Afvallen zonder hoofdpijn
Een vaak gehoorde klacht, zeker als je net begint met afvallen is dat het afvallen gepaard gaat met bijkomende hoofdpijn. Wat veroorzaakt deze klachten en op wat voor manier kun je afvallen zonder hoofdpijn?
Hoe ontstaat het en hoe kom ik er vanaf?
Er zijn verschillende manieren waarop deze hoofdpijn bij het afvallen kan ontstaan. Als je weet waardoor dit ontstaat kun je er rekening mee houden en de hoofdpijn verminderen of voorkomen.
Verandering van voedingspatroon
Als je met afvallen gaat beginnen is er een grote kans dat je een ander voedingspatroon gaat volgen. Je gaat andere voedingsmiddelen gebruiken en misschien ook wel meer of anders drinken. Als je lichaam deze andere voedingsmiddelen binnen krijgt, kan het bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Je gaat bijvoorbeeld Light producten drinken die je anders nooit drinkt. Je lichaam moet hierop overschakelen en bij sommige mensen resulteert dat in bijkomende hoofdpijn.
Andere mensen krijgen hoofdpijn als er bijvoorbeeld wordt overgestapt op een instant maaltijd. Ook deze verandering in het voedingspatroon kan gepaard gaan met hoofdpijn. De één zal hier meer last van hebben dan de ander. Ben je al gewend om af en toe eens wat Light frisdranken te drinken, dan zal de overstap op alleen Light producten niet zo groot zijn en is je lichaam daar sneller aan gewend.
Water in plaats van koffie
Als je anders gaat drinken, bijvoorbeeld, je gaat stoppen met het drinken van cafeïne houdende dranken zoals koffie of thee, dan is de kans groot dat je daar ook hoofdpijn van krijgt. Je hebt dan te maken met een lichte vorm van ontwenningsverschijnselen wat resulteert in hoofdpijn. Je doet er dan verstandig aan om niet in één keer geheel te stoppen met het drinken van koffie, maar het langzaam wat af te gaan bouwen. En als je helemaal wilt stoppen met koffiedrinken, bedenk dan dat de hoofdpijn na een paar dagen verdwenen zal zijn. De trek naar koffie blijft waarschijnlijk nog wel even maar de hoofdpijn als gevolg van de ontwenning is dan over.
Als je tijdens een dieet niet meer de koffie, frisdrank of alcohol drinkt die je gewoon was te drinken, zorg er dan wel voor dat je wat anders gaat drinken en voorkom hiermee uitdroging. Een vochttekort zal er toe leiden dat je, alvorens je dorst krijgt, eerst dat hoofdpijn gevoel gaat krijgen. Druk dus gewoon voldoende water. Water zorgt naast de afvoer van schadelijke stoffen ook voor de stimulering van vetverbranding en gaat het honger gevoel tegen.
Voor vetverbranding is water nodig. Dit klinkt misschien raar, maar voldoende water drinken zorgt er in de eerste plaats voor dat je je voeding makkelijker in energie kunt omzetten, maar ook dat je het opgeslagen vet in je lichaam makkelijker kunt verbranden. Hiermee voorkom je dus dat je verder aankomt, maar ook zorg je er voor dat je daadwerkelijk kunt afvallen en kilo’s kunt verliezen.
Naast een ander drinkpatroon kun je ook hoofdpijn krijgen bij verandering van eetpatroon. Als je bijvoorbeeld gewend bent om redelijk wat suiker te eten of elke dag chocolade, en je stopt daar dan opeens mee, dan is de kans groot dat je ook daar ontwenningsverschijnselen van krijgt. Niet alleen in de vorm van hoofdpijn maar ook door stemmingswisselingen.
Hoofdpijn bij koolhydraat arm dieet
Hoofdpijn is ook een resultaat bij een daling van het aantal genuttigde koolhydraten. Hoewel een koolhydraatarm dieet één van de gezondste manieren is om snel en blijvend af te vallen, kan het verminderen van koolhydraten in je voeding wel gevolgen hebben. Als je met een dieet begint wat hier op gebaseerd is, zoals bijvoorbeeld het Dr Frank of Atkins dieet, dan ontstaat er een plotselinge daling van het aantal koolhydraten in je voedingspatroon. Je lichaam moet zich hierop aanpassen en voordat dat gedaan is heb je een aantal dagen hoofdpijn.
