In 10 stappen van je buikvet af!
Zit jij er ook zo mee, die zwembandjes rond je middel? Ik heb er in elk geval wel wat last van, maar om die zwembandjes kwijt te raken is nog niet zo eenvoudig. Het lijkt wel of het de meest hardnekkige plek is om af te vallen. Op plekken waar je niet per sé wilt afvallen, daar val je af, en van het buikvet waar je wel heel graag van af wil, dat wil maar niet lukken. Toch is ook daar een oplossing voor. Met het volgende stappenplan lukt het jou ook om van je buikvet af te raken en er weer lekker strak uit te zien. Want zeg nou zelf, zo’n zwembandje is toch niet heel erg aantrekkelijk?
Laat ik beginnen met de vier belangrijkste punten uit mijn artikel:
Zelfacceptatie en geleidelijke veranderingen: Begin met jezelf te accepteren en vermijd crashdiëten of extreme sportregimes. Een geleidelijke aanpak helpt om duurzame gewoontes te ontwikkelen en het jojo-effect te vermijden.
Voeding aanpassingen: Verminder de hoeveelheid koolhydraten in je dieet en vermijd junkfood. Kies voor gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen om buikvet effectief te verminderen.
Gezonde levensstijl: Beperk stress, zorg voor voldoende nachtrust, drink veel water en verminder alcoholconsumptie. Deze veranderingen helpen bij het reguleren van hormonen en verminderen de opslag van buikvet.
Beweging en monitoring: Verhoog je algemene activiteitsniveau met beweging die je leuk vindt, zoals wandelen of fietsen. Houd je voortgang bij door regelmatige metingen en weegmomenten, en stel realistische doelen om gemotiveerd te blijven.
Buikvet verliezen is niet eenvoudig, maar wel te doen
Naast dat een zwembandje niet aantrekkelijk is, is buikvet ook best slecht voor je gezondheid. Zo kun je veel sneller lichamelijke klachten krijgen zoals bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kortademigheid. Maar buikvet verliezen is nog niet zo eenvoudig en vele Nederlanders kampen met dit probleem.
We weten allemaal wel waardoor we het zwembandje hebben gekregen, want ongezond voedsel en een ongezond voedingspatroon is wat ons vaak parten speelt. Maar ook al zijn we ons hiervan bewust, hoe ga je het dan voor elkaar krijgen dat dat buikje weggaat?
In 10 stappen leg ik je uit hoe je dit aan kunt pakken. De meeste tips liggen misschien wel voor de hand, maar toch is het goed om bij jezelf na te gaan in hoeverre je ze zelf ook toepast. Vaak wordt gedacht dat buikvet alleen maar weg te trainen is in de sportschool, maar niets is minder waar. Beweging is goed, maar om van je buikvet af te raken is het echt niet nodig om je vele uren in de sportschool op te sluiten. Je moet gewoon die eerste stap zetten en dan volgen de andere stappen vanzelf.
Het 10 stappen Stappenplan:
Stap 1 – Zelf acceptatie
De eerste stap is van jezelf accepteren dat je een zwembandje hebt, maar ook, dat je er echt wat aan wilt gaan doen om die blijvend weg te werken. Om blijvend van je buikvet af te raken is een snel of crash dieet geen goede oplossing. Want zoals je wel weet zijn kilo’s die je snel verliest, ook kilo’s die er snel weer aankomen. Beter is het dus om geleidelijk aan te doen en zo het jo-jo effect te voorkomen.
Ook opeens actief en intensief gaan sporten waarbij je een aantal kilo’s kwijt raakt is geen blijvende oplossing. Zodra je weer gaat minderen of gaat stoppen met stoppen zullen er weer kilo’s bij gaan komen.
De eerste stap is dus van start te gaan waarbij je niet teveel in één keer wilt doen. Als je rustig aan doet dan resulteert dat uiteindelijk in andere, blijvende gewoontes. Als je deze eerste stap al lastig vind om te doen (“hoe begin aan ik aan zo’n duurzaam programma”, en “wat eet je in zo’n programma waarbij je geleidelijk afvalt”) kijk dan eens bij één van de onderstaande programma’s. Ze kunnen je helpen met het maken van de eerste stap.
Dat kan zijn door extra uitleg te geven over voeding en een gezonde leefstijl (Jasper Alblas), dat kan zijn door een voedingsprogramma met sporten te combineren (Fitcooking), of dat kan zijn door een programma te volgen waarin je leert hoe je met een koolhydraatarm menu slank en gezond kunt worden. (Koolhydraatarm 30 dagen)
In het Bodyhappiniess Programma van Jasper Alblas leer je alles over voeding en een gezonde levensstijl.
In het Fit-cooking programma verteld Veerle je uitgebreid over het enerzijds lekker eten, en anderzijds lekker sporten.
Het koolhydraatarm 30 dagen menu leert je in 4 weken een koolhydraatarm voedings-patroon en leefstijl.
