissie betekent dus niet een definitieve genezing van diabetes type 2. Daarom is het dus van het grootste belang om continue met je voeding bezig te zijn om zo diabetes type 2 en de symptomen daarvan te bestrijden.

Meldt je aan bij het Diabetes Herstel Plan, het meest succesvolle plan om van diabetes te kunnen herstellen.

 • Vernieuwde, bewezen methode
 • Gezonder eten met als doel om minder insuline te hoeven spuiten
 • Makkelijke recepten & weekmenu’s. Inclusief boodschappenlijstjes 
 • 1 Jaar lang begeleiding en recepten

60 weekmenu’s
Inclusief uitgewerkte boodschappenlijstjes.

800+ afslankrecepten
Ontbijt, lunch, diner & snacks.

Professionele hulp
1-op-1 begeleiding via e-mail

Succes Garantie
Werkt het niet, dan 100% geld terug. 

+ 2 fysieke boeken
+ 1 jaar coaching
+ 8 digitale bonussen 

 

niels-bosman-diabetes-herstel-plan

Niels Bosman, auteur van het Diabetes Herstel Plan.

Vergelijkbare berichten