Afvallen met avocado’s
Heb jij dat ook? Collega’s die opeens tijdens de lunch in plaats van een boterhammetje met kaas, een avocado uit een bakje halen en in een salade verwerken? Ik zag dat de laatste tijd steeds vaker gebeuren en vroeg hen of ze die aten omdat een Avocado zo lekker is, of omdat het zo gezond is.. De meeste vonden een avocado wel lekker, maar de reden dat hij in de salade werd opgenomen was toch wel omdat het heel erg gezond zou zijn en ze wilde afvallen met avocado’s. Ik wilde weleens weten of dat waar was, en zocht het voor je uit.
Om te beginnen: wat is een avocado, groente of fruit, wat denk jij?
Avocado varianten
De avocado is een vrucht van de avocado boom en daarom valt de avocado dus onder fruit. Als je ze in de Nederlandse supermarkt ziet liggen dan zijn ze meestal donkerpaars tot bijna zwart van kleur. Dit zijn de zogenaamde Hass-avocado’s. Maar er zijn ook nog andere soorten die variëren in kleur en in vorm. Zo is de Fuerte-avocado wat groter van vorm, lijkt de vorm wat meer op een grote peer en is de kleur van de schil donkergroen. Avocado’s kunnen naast vorm en kleur ook in gewicht van elkaar verschillen. Zo zijn de meestal avocado’s zo’n 200 gram, maar er zijn soorten die wel 1,5 kg kunnen wegen.
Zo, we weten nu waar we mee te maken hebben: met fruit. Nu gaan er veel verhalen over dit soort fruit, zo zou het met name een hoge voedingswaarde hebben en veel gezondheidsvoordelen bezitten en dat je kunt afvallen met avocado’s. Wat is hier allemaal van waar?
De smaak van een avocado
Als je wel eens een avocado gegeten hebt dan weet je dat het vruchtvlees zacht als boter is en lichtgroen van kleur. De smaak zou je een beetje nootachtig kunnen noemen. Zelf gebruik ik hem vaak in Mexicaanse gerechten als dip, om daarmee de wat sterkere smaken een beetje te kunnen blussen. Maar je kunt hem ook in een salade of in een smoothie verwerken.
De voedingswaarde van een avocado
In een avocado zitten behoorlijk veel caloriën: zo’n 160 calorieën per 100 gram. Daarnaast zitten er ook veel voedingsstoffen in, met name vitamines en mineralen. Wat er niet zit in een avocado is cholesterol. Daarnaast zit er maar een heel klein beetje verzadigd vet in en is een avocado een koolhydraatarm voedingsmiddel, ook al lijkt hij veel koolhydraten te bevatten, het merendeel is echter vezels. En deze vezels zijn dan met name belangrijk voor je gezondheid.
Zo kunnen vezels je helpen bij gewichtsverlies, ze kunnen je helpen bij het voorkomen van bloedsuikerpieken en ze zijn ook nog eens goed voor de stoelgang en verlagen ze het risico op diverse ziekten.
De gezondheidsvoordelen van een avocado
Regelmatig een avocado eten kan wel degelijk positieve gezondheidseffecten hebben, dus dat hadden mijn collega’s met de avocado tijdens de lunch goed begrepen. De belangrijkste positieve effecten van het eten van een avocado zijn met name:
- Het kan de bloeddruk verlagen. Dit komt door de hoge hoeveelheid kalium wat in avocado’s zit. In bananen zit al veel kalium, maar in avocado’s nog meer. Kalium is een van de belangrijke mineralen waarvan het nodig is dat je er voldoende van binnenkrijgt. Want een goede inname van kalium zorgt er voor dat je bloeddruk wordt verlaagd wat er dus uiteindelijk voor kan zorgen dat hartaanvallen en beroertes kunnen worden voorkomen.
- Het kan de kans op hart en vaatziekten voorkomen. Avocado’s hebben namelijk een gunstige uitwerking als het gaat om het verlagen van de cholesterol waarde, wat weer goed is voor je bloedvaten en waarmee een hartaandoening kan worden voorkomen.
