Afvallen door meer te eten
Bijna elk dieet schrijft je voor dat je minder moet gaan eten. Bij het ene dieet voor een korte periode (bijv. crash-dieet), bij een ander dieet voor een langere periode (bijv. het Koolhydraatarm 30 dagen menu), en weer bij een ander dieet is het een aanpassing van je leefstijl (bijv. het Keto dieet) waardoor je de rest van je leven anders gaat eten. en met anders eten wordt dan ook voornamelijk bedoeld, gezond en uitgebalanceerd eten.
Maar je kunt ook afvallen door meer te eten. Je zult je afvragen hoe dat mogelijk is, want dit klinkt toch eigenlijk te mooi om waar te zijn. Geen honger meer hebben, niet meer met een zak rauwe wortels op de bank, maar gewoon lekker eten, er niet van aankomen, maar afvallen. Ik leg je hieronder uit hoe dat in z’n werk gaat en begin gelijk met de vier belangrijkste punten uit mijn artikel:
Meer Gezonde Voeding en Minder Bewerkte Producten: Door meer gezonde en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten te eten, kun je afvallen zonder honger te lijden. Bewerkte producten met veel suiker, zout en toegevoegde stoffen moeten worden vermeden omdat ze bijdragen aan gewichtstoename.
Verhoogde Inname van Eiwitten en Groenten: Het verhogen van de inname van eiwitten en groenten kan helpen om je langer verzadigd te voelen en de calorie-inname te beperken. Dit zorgt ervoor dat je minder trek hebt in ongezonde snacks en dat je metabolisme actief blijft.
Bewustwording en Planning: Door bewust na te denken over je eetgewoonten, zoals het lezen van voedingslabels en het bijhouden van wat je eet en drinkt, kun je gezondere keuzes maken. Dit helpt je om meer controle te krijgen over je dieet en valkuilen te vermijden.
Kleine Stappen en Realistische Doelen: Stel haalbare doelen en wees geduldig met het proces. Kleine veranderingen, zoals het drinken van meer water, regelmatig bewegen en het stellen van kleine gewichtsverliesdoelen, kunnen uiteindelijk leiden tot succesvolle en duurzame gewichtsverlies.
Diëten zijn lastig vol te houden
Om te beginnen zijn de meeste diëten gebaseerd op het feit dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan dat je dagelijks verbruikt, en dat je daarmee gaat afvallen. En dat klopt ook. Maar hoe lastig is het om zo’n dieet vol te houden? Je maag knort gedurende de hele dag en je loopt continue rond met een hongergevoel. Daarnaast is wat je mag eten bij de meeste diëten ook nogal eenzijdig dus dat gaat ook al vrij snel vervelen.
Want zeg nou zeg, een dieet met veel groenten, matig vet en fruit, weinig koolhydraten en veel proteïne, dat is toch op de lange duur niet goed vol te houden? Het afvallen gaat in het begin prima bij dergelijke diëten, maar op een gegeven moment gaat het toch allemaal wat trager verlopen want je hebt kans dat je lichaam in een zogenaamde spaarstand terecht komt. Dat is wanneer je aan het afvallen bent en het lichaam denkt: hé, ik krijg al langere tijd minder calorieën binnen, laat ik voor de zekerheid maar wat meer gaan opslaan voor het geval het nog minder gaat worden.
Hoe kun je afvallen door meer te eten?
Als je wilt afvallen en een paar kilo aan gewicht wilt verliezen, dan is het bij het zgn. “meer-dieet” van belang om te focussen op dingen die je wel mag en kunt doen, en niet op zaken die je niet meer, of veel minder moet doen. Je geeft het dus eigenlijk een positieve insteek in plaats van een negatieve. Wat kun je dan “meer doen” om wat kilo’s kwijt te raken?
15 tips om af te vallen, door “meer” te doen:
1 – neem wat meer rauwkost op in je dagelijkse menu, dus eet wat meer tomaat, wortel, augurk, komkommer etc).
2 – neem wat meer groente als je opschept voor het avondeten. Je denkt dat je al behoorlijk wat groente eet? Doe er dan toch nog een schepje extra bij, want dat scheelt weer bij het opscheppen van aardappels, rijst en pasta, de zogenaamde dikmakers.
3 – richt je meer op eiwitten dan op koolhydraten in je dagelijkse eetpatroon. Met eiwitten kun je namelijk ook prima je eetlust stillen.
