Afvallen in de herfst
Afvallen in de herfst, is dat een goed idee?
Vooropgesteld dat afvallen altijd een goed idee is als je te maken hebt met overgewicht, is afvallen niet echt gebonden aan een tijd in het jaar. Vaak wordt het begin van het jaar aangegrepen om na 1 januari met goede voornemens de overtollige kilo’s weg te gaan werken. En dat is natuurlijk prima; het maakt niet zo heel veel uit wat je motivatie is (de goede voornemens) maar het belangrijkste is, dat je een motivatie hebt om af te gaan vallen.
Zo kan het je motivatie zijn om vlak voor de zomer een paar kilo af te vallen omdat je er gezond en strak wilt uitzien als het vakantie seizoen aanbreekt en je lekker in je badkleding naar het strand wilt gaan.
Die motivatie is er in de herfst en winter vaak wat minder te vinden, maar ook als je in die periode je overgewicht wilt aanpakken, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Laat je niet afleiden door het grauwe en regenachtige weer, laat de herfstdip voor wat ie is en maak gebruik van wat de herfst je te bieden heeft. Wat dat is? dat lees je hieronder.
Afvallen in de herfst
Als de blaadjes beginnen te vallen, dan is het afgelopen met de warme zomerse dagen. Je hebt van deze heerlijke zomerse dagen kunnen genieten en misschien wel een heerlijke vakantie in Nederland of het buitenland gehad. Een tijd met lekker wat ontspanning. Maar misschien ook een tijd waarin je niet heel actief was (door het wat warmere weer, en de ontspannen vakantie) waardoor er aan het eind van de zomer toch weer een paar kilo zijn bijgekomen.
Tijd dus om die kilo’s aan te pakken en weg te werken. Want nu het buiten wat koeler is, is het ook bij uitstek de tijd om lekker de natuur in te trekken en te genieten van de mooie herfstkleuren. Zo staat de heide mooi in bloei en kleuren de bladeren van de bomen van licht geel tot donkerrood. Een prachtige periode om ook op stap te gaan met je foto toestel. En met het weer naar buiten gaan en het actief wat gaan ondernemen werk je al weer aan je gezondheid.
Maar ook op een andere manier kun je in de herfst actief bezig zijn om af te vallen. En dat kan met een gezonde keuze voor je voeding. De herfst is dan ook een periode met heerlijke seizoensgroenten die je in je gerechten kunt verwerken. Groentes die veel vitamines bevatten en weinig calorieën. Zeker in de herfst en komende winter, waar een verkoudheidje toch al snel op de loer ligt, is het goed om voldoende weerstand op te bouwen en je gezondheid een flinke boost te geven.
Naast dat het eten van seizoensgroenten goed zijn voor je gezondheid is het ook goed voor je portemonee. Als je gewoon eet wat er als seizoensgroenten bij de groenteboer aanwezig is, dan bespaar je door geen geld uit te geven aan relatief dure groenten die uit het buitenland moeten worden geïmporteerd. Dit laatste is natuurlijk ook weer een behoorlijke belasting voor het milieu. Afvallen in de herfst is dus prima mogelijk!
Welke gezonde seizoensgroenten zijn er in de herfst?
De groenten die in de herfst in Nederland als seizoensgroente groeien, zijn met name de knollen, de kolen de pompoenen. Je bent misschien niet gewend deze met enige regelmaat te eten, maar het zal je verbazen hoeveel lekkere gerechten je met deze groenten kunt maken. Op de website van Makkelijk Afvallen zijn er een flink aantal verzadigd, dus wil je wat herfstgerechten gaan samenstellen, klik dan hier voor gratis herfstrecepten.
Paddestoelen
Bij een wandeling door het bos kom je ze in de herfst vaak tegen: paddestoelen. Ze kunnen prachtig van vorm en kleur zijn, maar wist je dat ze ook heel lekker in bepaalde gerechten zijn? Laat de paddestoelen in het bos lekker staan en zoek wat lekkers uit bij de groenteboer of op de markt (niet alle paddestoelen zijn even goed voor de gezondheid, sommige zijn zelfs giftig, vandaar). Paddestoelen bevatten veel eiwitten en relatief weinig koolhydraten. Je kunt ze dus prima als vulling bij een gerecht gebruiken. Er zijn vele gerechten te vinden waarbij bepaalde champignons worden gebruikt, denk bijvoorbeeld aan champignonrisotto of een chanmpignonburger.
Bloemkool
Bloemkool kun je aan het eind van de zomer al vinden bij de groenteboer in het schap, maar juist als het herfst gaat worden is het lekker om wat vaker gerechten met bloemkool te maken. Bloemkool zit ook vol met vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine B1 in wat belangrijk is voor het goed functioneren van je hart. Vitamine B2, wat er ook in zit, is dan weer goed is voor een gezonde huid. Daarnaast zitten er nog vitamines in voor stevigere botten en een verhoogde weerstand. Al met al redenen genoeg om in de herfst wat vaker bloemkool op het menu te zetten. Daarnaast is bloemkool ook een goede basis voor het maken van een stampot. Je kunt daarmee aardappels vervangen voor een koolhydraatarmere vervanger.
