wegen is weten

Beste slimme weegschaal met lichaamsanalyse en bluetooth: wegen is weten

Vroeger was een weegschaal puur om je lichaamsgewicht in de gaten te houden. Was er weer en kilo-tje af gegaan, of was er weer een kilo-tje bijgekomen? Met de nieuwe generatie weegschalen kun je veel meer. Zo kun je er een complete lichaamsanalyse mee uitvoeren. Zo kun je naast je gewicht op zo’n personenweegschaal ook het vochtgehalte, de spiermassa en de vetmassa zien. 

Om goed inzicht te houden wat je resultaten zijn na verloop van tijd, kun je zo’n slimme weegschaal ook koppelen met een app. Met behulp van deze app kun je zien of je vooruitgang boekt. En dat kan natuurlijk weer motiverend werken zodat je nog wat beter je best gaat doen om bij een volgende meting een nog beter resultaat te behalen.

De vier belangrijkste punten uit mijn artikel:

 1. Meer dan gewicht meten: Moderne slimme weegschalen bieden meer dan alleen gewichtsmetingen. Ze voeren een uitgebreide lichaamsanalyse uit, inclusief metingen van vetpercentage, spiermassa, vochtgehalte en botmassa.

 2. Hoe werkt de analyse?: De weegschaal stuurt een klein elektrisch stroompje door je lichaam om weerstand te meten. Op basis hiervan berekent de weegschaal verschillende lichaamsparameters.

 3. Connectiviteit en tracking: Veel van deze weegschalen kunnen worden gekoppeld aan een smartphone via Bluetooth. Hiermee kun je je metingen bijhouden en analyseren in een bijbehorende app, wat kan helpen bij het stellen en volgen van gezondheidsdoelen.

 4. Het belang van lichaamsanalyse: Het meten van vetpercentage en spiermassa kan waardevolle inzichten bieden voor je gezondheid en fitness. Deze metingen kunnen helpen bij het monitoren van je voortgang en het aanpassen van je fitness- en dieetplannen.

Wat is een geschikte slimme weegschaal?

Een weegschaal die alleen het lichaamsgewicht weergeeft, zegt eigenlijk niet zoveel. Het totale lichaamsgewicht zegt tenslotte maar weinig over je fysieke gezondheid. Daarom zijn er steeds meer weegschalen die je vetpercentage, spiermassa, vochtgehalte en botmassa meten. 

Er zijn er ook die zelfs je BMI en caloriebehoefte laten zien. Een BMI meting berekent hoe je gewicht zicht verhoudt tot je lichaamslengte en deze meting maakt dan een schatting van de gezondheidsrisico’s die jouw lichaamsgewicht met zich meebrengt.
Daarom zijn de nieuwe slimme personenweegschalen zo handig in gebruik. Het weegt niet alleen je gewicht maar geeft daarbij ook een compleet beeld van je lichamelijke gezondheid door een uitgebreide analyse. 

Hoe werkt zo’n analyse door een weegschaal?

Door er op te gaan staan wordt het gewicht op een display weergegeven. Dat is nogal duidelijk. Maar hoe komt de weegschaal aan de andere informatie waarop de analyse wordt gemaakt? Dat werkt als volgt. De weegschaal stuurt een heel klein stroomstootje via je ene been naar je andere been. Dit voel je helemaal niet, maar dit is voldoende om een analyse te gaan maken. Aan de hand van de weerstand die het stroomstootje heeft ondervonden, kan de weegschaal bepalen wat het vetpercentage, de spiermassa, het vochtgehalte en de botmassa is. Deze waarden worden door de slimme weegschaal met elkaar gecombineerd en aan de hand daarvan krijg je veel meer inzicht in je fysieke gezondheid.

