hoge bloeddruk

Het effect van afvallen op te hoge bloeddruk

Ik las pas in een onderzoek (www.volksgezondheidenzorg.info) dat een derde van alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar, een te hoge bloeddruk heeft. Bij 70 jarigen heeft zelfs 70% een verhoogde bloeddruk. En om die te hoge bloeddruk tegen te gaan worden er dan weer bloeddrukverlagers geslikt. Wist je dat dat drie miljoen pillen per dag alleen al in Nederland zijn? Haast niet voor te stellen zoveel!

De vier belangrijkste punten uit mijn onderstaande artikel:

  1. Effect van afvallen op bloeddruk:

    Afvallen kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen. Voor elke kilo gewichtsverlies daalt de bloeddruk met ongeveer 1 mmHg. Het verliezen van 8 tot 10 kilo kan de bloeddruk met ongeveer 10 mmHg verlagen.

  2. Gezondheidsrisico’s van hoge bloeddruk:

    Een hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals beroertes, hartziekten, nierziekten, etalagebenen, en dementie. Het is daarom belangrijk om de bloeddruk onder controle te houden, idealiter onder 140 mmHg.

  3. Leefstijlveranderingen ter verlaging van de bloeddruk:

    • Verminder alcohol inname: Het verminderen van alcoholgebruik kan de bovendruk met 3 mmHg verlagen.
    • Meer bewegen: Regelmatig bewegen, zoals wandelen of fietsen, kan de bovendruk met 4 mmHg verlagen.
    • Minder zout gebruiken: Een zoutarm dieet kan de bovendruk met 4 mmHg verlagen.
    • Gezond eten: Een gezond dieet, zoals het DASH-dieet, kan de bloeddruk met 5 mmHg verlagen.

  4. Bloeddruk Omlaag Methode:

    Deze methode biedt een wetenschappelijk onderbouwd plan om de bloeddruk binnen 30 dagen zonder medicatie te verlagen. Het programma omvat gezonde recepten en leefstijltips om een duurzame verlaging van de bloeddruk te bereiken en biedt een geld-terug-garantie als er geen resultaten worden ervaren.

Wat betekent een te hoge bloedruk of verlaagde bloeddruk?

Allereerst zal ik proberen om niet al te technisch uit te leggen wat bloeddruk is. De bloeddruk bestaat uit een boven- en een onderdruk. De bovendruk wordt veroorzaakt door het hart als deze het bloed door de aders pompt. Hierbij ontstaat dan een zogenaamde drukgolf. Deze drukgolf herken je bij jezelf als het “kloppen van je pols”.

De bovendruk hoort normaal op een niveau van omstreeks 120mmHg te liggen, waarbij mmHg staat voor millimeter kwik, een waarde waarop de druk wordt gemeten. Ligt de bovendruk boven een waarde van 140 mmHg, dan is er sprake van een verhoogde bloeddruk.


Tussen twee hartslagen voel je op je pols niets, maar er is wel degelijk sprake van een bloeddruk, mede veroorzaakt door de elasticiteit van de bloedvaten. Deze druk wordt de onderdruk genoemd. De normale waarde voor de onderdruk ligt op een niveau van omstreeks 89 mmHg. Ligt deze waarde boven de 90mmHg, dan is er van een verhoogde onderdruk sprake.

hoge bloeddruk

De bloeddruk varieert over de gehele dag, dus wil je weten wat je gemiddelde bloeddruk is, meet dan een aantal keer per dag. Van al deze metingen bepaal je het gemiddelde en aan de hand daarvan wordt bepaald of er sprake is van daadwerkelijk sprake is van een verhoogde bloeddruk, of niet.

Is een te hoge bloeddruk een probleem?

Om daar eerst een duidelijk antwoord op te geven: ja, een te hoge bloeddruk is een probleem. Ten eerste is er het gevaar dat je zelf niet eens in de gaten hebt dat je een te hoge bloeddruk hebt. Maar dat betekent niet dat een te hoge bloeddruk niet schadelijk is voor je lichaam, want dat is het zeker wel. Met name de organen, die allemaal afhankelijk zijn van een goede bloedvoorziening, lopen kans op schade bij een te hoge bloeddruk. Zo is er een grotere kans op beroertes, hartziekten, nierziekte en etalagebenen. Ook dementie kan een gevolg zijn van schade aan het brein door een te hoge bloeddruk.

Belangrijk dus om onder de waarde van 140mmHg te blijven als het gaat om de hoge bloeddruk. Een pil die je in kunt nemen om je bloeddruk te verlagen, brengt de bloeddruk met 10mmHg omlaag. Voor iedere 10mmHg die je onder de 140mmHg zit, neemt het risico op een beroerte af met 20 procent. Want: hoe lager de bloeddruk, hoe langer de bloedvaten meegaan.