Slecht kunnen slapen en duizeligheid zijn andere bijkomende verschijnselen. Ook bij een Low Carb Dieet en een Slow Carb Dieet krijg je minder koolhydraten binnen. Bij andere diëten krijg je juist weer weinig vet binnen en ook dat kan resulteren in hoofdpijn. Deze diëten zijn eenzijdig in hun voedingspatroon wat er voor zorgt dat je van bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen krijgt. Zorg er dus voor dat je gevarieerd blijft eten en als je dieet dit niet toestaat, vul dan de tekorten aan met voedingssupplementen.
Als je weinig eet omdat je met een bepaald dieet bezig bent, dan zorgt dat er voor dat je bloedsuikerspiegel omlaag zakt. Je herkent dat misschien wel als je op een drukke dag weinig gegeten en gedronken hebt, dat er dan zo’n lichte hoofdpijn begint op te zetten ten teken dat je toch echt wat moet gaan eten of drinken. En als je dat gedaan hebt, dan zakt die hoofdpijn ook weer snel weg. Maar bij een dieet waarbij het de bedoeling is dat je weinig of minder gaat eten, daarbij kan deze hoofdpijn in de begin periode best stevig aanwezig zijn.
De afname van het aantal ingenomen calorieën, wat vaak aan de hand is bij een dieet, zorgt er voor dat je lichaam een energie tekort krijgt. Je lichaam gaat dan signalen afgeven om er voor te zorgen dat je toch echt wat moet gaan eten of drinken. Eén van die signalen die je lichaam dan uitzendt ervaar je dan in de vorm van hoofdpijn. Hoe extremer het dieet is, hoe groter de kans op een flinke hoofdpijn aanwezig is. Wees daarvan bewust als je bijvoorbeeld begint met een Ziekenhuisdieet.
Afvalstoffen in je lichaam
Als je een ander eetpatroon gaat volgen en daarbij gaat afvallen, dan komen er bij dat proces ook afvalstoffen vrij. Deze waren eerst in je vetcellen opgeslagen, maar bij afvallen, lees vet verbranden, komen deze afvalstoffen vrij. Deze veroorzaken in de meeste gevallen een stevige hoofdpijn. Je lever verwijdert deze afvalstoffen uit je lichaam maar gedurende die tijd ervaar je wel de hoofdpijn als bijwerking.
Veel drinken om die afvalstoffen uit je lichaam te krijgen is dan zeker aan te raden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een glas water klaar hebt staan om te pakken of een flinke pot thee die je gedurende de dag kunt drinken. Hiermee voorkom je dat de hoofdpijn erger wordt.
Hoofdpijn bij hongergevoel
Als je hoofdpijn krijgt puur van het honger gevoel dat je hebt, zorg er dan voor dat je je eetmomenten over de dag verspreid zodat die momenten van honger eigenlijk niet meer voor gaan komen. Eet zes keer per dag: drie keer een maaltijd en drie keer een tussendoortje. Het zijn natuurlijk maar kleine hoeveelheden die je dan binnenkrijgt maar je lichaam zal veel minder snel het honger signaal naar de hersenen sturen, en jij zult dus minder snel hoofdpijn verschijnselen krijgen.
Hoofdpijn door stress
En als laatste kan hoofdpijn bij afvallen een reactie zijn op stress. Kilo’s aankomen kan ook een oorzaak zijn van stress; je gaat dan eten om jezelf beter en rustiger te voelen. Maar omgekeerd geldt het ook: als je minder gaat eten raakt je lichaam daarvan in de stress want de verwachte voeding blijft uit. Dus ook als je minder gaat eten is het wel van belang om een goed uitgebalanceerd voedingsplan te hanteren wat zo samengesteld is dat je alle benodigde voedingsmiddelen wel op tijd binnenkrijgt. Je lichaam zal dan veel minder heftig reageren en de hoofdpijn zal dan ook niet, of veel minder aanwezig zijn.
Afvallen Zonder Hoofdpijn. Conclusie
Hoofdpijn bij het afvallen, het is een veel voorkomend probleem. Gelukkig is het meestal in de eerste week wanneer je met afvallen begint. Het kan wel heel demotiverend werken, want na een paar dagen met hoofdpijn rondgelopen te hebben is de lol er wel vanaf. Bedenk dan dat het na een paar dagen echt wel beter gaat en dat de hoofdpijn dan niet of nauwelijks meer aanwezig is; je lichaam heeft in die periode de tijd gekregen om zich aan te passen aan een nieuw voedingspatroon. Even doorbijten dus, die eerste week. En misschien dat onderstaande tips je hierbij kunnen helpen.