Het handige van slimme weegschalen is dat ze daarnaast ook een geheugenfunctie hebben. De waardes van alle metingen worden dus opgeslagen. Zo kun je dus goed zien hoe je bent afgevallen na verloop van tijd, wanneer er sprake was van een plateau of wanneer je een weekje vakantie had, waarbij de lijn weer een beetje omhoog ging. Deze waardes kun je via een app op een eenvoudige manier bekijken. 

weegschaal app

De weegschaal wordt gekoppeld met je smartphone en elke keer als je gaat wegen kun je in de app je voortgang zien. Via grafieken en tabellen kun je zo nagaan hoe de ontwikkeling van je lichaam is verlopen, de afgelopen tijd. Zo zie je nog beter of je je streefgewicht al nadert en of je op het gewenste vetpercentage zit.

De meetwaardes van een personen weegschaal

Als je op zoek bent naar een nieuwe weegschaal omdat die je meer inzicht kan geven in je persoonlijke fysieke ontwikkeling, dan is het goed om te kijken welke meetwaarden voor jou relevant zijn. Hieronder de meetwaarden die slimme, digitale weegschaal kan weergeven.

 • Gewicht: dat ligt natuurlijk voor de hand want dit wordt door elke weegschaal gemeten, en waar hij van oudsher voor bedoeld is.
 • BMI: sommige slimme weegschalen kunnen ook je BMI meten, oftewel je Body Mass Index. BMI bepaalt of je overgewicht, ondergewicht of een normaal gewicht hebt voor jouw lichaamslengte. Als je bewust wilt afvallen dan kan de BMI meetwaarde daarbij heel interessant zijn. Hieronder leg ik nog wat uitgebreider uit hoe je zelf je BMI kunt uitrekenen en wat de uitgerekende waardes je vertellen.
 • Vetpercentage: bij een lichaamsanalyse wordt ook een vetpercentage meting uitgevoerd. Deze meting geeft aan hoeveel procent van je lichaam uit vet bestaat. Hierbij wordt niet alleen je zichtbare vet gemeten, maar ook het vet wat rond je organen zit. De vetpercentage meetwaarde geeft dus aan of je genoeg sport en of je gezond eet. Ben je dus bezig met krachttraining, dan is dit een interessante meetwaarde, maar ook als je wilt afvallen en een wat strakker postuur wilt krijgen, dan is dit daarvoor een goede meting.
 • Spiermassa: deze meetwaarde geeft aan voor hoeveel procent jouw lichaam uit spieren bestaat. Zeker voor degene die vaak in de sportschool te vinden zijn, is dit een relevante meting. Maar ook als je je wat fitter wilt voelen, is dit een goede meting. Wanneer je vetpercentage namelijk daalt, en je spiermassa toeneemt, dan heeft dat een positief effect op je lichaam. Je valt af als je vetpercentage daalt, maar je komt aan als je spieren groter worden. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk in gewicht op hetzelfde niveau blijft, maar dat je je wel veel fitter voelt.
 • Botmassa: dit geeft aan hoe zwaar al jouw botten zijn. En dat is per persoon verschillend. Als je bezig bent met sport en voeding kan deze meetwaarde je hierbij extra inzicht geven. Ook als je last hebt van botontkalking, dan is dit een goede meting om dat nauwkeurig in de gaten te houden.
 • Vochtgehalte: deze waarde is voor iedereen interessant, want het geeft het vochtpercentage in je lichaam aan. En voldoende vocht per dag binnenkrijgen is voor iedereen belangrijk. Maar ook als je flink aan het sporten bent, of als je met een dieet bezig bent dan is dit een interessante meetwaarde.
 • Caloriebehoefte: deze is op te splitsen in twee soorten, BMR en AMR. BMR staat voor basale metabolisme en deze waarde geeft aan hoeveel energie, hoeveel calorieën, jouw lichaam per dag nodig heeft in volledige rust. AMR geeft aan hoeveel energie, hoeveel calorieën, jouw lichaam per dag nodig heeft bij activiteit. 

Wat is een gezond BMI?

De Body Mass Index (BMI) wordt berekend door een formule waarin je lengte en gewicht zijn opgenomen. Daar komt dan een getal uit, wat uitdrukt of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. De formule luidt als volgt: BMI = gewicht/lengte².