Aan de andere kant kan de bloeddruk ook te laag zijn wat je merkt aan duizeligheid als je wat snel opstaat. Zeker bij ouderen die wat minder goed ter been zijn, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Dus zowel een te hoge, als een te lage bloeddruk kan voor lichamelijke problemen zorgen en daarom is het zaak dat er wat aan gedaan wordt.

Vaak wordt er dan voor bloeddruk verlagende pillen gekozen, zoals bijvoorbeeld bétablokkers die de bovendruk met 10mmHg verlagen en de onderdruk met zo’n 7mmHg. Het is wel zo dat je deze pillen de rest van je leven moet slikken. En zoals bij de meeste pillen hebben ook deze pillen bepaalde bijwerkingen.

Een alternatief om je leven lang pillen te slikken, is in de eerste plaats goed je eigen bloeddruk in de gaten houden. Wat je daar voor nodig hebt is een bloeddrukmeter met een machet om de bovenarm. In de tweede plaats is het dan nodig, aan de hand van de uitslag van je bloeddrukmeter, om wat veranderingen en aanpassingen door te voeren in je eigen leefstijl.

 

Welke veranderingen in je leefstijl hebben een positief op je bloeddruk?

De belangrijkste reden om je bloeddruk te verlagen is het voorkomen van het risico van een hart-infact of beroerte. De bloeddrukwaarde is daarbij een belangrijke graadmeter, maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen als het gaat je lichamelijke gezondheid. Zo is het aan te raden om te stoppen met roken, niet zozeer omdat het je bloeddruk verlaagd, maar omdat roken de kans op een hart-infact of beroerte zoveel vergroot. Hier dus een aantal tips om met een aanpassing van je leefstijl je bloeddruk weer op een goed niveau te krijgen.

Verminder de alcohol inname

Uit onderzoeken blijkt dat als mensen hun alcoholgebruik minderen, dat dan ook de bloeddruk daalt. De bovendruk daalt dan gemiddeld met zo’n 3mmHg. Als vuistregel kun je deze verhouding er op loslaten: voor iedere 10% alcohol dat iemand minder drinkt, daalt de bovendruk met 1mmHg en de onderdruk met 0,8mmHg. Stel dat je dus de helft aan alcohol gaat drinken dan dat je gewoon was, dan kun je een daling van de bovendruk van zo’n 5mmHg bewerkstelligen.

Meer bewegen

Regelmatig bewegen, zo’n 2 uur per week, kan de bovendruk behoorlijk verlagen. Denk daarbij aan zo’n 4mmHg. Het gaat er daarbij om dat je actief bezig bent, dus bijvoorbeeld een wandeling maakt of een stukje gaat fietsen. het gaat hierbij meer om de duur van de activiteit dan de zwaarte van de activiteit. Dus 2 uur lopen levert net zoveel op als 2 uur hardlopen. Uit onderzoek is gebleken dat je met 10 minuten wandelen per dag, 12% minder kans hebt op een te hoge bloeddruk. Maak je daar 20 minuten per dag van dan is de kans al 29% minder.

Gebruik minder zout

De maximaal aanbevolen hoeveelheid zout per dag is zo’n 6 gram. Tachtig procent van wat we dagelijks aan zout binnenkrijgen zit verwerkt in producten, 20 procent voegen we zelf toe, waarbij mannen gemiddeld 10 gram en vrouwen gemiddeld 7,5 gram zout innemen. Bij beide groepen dus ruim boven de 6 gram. Ga je zoutarm eten door bijvoorbeeld een zoutarm dieet te volgen, dan kun je de bovendruk laten zaken met zo’n 4mmHg. 

Hoe gevoelig je voor zout bent, met andere woorden, hoe groot de zoutinname is voor een bloeddrukverhogend effect, is per persoon verschillend. Het is zelf genetisch bepaald. Zo is 1 op de 6 blanke Amerikanen zoutgevoelig, terwijl dat bij de zwarte Amerikanen 1 op de 3 is.

Een mogelijkheid om met minder zout te doen is door het te vervangen door kaliumzout, want kalium heeft een bloeddruk verlagend effect.