- Het kan helpen bij het afvallen. Het is niet de avocado zelf waardoor je gaat afvallen, maar het is de uitwerking van de avocado in je lichaam wat helpt dat je niet in gewicht gaat aankomen. Zo bevatten avocado’s veel vezels en weinig koolhydraten. Deze vezels zorgen er voor dat je na het eten een langdurig vol gevoel hebt. Kortom, avocado’s zijn erg voedzaam. Ook de bloedsuikerspiegel wordt in evenwicht gehouden door het eten van avocado’s.
- Het kan helpen om gewrichtsontsteking te verlichten. Artritis komt veel voor in Westerse landen en de bijwerkingen en pijn kunnen enigszins verlicht worden door sojaolie en avocado extract.
- Het kan helpen bij de bescherming van je lichaam. In avocado’s zitten veel antioxidanten welke het lichaam tegen kanker beschermen. Ook antioxidanten uit andere groeten en fruit worden beter opgenomen als je het in combinatie met avocado eet. Het vet wat uit een avocado komt, bestaat uit oliezuur, een enkel onverzadigd vetzuur. Dit oliezuur kan ontstekingswaarden verminderen en gunstige effecten hebben bij kanker.
- Het kan helpen bij de gezondheid van je ogen. De al eerder genoemde antioxidanten verminderen het risico op staar en andere oogaandoeningen.
- Het kan een gunstig effect hebben bij zwangerschap en borstvoeding. Het in avocado aanwezige foliumzuur kan een rol spelen in het verminderen van het risico op een geboorteafwijking. Daarnaast zijn avocado’s een goede voedingsbron voor zwangere vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven.
Al met al zijn dat heel wat positieve bijwerkingen bij het eten van avocado’s. Je zou je haast afvragen: waarom eten we eigenlijk niet elke dag een avocado?
Nadeel van avocado
Dat komt omdat er ook een nadeel aan een avocado zit. En dan niet zozeer in bepaalde gezondheidseffecten, dat teveel eten bijvoorbeeld schadelijk voor je gezondheid zou kunnen zijn. Dat is het niet. Het is meer dat de productie van deze vrucht, waar erg veel water voor nodig is, erg belastend is voor het milieu.
Je moet dus voor jezelf een bepaalde afweging maken waarbij je de gezondheidseffecten en de nadelen voor het milieu met elkaar afweegt. Om van de positieve effecten van een avocado gebruik te kunnen maken is het niet nodig om elke dag een avocado te eten. Een paar keer in de week kan echter wel, de ene keer in een smoothie, de andere keer in een salade en een volgende keer weer in een dip. Zo hou je afwisseling in het eten van avocado’s en hou je ook nog rekening met het milieu door ze niet dagelijks te eten.
Omdat er zoveel gunstige gezondheidseffecten in een avocado zitten is het niet zo makkelijk deze door een (milieuvriendelijker) alternatief te vervangen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om avocado in een salade te vervangen door noten en zaden. In een smoothie door groenten en bevroren fruit. Lekkere recepten voor smoothies kun je hier vinden. En in een dip kun je een avocado vervangen door hummus van kikkererwten.
Conclusie:
Avocado’s zitten boordevol voedingsstoffen en vezels. Doordat avocado’s zo voedzaam zijn, kunnen ze je helpen bij het afvallen. Na het eten van een avocado heb je een lang hongergevoel en niet snel trek om weer wat te gaan eten. Daardoor passen avocado’s ook prima in een koolhydraatarm voedingspatroon.
Als je het milieu aspect in de gaten houdt, koop dan de biologische avocado’s. Deze zijn minder belastend voor het milieu geteeld. Avocado’s zijn lekker en gezond en je kunt ze in heel veel gerechten verwerken. Je schijnt ze zelfs als een soort snack te kunnen eten, met een beetje peper en zout er op. Dit heb ik nog niet geprobeerd, maar het lijkt me best lekker. Voor inspiratie voor recepten met avocado’s verwijs ik je naar deze pagina van Jasper Alblas.