Stap 2 – Verminder de hoeveelheid koolhydraten in je voeding
Zoals bij stap 1 al aangegeven zijn er programma’s die een koolhydraatarm menu als basis hebben. Om buikvet te verliezen is het minderen met koolhydraten erg belangrijk. Je hoeft dan geen ingewikkeld keto of koolhydraatarm dieet te volgen, maar je moet gewoon opletten wat je aan koolhydraten per dag via je voeding opneemt. Hou je dat onder de 50 gram, dan vermindert langzaam je buikvet en daarmee verminderen ook de klachten die bij teveel buikvet kunnen ontstaan.
Onderzoeken hebben aangetoond dat als je geraffineerde suikers vervangt voor onbewerkte voedingsmiddelen, dat daardoor de gezondheid substantieel verbeterd en buikvet verminderd. Let dus op wat je bijvoorbeeld als beleg op je boterham gebruikt.
Hoewel de supermarkt vol ligt met ongezond broodbeleg is het zeker wel mogelijk om met gezonde producten je brood te beleggen. Denk daarbij aan vleeswaren zoals kipfilet en rosbief, een gebakken eitje of wat vis, zoals zalm. Op de website van BGreat staan 21 gezonde voedingsmiddelen voor op brood; daar zit voor jou vast ook wat tussen.
Stap 3 – Probeer je stressniveau te verlagen
Stress is heel slecht voor de gezondheid en werkt bij ieder mens verschillend. Zo kun je afvallen als er continue sprake is van stress, maar bij de meeste mensen is er sprake van een gewichtstoename als er sprake van stress is. De reden hiervoor is dat er extra cortisol wordt geactiveerd in de bijnieren.
Dit stresshormoon ontstaat dus bij langdurige blootstelling aan stress. Door deze, te hoge, cortisolspiegels, wordt de eetlust verhoogt en deze verhoging resulteert weer in extra opslag van buikvet. Belangrijk dus om stress zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor de benodigde ontspanning. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, dus heb je hier hulp bij nodig, kijk dan eens bij de cursus “Nooit meer zorgen of stress“.
Stap 4 – Probeer voldoende nachtrust te krijgen
Er is een groot verschil of je 5 uur of minstens 7 uur per nacht goed slaapt. Slaap je minder dan 5 uur per nacht, dan is de kans dat je gaat aankomen vrij reëel. Slaap je 7 uur of meer, dan wordt de kans op aankomen al vele malen kleiner.
Nu kunnen er allerlei redenen zijn waardoor je ‘s nachts slecht kunt slapen, het kan de (rumoerige) omgeving zijn, het kan de leeftijd zijn met de daarbij behorende overgangsklachten, het kan het resultaat zijn van stress en het kan natuurlijk ook zo zijn dat je veel te lang met je mobieltje bezig bent. Je ogen en je brein krijgen dan niet de benodigde rust en inslapen wordt dan een stuk moeilijker. Heb je moeite om in slaap te komen en te genieten van een goede nachtrust, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Als je denk dat het wel eens overgangsklachten kunnen zijn, kijk dan eens bij “Slank en Soepel door de Overgang“.
Stap 5 – Drink veel (meer) water
Met veel water drinken voorkom je dat je veel andere drankjes drinkt. Als je buik al gevuld is met water (of thee) dan is er niet de neiging om weer een glas frisdrank in te schenken. Want frisdrank zorgt er voor dat de vetverbranding wordt bemoeilijkt. In frisdrank zit namelijk veel suiker wat de insuline niveaus verhoogt. Dit zorgt er weer voor dat de verbranding van vet veel minder makkelijk verloopt.
Misschien ben je niet zo’n water drinker, probeer dan eens om een klein beetje smaak aan water toe te voegen, met bijvoorbeeld citroen, limoen of munt. Of je kunt een kruidenthee nemen. Wil je daarin toch een beetje zoet? Gebruik dan een klein beetje honing voor de smaak.
Stap 6 – Doe rustig aan met alcohol
Ik zeg: doe rustig aan, maar beter zou zijn: stop met alcohol drinken. Teveel alcohol is schadelijk voor je gezondheid. Ik heb in mijn blog wat je hier kunt lezen aangegeven waardoor alcohol deze schade veroorzaakt en dat met name alcohol een grote veroorzaker is van buikvet. Wil je toch iets alcoholisch drinken, dan zou bijvoorbeeld champagne een drankje kunnen zijn wat je zonder al teveel bijkomende problemen kunt drinken. Hou je niet van champagne, probeer dan eens een 0,0% biertje, maar vergeet niet dat hier, ondanks dat er geen alcohol in zit, wel behoorlijk wat calorieën in zitten.
Stap 7 – Geen junkfood!
En met junkfood bedoel ik niet alleen wat je bij het restaurant met de gouden M kunt bestellen, maar ik bedoel er eigenlijk alle ongezonde voeding mee.