Als voorbeeld: stel je bent 1,70 meter lang en je weegt 75 kg. dan bereken je je BMI als volgt: 75/(1,70 x 1,70) = 25,95.

Nu weet je wat je BMI is, maar nu weet je nog niet wat die waarde aangeeft. Is die 25,95 een goede waarde?
Een BMI waarde tussen de 18,5 en 25 geeft een gezond gewicht aan, de hierboven uitgerekende waarde ligt hier iets boven, dus je zou iets mogen afvallen voor een gezond BMI.

De BMI grenzen voor volwassenen zijn als volgt:

Lager dan 18,5 – ondergewicht
Tussen 18,5 en 25 – gezond gewicht
Tussen 25 en 30 – overgewicht
Boven de 30 – ernstig overgewicht (Obesitas)

Sommigen vragen zich af of de BMI waarde voor man en vrouw verschillend is, maar dat is niet zo. Ook voor een volwassen vrouw gelden de hierboven weergegeven waarden.

Online BMI Calculator

Met de onderstaande calculator kun je je eigen BMI berekenen en controleren. De berekende BMI waarde wordt weergegeven, of deze waarde gezond is en als je boven een bepaalde waarde zit, hoeveel je dan het beste kunt afvallen voor een gezonde leefstijl.

BMI Calculator

BMI CalculatorJe berekende BMI is:

De beste weegschalen met lichaamsanalyse en bluetooth connectiviteit

Een van de nieuwste trends op het gebied van gezondheid is het monitoren van lichaamsparameters zoals lichaamsgewicht, BMI, vetpercentage en spiermassa. Om deze metingen nauwkeurig en gemakkelijk te maken, zijn er tegenwoordig weegschalen met lichaamsanalyse en bluetooth-connectiviteit beschikbaar. Deze weegschalen bieden een volledige en nauwkeurige lichaamsanalyse door middel van elektroden die in contact staan met het lichaam. Deze elektroden sturen een kleine stroom door het lichaam om de weerstand te meten, en op basis daarvan wordt het vetpercentage en de spiermassa berekend.

silvergear functies

De beste weegschalen met lichaamsanalyse en bluetooth-connectiviteit bieden een breed scala aan functies. Zo kun je jouw metingen via bluetooth draadloos verzenden naar een smartphone of tablet, waar een app de resultaten opslaat en analyseert. Sommige weegschalen bieden ook de mogelijkheid om jouw metingen te synchroniseren met apps zoals Fitbit of Apple Health. Dit maakt het gemakkelijk om jouw lichaamsparameters in de loop van de tijd bij te houden en jouw gezondheidsdoelen te bereiken. Dit werkt erg motiverend kan ik je zeggen!

De nauwkeurige lichaamsanalyse die deze weegschalen bieden, is gebaseerd op verschillende factoren, zoals jouw leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Bij het instellen van de weegschaal, voer je deze waarden in, in de app. De weegschaal voert een volledige lichaamsanalyse uit en geeft je inzicht in jouw vetpercentage, spiermassa, botmassa en BMI. Sommige weegschalen met lichaamsanalyse bieden ook aanvullende informatie, zoals visceraal vet, dat zich rondom de organen bevindt en in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Hoe werkt een weegschaal met lichaamsanalyse?

Een weegschaal met lichaamsanalyse werkt anders dan een standaard weegschaal. Het apparaat meet niet alleen je gewicht, maar ook andere belangrijke factoren van je lichaam, zoals het lichaamsvetpercentage, vetvrije massa en spierweefsel. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van kleine elektrische stroompjes die door je lichaam worden gestuurd. Deze stroompjes meten de weerstand van je lichaamsweefsels en organen, waardoor de weegschaal een nauwkeurige indicatie kan geven van het percentage lichaamsvet en andere lichaamsanalyses kan uitvoeren. Hoe hoger de weerstand, hoe hoger het percentage lichaamsvet en omgekeerd. 