4 – eet wat meer gezonde vetten en dan bedoel ik daarmee bijvoorbeeld vette vis.
5 – heb je problemen en zit je niet lekker in je vel door je overgewicht? Probeer er wat meer met anderen over te praten, zo kun je je verhaal even kwijt en een ander (misschien zelfs een specialist, zoals een voedingsconsulente) kan je dan van nuttige tips voorzien.
6 – ga voor jezelf na waar die problemen met overgewicht vandaan komen. Denk er eens wat meer over na en bedenk eens waarom je teveel eet. Misschien ben je depressief of eet je tijdens verveling. Dan zijn dat oorzaken die je aan zou kunnen pakken.
7 – denk eens wat meer na over hetgeen je in je mond stopt; kijk eens op een verpakking naar de voedingswaarden en toegevoegde materialen die in voeding zitten, en probeer aan de hand daarvan gezonde keuzes te maken.
8 – verdiep je wat meer in voeding. Vind je het lastig om na te gaan wat nu wel en wat nu niet gezonde voeding is, kijk dan eens bij een aantal boeken die ik je hierover kan aanraden.
9 – schrijf voor jezelf op wat je dagelijks eet en drinkt. Daarmee ben je veel bewuster met voeding bezig en kan het er zelfs toe leiden dat je bepaalde producten niet meer eet of drinkt omdat je ze daarna wel moet opschrijven.
10 – drink meer water. Bij punt 9 adviseer ik je om bij te houden hoeveel je drinkt. En die hoeveelheid moet eigenlijk zo’n 2 liter water per dag zijn. het klinkt gek, maar door voldoende water te drinken blijft je verbranding goed actief.
11 – meer gezonde snacks eten in plaats van ongezonde snacks. ‘s Avonds voor de TV niet langer een reep chocolade of een zak chips, maar een lekkere appel of banaan.
12 – probeer wat meer te gaan bewegen. 30 minuten per dag, dat zou je toch dagelijks wel in kunnen plannen?
13 – verveel je je en eet je daarom teveel? Zoek leuke afleiding en blijf weg uit de buurt van de koelkast en de proviand-kast.
14 – probeer wat mer kleine doelen te stellen. Probeer bijvoorbeeld om 1 kilo in twee weken af te vallen, door bovenstaande tips is dit al mogelijk. Heb je je doel bereikt, weer daar dan blij mee en geef jezelf een complimentje. Niet in de vorm van voeding, maar bedenk daar zelf wat leuks voor.
15 – sta er meer voor open dat afvallen je leven kan veranderen. Dat is niet makkelijk en een flinke stap, maar het kan je levensvreugde echt weer terug brengen.
Waarom is afvallen toch zo moeilijk?
De 15 tips hierboven zijn op zich niet heel erg ingrijpend en voor iedereen wel te doen, maar ze zorgen er wel voor dat er dingen in je leven gaan veranderen. En verandering, dar houden we meestal niet zo van. Je leven anders, of opnieuw inrichten, gewoontes af leren maar ook weer nieuwe gewoontes er bij leren, ook dat is niet zo heel erg makkelijk.
Je moet inzicht krijgen in je huidige leven, en de voorgaande jaren, om zo na te kunnen gaan hoe het komt dat je op een bepaald gewicht bent aanbeland. En dan moet je met jezelf afspreken dat je daarin echt wat wil gaan veranderen, voor je eigen gezondheid en voor de mensen om je heen.
En dan komt motivatie en doorzettingsvermogen om de hoek kijken. En motivatie is vaak maar kort vast te houden als het gaat om bezigheden die je eigenlijk niet zo leuk vind. Dan heb je extra doorzettingsvermogen nodig, een wil om door te gaan ook al vind je het niet zo leuk. Al die zaken maken dat afvallen best moeilijk is.
Wat kan helpen als afvallen moeilijk is.
Omdat voor heel veel mensen afvallen niet vanzelf gaat, som ik nog een paar punten voor je op die je kunnen helpen bij het afval proces. Want een proces, dat is het. Het is iets wat weken en maanden kan duren, voor sommigen zelfs jaren. Naast de bovenstaande 15 tips, kunnen deze eenvoudige punten je daarbij nog wat verder helpen:
- Ongezond eten moet je achter je laten, focus je enkel op gezond eten. En vergis je niet, ook gezond eten kan heerlijk smaken, je moet er alleen even aan wennen.