De verleiding naar ongezond voedsel hebben we haast allemaal wel. Dat kan zomaar ontstaan in momenten van verveling, als er sprake is van stress of een andere emotionele gebeurtenis. Je kunt jezelf dan maar wat goed wijs maken dat je die snack of wat anders ongezonds, gewoon verdient hebt. Maar heb je je trek gestild met junkfood, dan zul je je daarna nog slechter voelen.
Het vervelende is ook dat junkfood overal om je heen is. Stap je een tankstation binnen, dan liggen de repen je toe te lachen bij de kassa. Loop je door de schappen in de supermarkt dan zijn er hele rijen alleen al voor junkfood ingericht! Zorg er dan in elk geval voor dat je geen junkfood in huis hebt liggen, maar zorg voor een verantwoord tussendoortje als je toch erge trek hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn een handjevol lekkere noten, een suikervrije eiwit reep of snacktomaatjes.
Je kunt er ook voor kiezen om een lekkere smoothie voor jezelf te maken. Er zijn veel recepten te vinden voor verantwoorde smoothies. Lekker, en leuk om te maken. Bijvoorbeeld deze van Jasper Alblas.
Stap 8 – Probeer wat meer te gaan bewegen
Het is een illusie dat buikvet plaatselijk wordt verbrandt, dat je bijvoorbeeld door het doen van buikspieroefeningen je buikvet zou kwijtraken. Dat is echter niet het geval. Je buikvet raak je er niet direct mee kwijt, wel krijg je er meer buikspieren door. Het is dus veel belangrijker om in z’n geheel in beweging te komen.
Je kunt drie keer in de week naar de sportschool, met krachttraining om zo je vet te verbranden. Maar zoals hierboven al uitgelegd, zoiets is lastig om op de lange termijn vol te houden. En als je het niet vol kunt houden, dan komen de kilo’s die er af waren er ook zo weer bij. Het is dus belangrijk om te gaan bewegen, maar ook beweging die je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld een strand- of boswandeling. Elke week een stukje fietsen of lopend de boodschappen doen. Dit is veel makkelijker in een wekelijks patroon op te nemen en daardoor ook makkelijker vol te houden.
Het gaat dus geleidelijk aan, maar dat geeft op de lange duur de beste resultaten. Ga je wel met plezier naar de sportschool en is het doen van krachttraining een hobby van je, dan zijn daar natuurlijk ook prima programma’s voor waarin je wordt gemotiveerd om gezond te eten, en actief te sporten. Zo’n programma is bijvoorbeeld fit-cooking.nl
Stap 9 – Hou je voortgang in de gaten
Als je gaat beginnen met het volgen van het stappenplan, dan werkt het heel motiverend om resultaten te zien. Meet voordat je gaat beginnen de omtrek van je buik op en meet die na twee weken nog eens op en na 4 weken nog eens.
Als je de stappen volgt en afvalt, dan is het krijgen van een slankere buik een hele goede motivatie om door te gaan. Het stellen van een doel waarbij je ergens naar toe kunt werken kan daarbij ook goed helpen. Daarnaast is het regelmatig wegen op een weegschaal ook heel belangrijk om je voortgang te monitoren.
Met een slimme weegschaal, zo één die je met je smartphone kunt koppelen, kun je een digitaal dagboek bijhouden en krijg je inzichtelijk wat er nog moet gebeuren voordat je je streefgewicht hebt bereikt. Echt en aanrader om zo’n slimme weegschaal in het “verminder je buikvet” proces er bij te houden. Deze weegschalen zijn er al voor minder dan drie tientjes.
Stap 10 – Verlies de gouden driehoek niet uit het oog
Met stap 10 verbind je alle voorgaande stappen met elkaar. Het gaat er bij stap 10 om, om in een bepaalde balans te komen. Een balans tussen bewegen, rust en leefstijl. Over bewegen, rust en gezonde voeding heb ik in de voorgaande stappen al het één en ander geschreven.
Een belangrijk element wat je echt gaat helpen in het bestrijden van je buikvet, zijn positieve gedachten en het aanpassen van je gedrag. Hiermee hou je de gouden driehoek in balans. Zolang de driehoek in balans is, zul je vet gaan verbranden en zul je je buikvet langzaam aan zien verminderen.
En dat is wat je wil. De rest van je leven is te kostbaar om ziek te zijn. Het is te kostbaar om je dierbaren er mee tot last te zijn. Wacht dan ook niet te lang en neem die stap, er is een programma wat ook jou kan helpen.
Weg met dat buikvet!
Wil je weten hoe je een totale buikvet reset kunt uitvoeren? Hoe je weer lekker energievol in het leven kan staan? Dan is het Anti-Buikvet Programma zeker iets om te overwegen. Het programma helpt je om letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel te komen. En het is een concreet actieplan. De 10 stappen hierboven worden als uitgangspunt genomen en deze uitgangspunten ga je zelf verder uitwerken.
En je leert er ook nog het één en ander bij, bijvoorbeeld dat hormonen een grote rol spelen in de hoeveelheid buikvet. Een slankere buik zal uiteindelijk voor jou betekenen: meer energie, meer zelfvertrouwen, meer sociale contacten en meer lol in het leven!