het beste dieet

Het beste dieet

Als je wilt afvallen, dan ben je vaak op zoek naar een dieet, of beter gezegd, naar het beste dieet. Het beste dieet wat bij jou past en wat jou gaat helpen om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar wat voor de één een heel goed dieet is, hoeft niet per sé bij een ander net zo goed te werken. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan om boven tafel te krijgen wat nou het beste dieet is, waar kun je nou het beste mee afvallen?

Wat verstaan we onder een dieet?

Er zijn, zoals je vast wel weet, heel veel diëten. Op mijn pagina behandel ik er een aantal van zoals het ananas dieet, het brooddieet en het keto dieet. Maar wat verstaan we nou eigenlijk onder een dieet?

Kort gezegd komt het hier op neer: een dieet is een voedingspatroon of leefstijl aangaande eten en drinken, vaak gepaard gaande met bepaalde regels. De reden waarom je een dieet of een bepaald voedingspatroon wilt volgen, die kunnen verschillend zijn. Het kan zijn om wat beter op gewicht te komen door geleidelijk aan, aan te komen, het kan zijn om medische redenen waarbij je voor een bepaalde periode bepaalde producten niet mag eten, of het kan zijn omdat je van wat overtollige kilo’s af wilt, en dan hebben we het dus over een dieet om mee af te vallen, of technisch gezegd: een energie-beperkend dieet.

Mijn website gaat over afvallen, dus je snapt, dit laatste dieet ga ik wat uitvoeriger behandelen.

Is een dieet iets wat je tijdelijk volgt?

Vaak is het zo dat een dieet maar voor een bepaalde tijd wordt gevolgd. Bij sommige diëten mag je het dieet zelfs maar een aantal weken volgen en moet je daarna weer overstappen op een gewoon voedingspatroon omdat je tijdens het dieet te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Dit kan gebeuren bij een heel eenzijdig dieet. Je kunt dan snel afvallen, maar het is maar voor een korte duur, anders zou je gezondheid er onder gaan lijden.

Als je een dieet hebt gevolgd en je hebt je streefgewicht bereikt, dan wordt er vaak daarna gestopt met het dieet. Als je na dit stoppen niet een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon hanteert, dan ontstaat de kans om heel snel weer aan te gaan komen. Hoe dit komt heb ik uitgelegd op deze pagina waar ik het jo-jo effect behandel.

Hou daar dus rekening mee als je met een dieet gaat beginnen. Heeft het echt een begin en eind punt? Zorg dan dat je ook goed nadenkt over de periode nadat je dat eindpunt hebt bereikt. Beter nog is het veranderde voedingspatroon wat je de afgelopen weken hebt gevolgd, langer door te zetten en heel geleidelijk aan wat aanpassingen op dit dieet, op dit voedingspatroon toe te passen. Als je je regelmatig weegt, dan weet je wat voor effect een aanpassing van je voedingspatroon heeft op je lichaamsgewicht.

Pas je dus je voedingspatroon aan en daarmee je levensstijl, dan heb je voor jezelf een oplossing gevonden om op lange termijn op het juiste gewicht te blijven. Als dingen heel geleidelijk gaan dan kun je oude gewoontes aanpassen in nieuwe gewoontes zonder dat je nog terug verlangt naar die oude gewoontes.

Het startpunt is er zeker nog en ik moedig je ook aan om van start te gaan met een dieet als je last hebt van overgewicht. Maar het eindpunt is er dan niet meer. Na zo’n 3 weken kun je al nieuwe gewoontes aanleren, dus in het begin even doorzetten en na een paar weken weet je al niet beter.

Met welk dieet val je af?

In principe kun je afvallen met elk dieet waarbij de doelstelling van het dieet is om een negatieve energiebalans te creëren. Dus minder eten en drinken, of beter gezegd, minder calorieën eten en drinken dan je op dagbasis verbruikt. Voorbeelden van diëten waarbij dit het geval is zijn:

 • Dr. Phil Dieetbeste dieet
 • Paleo Dieet
 • Ananas Dieet
 • Sirtfood Dieet
 • Keto Dieet
 • Suikerarm Dieet
 • Intermittent Fasting
 • en nog vele andere ..