Boerenkool
Boerenkool is echt zo’n groente die bij de herfst en winter hoort. Boerenkool is super gezond en bevat heel veel voedingsstoffen en vitamines. Boerenkool is familie van kool, spruitjes, broccoli en bloemkool. Ook al deze groentes zijn erg gezond en aan te raden om op te nemen in je herfstmenu. Boerenkool kun je ook als stampot eten, maar wist je dat je het ook rauw kunt eten? Je kun daarvoor de kool bijvoorbeeld verwerken in een smoothie of salade.
Spruitjes
Spruitjes hebben een uitgesproken smaak en vaak is het zo: je lust ze wel, of je lust ze niet. Maar wist je dat je met een wat kortere kooktijd, en met toevoeging van wat andere groentes, zoals bijvoorbeeld champignons, je gerechten met spruitjes kunt maken, die heel anders smaken dan wat je gewend was, zodat je nu spruitjes wel lekker vind om te eten? Als ik je vertel dat er in spruitjes meer vitamine C zit dan in sinaasappels, dan is dat misschien wel een extra motivatie om in de herfst en winter (want spruitjes zijn er vanaf augustus tot maart) wat vaker spruitjes op tafel te zetten. Er zijn voldoende variaties met spruitjes mogelijk zodat je elke week met een gerecht met spruitjes kunt varieëren.
Pompoen
Als laatste de pompoen, een echte herfstgroente. Met zijn opvallende oranje kleur en de vorm van deze groente is het een opvallende verschijning bij de groenteboer. Het leuke van pompoen is dat je er hele verschillende gerechten mee kunt maken. Zo kun je er een heerlijke taart mee bakken, een in stukken gesneden pompoen verwerken in een ovenschaal, of, wat ook altijd lekker is in de herfst, een heerlijke pompoensoep. Omdat er in pompoen heel veel vezels zitten is het goed voor je spijsvertering. Naast vezels bevat de pompoen ook veel vitamine C en ijzer. Alles voor een goede weerstand in de herfst.
Afvallen in de herfst, is dat een goed idee? Jazeker, want er zijn voldoende verse groenten die boordevol vezels, vitaminen en mineralen zitten waarmee je heerlijke gerechten kunt bereiden; gerechten die je kunnen helpen met afvallen omdat de hoeveelheid koolhydraten in deze groenten zeer beperkt is.
Zoals gezegd zijn de ovenschotels in de herfst en winter heel populair. Heb je een beetje inspiratie nodig om wat lekker ovenschotels te bereiden, dan kan ik je de Ovenschoten Bijbel adviseren. In dit e-book vind je 55 koolhydraatarme recepten voor de lekkerste ovenschotels.
Om je wat voorbeelden te geven uit dit boek, heb ik een speciale pagina geschreven over de inhoud er van en wat je aan recepten kunt verwachten. Nieuwsgierig? Lees dan even verder over De Koolhydraatarme Ovenschotel Bijbel.
Maak er wat moois en wat lekkers van deze herfst en raak die extra zomer kilo’s in een paar weken weer kwijt met de bereiding van lekkere (herfst) recepten en lekkere buiten activiteiten.
Om je wat voorbeelden te geven uit dit boek, heb ik een speciale pagina geschreven over de inhoud er van en wat je aan recepten kunt verwachten. Nieuwsgierig? Lees dan even verder over De Koolhydraatarme Ovenschotel Bijbel.
Maak er wat moois en wat lekkers van deze herfst en raak die extra zomer kilo’s in een paar weken weer kwijt met de bereiding van lekkere (herfst) recepten die je hier kunt vinden en lekkere buiten activiteiten.
Nog een laatste tip van me: in de zomerperiode maak je vitamine D aan door zonlicht wat op je huid valt. Tijdens een zomerperiode is er dus voldoende aanmaak van deze vitaminen, maar in de herfst en winter, wanneer we met donkere dagen te maken hebben, dan kan een tekort aan vitamine D op de loer liggen. Een nadeel van zo’n tekort is dat je er depressief van kan worden, wat zich weer kan gaan uiten in vreetbuien en uiteindelijk weer in gewichtstoename.
Voorkom dus zo’n tekort in het najaar en probeer toch zoveel mogelijk buiten te zijn om toch wat zonlicht op te kunnen nemen. Zet naast de seizoensgroenten ook eenmaal per week een vette vis op tafel, dat kan zijn een paling zalm of makreel. Hou je daar niet van, besmeer dan je brood met halvarine of margarine, of neem een supplement wat je tijdelijk een extra aanvulling met vitamine D kan geven. Op zo’n manier voorkom je neerslachtigheid met alle gevolgen van dien.