afvallen zonder toetjes

Afvallen zonder toetjes? Echt niet!!

Afvallen prima, maar geen toetjes meer eten? Dat gaat echt niet. Ik ben zelf verzot op toetjes en kan er echt van genieten. Gewoon na het avondeten nog een heerlijk toetje om met elkaar nog even na te tafelen, of iets lekkers bij de koffie, ik zou daar echt niet zonder kunnen. Afvallen zonder toetjes is dan ook eigenlijk geen optie voor me. Nu zijn veel toetjes, en dat weet ik ook wel, helemaal niet goed voor je gewicht en omdat ik daar toch goed op probeer te letten, ben ik op zoek gegaan naar toetjes die ik wel gewoon kan eten, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik er van aan ga komen.

De drie belangrijkste punten uit mijn artikel:

  1. Gezonde Toetjeskeuzes:

    In het artikel benadruk ik het belang van het kiezen van gezondere toetjesopties. Magere kwark of yoghurt met weinig of geen toegevoegde suiker wordt aanbevolen boven volle producten zoals volle yoghurt, vla, vruchtenyoghurt, pudding en roomijs vanwege het hoge suiker- en/of verzadigd vetgehalte in deze laatste producten.
  2. Alternatieven voor Traditionele Toetjes:

    Ik biedt ook aan, alternatieve toetjesopties zoals zelfgemaakte toetjes, vegan desserts, plantaardig ijs en koolhydraatarme toetjes. Deze alternatieven kunnen helpen om van een lekker toetje te genieten zonder je zorgen te hoeven maken over gewichtstoename of ongezonde ingrediënten.
  3. Bewuste Keuzes en Zelfbereiding:

    Het maken van bewuste keuzes bij het kiezen van toetjes, zoals het kiezen voor fruit als dessert en het vermijden van toetjes met toegevoegde suikers, kan helpen bij het behouden van een gezond dieet. Zelf toetjes bereiden met gezonde ingrediënten biedt een betere controle over de kwaliteit van de ingrediënten en kan helpen om gezondere toetjesopties te creëren die passen binnen een evenwichtig voedingspatroon.

toetjes, ik kan niet zonder ..

Gezonde toetjes

Om te beginnen kijk ik eerst naar de gebruikelijke, gezonde toetjes. Of nagerecht, of dessert, wat lekkers voor bij de koffie, of hoe je het ook wilt noemen. Waarschijnlijk is het je ook wel opgevallen dat de toetjes in de supermarkt een prominente plek innemen in het koelvlak. Allerlei toetjes die er heel leuk en aantrekkelijk uitzien, met mooie kleurtjes, afbeeldingen en verpakkingen. Voor fabrikanten dus duidelijk een markt waar flink in te verdienen valt. En als de jonge kinderen zelf een toetje mogen uitkiezen, dan gaat het ze vaak niet zozeer om de smaak, maar om de afbeelding van een voetballer of zangeres die op de afbeelding staat. 

Maar wat zijn nou de beste toetjes, de lekkerste toetjes, de toetjes die gezond zijn en je rustig meerdere keren in de week als afsluiter van de maaltijd kunt gebruiken?

Magere kwark of yoghurt

Volgens het Voedingscentum kunnen we dan het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt waar weinig of geen toegevoegde suiker in zit. Of anders magere kwark of fruit. De “volle” producten kunnen we dus beter niet kiezen, zoals de volle yoghurt, volle kwark, vla, vruchtenyoghurt, pudding en roomijs. In deze producten zit veel suiker en/of verzadigd vet in.

Hoewel vla en vruchtenyoghurt wel goede voedingsstoffen als melk eiwit, calcium en vitamines B2 bevatten, toch is het beter om deze producten niet al teveel te nemen omdat er nogal wat suiker aan is toegevoegd. Als voorbeeld: een schaaltje magere aardbeienyoghurt bevat 107 kcal en een schaaltje magere yoghurt (waar je zelf je aardbeien aan toe kunt voegen) komt op 6 kcal. Uitgedrukt in klontjes suiker is het een verschil van 3 klontjes suiker per schaaltje. En dat is best veel.

Zo bevat een schaaltje vla zo’n 4 suikerklontjes en in pudding en bavarois zit zelfs nog meer suiker dan in een schaaltje vla.

IJs

Ook met het eten van ijs moet je een beetje opletten. Zo levert sorbetijs, wat geen vet bevat en gemaakt is van water en suiker, zo’n 40 kcal per bolletje. Yoghurtijs bevat zo’n 70 kcal per bolletje en roomijs zo’n 100 kcal per bolletje.

Fruit

Als alternatief is het natuurlijk aan te raden om fruit als dessert te eten. Met 200 gram fruit per dag verlaag je immers de kans op beroerten, hart- en vaatziekten, diabeters type 2 en darmkanker. Als je een beetje varieert met het eten van fruit, dan krijg je daardoor ook heel veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen, want elk fruit heeft weer zijn eigen voedingsstoffen. Nog een paar kleine tips als het gaat om fruit: gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Dit komt doordat het vocht er uit is. Daarnaast zit er ook minder vitamine C in gedroogd fruit. Fruit op siroop bevat meer suiker dan fruit op sap. Maar ook fruit op sap bevat relatief best veel suiker.

Zelf maken

Het beste alternatief is om zelf je toetjes te maken. Je maakt dan gebruik van goede grondstoffen waarin weinig of geen toegevoegde suikers en vetten zitten, en zo kun je dan prima toetjes maken die je kunt eten zonder dat je bang hoeft te zijn dat je er van aankomt. Maar vaak weet je niet precies waar je moet beginnen, welke ingrediënten je er voor nodig hebt en hoe je zo’n lekker toetje kunt breiden. Ik heb daarvoor een aantal ideeën als inspiratie hieronder gezet. Hier staat vast wat tussen waar jij ook de heerlijkste toetjes kunt maken!