Anti-Hoofdpijn Masker. Wat je naast die tips misschien ook kan helpen is een masker wat je kunt dragen als je even wilt gaan liggen om de hoofdpijn wat te laten zakken, of wat je ‘s avonds op zet als je naar bed gaat. Dit masker is wat verzwaard waardoor het wat druk op de ogen geeft, wat als prettig en rustgevend wordt ervaren. De hoofdpijn zakt hierdoor sneller weg en je kunt ‘s ochtends weer uitgerust opstaan.
Tips
De belangrijkste tip is wel water drinken. Drink veel water in de periode dat je aan het afvallen bent. Zoals hierboven beschreven is dat goed voor het verwijderen van de afvalstoffen, maar veel water drinken is in het algemeen goed voor je. Zo zorgt het er bijvoorbeeld ook voor dat je huid er veel beter uit komt te zien. Drink dus elke dag een paar liter water, tussen de 1,5 en 3,5 liter is aan te raden. Vind je water niet zo heel smakelijk om te drinken, doe er dan wat citroensap bij. Zet gewoon een fles met water in de koelkast, met of zonder citroensap en je zult merken dat het een goede gewoonte begint te worden: de gehele dag door veel drinken.
Water gaat het hongergevoel tegen. Dat is op zich best verwonderlijk, maar de de hersenen geven voor honger of dorst soms het zelfde signaal door. Dus als je weinig vocht in je lichaam hebt kan het resultaat zijn dat het lichaam aangeeft dat er gegeten moet worden, en dat wil je natuurlijk liever niet als je aan het afvallen bent. Drink dus gedurende de gehele dag zodat je lichaam voldoende vocht heeft en de gevoelens van honger zullen ook beduidend minder zijn.
De tweede tip is om jezelf te ontspannen als je hoofdpijn hebt. Even lekker naar buiten en wat frisse lucht binnenkrijgen kan al helpen. Een wandelingetje door het bos, of door een weiland, waar je tussendoor even lekker op een bankje kunt zitten en je gedachten even naar iets anders kunt laten gaan. Heb je die mogelijkheid niet, dan kun je ook tot rust komen door thuis even te gaan zitten of liggen met je ogen dicht. Als je je goed kunt ontspannen, dan zal de hoofdpijn geleidelijk ook afnemen.
Helpt het allemaal niet en houdt de hoofdpijn aan, neem dan een paracetamol. Daarmee breng je geforceerd het niveau van de hoofdpijn terug, met hopelijk als resultaat dat je zelf wat meer kunt ontspannen en geen nieuwe hoofdpijn gaat opbouwen. Neem natuurlijk niet teveel medicatie en probeer eerst of het met veel drinken en rust is op te lossen.
Om je toch nog een feel good gevoel te geven, en even afleiding te geven aan die hoofdpijn, heb ik hier een leuk boek voor je: Feel good met Weight Watchers.
Voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes heeft dit boek meerdere hoofdstukken met 150 recepten gebaseerd op smartpoints (het nieuwste systeem van de Weight Watchers). Het boek heeft niet alleen als doel om af te vallen of op gewicht te blijven maar bovenal: je vooral goed voelen! Behalve voedsel is er ook aandacht voor mindfullness & meditatie, alles waardoor er minder stress voor het lichaam ontstaat. Aandacht dus voor het gehele lichaam en niet alleen op voedsel. Alles staat immers met elkaar in verbinding. Het boek is ook bestemd voor mensen die alles willen eten maar willen leren hoe je dat kan doen zonder aan te komen.
Het boek heeft mooie foto’s en voor ieder wat wils. Daarnaast staat er veel uitleg in over wat de verschillende voedingsmiddelen, vetten en koolhydraten met je lichaam doen. Alles mag gegeten worden maar wel zo, dat je er niet van aankomt. Tenzij je graag wilt aankomen. Dat kan ook bij de Weight Watchers. Een boek dus geschikt voor iedereen die op een Feel Good manier met voeding en leefstijl bezig wil zijn, niet alleen voor Weight Watchers.