De beste fitness elastieken voor workouts in 2024

Als je op zoek bent naar een manier om thuis te fitnessen, dan zijn tube bands, ook wel genoemd resistance tubes met handvaten, of fitness elastieken met handvaten, een geweldige optie. Deze elastieken bieden een breed scala aan oefeningen die je kunt doen, zonder dat je dure fitnessapparatuur hoeft aan te schaffen. In dit artikel zal ik je laten zien waarom tube bands met handvaten een uitstekende aanvulling zijn op jouw thuisfitness-routine en welke leuke en effectieve oefeningen je er mee kunt doen.

Voordat ik je wat meer vertel over de elastieken met handvaten en welke oefeningen je er mee kunt doen, wil ik je wijzen op een mooie korting die Cabau Lifestyle momenteel heeft:

20% korting op de Resistance Tubes!

De drie belangrijkste punten uit mijn artikel met betrekking tot fitness elastieken:

 1. Veelzijdigheid en draagbaarheid: Fitness elastieken met handvaten bieden een breed scala aan oefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd. Ze zijn licht en compact, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn naar verschillende locaties, zoals het park, op reis of naar het werk. Dit maakt het mogelijk om overal en altijd aan je fitnessroutine te werken.

 2. Kostenbesparend en geschikt voor alle fitnessniveaus: In vergelijking met dure fitnessapparatuur zijn fitness elastieken met handvaten zeer betaalbaar. Ze zijn geschikt voor alle fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden, omdat de weerstand gemakkelijk kan worden aangepast aan het niveau van de gebruiker. Dit maakt ze ideaal voor een breed scala aan mensen die aan hun fitnessdoelen willen werken.

 3. Veiligheid en effectiviteit: Fitness elastieken met handvaten zijn veiliger voor de gewrichten dan traditionele gewichten, omdat ze minder druk uitoefenen. Dit maakt ze geschikt voor mensen die revalideren van een blessure of last hebben van gewrichtsproblemen. Bovendien bieden ze een effectieve workout die kan worden aangepast aan de individuele behoeften en vooruitgang van de gebruiker.

Wat zijn fitness elastieken met handvaten?

Fitness elastieken met handvaten zijn elastieken met handvaten aan beide uiteinden. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben verschillende weerstandsniveaus. Deze zijn meestal te herkennen aan  de kleur van het elastiek. Hoe donkerder, hoe meer weerstand be banden bieden en hoe zwaarder de oefeningen die je er mee doet. Het is belangrijk om te weten welke weerstand het beste bij jou past, omdat dit een groot verschil kan maken in de effectiviteit van de oefeningen die je doet.

Voordelen van fitness elastieken met handvaten

Veelzijdigheid:

Elastieken met handvaten bieden een breed scala aan oefeningen die je thuis kunt doen. Of je nu werkt aan je bovenlichaam, onderlichaam of kernspieren, er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om aan je fitnessdoelen te werken.

Draagbaarheid:

Elastieken met handvaten zijn licht en compact, waardoor je ze overal mee naartoe kunt nemen. Je kunt ze gemakkelijk in een sporttas stoppen en meenemen naar het park, op reis of naar het werk, zodat je altijd en overal je fitnessroutine kunt bijhouden.

Kostenbesparend

In vergelijking met dure fitnessapparatuur zijn elastieken met handvaten zeer betaalbaar. Je hoeft niet veel geld uit te geven om een effectieve workout te krijgen. Bovendien gaan elastieken met handvaten lang mee, waardoor je niet snel geld hoeft uit te geven voor vervanging.

Geschikt voor alle fitnessniveaus:

Elastieken met handvaten zijn geschikt voor alle fitnessniveaus, van beginners tot gevorderden. Je kunt de weerstand gemakkelijk aanpassen aan jouw niveau, zodat je altijd een uitdagende workout hebt.

