keto varianten

De 3 keto varianten

Clean keto, dirty keto of lazy keto?

Dat afvallen meer is dan een gevecht tegen de kilo’s, is wel duidelijk. Het gaat om het volgen van een gezond leefpatroon, vaak in combinatie met een andere manier van eten. Zo is het ook bij keto.

Er zijn echter 3 drie verschillende keto varianten: clean keto, dirty keto en lazy keto. Alle 3 de keto varianten zij gebaseerd op dezelfde macro-verdeling: vet 75%, eiwit 20% en koolhydraten 5%. Maar hoe onderscheiden beide varianten zich dan van elkaar?

Wat is clean keto?

Bij clean keto hou je je aan je macro’s verdeling. Het verschil met de 2 andere varianten zit er in dat je bij de samenstelling van een maaltijd, eerst kijkt naar de groenten, dan het vet en als laatste de eiwitten. Op een bord liggen meer koolhydraat-arme groenten, dan dat er vlees, vis, eieren en vet op ligt. Er worden geen voorverpakte spullen gebruikt en vaak (maar niet noodzakelijk) is ook alles het liefst zo “scharrel en bio”-mogelijk.

Clean keto:

 • Eet koolhydraatarme groenten.
 • Eet gezond vet.
 • Eet matig eiwit.
 • Eet zelfgemaakt.

Het doel van clean keto is om echte, pure voeding te eten. Dit betekent dat je geen kant-en-klare producten gebruikt, maar zelf je maaltijden klaar maakt. Dit hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Een soep, maaltijdsalade of een omelet zijn zo gemaakt.

Voordeel van clean keto:

 • Je krijgt een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en enzymen binnen.
 • Je krijgt meer energie, raakt kwaaltjes kwijt doordat je chronische ontstekingen vermindert en je energiefabrieken op celniveau beter kunnen gaan werken.
 • Je verkleint de kans op tal van ziekten, valt goed af en het blijft er ook af.
 • Het is geschikt voor de hele familie en is geen dieet. Keto wordt als het ware een leefstijl.
 • Deze gezonde manier van leven levert je gewoon een gezond lichaam!

Nadelen van clean keto:

 • Je moet zelf koken.
 • Je eet geen of veel minder zoetstoffen, gebak, snoep ed.
 • Het is lastiger als je buiten de deur wilt eten

Wat is dirty keto?

De macro-verdeling 5-20-75 zorgt ervoor dat het lichaam in ketose komt, ongeacht de voedingsmiddelen. En daar maakt dirty keto grof gebruik van… Het maakt niet uit waar de macro’s vandaan komen, als ze maar in de verdeling passen. Er wordt niet gelet op “goede vetten” of “suikers en zoetstoffen”. De macro-verdeling is het enige wat telt.

Je mag in principe alles eten bij deze keto variant, zolang je je aan je macro’s houdt. Vaak wordt bij dirty keto, veel kant-en-klaar eten en vooral veel fastfood en veel bewerkte producten, zoals eiwit shakes/bars/broodjes, maar ook producten met zoetstoffen gegeten.

Voordeel van dirty keto:

 • Het is makkelijk. Je hoeft niet zelf te koken en je moet je leefstijl veel minder aan te passen. Je kan immers gewoon bewerkt eten blijven eten zolang het weinig koolhydraten bevat en je kan dus ook een heleboel kant-en-klaar eten kopen (fast food, energy bars, eiwitshakes, etc.)

Nadelen van dirty keto:

 • Het is moeilijker om in ketose te blijven, want de kans dat je de verkeerde macro’s eet is heel groot.
 • Ook bestaat een hoge kans op tekorten van vitamine, mineralen ed en blijft de hang naar zoetigheid, … dikwijls nog aanwezig.
 • Je voelt je vaak minder verzadigd en gaat daardoor overeten en of ‘snaaien’.

Bij dirty keto heb je ook vaker een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, prikkelbare darm en een grotere kans op de keto griep doordat je  mineralen uit balans zijn. Volg je dirty keto dan is het moeilijker om op termijn vol te houden, want je verandert je leefstijl niet.

Kortom: je hebt niet echt alle gezondheidsvoordelen zoals bij clean keto.

Heb je last van depressie, stress en slaapproblemen, schakel dan over op clean keto.

Wat is lazy keto?

Lazy keto houdt in dat je wél keto volgt, maar dat je niet je calorieën of macro’s bijhoudt. Het is laagdrempelig.

Als je geen zin hebt in al het “gedoe” en gewoon af wil vallen door te minderen met koolhydraten, dan is lazy keto misschien wel iets voor jou.

Zorg er bij lazy keto gewoon voor dat je voldoende vlees, vis, eieren, noten, zaden, oliën, vetrijke zuivelproducten en koolhydraatarme groenten eet.

Voordeel van lazy keto:

 • Het biedt gemak en rust.
 • Je hoeft niet iedere gram in te voeren in een app en je eet gewoon wanneer je trek hebt.
 • Je zorgt dat je alle koolhydraten vermijdt en onder 20-25 gram per dag blijft.

Nadelen bij lazy keto:

 • Doordat je niet bijhoudt wat én hoeveel je eet, loop je het risico dat je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Eet je meer dan je verbrandt, dan loop je de kans dat je uiteindelijk aankomt in plaats van afvalt.
 • Ook loop je het risico dat je bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnenkrijgt, terwijl eiwitten wel degelijk heel belangrijk zijn je voor spiergroei/spierbehoud, sportprestaties, haar en nagels.
 • Eet je dan weer te weinig vetten, dan gaat je lichaam te weinig energie krijgen en voel je je futloos.

Conclusie:

Het eten volgens de keto-methode is meestal niet zo zwart-wit als in ik het in bovenstaande beschreven heb.

Zo kan een dirty maaltijd best ook wel eens voorkomen in een clean keto eetstijl. Maar het beste is om dit niet structureel of met regelmaat te doen.

Voorverpakt eten en ook broodbeleg, kan vol zitten met nitraat, sulfiet, (verborgen) suikers en chemicaliën die niet goed zijn voor onze gezondheid.

Ook lazy keto heeft zeker goede aspecten. Je eet nog steeds ketogeen en het geeft bijzonder veel rust. Ben je echter echt op zoek naar een manier om je gezondheid en of gewicht te verbeteren, dan ben je waarschijnlijk toch beter af om het een en ander te tracken, naar je macro’s te kijken en te kiezen voor een clean en of dirty keto levensstijl.

Wil je echt alles weten over keto en de keto levensstijl, dan kan ik je mijn zeer uitgebreide artikel “Alles over Keto” aanraden. Hier ga ik uitgebreid in op alle aspecten die van belang zijn bij het volgen van een keto dieet, of beter gezegd, het volgen van een keto levensstijl.

Zoek je een keto dieet voor bewezen vetverlies, torenhoge energie en een manier om eindelijk los te komen van voeding als centraal punt in je leven, kijk dan eens bij de Nutrifoodz. Zij hebben een receptenboek samengesteld met 101 Keto Recepten. Alles wat je aan keto gerechten zoekt, vind je terug in dit boek.

Daarnaast hebben ze nog een aantal gratis receptenboeken, ook wel genoemd de “Afslank Recepten Boeken“. Via de knop hieronder kun je recepten voor ontbijt, lunch, diner, snacks en desserts downloaden en daarbij zit ook nog een speciale vegan editie met daarin 35 heerlijke recepten.

Vergelijkbare berichten