- Ga wat meer bewegen. Zoals gezegd 30 minuten per dag. Het beste is omdat buitenhuis te doen, door een stukje te wandelen of te fietsen, maar het is ook mogelijk om thuis op regelmatige basis te bewegen, bijvoorbeeld via de online sportschool.
- Laat vette producten achterwege en eet meer magere en verse producten.
- Probeer koolhydraten te beperken en eiwitten te vermeerderen in je dagelijkse menu.
- Neem wat meer de tijd om te eten. Eet wat langzamer, drink er wat (water) bij en hou een goed gesprek tijdens de maaltijd.
- Maak de porties die je eet, wat kleiner. Dat is het makkelijkste te doen als je 6 porties per dag eet. Als je minder eetmomenten per dag hebt, probeer ook dan de portie grootte te beperken. Handige tip: neem gewoon een wat kleiner bord dan wat je normaal gesproken gebruikt.
- In navolging op langzamer eten: eet ook wat bewuster. Als je langzaam eet, je voeding goed kauwt dan kun je wat je eet ook veel beter proeven. Daarnaast gaat de vertering een stuk makkelijker omdat er geen grote stukken meer in de maag terechtkomen.
- Als steuntje in de rug zou je nog kunnen kijken naar dieetpillen; neem dan wel de erkende producten zodat je weet wat je van deze producten mag verwachten.
Afvallen en bewegen
Eén van de punten die ik hierboven noemde was wat meer gaan bewegen. Nou is bewegen geen wondermiddel om af te gaan vallen, maar het kan er wel aan bijdragen. Als je een dieet volgt en je beweegt dan dagelijks een half uurtje intensief, dan is die beweging goed voor 10 tot 20% van het gewichtsverlies.
Een gezond en energie-beperkt eetpatroon heeft zo’n 80% effect op je gewicht. Beweging helpt dus zeker bij het afvallen, maar is daarbij niet doorslaggevend. Wat je je wel moet realiseren is dat door dagelijks beweging je conditie gaat verbeteren, je verbranding omhoog gaat en je algehele gesteldheid verbeterd. Het resultaat hiervan is dat je sneller kunt gaan afvallen.
Als je je lichaam ziet als een machine die dagelijks onderhoud nodig heeft, dan gooi je er toch alleen de beste brandstof in en hou je het toch goed in beweging? Daarnaast, zolang je aan het bewegen bent kun je niet onderuit gezakt op de bak zitten waar het snaai-gevoel weer de kop kan opsteken.
Wat is gezond eten als je wilt afvallen?
Wat je door reclames wordt aangeboden zijn zelden gezonde producten maar zijn eigenlijk haast altijd ongezonde producten. Supermarkten liggen vol met ongezonde producten en de gezonde producten zijn soms maar moeilijk te vinden. Ga je op zoek naar gezonde producten, kijk dan bij de vers-afdeling van de supermarkt, daar vind je de gezonde producten.
Let ook op reclames in de supermarkt waarbij “gezonde” producten worden aangeboden: zo bevatten “light producten” vaak (veel) meer zout en is niet iedereen het er over eens dat dat dan wel een gezonde keuze is. Bij light frisdranken krijg je inderdaad minder suiker binnen, maar wel veel meet zoetstoffen. Dus frisdranken, of ze nou wel of niet “light” zijn, zijn gewoon ongezond. Probeer die dan ook achterwege te laten en iet in je winkelwagentje te doen. Lees bij het boodschappen doen goed de etiketten door en als er veel toegevoegde materialen in zitten, dan is het in veel gevallen beter om die op de plank te laten staan.
Waarom wordt je van bewerkt voedsel dik?
Bewerkte producten bevatten vaak extra suiker of extra zout (of allebei) en daarnaast zitten er dan nog vaak in allerlei geur-, kleur-, en smaakstoffen. Veel van deze ingrediënten bevatten extra calorieën waardoor je sneller aan gaat komen. Probeer bewerkt voedsel dus achterwege te laten en beperk je op gezonde voeding. Daarom is vers voedsel het beste voor je gezondheid.