Veiligheid:

Elastieken met handvaten zijn veiliger dan gewichten omdat ze minder druk op de gewrichten uitoefenen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die revalideren van een blessure, of voor mensen die last hebben van gewrichtsproblemen.

Hoe gebruik je elastieken met handvaten?

Elastieken met handvaten kunnen worden gebruikt voor verschillende oefeningen. Hier zijn enkele voorbeelden:

Training met elastieken voor buikspieren, bovenrug en biceps:

Bent-over rows
 1. Ga met je voeten op heupbreedte op de weerstandsband staan en houd in elke hand een handvat vast.
 2. Ga voorover staan en houd jouw rug en knieën ontspannen.
 3. Trek de band omhoog naar jouw ribbenkast met wijd gepositioneerde ellebogen.
 4. Laat de resistance tubes terugzakken naar de beginpositie en herhaal de oefening een paar keer.
benroverrows

Training met elastieken voor biceps en onderarmen:

Bicep curls
 1. Houd dezelfde beginpositie aan als bij de bent-over rows.
 2. Zorg ervoor dat jouw ellebogen op dezelfde plaats blijven tijdens de hele oefening.
 3. Trek de band omhoog met beide handen totdat jouw handen een rechte lijn vormen met jouw schouders.
 4. Ga naar de beginpositie en doe de oefening een paar keer achter elkaar.
bicep curls

Training met elastieken voor bovenbenen en bilspieren:

Pull Through
 1. Bevestig de deuranker en zet je voeten iets verder dan heupbreedte.
 2. Houd de handvaten stevig vast en breng het op spanning door het onder je door te trekken.
 3. Span je buikspieren aan en breng je bovenlichaam naar voren.
 4. Terwijl je dit doet, houd een rechte rug en breng je knieën in een lichte buiging.
 5. Span je billen aan en beweeg je heup naar voren, zodat je automatisch rechtop staat.
 6. Herhaal de oefening een paar keer.
pull through

Training met elastieken voor achterkant van de schouders en rug:

Standing fly
 1. Sta middenin op de resistance tubes
 2. Pak de handvaten en houd de handen op borsthoogte tegen elkaar aan met gestrekte armen, terwijl jouw voeten op schouderbreedte uit elkaar staan.
 3. Verspreid jouw armen zo wijd mogelijk, zodat je de weerstandsband als het ware uit elkaar probeert te rekken.
 4. Houd dit voor een paar seconde vast en keer terug naar de beginpositie.
 5. Doe deze oefening een paar keer achter elkaar.

Met een setje fitness elastieken kun je dus een complete full-body workout doen. Door de verschillende weerstandniveaus kun je de intensiteit van je training aanpassen aan je eigen niveau en progressie. Of je nu een beginner bent of een gevorderde sporter, er is altijd een geschikte elastiek voor jou.

Het mooie van fitness elastieken is dat je ze overal kunt gebruiken. Of je nu thuis, in de sportschool, op kantoor of in het park traint, je kunt altijd je setje elastieken meenemen voor een snelle en effectieve training.

Hoe bepaal je de juiste zwaarte voor jouw training?

Veel fitness elastieken komen in sets van drie of vijf verschillende zwaartes. Elke zwaarte heeft een andere kleur, waardoor je kunt experimenteren welke weerstand voor jou het beste werkt. De lichtere zwaartes zijn geschikt voor beginners of als je herstellende bent van een blessure. De zwaardere zwaartes zijn ideaal voor gevorderde sporters die op zoek zijn naar meer uitdaging.

Naast de verschillende zwaartes bieden de elastieken met handvaten nog meer voordelen. Zo kun je gemakkelijk verschillende kleuren combineren om een oefening nog zwaarder te maken. Wanneer je meerdere kleuren combineert, creëer je een extreme spanning waarbij zelfs de meest ervaren sporters uitgedaagd worden.