Nou zou je kunnen denken dat je dan alle diëten op één hoop kunt vegen, maar toch zit er nog wel verschil tussen de diverse diëten. Zo zijn er drie categorieën waarin je ze kunt indelen, namelijk:

 • Rigide
 • Flexibel
 • Functioneel

Het gaat er bij deze categorieën om wat voor beperkingen er zijn bij het volgen van een dieet.

Ik leg de drie verschillende vormen even in het kort uit:

Rigide Dieet

Het rigide dieet heeft veel beperkingen. Dit betreft bepaalde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen-groepen. Een dergelijk dieet is heel zwart-wit, dus een beetje van uitersten. Je hebt bij een rigide dieet gezonde en ongezonde voedingsmiddelen, goede en foute producten. Deze beperkingen kunnen er voor zorgen dat een dergelijk dieet op den duur niet lang vol te houden is omdat het soms te eenzijdig kan zijn in de inname van voedingsmiddellen.

Flexibel Dieet

Hier is geen sprake van een echt zwart-wit gebied maar meer van een grijs gebied. Bij een dergelijk dieet is er sprake van een goed uitgebalanceerd voedingspatroon, iets wat dus op langere termijn ook vol te houden is. Wanneer je een flexibel dieet je eigen hebt gemaakt en het je verder weinig moeite of inspanning kost, dan is er sprake van een nieuwe gewoonte.

Functioneel Dieet

Een dergelijk dieet is gebaseerd op honger en verzadigingsgevoelens. Je gaat dus eten als je honger hebt, geen trek, maar echt een knorrende maag, en als je maar even het verzadigingsgevoel bij jezelf bemerkt, dan stop je met eten. Deze voedingswijze wordt intuïtief eten genoemd.

Het valt dus eigenlijk niet onder de noemer dieet, maar meer onder een voedingspatroon. Een voedingspatroon waarbij wel degelijk rekening wordt gehouden met hetgeen wat je eet. Het is dus niet zo dat als je honge hebt, dat je dan van alles kunt gaan eten.

Wat zorgt er voor dat je een dieet kunt volhouden?

De belangrijkste motivatie om een dieet vol te houden is een zichtbaar resultaat. Een resultaat wat eigenlijk al binnen twee weken zichtbaar is. Dit geeft een goed gevoel en genoeg redenen om er mee door te gaan. Je kunt je voorstellen dat als het een maand duurt voordat er 1 a 2 kilo af zijn, dat dat niet heel erg bemoedigend werkt.

Aan de andere kant: als je een vrij extreem dieet volgt, een zogenaamd crash dieet, dan val je wel af in de eerste weken, maar dan is het dieet zo extreem dat je dat op lange termijn ook niet vol kunt houden. Om vol te houden zijn dus twee factoren van belang: resultaat en een dieet wat je niet na drie weken zat bent, oftewel een flexibel dieet.

Een rigide dieet zal dus veel moeilijker op lange termijn vol te houden zijn: de regels en beperkingen die in zo’n dieet aanwezig zijn, nodigen niet uit om dit op lange termijn te blijven volgen, je kunt er niet een nieuw voedingspatroon op bouwen. Om een verandering in je leven en in je lichaamsgewicht aan te brengen is echter wel een verandering nodig. Als je blijft doorgaan op de huidige weg, dan weet je vantevoren dat je dat niks zal opleveren en dat je geen grammetje gaat verliezen.

Wilskracht of controle over de situatie?

