Afvallen Zonder Broccoli
Haha, van de week kreeg ik van mijn neefje een leuk appje. Hij vroeg mij of hij bij mij mocht komen wonen, want zo vertelde hij “bij mijn moeder moet ik elke week broccoli eten!” Blijkbaar is hij daar niet zo’n fan van, maar zijn moeder heeft vast goed in de gaten waarom ze vaak broccoli eten.
Broccoli, heel erg gezond
Hoewel je broccoli misschien niet heel erg lekker vindt, net zoals mijn neefje, is het goed om te weten dat broccoli een heel erg gezonde groente is en dat het je heel goed kan helpen als je wilt afvallen. In broccoli zit namelijk een bestandsdeel genaamd sulforafaan.
Misschien heb je nog nooit van sulforafaan gehoord dus hier in het kort een uitleg daar over. Bepaalde groenten, zoals broccoli, bevatten van nature glucosinolaten. Met deze stof beschermen ze zichzelf tegen microben, schimmels en insecten. Want als een insect bijvoorbeeld aan broccoli begint te knagen, dan krijgt dit insect buikpijn van deze glucosinolaat en stopt hij dus met het verder eten van deze groente. Mensen krijgen hier gelukkig geen buikpijn van, maar voor hen heeft het juist een heilzame werking op de gezondheid.
De heilzame werking van sulforafaan
Sulforafaan kan er voor zorgen dat:
- De bloeddruk wordt verlaagd
- Een maagzweer veroorzaakende bacterie wordt tegengegaan
- Het immuumsysteem wordt versterkt
- Ontstekingen in het lichaam worden tegengegaan
- Het brein beschermd wordt tegen ziektes als Alzheimer
- Het cholesterol nivo daalt
- De lever beter functioneert
- De huid en ogen beter worden beschermd tegen zonlicht
- De vetverbranding omhoog gaat
Afvallen door broccoli te eten
Elke dag broccoli eten?
Nog wat broccoli tips
Kook de broccoli zo kort mogelijk. Als je de broccoli te gaar kookt, dan neemt de heilzame werking van sulforafaan ook heel snel af. Het beste is om de broccoli rauw te eten, dat kan bijvoorbeeld met een lekker dipsausje. Niet uit een zakje, maar een zelfgemaakte, gezonde dipsaus.
Een andere optie is om de broccoli te roerbakken, hiermee wordt de actieve werking van sulforafaan niet al te ver teruggebracht. En probeer eens een groentesapje met broccoli, als je het combineert met wat lekkere andere ingredienten, dan kan dat een hele voedzame en heilzame start van je dag betekenen.
Boekje Peter Bauwens – Broccoli
Peter Bauwens heeft een leuk boekje geschreven over broccoli, waarin hij schrijft: “Broccoli is veel meer dan die supergezonde groente in de winkelrekken. Het is een verzamelnaam voor een hele reeks opvallende planten met jonge bloemknoppen als oogst en makkelijk te kweken groenten in de tuin. Wat dacht je van broccoli in groen, roomwit, paars of dieproze? Of zoek je een botanisch en culinair avontuur met Italiaanse spigariello, Oosterse kailaan of broccolikiemen? In dit boek vind je een overzicht van de onbegrensde mogelijkheden van broccoli, van zaad tot op je bord.”