Makkelijk Afvallen – Desserts

Wie af wil vallen, laat vaak het toetje staan. Begrijpelijk. Maar ben jij die zoetekauw die opzoek is naar een onweerstaanbaar smakelijk nagerecht? Dan ben je bij Makkelijk Afvallen aan het juiste adres. De desserts van Makkelijk Afvallen passen binnen het koolhydraatarm dieet en zijn natuurlijk gezoet. Via de website van makkelijk Afvallen zijn vele tientallen desserts en toetjes te vinden die je zelf vrij eenvoudig kunt maken. Zo kun je er bijvoorbeeld vinden een Magnum ijsje met amandel of een heerlijke koolhydraatarme Red Valvet Cake. Eet smakelijk!

No Milky Way – Vegan desserts

Desserts en zoetigheden zonder dierlijke ingredienten zijn schaars. Er wordt al snel gedacht dat je melk en eieren nodig hebt om je dessert smaak te geven of gebak mooi te laten rijzen. Niks is echter minder waar!

Of je nu overtuigd veganist bent of simpelweg geen melk of ei kan verdragen, dankzij No Milky Way zal je weer onbezorgd kunnen genieten van zowel de bekende klassiekers als een heleboel unieke smaken. Stuk voor stuk eenvoudige recepten die zo lekker zijn dat niemand er aan kan weerstaan. Ook niet diegenen die wel gewend zijn aan ei en zuivel. Het boek (beste vegan Kookboek 2017) is te bestellen als e-book (€ 22,00) of als hardcover (€ 34,00). No Milky Way is een fraai vormgegeven kookboek met daarin meer dan 65 recepten voor vegan desserts en zoetigheden. Recepten zonder melk, eieren en andere dierlijke producten + een heleboel tips en trucs die jouw kook-en bakplezier alleen maar leuker zullen maken!

Plantaardig IJsplezier – IJs en sorbets

In het e-book Plantaardig IJsplezier ontdek je hoe je zelf de heerlijkste vegan ijsjes kan maken. Om lekker thuis van te genieten én om te delen met vrienden en familie. Ook met degenen die anders wel gewoon roomijs eten. Ze zullen het verschil niet eens merken!

De sorbets in de supermarkt bevatten vaak gelatine, wat voor vegans natuurlijk geen optie is. Gelukkig kan het ook anders. Het is namelijk super simpel om zelf vegan/100%plantaardig ijs te maken! En véél lekkerder dan de supermarktvarianten. Je hebt alleen de juiste recepten nodig…

30 heerlijke recepten voor roomijs op basis van allerlei soorten plantaardige melk (soja, amandel, kokos,…). Minstens zo lekker als regulier vers ijs. Als e-book te bestellen voor slechts € 12,00

Nutrifoodz – Vegan Pancakes

Wat iedereen natuurlijk superlekker vind, zijn pancakes, die heerlijke kleine pannenkoekjes.

De Pancakes van Nutrifoodz bevatten geen toegevoegde suikers en geen gluten! Hoewel de pancakes geheel vegan zijn, zijn ze wel heel lekker zacht en luchtig. Het hoge proteïnegehalte zorgt voor een zachte, luchtige consistentie en de granen zorgen voor de stevigheid.

10 pancakes bevatten minder dan 5g vet. Deze vetten komen uit de zaden. Bijvoorbeeld hennepzaad en zonnebloemzaad zijn rijk aan gezonde vetten. De Vegan Pancakes bevatten geen transvetten of goedkope oliën en zijn bij uitstek geschikt om meerdere dagen in de week te eten, dus niet alleen op zondagochtend!

Slimdiet – Toetjes 

Ben jij een echte zoetekauw? Of heb je na het avondeten vaak zin om nog iets te snacken? Met de dieet toetjes van SLIMdiet is dat geen probleem! Deze gezonde toetjes hebben namelijk weinig calorieën en bevatten alle voedingswaarden die jij dagelijks nodig hebt.

De gezonde toetjes zijn super smaakvol en weten jouw lekkere trek gegarandeerd te stillen. De dieet toetjes zijn beperkt in koolhydraten en rijk aan eiwitten die zorgen voor een lang verzadigd gevoel.

Er zijn verschillende smaken, zoals Chocolade Mousse, Koffie Mousse en Vanille Karamel Mousse. Kijk op de website van Slimdiet om te zien welke smaak jij het lekkerst vind. 

Optimalegezondheid.com – 110 koolhydraatarme toetjes 

Als laatste het receptenboek van Optimalegezondheid.com. Hierin staan maar liefst 110 koolhydraatarme toetjes vermeld met daarbij het recept om ze zelf op eenvoudige wijze te kunnen maken.

Ben je bezig met een keto-dieet, of met een koolhydraatarm dieet, dan staan er in dit boek zeker toetjes die je bij je dieet kunt blijven gebruiken. Zo wordt afvallen toch weer een beetje leuk!

De recepten bestaan naast toetjes ook uit taarten, koekjes, chocolade, cupcakes en ga zo maar door. Zo kun je elke avond wat lekkers eten zonder ook maar een gram aan te komen!

Afvallen zonder toetjes?

Al met al voldoende mogelijkheden om toch van een lekker toetje te blijven genieten, ook als je af wilt vallen. Want zeg nou zelf, afvallen zonder toetjes, dat gaat toch echt niet? Nou, dat vind ik ook!

Vergelijkbare berichten