Is wilskracht ook een belangrijk onderdeel om een dieet vol te kunnen houden? Dat is zeker waar; als je niet genoeg gemotiveerd bent en niet genoeg wilskracht hebt, dan komt er van het hele dieet niks terecht. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is dan wilskracht is controle. Want personen die goed zijn in het weerstaan van allerlei verleidingen kunnen dat niet omdat ze veel meer wilskracht hebben, maar omdat ze alles in hun directe omgeving beter onder controle hebben. Ze zorgen er gewoon voor dat er minder momenten zijn waarop ze in verleiding kunnen komen.

Als je niet in een dergelijke verleiding komt, dan is die wilskracht ook veel minder een issue. Wees voorbereid op onverwachte situaties, ga de deur pas uit als je goed hebt nagedacht wat je die dag eventueel voorgeschoteld zou kunnen krijgen bij vrienden en kennissen.

Want hier gaat het tenslotte om: om een permanente verandering in je voedingspatroon aan te brengen is het essentieel om er voor te zorgen dat je niet continue aan verleidingen bent blootgesteld. Een permanente verandering komt tot stand als er sprake is van een nieuw aangeleerde methode; hierbij is er geen sprake meer van een bewuste inspanning of bepaalde denkwijze, het gaat gewoon vanzelf.

Wanneer wordt een dieet een nieuwe gewoonte?

Een nieuwe gewoonte is een lange termijn resultaat. Zoals gezegd is er sprake van een nieuwe gewoonte als het niet meer met een bepaalde inspanning, maar vanzelf gebeurd. Als je jezelf veel beperkingen oplegt bij het volgen van een rigide dieet, dan kun je je voorstellen dat het veel langer duurt voordat er sprake is van een nieuwe gewoonte die zonder inspanning kan worden gevolgd.

Eigenlijk is het niet te doen zonder er een behoorlijke inspanning voor te leveren dus van een nieuwe gewoonte is dan eigenlijk geen sprake. Wat je wel kan ervaren zijn een uiteindelijke toename van je BMI (de verhouding tussen je gewicht en je lengte), door het jo-jo effect een toename in je gewicht en uiteindelijk ben je daarmee verder van je doel af, dan toen je er mee begon.

Een flexibel dieet gaat je echter wel helpen om op (korte) termijn een nieuw voedingspatroon eigen te maken. In eerste instantie kost het nog een minimale inspanning, maar na drie weken zijn ook die inspanningen, geen inspanningen meer. Je krijgt een BMI op de juiste waarde en het jo-jo effect blijft ook achterwege.

Last hebben van cravings bij het volgen van een dieet

Cravings, een term die je steeds vaker hoort als het over afvallen gaat. Tijdens het afval proces kun je opeens een hele erge trek ergens in krijgen. Dat kan zijn een specifiek product, zoals een boterham met pindakaas, of naar een specifieke smaak, bijvoorbeeld iets zoets of iets hartigs. Het verschil tussen een craving en honger zit hem dus in het feit dat je wat wilt eten, niet veroorzaakt wordt door een honger gevoel, want je maag is niet leeg, maar door een bepaald verlangen naar specifiek voedsel.

Toegeven aan een craving is vaak toegeven aan een voedingsmiddel wat je eigenlijk niet op je toegestane lijst van voedingsmiddelen aantreft. Daarom is het ook zo lekker om er af en toe aan toe te geven. Je kunt je voorstellen dat je bij een rigide voedingspatroon, waarbij je met een echte beperking van bepaalde voedingsmiddelen hebt te maken, veel eerder last van cravings hebt dan bij een flexibel dieet.

Voor het afvallen zijn deze cravings niet al te best, maar weet je ze binnen de perken te houden, en nog beter, als je een alternatief product voor je cravings kunt vinden, bijvoorbeeld een handje noten, dan hoeft zo’n craving niet in alle gevallen te betekenen dat je boven je maximale calorie inname komt. Het is wel de kunst om jezelf in de hand te houden bij een craving, dus niet zeggen: ik heb nu al toegegeven en een reep chocolade op, die zak chips kan er ook nog wel achteraan.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat het niet meevalt om je op lange termijn aan een rigide dieet te kunnen houden. De beperkingen zijn vaak te rigoreus en zijn daardoor op lange termijn niet vol te houden.  Als je daarbij bedenkt dat onnodige restricties vaak meer kwaad dan goed doen, want met een flexibel dieet zonder deze sterke beperkingen val je net zoveel af, dan begrijp je dat een goed dieet een dieet is wat je vol kunt houden.

