afvallen zonder vlees en vis

Afvallen zonder vlees en vis

Afvallen zonder vlees en vis, oftewel op een vegetarische manier afvallen. Is dit eigenlijk wel een gezonde manier en welke vervangende producten moet je dan in je dagelijks eetpatroon op nemen om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen?

Wat is een vegetarisch dieet?

Hieronder wordt verstaan een voedingspatroon waarin vlees en vis niet voorkomt. En dan hoort daar ook nog bij de schaal- en schelpdieren.

Eieren en zuivel producten vallen niet onder een vegetarisch dieet, dus die kun je wel opnemen in je recepten. Maar is een vegetarisch dieet wel effectief als je wilt gaan afvallen?

Afvallen zonder vlees en vis

Is het nu zo dat je gaat afvallen als je geen vlees en geen vis meer eet? In principe zijn dit niet perse de dikmakers, als je er niet al teveel sausjes en dergelijke bij gebruikt. Toch is het zo dat als je een vegetarisch dieet gaat volgen, zonder dat je daarbij andere moeite gaat doen, je een paar kilo in de maand gaat afvallen. Dit heeft te maken met het feit dat je in plaats van vlees en vis andere producten gaat eten die dezelfde voedingsmiddelen hebben als vlees en vis. 

De belangrijkste voedingsmiddelen in vlees en vis zijn koolhydraten en eiwitten. Daar moet je dus producten voor in de plaats zien te vinden die dezelfde hoeveelheid koolhydraten en eiwitten leveren. Dat betekent veel eiwitten en weinig koolhydraten. Let er wel op dat je gezond blijft eten want ook bij een vegetarisch dieet bestaat de kans dat je ongezond gaat eten. dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat niet alle vegetarische voeding gezond is. 

Er worden best veel smaakversterkers, zoetstoffen suiker en kleurstoffen gebruikt in vegetarische voedingsmiddelen, dus let wel op wat je gaat eten. Maar als je hierop let dan kan een vegetarisch dieet net zo gezond zijn als een normaal dieet.

Waardoor val je af met een vegetarisch dieet?

Als je vegetarisch dieet aan het volgen bent, dan val je niet zozeer af van de producten die je niet meer eet, maar door de producten die je ervoor in de plaats eet. Je gaat andere producten eten die eiwitrijk zijn en weinig koolhydraten bevatten, ter vervanging van vlees en vis. Je gaat dus meer plantaardige voedingsmiddelen eten en hierin zitten naast de eiwitten weinig koolhydraten, maar naast dat zitten er ook heel veel vezels in. En deze vezels zorgen er voor dat je een goede maagvulling krijgt zonder dat het veel calorieën zijn. 

Het voorkomt dus dat je snel weer honger krijgt en je houdt langer een verzadigd gevoel. Ook bevatten plantaardige producten minder vet, dus in aantal calorieën ga je er zeker op achteruit als je plantaardige producten eet. Wat uiteindelijk weer resulteert in een gewichtsafname.

Wat eet je als vervanger van vlees en vis?

Als je vlees en vis vervangt door natuurlijke producten dan betekent dat, dat je meer kunt eten zonder dat je in calorieën omhoog gaat. Op zich hoeft je niet meer te eten want groenten geven door de aanwezige vezels al snel een voldaan gevoel. Maar het niet meer nuttigen van dierlijke vetten en daarvoor andere vetten eten, dat is zeker iets wat voor je gezondheid van belang is. 

Hoewel vetten relatief veel calorieën bevatten zijn ze op zich niet ongezond. Maar dan moet je wel de juiste vetten nuttigen, zoals de Omega 3 vetten. Deze vind je terug in producten als zaden, noten en notenpasta. Het risico op hart-en vaatziektes wordt hiermee teruggebracht omdat Omega 3 vetten je bloedvaten gezond houden. En omdat je minder koolhydraten eet bij een vegetarisch dieet, ontstaat er ook minder snel een probleem met een te hoge cholesterol waarde. 

Het volgen van een dieet, of meer in het algemeen, koolhydraatarm eten, is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. Een voorbeeld van een voedingspatroon met koolhydraatarme producten vind je bij het 30 dagen koolhydraatarm menu.

Door dit menu gedurende een maand lang te volgen, kun je weer slank en gezond worden. Je leert dan ook gelijk wat er voor nodig is om de tijd er na, gezond en op gewicht te blijven.

Waar moet je op letten bij een vegetarisch dieet?

Er schuilt wel een gevaar bij vegetarisch eten en dat is dat je op moet letten bij de vervangende producten die je gaat eten. Vegetarisch eten op zichzelf hoeft niet automatisch te betekenen dat je af gaat vallen, of dat je gezond eten binnen krijgt. De verleiding ligt al snel op de loer om andere producten, die welliswaar vegetarisch zijn, te gaan eten. Denk dan bijvoorbeeld aan een ijsje, plakjes kaas, toastjes met smeersels, chips en koekjes. 