Ga voor een gezond gewicht

Om met een vaststaand en alarmerend feit te beginnen: mensen met overgewicht hebben een hogere bloeddruk. De oplossing is eenvoudig: ga afvallen en doe dat op de manier die het beste bij je past en die je het langste kunt volhouden zonder in een jo-jo situatie terecht te komen. Als vuistregel geldt: voor iedere kilo die je afvalt, zakt je bloeddruk met 1 mmHg. Lukt het je om zo’n 8 tot 10 kilo af te vallen, dan kun je daarmee je bloeddruk met zo’n 10mmHg verlagen. Redenen genoeg om serieus naar een dieet, coach of ander manier te kijken om je gewicht omlaag te brengen.

Eet gezond

Misschien een dooddoener, maar wel een belangrijke dooddoener. Gezond eten voorkomt een te hoge bloeddruk. Daarvoor moet je minstens 200 gram groenten per dag eten. En dat doet bijna niemand. Om je te motiveren wel zo’n 200 gram groenten per dag te eten zijn er handige receptenboekjes met uitgewerkte boodschappenlijstjes

Of trajecten waar je met anderen aan de slag gaat om je overgewicht aan te pakken en gezond te gaan eten. Een ander voorbeeld is het volgen van een DASH dieet. Een dergelijk dieet kan de bloeddruk met zo’n 5mmHg doen dalen. Optimalegezondheid.com biedt gratis aan 7 bloeddruk verlagende recepten met een bijbehorend boodschappenlijstje. Ook hiermee kun je al een start maken om je bloeddruk omlaag te brengen.

Conclusie:

Met de hierboven genoemde tips kun je dus een lagere bloeddruk krijgen. Het is echter niet zo dat je allerlei resultaten bij elkaar kunt optellen. Als je diverse gezonde gewoontes combineert, dan is het totale effect ongeveer 2/3 van de optelsom. Maar nog steeds genoeg motivatie om een gezonde levensstijl na te leven en de bloeddruk laag te houden. Leef je al heel gezond en is je bloeddruk nog steeds te hoog, dan zit er niks anders op dan met pillen te gaan beginnen, en dat je hele leven vol te houden.

Bloeddruk Omlaag Methode

Een ander optie is om met de Bloeddruk Omlaag Methode je bloeddruk omlaag te brengen.

De Bloeddruk Omlaag Methode zorgt er voor dat je stap voor stap je bloeddruk kunt verlagen. De methode is gebaseerd op wetenschappenlijk onderzoek en heeft zich de afgelopen jaren bij vele deelnemers bewezen: binnen 30 dagen lukt het om, zonder pillen, je bloeddruk omlaag te krijgen. 

Daarnaast gaat ook je cholesterol omlaag, ga je super gezond door het leven, zit je weer boordevol energie en heb je een heel assortiment aan recepten waaruit je zelf de lekkerste kunt uitkiezen en kunt bereiden. Wil je na verloop van tijd wat varieëren met je voedingspatroon, dan kun je gewoon wat recepten uitwissellen, waarbij dat geen nadelige gevolgen heeft voor de hoogte van je bloeddruk.

Na het 30 dagen volgen van de Bloeddruk Omlaag methode ga je het volgende ervaren:

  • Nooit meer rondlopen met de wetenschap dat je hart langzaamaan zijn kracht aan het verliezen is, doordat je bloeddruk nu in de veilige zone zit.
  • Nooit meer hoeven worstelen met de angst of je hart er misschien plotseling mee ophoudt, omdat je een betere gezondheid hebt.
  • Nooit meer kortademig omdat er voldoende zuurstofrijk bloed door je lichaam circuleert.
  • Nooit stress bij het meten van je bloeddruk, omdat je nu gezonde veilige waarden hebt.
  • Nooit meer direct buiten adem na een kleine inspanning omdat je nu de energie voor twee hebt.
  • Nooit meer ongelukkig zijn en je zorgen maken over je bloeddruk, dit is eindelijk verleden tijd doordat je de Bloeddruk Omlaag Methode hebt toegepast.

Je kunt de Bloeddruk Omlaag Methode met 100% garantie uitproberen. Mocht je binnen 30 dagen om welke reden ook, besluiten dat dit product niet voor jou geschikt is, dan krijg je 100% van je geld terug. Het enige dat je hoeft te doen is een mailtje sturen. Je krijgt als het ware 30 dagen de tijd om de Bloeddruk Omlaag Methode te gebruiken en resultaat te ervaren.

Wil je vrijblijvend ervaren wat de Bloeddruk Omlaag methode ook voor jou kan betekenen? Dan is het volgen van een gratis webinar misschien iets voor jou. Met enige regelmaat geven de makers van de Bloeddruk Omlaag Methode een gratis webinar waarin ze uitleggen hoe ook jij je bloeddruk veilig en snel kunt verlagen.

Vergelijkbare berichten