Trainen met elastieken en een deuranker

Een ander voordeel van de elastieken met handvaten is dat je ze kunt bevestigen aan een deuranker. Dit maakt het mogelijk om oefeningen zoals de cable fly uit te voeren, waarbij je staand met licht voorovergebogen houding de armen op borsthoogte van zij naar voren beweegt. Deze oefening is ideaal voor het trainen van je borstspieren.

Het deuranker kan op de gewenste hoogte aan de deur worden bevestigd. Zorg er wel voor dat je dit alleen doet bij stevige deuren en dat je huisgenoten op de hoogte zijn van je trainingssessies. Het laatste dat je wilt is dat de deur plotseling opengaat tijdens een oefening, waardoor de spanning ineens wegvalt.

Waarom fitness elastieken met handvaten zo effectief zijn

Of je nu net begint met fitness of al een tijdje traint, er zijn altijd nieuwe manieren om je training te verbeteren en meer uitdaging te bieden. Fitness elastieken met handvatten bieden een geweldige optie om je krachttraining naar een hoger niveau te tillen. Met deze elastieken kun je gemakkelijk thuis trainen en de intensiteit van je oefeningen verhogen.

Een van de grootste voordelen van fitness elastieken met handvatten is dat ze veelzijdiger zijn dan weerstandsbanden. Door de handvatten kun je de elastieken gemakkelijk vasthouden en gebruiken voor verschillende soorten oefeningen. Of je nu je armen, benen, borst, rug of schouders traint, deze elastieken bieden je de mogelijkheid om op verschillende manieren weerstand toe te voegen en te variëren.

Een ander voordeel is dat deze elastieken beter zijn voor je gewrichten dan traditionele gewichten. Door de constante spanning op de spieren tijdens de oefeningen, wordt de druk op je gewrichten verminderd. Dit maakt het een ideale optie voor mensen die last hebben van blessures of problemen met hun gewrichten.

Daarnaast zijn deze elastieken ook gemakkelijker mee te nemen dan traditionele gewichten. Je kunt ze eenvoudig opbergen in een tas of koffer en ze meenemen naar de sportschool of op reis. Hierdoor kun je overal en altijd trainen, zonder dat je afhankelijk bent van de aanwezigheid van zware apparatuur.

De voordelen van fitness elastieken met handvatten ten opzichte van weerstandsbanden.

Ten eerste bieden fitness elastieken met handvatten een grotere variatie aan oefeningen dan weerstandsbanden. De handvatten maken het gemakkelijk om verschillende spiergroepen te isoleren en gericht te trainen. Bovendien bieden de deurankers meer mogelijkheden voor oefeningen die moeilijk of onmogelijk zijn met een gewone weerstandsband.

Ten tweede zijn fitness elastieken met handvatten duurzamer dan gewone weerstandsbanden. Door de handvatten wordt de spanning gelijkmatig verdeeld over het hele elastiek, waardoor de kans op scheuren of beschadigingen wordt verminderd. Bovendien zijn de handvatten zelf steviger en comfortabeler dan de lussen van een weerstandsband, waardoor je minder snel last krijgt van blaren of irritaties tijdens het trainen.

Fitness elastieken met handvatten zijn over het algemeen duurzamer dan weerstandsbanden. Dit heeft te maken met de manier waarop ze zijn ontworpen en vervaardigd.

Allereerst hebben fitness elastieken met handvatten vaak versterkte naden en bevestigingen. Dit zorgt voor extra stevigheid en voorkomt dat het elastiek of de handvatten loslaten of scheuren bij intensief gebruik. Ook zijn de handvatten vaak gemaakt van duurzaam materiaal zoals hard plastic of rubber, wat lang meegaat en niet snel verslijt.

Daarnaast zijn de meeste fitness elastieken met handvatten gemaakt van hoogwaardig materiaal, zoals natuurlijk latex of TPE (thermoplastisch elastomeer). Dit materiaal is niet alleen duurzaam, maar ook zeer flexibel en veerkrachtig. Hierdoor behouden de elastieken hun elasticiteit en weerstand, zelfs bij veelvuldig gebruik.