Meer eiwitten en minder koolhydraten, dat helpt bij het afvallen, want een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in suiker en vervolgens in lichaamsvet. Wat we wel herkennen in een “dikke buik” of een “buikje met wat extra buikvet”. Als je hier eenmaal last van hebt is het weer lastig om er van af te komen. Met speciale programma’s zoals “Het anti-buikvet programma” kun je hier wat aan doen, maar belangrijker is om het niet zover te laten komen.
Continue teveel eiwitten eten is ook niet gezond en daarnaast heeft je lichaam ook gewoon koolhydraten nodig. Vis en niet al te vet vlees in combinatie met vers fruit en veel groentes, in een uitgebalanceerd dieet waarin ook voldoende volkoren-producten voor komen, dat is echter goed vol te houden. En waarschijnlijk nog goedkoper dan het gebruik van dieetpillen, want die zijn meestal ook niet heel goedkoop.
Afvallen door meer te eten
Als je een aantal van mijn bovenstaande tips gebruikt, dan is het mogelijk om af te vallen terwijl je meer eet. Ik zal je uitleggen hoe dat in z’n werk gaat.
Stel, je ploft ‘s avonds weer op de bank en je krijgt weer die behoefte om te gaan snaaien. Op zich is dat een verkeerde gewoonte, maar ook een gewoonte waar je niet heel makkelijk van af kunt raken, want het zit nou eenmaal zo in je dagelijkse patroon opgesloten. Maar de truc is om eerst iets gezonds te gaan eten voordat je gaat snaaien. Deze regel moet je jezelf eigen maken: eerst iets gezonds eten voordat je snacken. Wil je bijvoorbeeld een frikandel eten, dan kan dat best, maar, eet eerst wat gezonds.
Heb je na die frikandel nog trek in een kroket, eet dan ook eerst wat gezonds. En drink van tevoren ook wat extra water voordat je gaat snacken. Als je deze regel voor jezelf vast kunt houden dan zul je merken dat je minder gaat snacken en dat je aan een appel eigenlijk al wel genoeg hebt. En als je dan trek hebt in een frikandel, dan is dat ook helemaal geen probleem; maak er geen (wit) broodje frikandel van, want dan krijg je weer teveel koolhydraten binnen.
Afvallen door meer te eten, het kan echt. Maar belangrijk is, wat eet je dan meer? De bedoeling is dat je steeds meer gezond voedsel gaat eten, en dat daar de porties best wel wat groter van mogen zijn. Dit zorgt er enerzijds voor dat je voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt en anderzijds, met een volle maag heb je veel minder trek om te snaaien.
Wees alert op bewerkt voedsel
De manier waarop ongezonde voeding wordt aangeboden, is de laatste jaren eigenlijk heel gewoon geworden. Dunne meisjes prijzen ongezonde producten aan, producten waarvan je snel dik kunt worden, maar dat zie je er bij die meisjes niet aan af. Kortom, je wordt door die reclames gewoon misleid. En dat is één van de oorzaken waarom meer en meer mensen te maken krijgen met overgewicht. Het voedsel in de supermarkten is voornamelijk bewerkt voedsel wat er in veel gevallen voor zorgt dat de smaakpapillen enorm worden gestimuleerd want in bewerkt voedsel zit veel suiker en veel zout, veel meer dan we nodig hebben. Overgewicht kan hiervan het resultaat zijn. Maar ook hoge bloeddruk en diabetes.
In de natuur echter, daar komt bewerkt voedsel niet voor. Al het voedsel is onbewerkt en puur natuur, en daarmee dus gezond voor je. In de supermarkt vind je nog een klein deel van deze producten terug op de versafdeling, bij al het andere is het dus raadzaam om de verpakking goed te lezen. Je zult zien dat bijv. kant-en-klare producten het best vermeden kunnen worden in verband met de grote hoeveelheid toegevoegde materialen.
Eet meer verse producten
Hoewel we misschien gewend zijn geraakt aan al het bewerkte voedsel wat zich om ons heen bevind en wat in reclames ons wordt aangeboden, het blijft oppassen met deze producten omdat je er dik van wordt. Alleen onbewerkt voedsel bevat van nature geen toegevoegde suikers, of zout, geur- en smaakstoffen. Eet dus meer verse producten en schep meer verse groenten op je bord. Leer jezelf om verse producten te gaan waarderen, om hun smaak, maar ook omdat het gezond voor je is. Neem regelmatig een salade in je weekmenu op en varieer daarmee. Na verloop van tijd hou je een paar salades over die door het hele gezin op prijs worden gesteld, en die serveer je dan wekelijks.