Het is de kunst om daar dan ook van af te blijven of in elk geval dit in beperkte mate te eten. Het volgen van een vegetarisch dieet zorgt er voor dat je minder dierlijke producten eet en meer vezels en Omega 3 vetten binnen gaat krijgen waardoor je sneller vet gaat verbranden en een gezonder lichaam houdt. Let er dus op dat je van de vervangende producten niet teveel gaat eten, en wel de juiste producten blijft eten, want anders bestaat de kans dat je zelfs gaat aankomen, met een vegetarisch dieet. Wat zijn dan die juiste producten?

Een koolhydraatarm, vegetarisch dieet

De basis om gewicht te gaan verliezen ligt een in koolhydraatarm menu. Op mijn website gaan verschillende artikelen daarover, zoals bijvoorbeeld het Keto dieet en het Makkelijk Afvallen dieet. Beide zijn gebaseerd op een dieet met minder, of zelfs weinig koolhydraten. Door minder koolhydraten te gaan eten gaat de vetverbranding omhoog en door voldoende vezels binnen te krijgen voorkom je dat je honger krijgt. Dat is de basis voor elk succescol afslank programma.

In het kort kun je het vegetarische, koolhydraatarme dieet zo samenvatten:

  • Vervang vlees en vis door eiwit- en vezelrijke vegetarische producten.
  • Eet dus veel diverse groente
  • Eet minimaal aardappelen, rijst en pasta (of gebruik hiervoor de koolhydraatarme varianten)
  • Eet eens een eitje meer. Wist je dat 1 ei 100gram vlees vervangt?
  • Voor ontbijt of tussendoortje is magere kwark aan te raden
  • Beperk de andere zuivelproducten, neem die met mate
  • Geen zoete snacks, in plaats daarvan een wortelje, zontomaatje of komkommer
  • Geen junkfood, maar dat spreekt voor zich, dat geldt bij elke gezonde leefstijl

Wat moet je wel, en wat moet je niet eten bij een vegetarisch dieet?

Wel:

Niet:

  • Suiker, ook kunstmatige zoetstoffen
  • Snoep
  • Taart
  • Ijs
  • Frisdranken en vruchtensappen
  • Zoete yoghurt
  • Gefrituurd eten
  • Alles met een P (patat, pizza, pasta, pannenkoeken)
  • Brood
  • Sauzen
  • Kant-en-klaar producten
  • En vanzelfsprekend alle vlees, vis en schaal- en schelpdieren

In beperkte mate, of zo min mogelijk:

  • Aardappelen
  • Volkorengranen
  • Zilvervliesrijst
  • Fruit
  • Boter
  • Kaas
  • Pinda’s
  • Pure chocolade

Als je veel sport of een intensief beroep hebt, dan heb je wat meer koolhydraten nodig. Dan kun je iets meer nemen uit de beperkte mate lijst. Bijvoorbeeld wat meer fruit of een extra schepje zilvervliesrijst.

Wil je afvallen met een vegetarisch dieet, zorg er dan voor dat je de vlees en visproducten niet langer in huis hebt. Zorg daarvoor in de plaats voor de alternatieven die ik hierboven heb genoemd. Je kunt daar genoeg lekkere en gezonde recepten mee maken. Wil je at smaakversterkers gebruiken? Gebruik dan kaneel, kruiden of specerijen. Kaneel verhoogt ook nog eens je stofwisseling, wat extra helpt als je wilt afvallen. 

Het beginnen met een vegetarisch dieet is misschien wat lastig omdat je je bestaande recepten eigenlijk niet meer gaat gebruiken en daarvoor in de plaats een aantal nieuwe recepten moet zien te vinden die bij je passen en die je lekker vindt. Heb je eenmaal de smaak te pakken, dan zal de behoefte naar vlees en vis ook snel afnemen en is de basis voor jou geworden, een gezond, koolhydraatarm en vegetarische eetpatroon. 

Boek: Verrukkelijk vegetarisch – Tanja Dusy.

Als je dacht dat vegetarisch koken alleen maar draait om saaie salades en vleesvervangers, dan brengt dit boek van Tanja Dusy daar vast verandering in. In Verrukkelijk Vegetarisch ontdek je meer dan 80 veggie recepten boordevol smaak en kleur, zonder ook maar iets te hoeven opgeven. 

Zin in een hamburger? Misschien kan de ‘big red beet burger’ je honger stillen. Liever Mexicaans? Probeer dan eens de ‘hot salsa quesadilla’s’! Geniet dankzij dit boek nog steeds van verrukkelijke gerechten, maar dan 100% zonder vlees.

Vergelijkbare berichten