Het proces van het meten van deze stroompjes is volledig pijnloos en veilig voor de gebruiker. Bij de meeste weegschalen met lichaamsanalyse worden de elektrische stroompjes door de voeten gestuurd. De gebruiker staat op de weegschaal en de elektrische stroompjes gaan van de ene voet door het lichaam naar de andere voet. De stroompjes zijn zeer laag zijn en worden niet gevoeld worden door de gebruiker.

Een van de belangrijkste indicatoren die een weegschaal met lichaamsanalyse meet, is het lichaamsvetpercentage. Dit percentage geeft aan hoeveel van je lichaam uit vet bestaat. Een hoog lichaamsvetpercentage kan een indicator zijn van een slechte gezondheid en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Een weegschaal met lichaamsanalyse kan ook het visceraal vet meten, dat is het vet dat zich rondom de organen bevindt en het gevaarlijkste type vet is.

Een weegschaal met lichaamsanalyse meet niet alleen het vetpercentage, maar kan ook andere analyses uitvoeren, zoals het meten van de vetvrije massa en spierweefsel. De weegschaal kan ook je BMI berekenen, dat is de verhouding tussen je gewicht en lengte in meters in het kwadraat. Het meten van deze factoren geeft je een compleet beeld van je gezondheid.

Weegschalen met lichaamsanalyse maken gebruik van bluetooth connectiviteit om de metingen van de weegschaal, naar een app op je smartphone te sturen. Hierdoor krijg je een volledige lichaamsanalyse op je smartphone en kun je je gezondheidsprofiel bijhouden en je progressie volgen.

Gedetailleerde gids voor het kiezen van de beste weegschaal voor het meten van percentage lichaamsvet

Als je op zoek bent naar de beste weegschaal voor het meten van je percentage lichaamsvet, dan zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een weegschaal met lichaamsanalyse, omdat deze je meer informatie geeft dan een gewone personenweegschaal. Zo meet een weegschaal met lichaamsanalyse niet alleen je gewicht, maar ook je vetpercentage, spiermassa en lichaamsvet. Dit geeft je een veel beter inzicht in je gezondheid en kan helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen.

Er zijn verschillende soorten weegschalen met lichaamsanalyse op de markt, dus het is belangrijk om goed te kijken welke het beste bij jouw behoeften past. Zo zijn er weegschalen die via bluetooth verbinding maken met een app op je telefoon, zodat je al je metingen bij kunt houden en je voortgang kunt zien. Daarnaast zijn er weegschalen met een nauwkeurige lichaamsanalyse, die je een volledige lichaamsanalyse geven en ook informatie geven over je weefsels en visceraal vet.

Een ander belangrijk aspect om op te letten bij het kiezen van de beste weegschaal voor het meten van je percentage lichaamsvet is de nauwkeurigheid van de meting. Er is een grote variatie in lichaamstypen, dus het is belangrijk dat de weegschaal een indicatie geeft van het percentage lichaamsvet dat past bij jouw lichaamstype. 

Al met al is een weegschaal met lichaamsanalyse een slimme investering als je serieus bezig bent met je gezondheid en fitnessdoelen. Het kan je helpen om een compleet beeld te krijgen van je gezondheid, en je inzicht geven in aspecten van je lichaam en gezondheid die je misschien niet had opgemerkt. Er zijn verschillende slimme weegschalen op de markt die je kunnen helpen bij het meten van je vetpercentage en spiermassa, dus het is de moeite waard om te investeren in een weegschaal die past bij jouw behoeften en budget.

Waarom zou je je lichaamsvet en spiermassa meten?

Het meten van je lichaamsvet en spiermassa kan veel voordelen hebben voor je gezondheid en fitness. Een weegschaal die deze metingen biedt, kan je helpen bij het bijhouden van je vooruitgang en het krijgen van een compleet beeld van je gezondheid. Naarmate je meer vet verliest en spiermassa wint, zal je lichaamssamenstelling veranderen en kan je BMI veranderen, zelfs als je gewicht hetzelfde blijft. 