Samenvatting:
– Drink meer water, twee liter op een dag is echt wat je nodig hebt.
– Eet voor elke maaltijd en voor elk snaai-moment wat rauwkost of fruit.
– Beweeg wat meer. Probeer dat dagelijks 30 minuten te doen en als je tijd hebt in het weekend, maak er dan een uurtje van.
– Voordat je iets in je winkelwagen stopt, kijk eerst of het wel een gezond product is.
– Last van je overgewicht? Praat er over, bijvoorbeeld met lotgenoten in bepaalde online-groepen, of met een iemand die je persoonlijk kan begeleiden.
– Probeer een wat actievere leefhouding uit, ga wat meer het huis uit en zoek een beetje afleiding.
Als je al deze dingen doet, dan ga je afvallen. Als je regelmatig wat gezonde snacks nuttigt, dus meer eet dan dat je gewoon was, dan zit er eigenlijk continue voeding in je maag en zul je niet snel last hebben van “trek”. Als je inderdaad ook wat meer gaat bewegen, dan zul je je ook fitter gaan voelen. En als je je fitter voelt, dan is dat een extra motivatie om er mee door te gaan en nog een paar kilo af te vallen.
En een tip van mij: je hoeft echt niet in paniek te raken als je een keer een dag hebt dat het allemaal niet lukt, je last hebt van een eetbui en je wat snacks naar binnen werkt. Dat is te begrijpen, want een nieuwe leefstijl heeft tijd nodig en het terugverlangen naar de oude, ongezonde leefstijl, die kan nog wel eens zijn kop op steken.
In het ergste geval betekent zo’n dag dat je die dag niet bent afgevallen, maar je zult er ook niet kilo’s van zijn aangekomen, want zo snel wordt je niet dik van een enkele keer wat snacks nuttigen.
Heb je het echt moeilijk om de nieuwe leefstijl over te nemen en over te stappen naar alleen gezond voedsel? Dan zou je kunnen overwegen om 1 dag in de week een spijbel dag op te nemen. Die producten waar je in de rest van de week nee tegen hebt gezegd, die mag je op die bepaalde dag wel. Natuurlijk met mate. Heb je de hele week trek in chocolade? Pak dan een halve reep op je spijbel dag en eet die gedurende een dagdeel (dus niet alles in één keer) op.
Om in de gaten te houden of je bent afgevallen en hoeveel, kan het zinvol zijn om gebruik te maken van een “smart weegschaal”. Deze kun je in combinatie met je smartphone gebruiken en in de app wordt dan netjes je progressie bijgehouden. Ook dit kan weer extra motiverend werken. Weeg je eenmaal in de week, en altijd op dezelfde dag, op hetzelfde moment. Zo kun je de resultaten het beste met elkaar vergelijken.
En bedenk: afvallen gaat makkelijker dan aankomen. Want om een kilo per week aan te komen, daar moet je flink voor door eten. Op jaarbasis zou je het dan hebben over zo’n 50 kilo er bij. gelukkig gebeurd dat bij haast niemand. Maar afvallen dat kan wel makkelijk met 1 kilo per week. Maar ook daarbij zal er op een bepaald moment een grens, een plateau worden bereikt, anders zou je zo’n 50 kilo per jaar afvallen. Wat op zich kan als je bijvoorbeeld 125 kilo of meer weegt.
Afvallen draait om het vinden van een goede balans, een balans tussen lekker en gezond eten, en bewegen. Want eten vinden we leuk, maar minder eten, daar vinden we eigenlijk helemaal niks aan. Daarom hoop ik met de tips die ik je hierboven heb gegeven dat je begrijpt dat je door meer te eten, af kunt vallen. En als je dat ziet, dan is het misschien niet zo makkelijk om er mee te beginnen, maar wel makkelijk om het uiteindelijk vol te houden. Want makkelijk afvallen, dat willen we toch allemaal?! Succes met afvallen!
Wil je goed van start gaan met afvallen en wil je dat het op een makkelijke manier kan? Kijk dan op de website van Niels, MakkelijkAfvallen.nl.
Volg het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma en val tot 2 kilo per week af.
Update: 23.857 keer verkocht sinds januari 2021
Nu Slechts €37,- (75% korting)