Een reden waarom een doel niet wordt bereikt, en je niet de vooraf gedachte kilo’s afvalt, komt doordat er geen realistisch doel is gesteld. Vaak wordt er als doel gesteld om snel af te vallen, maar ik hoop dat ik door mijn uitleg hierboven je duidelijk heb kunnen maken dat het beste dieet, een dieet is wat niet snel gaat maar geleidelijk aan.

Stel je je doel niet al te hoog, bijvoorbeeld 2 kilo in twee weken, dan is er een grotere kans dat je je doel gaat halen. Zo blijf je veel beter gemotiveerd. En als je na twee weken weer twee weken weer twee kilo bent af gevallen, dan is er weer reden tot een feestje. Want zo moet je het echt zien. Op gewicht blijven is al mooi, maar een paar kilo in een paar weken afvallen is nog veel mooier.

Niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, want overgewicht is echt niet goed voor je hart en bloedvaten, maar ook goed voor mentale gezondheid; je zult er blij en opgewekt van worden als je doelen hebt bereikt.

Het beste dieet: mijn tip voor jou!

Tot slot nog een hele eenvoudige dieet tip, en misschien wel het beste dieet voor iedereen die wat wil afvallen. Kijk eens wat je normaal gesproken per dag eet en drinkt; bij het eten kijk je naar de portie grootte en die maak je 10% minder groot, dus gewoon wat minder opscheppen. Die 10% vul je aan met groente.

Het omgekeerde bij het drinken; ga voor jezelf na wat je op een dag drinkt, en vul dat dagelijks aan met 10% water want in eigenlijk alle gevallen drinken we veel te weinig.

Doe dit de week er na nog eens op dezelfde manier en probeer na drie weken dan vol te houden waar je dan op staat kwa eten en drinken. Als het goed is eet je dan veel meer groente, veel minder van al het andere op je bord, en drink je veel meer water.

Als je dat twee a drie weken vol kunt houden, dan zul je merken dat je afvalt, dat je geen hongergevoel meer hebt en dat het ook helemaal niet moeilijk is om dit nieuwe voedingspatroon vol te houden want na een aantal weken is het helemaal gewoon voor je geworden.

Succes met afvallen en wees niet te streng voor jezelf!

Vind jij het ook moeilijk om de knop om te zetten en je voedingspatroon en/of je lifestyle aan te gaan passen, maar wil je toch echt van je voornemen een daadwerkelijk doel gaan maken, kijk dan eens bij het KETO Plan van Nutrifoodz.

Nutrifoodz laat je op een hele leuke, originele manier kennismaken met hun product. Hoe werkt het? Via een korte quiz geen je (anoniem) antwoord op deze vragen:

 • Wat is je geslacht?
 • Hoe bekend ben je met het Keto dieet?
 • Hoeveel tijd heb je voor het bereiden van een maaltijd?
 • Welke producten vind je lekker om te eten?
 • Welke producten voeg je graag toe aan een maaltijd?
 • Hoe lichamelijk actief ben je?
 • Hoe gemotiveerd ben je om af te vallen?
 • Heb je last van lichamelijke klachten?
 • Wat zijn je leeftijd, lengte en gewicht?

Heb je dat gedaan, dan rolt er een persoonlijk, voor jou gemaakt advies uit. Wat je hier dan verder mee doet moet je natuurlijk zelf weten, maar het is een ontzettend goede basis om je roer eens om te gooien en het niet langer bij alleen voornemens te laten. Probeer het, het is gratis en geeft je heel veel informatie!

Vergelijkbare berichten