Bovendien zijn fitness elastieken met handvatten vaak multifunctioneel en kunnen ze worden gebruikt voor verschillende soorten oefeningen. Dit betekent dat je met één elastiek meerdere spiergroepen kunt trainen, waardoor je niet steeds verschillende elastieken hoeft aan te schaffen. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar ook duurzamer omdat je minder spullen hoeft te kopen en te vervangen.

Tot slot zijn fitness elastieken met handvatten meestal ontworpen voor intensiever gebruik en zijn ze bestand tegen zware belasting. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde sporters en dat ze lang meegaan, zelfs bij regelmatig gebruik.

Ten derde zijn fitness elastieken met handvatten gemakkelijker te gebruiken dan weerstandsbanden. De handvatten bieden een stevige en veilige grip, waardoor je minder snel het elastiek per ongeluk loslaat of verliest tijdens het trainen. Dit zorgt voor een veiligere en effectievere workout, omdat je je beter kunt concentreren op de oefeningen en minder snel afgeleid raakt.

Ten vierde bieden fitness elastieken met handvatten meer mogelijkheden voor progressie dan gewone weerstandsbanden. Door de verschillende kleuren en zwaartes kun je gemakkelijk je oefeningen aanpassen aan je niveau en steeds een stapje verder gaan in je training. Bovendien kun je met de handvatten gemakkelijker meerdere elastieken combineren voor nog meer weerstand en uitdaging.

Tot slot zijn fitness elastieken met handvatten veelzijdiger in gebruik dan weerstandsbanden. Naast de deuranker-oefeningen, kun je ze ook gebruiken voor staande oefeningen of voor het trainen van je benen. Door de handvatten kun je het elastiek gemakkelijk vasthouden tijdens het trainen, wat zorgt voor een veiligere en effectievere workout.

Kortom, fitness elastieken met handvatten bieden vele voordelen ten opzichte van gewone weerstandsbanden. Ze bieden meer variatie in oefeningen, zijn duurzamer, gemakkelijker te gebruiken, bieden meer mogelijkheden voor progressie en zijn veelzijdiger in gebruik. Wil je dus effectiever en veiliger trainen en je workout naar een hoger niveau tillen, dan zijn fitness elastieken met handvatten zeker het overwegen waard.

Wat zijn de beste fitness elastieken met handvatten?

3– Ik begin met de nummer drie uit mijn test, de Letsbands Power Set Tube. Je krijgt daarbij 3 tubes (geel, groen en blauw), 2 foam handvatten, een deuranker en een opbergzak. Op zich een mooie set, maar een minpuntje vind ik dat je er maar twee handvatten bij krijgt. Wil je een zwaardere band gebruiken, dan moet je eerst het handvat overzetten wat het een klein beetje omslachtig maakt.  Bij  Bol.com voor € 41,99

2 –  De nummer twee is de band van Fitelastix. Deze band is handig in gebruik omdat het handvat is geïntegreerd in de band zelf wat het veelzijdig maakt voor de oefeningen die je er mee kunt doen. Je kunt er bijv. met je voet in gaan staan. Bij Bol.com voor € 24,95 (per band).

– De beste fitness elastieken met handvatten zijn naar mijn idee die van Cabau Lifestyle. Naast dat ze niet heel duur in aanschaf zijn, (nu zelfs met een aanbieding met 20% korting!) krijg je een pakket met 3 elastieken, alle drie met een vast handvat en elk verschillend in zwaarte, aangegeven op de band zelf. Je kunt ook aan de kleur van de band zien wat de zwaarte is: hoe donkerder, hoe zwaarder. Een deuranker wordt bij de set geleverd, en de prijs voor de set, als je gebruik maakt van de onderstaande kortingslink, is € 19,95.

Vergelijkbare berichten