Een geavanceerde weegschaal kan je helpen deze veranderingen bij te houden en inzicht te krijgen in hoe je lichaam zich ontwikkelt. Het meten van je vetpercentage kan ook nuttig zijn als je probeert af te vallen. Sommige weegschalen met vetmeting kunnen je een nauwkeurige indicatie geven van het percentage lichaamsvet en helpen je bepalen of je een te hoog of te laag vetpercentage hebt. Deze weegschalen bieden ook de mogelijkheid om je spiermassa te meten, zodat je een beter beeld krijgt van je lichaamssamenstelling. 

Het meten van lichaamsvet en spiermassa kan ook belangrijk zijn als je gezondheidsproblemen hebt, zoals een hoog risico op hart- en vaatziekten of diabetes. Metingen van visceraal vet, dat zich rondom de organen bevindt, kunnen je waarschuwen voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Sommige weegschalen met lichaamsanalyse bieden ook de mogelijkheid om je metingen via Bluetooth naar een app te sturen, zodat je je voortgang gemakkelijk kunt bijhouden en analyseren. 

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er vrij veel variatie is in lichaamstypen en dat het getal dat de weegschaal levert slechts een indicatie is van het percentage lichaamsvet. Maar wel een indicatie die je echt aangeeft in hoeverre je gewicht nog een gezond gewicht is.

Wegen is weten

Wanneer je wilt gaan afvallen, dan kan een goede weegschaal je daarbij heel erg helpen. Met een slimme weegschaal kun je heel goed zien hoe je afvalt over een langere periode. Het geeft je een extra stimulans en veel meer inzicht dan met een oude analoge weegschaal. 

Door regelmatig te wegen, weet je hoe je op schema ligt om een bepaald afvaldoel te behalen. En kun je zien in welke week het even niet zo goed ging met afvallen, en in welke week het juist heel goed ging. 

Een weegschaal die je wilt gaan gebruiken om het afvalproces goed te monitoren, is een weegschaal met tenminste een BMI meting en een vetpercentage meting. En als je dat graag op je smartphone ziet, dan moet de weegschaal dus ook beschikken over een bluetooth functie.

Welke weegschaal is geschikt om mee af te vallen?

Je zou kunnen verwachten dat een weegschaal die al die functionaliteit heeft en een complete lichaamsanalyse kan geven, een flinke investering is. Maar op zich valt het wel mee. Wat je nodig hebt is een weegschaal die naast je gewicht ook je BMI, de spiermassa, het vochtgehalte en de caloriebehoefte aangeeft. Daarnaast is het ook handig als je je streefgewicht kunt invoeren op de weegschaal om zo goed je doel voor ogen te houden.
Ik heb een onderzoek gedaan naar weegschalen die deze functionaliteit hebben, en daarbij heb ik ook gekeken naar de aanschafprijs. Want naast functioneel moeten ze natuurlijk ook nog betaalbaar zijn.

Silvergear Bluetooth Personenweegschaal

De weegschaal die ik je kan aanraden is de Silvergear Bluetooth weegschaal. Deze heeft alle hierboven aangegeven metingen, is te koppelen met je smartphone en is daarnaast ook niet al te duur in aanschaf.
De apps waar je mee kunt koppelen zijn bijv. de Fitdays app, de Google fit ap of de Apple Health app. Je kunt 5 verschillende gebruikersprofielen instellen zodat je met je huisgenoten gebruik kunt maken van dezelfde weegschaal en ook zij hun eigen doelen kunnen nastreven met deze weegschaal.

De Silvergear weegschaal is aan te schaffen voor een prijs van zo’n € 25,00. Kijk daarvoor bij Bol.com, bij Coolblue.nl of bij Silvergear zelf, die hebben ook een eigen webshop waar je deze weegschaal direct (met 20% extra korting via  deze link) kunt aanschaffen.

Succes met afvallen, en ik weet zeker dat een slimme personenweegschaal je hierbij op een positieve manier kan helpen. Je moet het nog steeds zelf doen, maar hoe fijn is het als je concrete resultaten terug kunt zien op je weegschaal. Dit gaat je zeker nog extra motiveren!

Vergelijkbare berichten